Darab élőben

Fekete-piros emblémájában a „logóilag” agyonkoptatott Nagytemplom magasodik fölénk…

Egy kezünk öt ujja is soknak bizonyul, amikor számba vesszük, hány olyan általános híroldal, hírportál van a neten, amelyik Debrecenről, az ország második legnagyobb településéről szól. Nagyváradon napilapból több van, bár népességét és regionális szerepkörét tekintve épp akkora város, mint cívishon.

Tudjuk, persze, az eredeti, a saját hírek és tudósítások kerülnek a legtöbbe, a leginkább lenézett műfajok, minden más tekintélyesebb sajtóműfaj alapkövei. Debrecenben jelenleg – pontosabban évek óta – nincs olyan kockázati tőke, a médiában perspektívát látó vállalkozás, esetleg más oldalról megtámasztott egzisztenciák teremtette biztonság, monopóliumokkal és hatalmasságokkal dacoló mersz, melyek eredményeként gazdagodhatna a szűkös médiakínálat, teljesebbé válhatna a nyilvánosság.

Örömmel kell hát fogadni minden apróbb kezdeményezést, a civil újságírás próbálkozásait, tisztes blogot, formálódó közösségi helyeket, ha színesítik a városképet. A minap remélhetően valami effélére bukkantam teljesen véletlenül. DbLive. A jelenleg egyetlen – karácsonyinak szánt, a hóeséses belvárost mutató – videót prezentáló oldal azt ígéri, hogy 2010 első negyedévében indul, „online videós hír- és szórakoztató portál” lesz. Úgy legyen!

A neve ugyan nem tetszik, mert a rég divatjamúlt amerikás gyakorlattal dolgozik, mint például a haon, deol… (Db = darab? database? Debrecen!) Fekete-piros emblémájában a „logóilag” agyonkoptatott Nagytemplom magasodik fölénk, aztán a rövidke kis szövege is kívánna némi helyesírási igazítást, de ne kukacoskodjunk! A DbLive alkotói azt ígérik: „Életre keltjük a várost!” Ha komolyan gondolják a szlogent, akkor Debrecenben nagy fába vágták a fejszéjüket. Sok sikert hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr991629777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

weekthor · http://budapestkave.blog.hu 2009.12.29. 12:25:51

Szia!

Nem fogok nagy okosat mondani: nem csak Darab sajátja a szegényes médiaélet. Békéscsabán és Szegeden is éldegéltem huzamosabb ideig és hát a helyi önkormányzatok által életben tartott (vagy legalábbis feléjük borzalmasan kellemes baráti kapcsolatot ápoló) médiumokon és az ákszel springer klónokon kívül nem nagyon találni mást.

Örülök, hogy valahol történik valami, de megmondom neked őszintén, hogy így első blattra a Darab Live-ban sem látok sok perspektívát. Persze ez csak az ünnepi kiadás, amivel pusztán szeretnék felcsigázni benneteket....

Háát... :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.29. 12:25:52

a szlogenben túl sok a felkiáltójel.
nem szeretem ezeket a nagyfalusi hírportálokat. a lédizendzsentlömen is csinálja a cikishírt, oszt milyen.
a közös portálok meg előbb-utóbb hamvukba halnak errefelé, ki tudja mi miatt. így járt a vagy.hu is, és hamarosan így fog járni a napielet.hu is.
nem rosszindulatból mondom, csak megállapítom.
szép és boldog jövőt!

Hanzo The Razor 2009.12.29. 12:51:43

Az az igazság, hogy elég nagy nulla ez a videó. Teljesen amatőr, az automata fehéregyensúly miatt mindig mászkál a hó színe, a dinamikus hatáskeltésként használt kamerarezegtetések és apró zoomolgatások teljesen feleslegesek, a felvételek pedig nagyrészt alulexponáltak. A zene pedig teljesen nem ideillő.
A portálról remélem, nem egy második Cívishír akar lenni.

Tepsifan · http://kephatas.blog.hu 2009.12.29. 16:53:20

@Bachterman: A Vagy.hu-nál fizetett újságírók voltak, meg szerkesztőség bérleti díjjal, rezsivel. Reklámbevételre meg esély nem volt a debreceni vállalkozók jobboldalisága és az oldal nem jobboldalisága miatt.
A Napiéletre mindenki szívességből, hobbiból ír, szerkesztőség nincs, sem olyan mértékű politikai fikázás mint a Vagy-nál volt. Ha nem is lesz még pár évig nyereséges, egy jó ideig még elvegetál, ha másnak nem játszótérnek jó, ha már megcsinálták, aztán idővel még pénzt is hozhat.
Ez a Darab viszont tényleg egy kupac szar eddig. 1.0-ás webfelület, giccses, amatőr, igénytelen dizájn. A fejléc fotója életlen, az oldalsó képek egyike bemozdult, tipikusan az a "Józsi, szaladj mán' ki, oszt lőjél pár képet a vebódalho'" hozzáállás érződik rajta, ahogy a videón is, egyetértek Razidével, ennél még én is jobbat csinálok.

norbibo · http://mobilseo.hu/ 2009.12.30. 18:19:33

Annál is inkább rossz a névválasztás, hogy már az egyik gagyi apróhirdetési portál hasonló néven fut :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.30. 18:19:34

@Tepsifan: külső szemlélőként szerintem hasonlatos pályát jár be mindkettő.

Bognár L · https://bognarstudio.hu/ 2009.12.30. 19:37:06

1.) Elgondolkoztat az a megállapítás, hogy: "a debreceni vállalkozók jobboldalisága".
Vajon milyen hatással lehet a termelésre és annak minőségére a vállalkozók jobb- vagy baloldalisága?

2.) Pécsett nemrég volt polgármester-változás. Vajon ez a vállalkozók oldaliságában is meg fog mutatkozni?
Hogy a médiában nyoma lesz a változásnak, az máris látszik - Budapesten (fidesz-közelileg) termelik majd a helyi, ingyenes pécsi híreket.
(Persze, az sem tetszett mindenkinek, amikor a teljes pécsi média egy kézben volt, mégha helyben is. )

Tepsifan · http://kephatas.blog.hu 2009.12.31. 15:42:07

@Bognár L: Szerintem egy valamire való vállalkozó úgy van vele, teljesen mindegy milyen segget kell nyalnia, hova kell kenőpénzt leadni, csak hozzá fussanak be az önkormányzati megrendelések.
süti beállítások módosítása