Mélyre ásták a fórumot, meghalt

Lehet ünnepelni! Immáron két éve nem használta senki a városi portál fórumát.

Az önkormányzatok által működtetett hivatalos települési vagy fővárosi kerületi honlapok a demokrácia fontos bázisai lehetnének. Kevés helyen ritka példa mutatja, hogy ezek a honlapok a fórumaikban teret adhatnak a köz ügyei iránt érdeklődő polgárok érdemi megszólalásainak, eszmecseréinek, vitáinak. Itt lehet nyilvánosan véleményezni a közgyűlési előterjesztéseket, reflektálni a képviselő-testület döntéseire, felvetni közérdekű témákat, információkat kérni a polgármesteri hivatal illetékeseitől, felvenni a kapcsolatot a választott önkormányzati képviselőkkel, részt venni a polgármester virtuális fogadóóráján. Minél népesebb egy település, annál nagyobb, mással nem helyettesíthető szerepe van (lenne) a hivatalos önkormányzati honlap fórumának. Ha van egyáltalán ilyen szolgáltatás, lehetőség a város portálján.

Az ország második legnagyobb városában, Debrecenben van. És halott. Már két éve. Előtte se nagyon élt. Így néz ki most.


Minek köszönhető az érdektelenség?

A debreceniek nem kedvelik az internetes kommunikációnak ezt a formáját, ők szeretnek szemébe nézni annak, akivel beszélnek? Az itt lakók úgy vélekednek, hogy hiábavaló lenne a megszólalásuk az önkormányzati honlap fórumán, mert úgysem lenne eredménye, mert az ő szavukra nem kíváncsiak a város irányítói? A debreceniek örömmel jelen vannak a Fórumban, de nem a városi portálon, hanem a Csapó utcai betonmonstrum plázában? Cívishon lakói mindennel elégedettek, nincs okuk arra, hogy felszólamlásaikkal megzavarják elfoglalt vezetőiket?

Esetleg arról van szó, hogy a fórum létére semmi nem hívja fel a figyelmet a város portálján, egyetlen menüpontban sem szerepel, a weblap belső keresőjének segítségével sem lehet rábukkanni, s szinte csak az találja meg, aki tudja, hogy hová dugta? Nehogy már a lakosság beleugasson a nagyok dolgába, ugye!

Kovács Zoltán debreceni önkormányzati kommunikációs tanácsnok (nem mellesleg a helyi Fidesz-frakció tagjaként önkormányzati képviselő és egyetemi oktató) gyakori ismétlésekből álló éves jelentéseiben minden egyes alkalommal foglalkozik az önkormányzati honlap – aminek egyébként felelős szerkesztője – érdekében kifejtett áldozatos munkájával. Legutóbb ezt írta:

„Kommunikációs tanácsnokká történt megválasztásommal nagyjából egy időben készült el a Debrecen város önkormányzatának tulajdonában lévő www.debrecen.hu honlap új grafikai dizájnja és struktúrája. Az új keretek megtöltése az azóta eltelt időben folyamatosan zajlik és állandó munkát jelent: egyszerre kell megfelelni a törvény által a Polgármesteri Hivatalra rótt feladatok (adatszolgáltatási kötelezettség, közadatok nyilvánossága), illetve a ma egy ilyen honlaptól elvárható információs és technológiai frissesség elvárásainak. Debrecen város honlapja az a felület, melyen a fenti, nagyrészt háttérmunkának tekinthető tevékenység eredményei Debrecenben leginkább nyomon követhetők. 2009 folyamán ugyan jelentősebb strukturális-dizájn változtatásra nem került sor, de folyik az ezzel kapcsolatos, szükségessé váló változtatások előkészítése (azaz a következő hónapokban tervezzük a honlap tartalmának és struktúrájának jelentősebb frissítését-átdolgozását).”

Várjuk a következő hónapokat, belefér-e majd a debreceniek megszólalásának valós lehetősége a tartalmi és strukturális átdolgozásba, hogy oka legyen Kovács tanácsnok úrnak a jól végzett munkáért járó jutalom felvételére. Vagy épp ennek ellenkezőjéért kapta korábbi honlapfejlesztői jutalmát?

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr51708180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.01.28. 10:17:20

a civisnépek nagyon szereteik a faurumot. már a latinovits erőművet.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.05. 16:35:56

Bezzeg, ha a városi portál fórumát is címlapon reklámozná az Index.hu! Eljöhet még az az idő...
süti beállítások módosítása