Csodaszép város!

Ha nem itt laknék, akkor ide szeretnék költözni. Őszinte lelkesültség vagy nagy píár-ámítás? Ez Debrecen?

Európa Zöld Fővárosa lehet Budapest - posztolta a Vastagbőr pénteken, majd következtek az olvasói hozzászólások. Ahogy az lenni szokott efféle témáknál, feltűnt egy kommentelő (esetünkben Flak), aki a budapesti állapotokról szóló disputát arra használta, hogy bezzegalapon Debrecenről szóljon, okfejtésének végén pedig behozza a (párt)politikai konklúziót. A hozzászólására aztán érkezett egy válasz (by Pierre Bezuhov), amit viszontválasz követett, és így tovább, végül Flak műveletlen embernek nyilvánította a vele vitatkozót, egyben sajnálatát fejezte ki a vita személyeskedéssé aljasulása miatt.

A poszthoz írt másfélszáz komment olvasható az eredeti helyen, itt a cívishonra vonatkozó részletek következnek: két debreceni (el)beszélget.

 

Flak: (…) Én Debrecenben élek és teljes mértékben elégedett vagyok a várossal, csodaszép, tiszta és fejlődik. Környezetbarát autóbuszok járják az utakat és rengeteg a bicilkiút, sok fás-ligetes terület van és bárhová is induljak, ha az időjáráés is kegyes mehetek gyalog, hiszen szépek az utcák és sok fa van, szóval kellemes a séta. A tömegközlekedési jegyek árai olcsók (viszonylag) és a buszok/villamosok/trolik sűrűn járnak. Autóval még soha nem okozott gondot a parkolás, sőt soha nem fizettem még parkolásért, mert ismerem a helyeket ahol nem kell. (a belvárosban is van ilyen!) (…)

.Pierre Bezuhov.: bakker :DDD ez volt a nap poénja. melyik helyi médiumban tetszik dolgozni?

Flak: Nem dolgozok semmilyen helyi médiumban, egyetemista vagyok és így nap mint nap van szerencsém Debrecenhez. :) Nem poénnak írtam, én így látom Debrecent, és tényleg olyan, amilyennek leírtam. Egyszer gyere el ide és győződj meg róla magad!
Ja és nem tudom, hogy fidesz/Kósa-ellenest, fővárospárti "vidék-lenézőt", vagy csak szimpla fanyalgót kell benned tisztelnem, de véleményem szerint egy város olyan, amilyennek megéljük, amilyennek nap mint nap látjuk. Tapasztalataink alapján. Ehhez nem elég netes híreket olvasni vagy képeket nézegetni. Az én tapasztalatom: Debrecen igenis nagyszerű, de legalábbis élhető hely. Ez az, amit Budapestről nem lehet elmondani. Tényleg csak a benyomásaim alapján írtam mindezt, de nem kell elhinni. :D

.Pierre Bezuhov.: bakker, mennék én, de van egy apró gondom ezzel..... az, h már jó pár éve itt élek. javaslom kipróbálásra a korai buszokat - tudod amit a dolgozó nép használ és nem a délelőttösöket, melyekt a zegyetemisták. javaslom továbbá a város egyéb nevezetességeinek felkeresését, mert az, hogy két Kikötős (RIP) buli között átutazol a márvánnyal kirakott főtéren, még nem jelenti azt, hogy a város mindenütt ilyen pöpec, sőt... A zöld területek felülreprezentáltsága talán a legmókásabb, mert a nagyerdei park mellett nem hiszem, hogy lenne egyéb. Jah és belvárosban épp mostanában volt a nagy fahentelő -show, mely ugyan - debreceni viszonylatban - meglepő civil ellenállást váltott ki, de hamar elcsendesült (-tették :)
Röviden tömören, a nagy debreceni píár-ámítás-hívőbeetetés újabb áldozata vagy. S ebben a tekintetben valóban mintaváros az ún. Lali királysága, ilyen magas szinten sehol máshol nem végzik a porhintést, az tuti. A helyi média meg szószerint egy mestermű - minden elsimerésem az övék :)

Flak: Nem csak egyetemistaként élek ám itt, hanem itt születtem, stb. Az a nagymértékű fejlődés, ami a rendszerváltás óta Debrecenben történt, nekem beszédes és elegendő is. Nem is értem, hogy habár az ország egyik legszebb/legjobb városában élsz (mert ez így van, utazz és megtudod), mégis sír a szád. Persze így is lehet élni, de nem érdemes. Néz a dolgok jó oldalát inkább, úgy öröm az élet. Egyébként abból indultam ki, hogy nem lehet Debrecenhez mérni Budapestet. És nem abból hogy Debrecen hibák nélküli. Tény, hogy vannak csúnya helyek a városban, de a többség azért rendben van. És nem a putrisorra kell menni nézelődni, nekem megteszi a város rendben lévő 95%-a is. Mert nagyrészt szép hely. Ez az ami nem mondható el sok más városról. Azt a gúnyos általánosítást pedig, hogy én délelőtt járok órára és csak bulikból áll az életem, betudom egy valószínűleg műveletlen, vagy főiskolát végzett ember tudatlanságának. Már bocs. Egyébként eddig ezért is nem írtam, mert a kommentekből mindig csak azt láttam, hogy előbb-utóbb személyeskedéssé aljasul minden vita. Hát most is ez történt, gratulálok.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr301718589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.01. 08:18:51

negatív objektivistaként azt mondom, hogy elég lesz az a rendben lévő 95 százalék 15 százaléknak is.

Gregor Elmarsson 2010.02.01. 09:07:39

Sosem tartottam Debrecent csodaszép városnak, már csak azért sem, mert dunántúli vagyok (bár egy ideje már Budapesten élek), és szédülök az Alföldön. :) Viszont elég ritkán (évente egy-kétszer) járok arra ahhoz, hogy észrevegyem: tényleg fejlődik.

Persze, mindenkinek az a vezetés büdös, amelyik alatt él, szóval értem én, hogy böki a csőröd a polgármestered. Az enyémet is böki az enyém. Mondjuk szerintem a főváros az elmúlt 10 évben folyamatosan lefele csúszott, délkelet felé, valahová Bukarest és Szófia irányába...

serpentin (törölt) · http://www.bridzs.hu/ 2010.02.01. 09:07:39

Paradicsom-közeli állapotok, de szeretnék én is Deberecenben élni, és mindenkinek ezt tanácsolom, hogy menjen oda, és éljen ott, és fogják egymás kezét, nézzenek mélyen egymás szemébe, énekeljék az új Fidesz-Siemens-indulót

vernyul 2010.02.01. 09:13:52

Megy a hóhér a helyi őslakosok közé. Fura fazonok, meg kell hagyni.

norbert79 2010.02.01. 09:13:53

Fehérváriként szólnék hozzá, az elmúlt évben sok időt töltöttem Debrecenben, ezt egy lány kedvéért persze :) Nagyon sokat sétáltam Debrecenben, mondhatni úgy a 20-30%-át már bejártam, tényleg gyönyörű esténként a templom előtti főtér, sok az üzlet, élvezetes minden pillanat, s nagy az élet a városban. A lányt azóta elcsábítottam, így már ritkábban látogatom Debrecen utcáit, ugyanis van egy aprócska gond: nincsen munka. Döbbenetesen nincs.

Párom 30 éves, több szakmával, s döbbenetes volt látni, mennyire szinte esélytelen állást találni az ország ama környékén.
Egyik nap kezembe akadt az egyik ottani apróhirdetéses újság, s azt hittem leesik az állam, mikor 60 (!) oldalon át csakis eladó házakról, lakásokról olvastam, alacsony áron. Még ingatlanosként (ami nem vagyok) se fektetnék a környékbe, annyira nincsen az embereknek ott pénzük. A boltok tömegével vannak Debrecenben, tény, de a vevőhiány miatt nagyon sok be is zár.

A Pláza szinte kong, amióta a Fórum megnyílt, de ott is inkább csak az étkező van teli, boltokban alig vannak.
A buszközlekedésről annyit, hogy amikor a DKV átvette a közlekedést, sok volt a fennakadás, s még most se tökéletes, de javult. Az utcák viszont nagyon lepusztultak. Bármilyen durván hangzik, de Budapesten a házak most szebben néznek ki, mint Debrecenben. Az a hatalmas mennyiségű graffiti/tag/leomlott vakolat, hajhaj, szinte fáj a szívem, amikor látom.

A kedves hozzászóló talán lehet, hogy csak az albérlete s az iskola között járkál,s közben gyakran csukja be a szemét, mert bíz sajnos nagyon nagy gondok vannak Debrecenben, s ezt még egy vak is látja. Debrecen gyönyörű, hamar a szívembe lopta magát, de szinte kiált a segítségért...

klikk ide · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.01. 09:13:53

Idővel szinte minden fórum átmegy személyeskedésbe.

Psyman 2010.02.01. 09:13:53

Nem igazán értem ezt a posztot... Tilos szeretni és elégedettnek lenni Debrecennel, csak azért, mert Fideszes polgármestere van?

tom sailor 2010.02.01. 09:17:30

Budapesthez képest csak jó lehet.

Bambano 2010.02.01. 09:24:25

Ami nem fejlődik, az kupleráj. Ami fejlődik, annak meg a lakók isszák meg a levét, mert a vagyonkezelő holdingon keresztül az egész város fizeti a "fejlődést". Kellett nekünk új kölcsey, latinovics erőmű.

A fórum meg egy ocsmány betonkocka. A tömegközlekedésről annyit, hogy olcsóbb kocsival járni (lol).

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.01. 09:30:40

@Bambano: Fasza lett volna a banánérlelő a régi Kölcsey Bunkerben....

Shawher 2010.02.01. 09:54:39

debreceni iskolában

A tanító néni órán kérdezősködik a gyerekektől
- No gyerekek! Hol találhatóak a legjobb játékok a világban.
Szása jelentkezik:
- Hát a Debrecenben!
- No és hol vannak a világon a legjobb pajtások?
Vologya jelentkezik:
- Hát a Szovjetunióban!
És hol a legjobb élni a világban?
Katrina jelentkezik:
- Hát a Debrecenben!
A tanító néni felfigyel, hogy a sarokban Szergej nagyon sír. Megkérdi:
- Hát te miért sírsz, Szergejke?
Szergej:
- Én úgy szeretnék Debrecenben élni...

Állítsuk meg a ......... 2010.02.01. 09:54:39

Szép kis hely:))))
Elviselhetőbb lenne nekem is eza a város , ha évente csak 2-3 alkalommal , rövid időt kellene itt töltenem és csak sétálgatnék az árnyas fák alatt.

A fejlődésről annyit , hogy a város lakosainak jórésze nem élevezi a fejlődést , mert az ő bőrükre megy ki a játék.
Érdekes volna egy közvéleménykutatást végezni a lakosok körében, no nem a leggazdagabb 1000 között(akiknek kósa bálokat rendez) , szerintem jórészük még életében nem volt a Főnixben , sem a Modemben , a Fórumba sem jár , a Jégcsarnok is drága neki.
Ezeket a fejlesztéseket a debreceni lakosok bőrének többszöri lenyúzásával érték el ,.
Utálom mikor kósát helyezik előtérbe , mint egy csodatevőt!
Azon a "gyönyörű" huszáros festményen megismerheti mindeki , hogy milyen(maffiózó)körökből kerülnek ki az ő jóbarátai.

„Isten tudja, hogy ki tévedt és ki követett el bűnt, és a balszerencse bizony lesújt azokra, akik tévesen ítéltek el minket. Isten meg fogja bosszulni a mi halálunkat. Tudja meg az Úr, hogy igazság szerint mindazok, akik ellenünk vannak, miattunk fognak szenvedni!”

tom sailor 2010.02.01. 09:54:53

@Bambano: Budapestről beszélsz? Mert egy BKV jegy áráért átautózok a város másik végébe...

PeterBlau · http://4smallwheels.blog.hu 2010.02.01. 10:03:30

Sosem értettem azokat a vidéken élő polgártársaimat akiknek sikk szidni Budapestet, holott sohasem éltek itt és alig ismernek belőle valamit. Remélem a ti szülővárosotokat is szidja nektek valaki rendszeresen, biztos jó érzés lehet nektek is.

norbert79 2010.02.01. 10:07:27

@PeterBlau: Ejjejj, ne beszélj butaságokat, aki ott él, hidd el, nem ok nélkül elégedetlen, holott Budapest talán az egyetlen város, melynek közigazgatását és a várost működtető cégeket (BKV például) az összes eddigi kormány mindig az egész országból befolyó adókból tartja fenn, ergo kiemelt központként kezeli. Ilyen feltételek mellett nem csoda, ha magas az elvárás, s nagy a csalódás.
Te éltél már 'vidéken'?

mocsokmacso 2010.02.01. 10:07:28

Hülyeség az egész, Debrecent nem Budapesthez kell mérni, ahol az ország tömegközlekedésre szánt pénzének a x%-a áramlik és ott van az összes cég 90%-a, meg az összes állami nagy intézmény.
Mindkét várost jól ismerem, bár igaz, hogy a tömegközlekedés egyik helyen sem jó, nem is használom, de hogy autóval lehetetlen közlekedni Budapesten ez biztos. Vannak olyan helyek ahol egyszerűen káosz van és mindig javítgatnak valamit, az összes híd egy romhalmaz, de a tuti az számomra, hogy Budán még mindig lehet második világháborús lövedékeket a falakban találni, arról ne is beszéljünk, hogy néha bombát is.
Élhetetlen város, mert rosszul szervezett az egész, mondom ezt úgy hogy már jártam a világ legsűrűbben lakott városában és ott is gördülékenyebben ment minden.
A debreceni autós közlekedés messze nem olyan rossz és az is igaz, hogy van parkolóhely, míg Pesten képtelenség leparkolni sok helyen (fizetős sincsen) Debrecenben meg tényleg lehet ingyen parkolni sok helyen.A pláza tényleg kong az ürességtől, de Pesten hány ilyen hely van, számtalan. Valóban kevés a munkahely, mert itt van a legtöbb diák a lakossághoz nézve és ők folyamatosan betöltik a felszabaduló helyeket. A bűnözés messze elmarad a pesti viszonyoktól és a nyomor is.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.01. 10:09:17

@PeterBlau: Mi legyen azzal, aki "faluban" (=nagyközségben) született (ott volt szülőotthon) és egy olyan pici faluban nőtt fel, amit még szinte a Google sem ismer? Pláne, ha azóta másik megyében lakik?
A "szülőfalum" (azaz a felnevelő falum) és Budapest egy dologban azonos: Mindkettőnek szarszagú a közepe.
A szülőfalum disznószarszagú (marha már nincs), kies fővárosunk meg ember- és kutyaszarszagú...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.02.01. 10:11:48

debrecen az a város, amely leginkább egy olyan almához hasonlatos, melyet gondos kezek fényesre políriznak, de belül velejéig rothadt.

pause 2010.02.01. 10:21:03

sose hittem hogy Budapest utan lesz olyan varos amitol undorodni fogok,de debrecen elnyerte ezt a cimet

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.02.01. 10:21:03

totálisan leszarom a szabadkőműves jelképeket csillivilli díszkövekből kirakva a város közepén, ha egyszerűen debrecenben képtelenség kapcsolatok nélkül munkát találni, vállalkozni, és egyáltalán: életben maradni.. az egész várost egy egykori iskolás haverokból álló, kirekesztő, szélsőségesen zárt, szűk kis klikk uralja és másnak esélye nincs boldogulni. ez lenne a követendő minta? fortyog a nyílt nepotizmusban fetrengő gennyes korrupció az egész városban. minden más csak kirakat.

GaZe 2010.02.01. 10:31:27

Tocóskert forevah! :)

Debrecen még istenes hely, persze mindenen lehet javítani.
Kósa egy xenofób geci, egy mezővárosi urambátyám-rokonokos kiskirály, a hazai új-arisztokrácia önjelölt képviselője.
De hát biztos nem ilyen lenne ha nem ezért választanák meg a választói.

Szóval, ez van.

Bérkommentelőket meg mindenki használ. Nekem pl kommentszám alapján fizetnek, de sajnos számlát kell róla adnom, így annyira nem éri meg, de csak a drog árusításából nem lehet megélni 8 gyerek mellett.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2010.02.01. 10:31:27

Debrecen jó város.
Viszont ez a Kósa-seggnyalás gusztustalan.
A kirakatot (értsd: belváros) fényesíti, de a pl. külső városrészek kis utcáin egyáltalán nem takarítanak se havat se simánt utcát, a Nagyerdő meg szarásig van parlagfűvel.

malaryanbeast 2010.02.01. 10:31:48

Áh! Camelot! izé, Debrecen! :)
-hagyd már baszdki, csak egy makett..
kíváncsi vagyok hogy kínek nem tűnik még fel, a playmobil játékvár debrecenben hogy
bezony őket csúnyán átbaszták? :D

stulquec 2010.02.01. 10:33:22

Szerintem meg ha Budapestet szembe állítjuk a vidéki városokkal, a fejlődés abban lemérhető hogy a vidéki városokban már nincsenek 44-es és 56-os nyomok a falakban, míg budapest nem egy részén látni még rengeteg ilyen házat!

malaryanbeast 2010.02.01. 10:34:54

@Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker:
ott a pont.
egyébként debrecen akárhogy is vesszük KIS város. mármint az a része ami TÉNYLEG város. Így elég könnyű a kirakatot előtérbe helyezni, mert az meg látványos. csakhát nem abból él a paraszt (értsd: tényleges lakosság, nem az egyetemisták, stb) bezony nekem jópár ismerősöm a "külvárosban" alias lakóövezetben él és hát onnan kurvára nem látszik ez a nagy világváros feeling. dehát no, olyan szép az a főtér :D:D:D

teabore 2010.02.01. 10:36:57

"betudom egy valószínűleg műveletlen, vagy főiskolát végzett ember tudatlanságának."

Köszönöm. Szóval a főiskolai diploma semmit sem ér, az egyetemi pedig....? vagy mi? Hány éves lehet?

malaryanbeast 2010.02.01. 10:36:58

@stulquec: khm. számold meg kérlek hogy budapest mekkora város. ha az összes többit egymásba építed az országban, hát akkora. nono akkor hol is tartunk?
mennyi pénzbe kerül 10 panelházat meg 3 nagy utcát rendberakni és mennyibe egy félországnyi várost? :)

malaryanbeast 2010.02.01. 10:39:00

A vidéki városok budapest fóbiája kezd röhejes lenni....

kamasuka 2010.02.01. 10:49:46

@Psyman:
Az a baja, hogy kevesebb az agymosott antiKósista, mint gondolná. Aztán ha nem hazai területen turnézik a baromságaival, nos, kisebbségbe kerül. :D

teabore 2010.02.01. 10:49:46

@malarya: "dehát no, olyan szép az a főtér :D:D:D "

Amit a köznép Kósa-térnek nevez :)

@Psyman: "Nem igazán értem ezt a posztot... Tilos szeretni és elégedettnek lenni Debrecennel, csak azért, mert Fideszes polgármestere van?"

Nem azért nem vagyok elégedett Debrecennel, mert Fidesz-es a polgármester. Az a gond, hogy jónéhány döntés (pl a kerékpárutak elhelyezése, Nagyerdő, stb.) szakmailag igencsak megkérdőjelezhető, ugyanakkor a kommunikáció aztán a szédületes sikerekről szól - az anyagi helyzetről pedig feledkezzünk el...(bár politikusoktól ennél többet nem várhatunk, akármilyen színű is)

virgo 2010.02.01. 10:54:28

[i]totálisan leszarom a szabadkőműves jelképeket csillivilli díszkövekből kirakva a város közepén, ha egyszerűen debrecenben képtelenség kapcsolatok nélkül munkát találni, vállalkozni, és egyáltalán: életben maradni..[/i]

höhö, nem Debrecen ilyen, hanem az ország.
Én nem vagyok se debreceni, se budapesti, de BP.-n születtem és éltem elég sokáig, Debrecenben pedig jártam egy párszor.
Ha választanom kellene, biztos hogy az utóbbit választanám lakhelyül. Bp. ugyanis jó ideje egyszerűen élhetetlen.
Nyilván Debrecen sem tökéletes,de nekem tetszik. Bp. világváros, D. nem az, talán ez a különbség.

Frank Columbo 2010.02.01. 10:54:29

Szerintem nincs azzal semmi baj, ha valaki szereti a városát, igaz a fent említett kommentelő egy kicsit rózsaszínben látja Debrecent. Elvitathatalan, hogy Debrecen sokat fejlődött a Kósa éra alatt, igaz az is elvitathatatlan, hogy ez a fejlődés, nem a legjobb irány a város számára, gondolok itt a város építészetére amely semmibe veszi Debrecen eddigi jellegzetességeit, hagyományait amelyre túrisztikai szempontból lehetett volna építeni és egy jellegtelen értéktelen stílust eröltet, a fátlan sivárság vagy az évek óta háborús övezetre hasonlító lerombolt komplett belvárosi negyedek pedig kifejezetten a Kósa éra sajátosságai. A beruházások sem biztos, hogy csak olyan szempontok szerint valósulnak meg amely a lakosság érdekeit helyeznék előtérbe pl. Modem. A parkolás az egy kifejezetten olyan szegmense a város működésnek amely a pénzbehajtást szolgálja, a parkoló zónák egyre tolódnak ki, a parkolási díj pedig országosan az egyik legmagasabb. Furcsa számomra az is, hogy, hogy engedheti a városvezetés egy egyértelműen egészségtelen, bűzös, környezetszennyező gyógyszergyár terjeszkedését Debrecen parkerdeje és pihenő övezete kárára az egyik fő víznyerő kút közvetlen közelében. A város vezetés propagandista és uralkodó, klientúráit előtérbe helyező működése is jól ismert az itt élőknek, pl.: a Debrecen újság csahos párt propaganda jellegű cikkei vagy a DTV silánysága. Mindezekkel együtt vannak pozitivumok is pl.: a buszközlekedés szinvonala egyértelműen javult, vagy pl.: több bicikli út épült igaz egyik másik gyakorlati használhatósága a tervezési és kivitelezési hiányosságok miatt kétes. Ide sorolnám még a sportcsarnokot, vagy az uszodát. Debrecen lakosságát én nem nevezném szegénynek, szerintem az országos átlag szintjén és a keleti régió szintje felett van legalábbis ha azt nézzük, hogy mennyi luxus terepjáró cirkál az utcákon, vagy, hogy mennyi új luxus ingatlan épül, nem beszélve az egymás után nyíló plázákról. Viszont nagyon sok debreceni költözik el a helyükre vidékiek és határon túliak érkeznek nagy számban.

Ejoy 2010.02.01. 10:54:45

Ez a Flakk gyerek nem tudom hol lakik, de tudom neki javasolni a "keleti" városrészt. Vannak képviselőink, akiket négy évente egyszer látunk, azon kívül minden el van felejtve. A belvárosban látható fejlődést már a körúttól kintebb nyomokban sem látod, minden olyan mint 10-15évvel ezelőtt. az egyetlen "siker", hogy megcsinálták a csatornát. Nagy kaland bazzmeg, van csatorna, ez az eredmény 15 éve, ami érint több tíz ezer embert! Nézzd már meg kedves blog tulajdonos a Lahner utcát hogyan aszfaltozták le!!! Ha tartod a sávodat a Létai út felé. akkor az akna tetők, amik hungarikumként 5cm-el a szint alatt vannak, pont a bal kerék nyomba esnek. ÉRTITEK! mész az úton kocsival és 10méterenként egy akna tetőn kell átmenned. Tragikomédia!
A város kertségeiben emberek ezrei élnek, de semmit nem kapnak a várostól. Ide adóznak, itt dolgoznak (ha van hol) itt költika pénzüket, itt taníttatják a gyerekeiket, de annyira nem képes a város, hogy legalább beépíthetővé minősítse a kertségi területeket, hogy ne kelljen panleban laknod, vagy 10mFt-tért telked venned ahhoz, hogy tudj normálisan élni. Persze a leg képtelenebb helyeken a pusztába alakítanak ki "lakóparkokat", gondolom nem véletlenül. Az ungvári kertben csatornáztak. Ki kell fizetned, mert behajtják rajtad! Úgy van teljes közmű az ungvári kertben, immár csatornával egyetemben, hogy a rendezési terv szerint egy kutyaólat nem építhetsz oda! Akkor minek kötelező csatornát fizetned???
A Fórum megépítése is nagy siker volt, mondván milyen fasza üzletek, mennyi munkahely. aki szétnézett most a belvárosban, az láttja igazolni azt a tézist, hogy EGY plázás munkahely, 3km-es körzetben HÁROM másikat szüntet meg. ez teljesült. Az üzletek? akinek pénze van, az eddig is elment az outlet-be, vagy pestre vásárolni, ezért normál esetben konganak az ürességtől. Ne is beszéljünk most a milliárdos új színházról, miközben a jelenlegi is kong az ürességtől, és a belseje lassan össze omlik. A zöld területekről is lehetne mesélni, mikor most vágtak ki rengeteg fasort, a Rákóczi, a Csapó stb. Ígérték a belső gyűrűt, az erzsébet utcával párhuzamosan. Felvásároltáka házakatr, lebontották őket, de semmi nem történt, közben több utcában a belvárosban megszüntették a közlekedést. Év tizedek óta kellene a balesetveszélyes hétvezér-gizella utcához egy körforgalom, arra nincs pénz, a liget lakóparknál csak forgalom lassitás miatt is többre tellett, biztos azok felsőbbrendű állampolgárok. Sikertörténet ez is, de lehetne még sorolni.

Bambano 2010.02.01. 10:58:43

@tom sailor: én egy Debrecenről szóló topicban elég gyakran Debrecenről beszélek... A gyerek iskolába hordása meg a bevásárlás havi szinten autóval olcsóbb, mint két bérlet meg a cipekedés.

Egyébként meg akinek a város 95%-a tetszik, az nyugodtan sétáljon végig az újkert-vénkert panelsoron, majd rájön arra a nagyon jó városra... ha egyáltalán odaér.

yafet 2010.02.01. 11:03:02

Valóban olcsó a tömegközlekedés, inkább vettem egy kocsit. Baráti gesztusként a felemelt kombinált bérletek árát ráverték azok ra is akik csak busszal, vagy csak villamossal járnak.

Valóban sok a fa, a Csapó utcáról ki is kellett vágni őket, mert nem látszik a szürke Fórum.

És gyalog is el lehet jutni bárhová, pl.: a Tócóból az egyetemre.

És a parkolásért sem kell fizetned, ha rokkant kártyád van, vagy megállsz s TESCO parkolóban;)

És munkahely is van, mindig keresnek telefonos értékesítőket és biztosítási ügynököt ;)

És annyira szeretik itt a nem debrecenieket, pláne pestieket, nyíregyieket; aki Hajdúböszörményből jár be már az is vidéki.

Nem az elmaradott kelet-mgyarországi régióból kellene kiindulni, mert itt vakok között félszemű a király! Egy vidéki kisváros is "csudajóhely" egy elmaradott zsák-településhezképest!!!

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2010.02.01. 11:03:22

@Bambano: Az túl jó. Legyen inkább a Nagysándor-telep! :D
Komolyabban: Az Egyetem sugárúton pl. ugyan az a bitumen van a járdán, amn 35 éve anyám tologatott babakocsin. Annyi a különbség, hogy a 20 centis repedésekben most már kurvára elakad a babakocsi...

Bambano 2010.02.01. 11:04:56

Debrecen élhetőségéről: pl. ide az üzletekbe nem hoznak rendes árut, csak kacatokat. nagyon nehéz egy normális nadrágot venni, a "legnagyobb" műszaki áruházban a nemvagyokhüje boltban szombaton kongtak a polcok az ürességtől, az officedepotban pont kétszer annyi egy táblafilc, mint normális helyen, stb.

Bambano 2010.02.01. 11:05:06

@Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker: 35 év után már ideje lenne, hogy ne édesanyád tologasson babakocsin:PPP

Bambano 2010.02.01. 11:06:18

@yafet: nagyobb baj, hogy a tömegközlekedést mindenki fizeti, akinek a városhoz köze van... pl. én is fizetem a távhő számlámmal.

teabore 2010.02.01. 11:10:53

Ja, bár nem ide tartozik, de az Egyetem sgt-on és a Péterfián, ill. Csapó u.-n annyira tetszik, hogy a külső sáv parkolólént van használva, a belsőben pedig csúcsidőben nem lehet haladni a dugó miatt - persze, különben hová lehetne letenni az autókat (mélygarázsba? Parkolóházba?), de ez akkor is értelmetlen...

PeterBlau · http://4smallwheels.blog.hu 2010.02.01. 11:22:29

Mennyi baj van ezzel a Debrecennel. Esküszöm az embernek az az érzése támad benneteket olvasva, hogy le kéne bontani az egészet és újra építeni. Akkor legalább munkahelyek is lennének dögivel. Persze csak ha nem derogál a sittet talicskázni.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2010.02.01. 11:25:14

@Bambano: Én tologattam pár éve a lyányaimat, te!!!! :DDD

Kyle Gass (törölt) 2010.02.01. 11:43:12

Azt a gúnyos általánosítást pedig, hogy én délelőtt járok órára és csak bulikból áll az életem, betudom egy valószínűleg műveletlen, vagy főiskolát végzett ember tudatlanságának.

Tehát figyelitek.. A főiskolások már mind parasztok ... :DDD

Állítsuk meg a ......... 2010.02.01. 11:57:06

kósa sem egyetemet , sem főiskolát nem végzett

mocsokmacso 2010.02.01. 12:05:53

Mondom Debrecent nem Pesttel kell hasonlítani, ahol élből több a támogatás, meg egy főváros, hanem mondjuk Nyíregyházával és akkor már látható, hogy ellenzéki szerepben Debrecen tudott fejlődni, míg Nyíregyházát meg lehet nézni.
A főtér meg minden vidéki városban megépült, Debrecenben a régihez hasonlót próbáltak alkotni. A városra egyébként Kósa előtt a szigorú egyhelyben járás volt a jellemző, de az hogy mennyire jó Debrecen és ez mennyire jó a debrecenieknek talán abból mérhető le a legjobban, hogy mekkora arányban választják újra Kósáékat. (vö.: Bp-val, vagy akármelyik más várossal)

Bambano 2010.02.01. 12:12:36

@pcr: feltéve, hogy a Marx Károly Közgázt sem egyetemnek, sem főiskolának nem tekintjük. Valóban, nem főiskola, ez igaz.

Állítsuk meg a ......... 2010.02.01. 12:24:52

Banbano

Létezik még ilyen nevű egyetem Marx Károly??? :DDDD
Álomvizsga:DD
Diploma?

ÁkiBáki (törölt) 2010.02.01. 12:25:01

Nem igazán tudok tapasztalat híján véleményt alkotni Debrecenről, de a városvezetés, és a köré fonódó "vállalkozó" csoport lelkivilága nem sokban különbözhet a budapestitől. Már csak ha azt a huszáros képet nézegetem.
Azért ez szimbolizál valamit? Nem?
Az pedig, hogy a tehén jobb vagy bal tőgyén lógnak, teljesen mindegy, amikor úgyis mi etetjük a tehenet.

Bambano 2010.02.01. 12:45:32

@pcr: az, hogy a héten minek hívják a kuplerájt, még nem változtat a tényen, hogy valakinek diplomája van.

bozoa 2010.02.01. 12:46:20

@Ejoy: Egykori csapókertiként egyet kell értsek azzal, hogy a város keleti része soha nem kapott akkora figyelmet, mint a nyugati, sűrűbben lakott végek. A főtér mindenképpen kellett, hogy sok év után ismét arculatot kapjon a belváros. A tehermentesítő utcát meg tényleg megcsinálhatnák végre, esetleg pályázhatnának uniós pénzekre, ha van annyi eszük, hogy villamost is vezessenek rá.
Hiába az országos átlag feletti látványfejlődés, az utcák embere erősen megkopott, kezd sok hajléktalan és egyéb kéregető népség lenni mindenfelé. Azt viszont el kell ismernem, hogy hiába van a város vezetése nyolcadik éve ellenzékben, jól megállták a helyüket, míg például a kormánypárti Miskolc a sötétben kóvályog továbbra is, nem is beszélve Budapestről, aminek szép ugyan a fekvése, de nagyon sivár, koszos, lehangoló, nem is beszélve a tősgyökeres pesti mentalitásról amit minden áldott napon van szerencsém hallgatni a villamoson. Már várom hogy egy tökös gazda itt is rendet vágjon.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.02.01. 15:53:20

@Kyle Gass:
bizony! bár ez esetben a "csodaváros" egyetemét bunkózta/=fősikolázta/ le a tag! (révén, h én is itt végeztem a "hyper ütemben fejdlődő városban")

Hanzo The Razor 2010.02.01. 15:53:20

Szegény kommentelők, néha olyan szépen keverik a szezont a faszommal.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.02.01. 15:53:20

Ha korrektül közelítem meg a kérdést, egyértelmű: soha a büdös életben nem költöznék el Pestre, Debrecen helyett. Hogy miért?
Egyszerű: egy nem éppen bulihuszár ember számára, aki inkább többre értékeli a nyugisabb környezetet - mint a pörgő életvitelt, egy 2 milliós nagy büdös aglomeráció mindig is taszítóbb marad mint BÁRMELY vidéki nagyváros. Megvan a kívánt infrastruktúra, de még nem akkora, hogy lakhatatlan legyen. Ez adottság kérdése, nem pedig a kinvezett csodatévő holding brancsé. Én pl Szegeden is éppúgy szívesen laknék mint itt. A két város között épp csak a PR-teljesítmény különbözik. Ennyi és nem több.

Fejlődés pedig valóban érezhető. naná! Általános jelenség a agazdaságban, h a legelmaradottabb területek fejlődése a éegygorsabb, látványosabb. Az a helyzet, h ez sem csodatevés kérdése.

És még annyit: mielőtt tömegközlekedési ktg-eket, meg utcai forgalmat hasonlítgatunk, ne feleddjük már, hogy egy 10-szer kisebb városról van szó. (1 db villamos-, 2 és fél troli-, 50 buszvonallal és 1 db kicsicsázott főtérrel)

Tepsifan · http://kephatas.blog.hu 2010.02.01. 15:53:20

@mocsokmacso: "az hogy mennyire jó Debrecen és ez mennyire jó a debrecenieknek talán abból mérhető le a legjobban, hogy mekkora arányban választják újra Kósáékat. (vö.: Bp-val, vagy akármelyik más várossal)"

Ehh, ki is a polgármonstre Bp-n 20 éve zsinórban? Ennyire jó Pest és ennyire jó a pestieknek?

PeterBlau · http://4smallwheels.blog.hu 2010.02.01. 15:53:21

Milyen az a tősgyökeres pesti mentalitás amit a villamoson kell hallgatnod minden áldott nap?

Állítsuk meg a ......... 2010.02.01. 15:53:21

@Bambano: kósának nincs diplomája , bár azt hadoválta

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.01. 16:34:09

@mocsokmacso: Semmi egy helyben járás nem volt. A szadeszos uralom alatt, amíg a hitgyülisek "Jóska bácsija" volt 'főbíró', gyorsuló ütemben pusztult a Város. A legborzasztóbb talán az SzDSz+Fidesz kombináció volt, a következő ciklusra gyakorlatilag ki is maradt a Fidesz az önkormányzatból, úgy vettek vagy két független az egy szem Szabó Gyula mellé, hogy legyen frakciójuk...

Pedig mindent megtettek ellene: még egy élelmiszeripari kiállításra is kimentek szinte ingyen (a Cívisház fedezte a költségek 90%-át) az USA-ba, hogy az út kapcsán ott műthessék meg az öreget...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.01. 16:34:10

@PeterBlau: Csak ne emlegesd a sittet egy szocialista közegben...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.01. 16:34:10

@Tepsifan: Ennyire jó Demszky báró nekik. Rettzegnek, hogy a magyaroké lesz a helyi hatalom...

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2010.02.02. 02:54:09

Nem olvastam végig, de megütötte a szemem, ez a belvárosban való ingyen parkolásos duma.

Hát nem tudom a srác mi a fasszal közlekedik (gondolom gördeszkával), de hogy rohadtul nincs a belvárosban ingyenes parkoló az tuti. Illetve van kb. 10 hely a színészház előtt, de ott is akkor tudtam utoljára parkolni, mikor még kispolákom volt, és a havon becsúsztattam kézzel, két kuka közé. :DD (ez komoly)

Vajon miről beszélt ez a szerencsétlen?

borisfedor 2010.02.02. 02:54:09

Én azt gondolom a legnagyobb baj talán az a városban, hogy érdemi választási lehetőség még nyomokban sincsen. A városvezetés már régóta nem szimpatikus, de semmilyen más esélyes alternatíva nincsen, talán majd civil összefogás jelöltre lehet szavazni egy-egy körzetben mint legutóbb.
Komolyan vehető, a politikát kényelmetlen helyzetbe hozni képes, független vagy ellenzéki városi sajtó nincsen, lehetőség a kontrollra szinte nulla.
Egyébként a városvezetés teljesítménye összességében egy erős közepes szerintem, de a négy évenkénti reális megmérettetésre semmi esély, ezért úgy tűnik fel a város lassan mint egy hűbéri impérium a politika meg legtöbbször kimerül az országos politikában megszokott szófordulatok pufogtatásában, meg az évtizedesnél több regnálás pozitív eredményeinek sorolásában.
Az egyik legértékesebb városi épület, az élő történelem a Kollégium beázik, évszázados dokumentumokat fenyeget a tönkremenés, a város legöregebb épülete bezárva pusztul, tombol a modern szocreál, meg a csendes nagy alföldi mutyi.
De a PR az nagyon erős, mindig az volt. Nem ez a baj, szerintem az a baj, hogy semmilyen valós alternatíva nincsen egy 200 ezres városban.

zsebninja 2010.02.02. 02:54:09

Lehet, hogy én vagyok túl naív, de egy Önkormányzat elsődleges feladata a napi teendőkön túl, hogy segítse a munkahely-teremtést. Nem 4-5 ember számára, aki a stadionnál, jégcsarnoknál takarít, nem 30-40 plázás eladónő számára, aki minimálbérre van bejelentve.

Elég megnézni bármelyik állásközvetítő honlapját, és megnézni, mennyi álláshirdetés van Debrecenben és mennyi a többi megyében.

Ha lenne az embereknek munkahelye, akkor talán elmennének a Fórumba, hogy elköltsék a pénzüket, talán elmennének a Modembe, hogy megnézzenek egy kiállítást.

Nálunk - úgy tűnik - ez fordítva van, lehet költeni a pénzt, csak az a baj, hogy nincs mit.

Az pedig, hogy mennyire olcsó a közlekedés, nos nincs számottevő különbség a debreceni és a budapesti bérlet között.

bozoa 2010.02.02. 02:54:09

@PeterBlau: Fárasztó, panaszkodó, markát tartó és a kákán is csomót kereső, múltban élő, fejlődni képtelen. "Csak a nyugdíjamat el ne vegyék!" Ezekkel van tele a hócipőm és a hólapátom.

Állítsuk meg a ......... 2010.02.02. 08:14:19

@Bachterman:
Nem végzett a közgázon , csak odajárt.
Nincs a kezében diploma.

Nekem nem is az a kérdés hogy van-e , vagy nincs , hanem az , hogy hazudott.
Nemcsak ebben az esetben hazudott , hanem több esetben is , számomra nem hiteles ember.

Kérd el tőle , mutassa meg a diplomáját , mert olyan a 80-as évek végén neki nem volt.

Pityorka1 2010.02.02. 08:59:07

Azért a kerékpárutakról, járdákról eltolhatták volna a havat, az Aquaticum környékén semmi sincs takarítva, a kerékpárút pedig végig (Füredi út) járhatatlan. Ennyit az élhető szép városról.

(A többihez nem fűzök hozzászólást, messzemenőleg egyetértek több kommenttel.Mármint ami a munkanélküliséget, kirakatvárost illeti.)

Állítsuk meg a ......... 2010.02.02. 09:17:40

Kósa vagyonbevallásában még mindig 87.200.000 ft hitel szerepel.
Jaj szegény ember.500 ezer ft-os fizetéssel.
Sajnálom "szegényt".

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.02. 09:26:56

@Bruti: Mi a belváros? Ha a Piac utcát és a környező 50 métert vesszük annak,akkor tényleg nincs ingyenes parkoló, ha a tényleges belvárost, akkor van.
Egyik kedves ismerősöm amikor kiköltözött a Bika-bérházból az Arany János utca közepére, éjszakánként gyakran felriadt az utcán járók lépteire. Neki akkor az már külváros volt, pedig a leendő új körúton (aminek az árából Pesten élnek a metró-vakondok) belül van.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.02. 10:21:36

@pcr: dehogy kérem. ha eléállnék, véletlenül még leköpném.
asszony szerint abszolutóriuma van, ami annyit jelent, hogy elvégezte az egyetemet, de nincs államvizsgája. na ezért nem kerül sose fel a pesti holdudvarba.

cívispéter 2010.02.02. 10:24:54

Bizony, bizony - Debrecen ó-kikötő és a csodák városa is. Komolyan!
Hol volt, hol nem volt egy (nagyon-nagyon) belvárosi telek szép utcafronti házzal, aki békésen álmodta cívis múltját és kedvelve nézegette a róla és szomszédairól készített számtalan fotót könyvekben, albumokban. Egyszer arra járt az Építész ( egyébként Városvédő(!?) ) és a fő-fő Épület- és telekkezelő Gazda. A szunyókáló telek felriadt és ettől rögtön nagyobbnak látszott. Nosza, több se kellett a dolgos nyilvántartóknak - ezt a csodás nagyobbodást rögtön bevezették könyveikbe. Így aztán már semmi sem állt útjába annak, hogy gyorsan építése engedélyt kérjenek egy ba ... tt nagy házra a telek közepére, jó sok lakással - még éppen megelőzve az építési szabályzat módosítását/szigorítását.
Nem mese ez gyermek!
Aki nem hiszi, járjon utána!
Barátsággal
PS: Ja, a lényeg! Kiknek épülnek a lakások Szentmihályfalva helyén!?

Állítsuk meg a ......... 2010.02.02. 10:53:31

ˇˇMicsoda körülményeknek köszönheti Debrecen létrejöttét, azt nem tudom, de azt sem fejthetem meg, mi bírhatott rá harmincezer embert, hogy olyan vidéket válasszon magának lakóhelyéül, ahol sem forrás, sem folyó, sem tüzelő, sem építőanyag nincs... ”
– Robert Townson angol utazó, 1793 ˇ

Na és milyen napra esik Debrecen város napja?
április 11.

mocsokmacso 2010.02.02. 17:13:31

@Tepsifan: Értsd úgy, hogy milyen arányban választják meg és kik. Kósát az egyik legnagyobb arányban szavazzák meg és a statisztikák alapján rá szavaznak a mszp-sek is, míg Demszkyre nem szavaznak a fideszesek, remélem ez már érthető ?
De ha a pestieknek jó a mostani polgármester, akkor újra fogják választani nincsen ezzel semmi baj.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.04. 12:08:29

@Bruti: Bocs! El is felejtkeztem a Gambrinusz-közről, ahol 10-20 autó parkol rendszeresen, közöttük sok máskéntvállalkozók által kedvelt típus. Közterület-felügyelő meg oda nem jön, gondolom fél attól, hogy 10 millió fölötti autóra bilincs kerüljön... Persze, a társasház/City Burger vezetőinek se lett semmi baja abból, hogy a felújítás kapcsán eltüntetett "Behajtani tilos" táblát ellopták.

Tepsifan · http://kephatas.blog.hu 2010.02.05. 16:35:56

@Bruti: Tényleg nagyon sok helyen lehet ingyen parkolni, a belvárosban! A kiskörút új részének nyomvonalán lerombolt házak helyén! Legfeljebb egy kis sárral kell számolni, ilyen időben.

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2010.02.05. 16:35:56

@Kitalátor feljegyzetei: Ja igen a Gambrinuszt szoktam látni. Ott teljesen szabálytalan, szóval az elvileg nem ingyenes. Az Arany Janin is fizetni kell és úgy általában az egész belvárosban. Hogy mit értünk belvárosnak az elég tág, de fogalmazzunk úgy, hogy az a belváros, ahol fizetni kell a parkolásért. :)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.08. 11:36:19

@Bruti: Semmi nem tiltja, sem a behajtást, sem a parkolást. Állítólag a City Burger kialakításakor tűnt el a "Gépjárművel behajtani tilos! (Kivéve engedéllyel)" tábla, napi 15-20 kocsi használja is azóta ingyen a közterületet.
Remélem jó a pince statikai kialakítása...
süti beállítások módosítása