Médiabukta előrejelzés

Pártállami módszerekkel nem lehet megrendszabályozni a nyilvánosságot 2010-ben.

Nem lenéző, inkább elnéző mosollyal tekintsünk mindazon próbálkozásokra, amelyek ókádárista módon, a szovjet-típusú gondolkodás mentén kívánják megrendszabályozni a nekik nem tetsző nyilvánosságot.

Legújabban arról szóltak a hírek, hogy a majdani kormányzati igyekezet egy akolba hajtja a Magyar Távirati Irodát a közszolgálati televíziós és rádió csatornákkal, egy felügyeletet gyakorolva fölöttük, egy diktátum kívánalmai szerint működtetve az eddigi zavaros sokaságot. A „közszolgálat” azonban elébe siet a várható történéseknek, s jövőbeni pozícióját megalapozandó egyre több szerkesztő már most várható urainak szolgál: összekacsintó elfogultságokat néz el nagyvonalúan, elkötelezett pártszimpatizáns műsorvezetőt emel vissza heti rendszerességgel élőadásba, kivételez és diszkriminál – régebben ide, újabban oda. Teszik ezt egyedülálló fontosságuk tudatában, mintha még mindig egyetlen tévéje és rádiója lenne az országnak, mint volt két évtizeddel ezelőtt.

Ám az azóta megszületett kereskedelmi média sem másabb, közéleti műsorpolitikája és laza hírszerkesztése mögött kitapinthatóan az a törekvés munkál, hogy lehetőleg minél jobb viszonyt tartson fenn a hatalomban lévőkkel, hatalomváltás közeledtével pedig az új várományosokkal.

És árnyaljunk tovább! Nagyot tévednek mindazok, akik úgy gondolják: ha uralják a legfőbb országos médiumokat, akkor véleménydiktátorai lehetnek az egész országnak. Mostanság Magyarországon többen tájékozódnak a helyi orgánumokból, többen olvasnak települési, város(rész)i lapokat, mint amennyien országos és regionális (megyei) újságokat együttvéve. A törekvő hatalom számára csak félmegoldás, hogy üzleti alapon – közpénzekből fizetett hirdetéseivel – befogja a megyei sajtó száját, annak a megyei sajtónak, amelyik külföldi tulajdonosait csak a profit maximalizálása érdekli, semmi egyéb, sem az olvasói, sem az újságírás erkölcsi kötelességei és szakmai minimumai, sem a régió érdekei, sem a nyelv vagy a kultúra védelme.

A totális pártalapú manipulációra törekvő önkormányzati vezetők persze ezen is továbblépnek, át, keresztül. Települési sajtót működtetnek, a szegényebbek csak újságot adnak ki, a saját polgáraikat jobban sarcoló tehetősebbeknek már van tévéjük, rádiójuk, több honlapjuk is. Ne felejtsük: közpénzből! És pusztán azzal a feladattal megbízva, hogy az adott település lakóit minél alaposabban félrevezetve dicsőítsék a polgármestert és pártját, legyen az akár vörös, akár narancssárga.

Az országos és helyi pártos, ám közpénzből finanszírozott média költségeit összeadva százmilliárdos summáról beszélhetünk évente. Ám 2010-ben már mindez kevés, hiábavaló. Minél erőszakosabban nyomul a hatalmi véleménydiktatúra, annál több civil, állampolgári, önkéntes és öntudatos fórum tűnik fel, hallatja hangját. Minél durvább és alantasabb eszközökkel dolgozik a monopóliumra törekvő politikai egyszólamúság, annál nagyobb lakossági igény mutatkozik az alternatív nyilvánosságra.

Ám legyen! Zúgjatok, csörömpöljetek leporolt stencilgépek, nyíljatok fórumok, virágozzanak a világháló új hajtásai!

(Ezennel köszöntöm a Debbenet néven megszületett új közösségi blogot.)

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr221674197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2010.01.15. 13:43:46

Én meg továbbra is keresek olyan helyi érdekű civileket, akiknek nincs informatikai ismerete egy helyi közösségi híroldal összepakolására, de idejük és kedvük lenne ilyet csinálni. Jelige: az IT oldalát megoldjuk, a többi a ti dolgotok:).

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.01.15. 14:34:21

jófajta basás írás. szeretjük.

ninimimi 2010.01.15. 14:34:21

".... annak a megyei sajtónak, amelyik külföldi tulajdonosait csak a profit maximalizálása érdekli, semmi egyéb, sem az olvasói, sem az újságírás erkölcsi kötelességei ..." Kik is maradhattak ebben a bizonyos megyei sajtóban az elmúlt 20 évben, éppen ezen az alapon? S nem csupán ott, hanem - igaz más közvetlen alapon - pl. az MTI-nél. Ahol a mai napig is pártállami szemüvegen át formálják - és szelektálják - a "híreiket" a mai napig is. Tessék csak összehasonlítani némi idegennyelv tudással a külföldi híreket hazai megfelelőikkel! Persze a beharangozott váltás tényleg nem biztos, hogy ezen akar változtatni, hanem más, a felvetésben sejtetett célja van.

Hozzá Szóló 2010.01.15. 14:41:23

Egy Hende Csaba sturmbannfuhrerrel es Mikola gruppenfuhrerrel erositett Orbant fognak hamarosan a kedves valasztok elsopro tobbseggel megvalasztani.
Ennek fenyeben edesmindegy, hogy ki mit mond a forumokon.... meg mi a szakma velemenye, csakis narancssarga politikai velemeny letezhet a jovoben, mert ezt akarjak a valasztopolgarok. Ennyi.

Sem Mihály 2010.01.15. 15:06:06

"Magyarországon többen tájékozódnak a helyi orgánumokból, többen olvasnak települési, város(rész)i lapokat, mint amennyien országos és regionális (megyei) újságokat együttvéve. "
- Ezt a kijelentést milyen adatokra alapozod?

N.Imre 2010.01.15. 15:07:45

Azt gondolom, a civilek már eddig is hallathatták a hangjukat, ha valamivel nem értettek egyet akármelyik iránnyal is. A "közszolgálati" média viszont annyira balra nyalt, hogy jó volna végre egy kis egyensúly. Az ilyen előre aggodalmaskodó cikkek, blogok, valójában szintén balra húznak, hiszen látatlanban azt sugallják, hogy a jobboldal csakis visszaélhet a hatalmával. Az, hogy az elmúlt nyolc évben, meg a rendszerváltás előtti 45-ben éppen a mostani uralkodó politikusok és médiaszemélyek éltek vissza a hatalmukkal, az nem tűnik fel az ilyen cikkíróknak.

pizarro · http://fcbayernmunchen.hu/ 2010.01.15. 15:09:40

Ráadásul ezeket a helyi önkormánzati bőrbe bújtatott pártújságokat alig olvassák. Nálunk mindig ott landol a 90% a postaláda alatti szemetesben.

Ha lehetek egy kicsit demagóg: mennyi mindenre leheten költeni a pénzt ehelyett... :-(

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.01.15. 16:20:28

"legyen az akár vörös, akár narancssárga."

hát igen, bár a jövő már abszolút narancssárga.

ami azért szép, mert ődemokraték a fő pártbulvársajtójukban nem győzik minden egyes alkalommal elmondani, hogy a gaz komcsik milyen pártállami módszerekkel dolgoznak.

de majd visszahull a fejükre az a sok bumeráng-szar, amit az elmúlt tíz évben eldobtak.

más kérdés, merre mutat az, hogy a független, meg a majdani ellenzéki sajtó helyett civileknek kell kvázi alkotmányos kontrollt gyakorolni a magukról majd megfeledkező Pógárok felett.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.01.15. 16:20:28

@N.Imre: "A "közszolgálati" média viszont annyira balra nyalt, hogy jó volna végre egy kis egyensúly."

már ne haragudj, de az ilyen kitételeket külön imádom. egyben megkérdezem, te melyik Magyarországon élsz?
az elmúlt tíz évben szépen kiépült a jobboldali média, és túlsúlyossá is vált.

Jobb-Bal

politikai napilapok: 2:2 (bár a Népszabó lassan leamortizálja magát, mert már magával is vitában áll sokszor... ;-)
televízió: 2:1 (ahogy a posztban is szerepel, a köztévé szép lassan átáll jobbra, a kormányváltás után ez 4:1 v. 5:1 lesz, függően a királyi csatornák számától).
rádió: nehéz lenne döntetlen kiáltani, már így is vér jobbos a Kossuth,a kormányváltás után egyértelmű jobboldali fölény várható.

szintén szerepel a posztban, hogy a kermédia nem számít, azok arra nyalnak, ahol a koncessziós szerződésük meghosszabbításáról döntenek.

szóval miről beszélünk, és legfőképp hol lesz az egyensúly a kormányváltás után?

sokszor döbbenek már most is, és ez még csak rosszabb lesz, ahogy látom...

Pannóca 2010.01.15. 22:10:45

Ezt az írást nem igazán értem, szerintem nem tévedés azt hinni, hogy az országos lapok, tévécsatornák uralása a legfontosabb ütőeszköz.
És a helyi lapok olvasása, fú... papír alapú újságot szinte senki nem olvas már. Jó, ismerek néhány embert aki egész nap a haonon lóg, de ott csak a csöcsöket meg a karambolokat figyelik. (Amúgy is úgy vannak vele az emberek, hogy puffognak, okoskodnak ezek itt helyben, de majd fentről megmondják mi a helyzet, a helyi politikusoknak meg leosztják mivel kell aktuálisan hülyíteni a népet.)
Dobálgatják az önkitupírozó "Debrecen"-t, de azt sem olvassa el szinte senki (az egy dolog, hogy kapod ha kéred, ha nem), amit pizarro is ír, a kutya nem olvassa el ezeket.
Helyi blogokat pedig olvasgat az ember, örülünk, hogy vannak ilyen alulról jövő kezdeményezések, de többnyire ezek csak egy-egy lelkes laikus véleményét tükrözik (+ azt, hogy az embereknek nincs szüksége a kreált hisztériára, a bulvárra, a politikai őrületre, a lényegtelen hírekre, inkább egy-egy őszinte hangra kíváncsiak).
Reméljük a debbenet ki fog tűnni a sorból és tud aktuális, érdekes, objektív, profi lenni (és valamilyen hatást elérni, leleplezni, nyomást gyakorolni, ahogy Holdrabló is elkezdte).
süti beállítások módosítása