Hipokritaveszély

Ildomos cigányozni, csak nem a Jobbik javára?

Kampányol az önkormányzati tulajdonban lévő sajtó. Nem azért, mert kampány van, hanem azért, mert a helyi köz médiuma mindig kampányol. Szünet nélkül. Szoci városban a szocik mellett, Fideszhonban a narancsosokért. Már annyira megszokta ezt a lakosság, hogy jelentős része szinte természetesnek, Istentől eleve elrendeltnek gondolja, hogy az ő pénzén fenntartott média pártszolgálatot teljesít – választások előtt is, után is. És ha így vélekedik helyben, miért ne gondolná majd ugyanezt országos viszonylatban is? De ne rohanjunk előre!

A város nevét viselő mindenpostaládás ingyenkiadvány eheti vezérpublicistája Árvai Köves, aki ezeken a hasábokon régi motoros az agymenés műfajában. Rosszabbik címmel kinyomtatott művének üzenete egy mondatban összefoglalható:

A cigányok tönkreteszik az országot, de mi felháborodásunkban ne a harsányan radikális Jobbikra szavazzunk, hanem a mérsékelt, mégis biztosan célba érő Fideszre.

Ez van belekódolva a cikkbe. Bár nem is nagyon kódolt a szerző, csak hát tele kellett írni a megadott felületet betűkkel, ezért a hosszú lé.


Árvai Köves valóságos személye ismert a debreceni zsurnaliszta és politikai körökben, s talán tanítványai is tudják – bár ebben nem vagyok biztos –, hogy egyetemi oktatójuk az, aki évek óta rendszeresen publikál ezen a néven az önkormányzati propagandakiadványban. Árvai Köves nem pusztán oktató, hanem vezetője a kommunikáció- és médiatudományi tanszéknek, szerkesztője egy jeles irodalmi folyóiratnak, irodalomtörténész, Kertész Imréről is írt monográfiát – de az már régen volt.

Miért nem az igazi nevén publikál a mindenpostaládás ingyenkiadványban? Talán szerényen rejtőzködni akar, esetleg nem szeretné, ha tudományos és kritikusi munkássága keveredne pártos politikai publicisztikáival. Nincs ezzel semmi gond, mindenkinek joga van szerzői név használatára az újságírásban, s ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy bármiféle beteges kettőslelkűség osztaná meg a publikáló személyiségét. Ő egy és ugyanaz az ember.

Írhat-e egy párt mellett agitálva, annak tevékenységét folyamatosan dicsérve jegyzetsorozatot egy egyetemi oktató, médiatudományi tanszékvezető? Írhat. Mint bárkinek, neki is lehetnek szimpátiái, elköteleződései, ideologikus hite stb. Érezheti úgy, hogy zsurnáleszközök alkalmazásával hozzájárul ahhoz, hogy teljesebb legyen a neki tetsző világ. Természetesen gondolatait, okfejtéseit, következtetéseit jobban hitelesítené, ha az igazi nevét kanyarítaná cikkei alá, de ha nem, hát nem.

Cigányozhat-e – akár stiláris körmönfontsággal – egy egyetemi oktató, posztja szerint kommunikációs szakember, folyóirat szerkesztő, ismert irodalomtörténész és kritikus? Nem, nem, nem. Sem baráti körben, sem szemináriumon, sem sajtóhasábokon. Sehol. Álnéven sem. Sehogy. Nincs ezen mit ragozni.

Árvai Köves azt is írja, hogy az emberek torkig vannak a „hipokrita sajtóval”. Írja ezt egy olyan cikkben, amiben a „többségbe került kisebbség nagyobb része” bűnös cselekedeteinek okán felháborodottakat próbálja a Jobbik Magyarországért Mozgalom szavazótáborából átirányítani a Fideszre voksolók közé.

A hipokrita magyarul azt jelenti, hogy képmutató, álszent, szemforgató. Hát az, kétségtelen.

Kapcsolódó blogbejegyzések a Debbenetből:

A linkelés misztériuma

Helyrecsúsztatás

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr931772353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.AT 2010.02.19. 10:10:41

"Cigányozhat-e – akár stiláris körmönfontsággal – egy egyetemi oktató, posztja szerint kommunikációs szakember, folyóirat szerkesztő, ismert irodalomtörténész és kritikus? Nem, nem, nem. Sem baráti körben, sem szemináriumon, sem sajtóhasábokon. Sehol."

Miért nem? Ha egyszer ez az igazság, miért ne lenne kimondható? Pont ez a képmutatás, a szőnyeg alá söprés, a turbódemagóg álliberális maszlag, hogy "cigányozott, fúj". Attól, hogy tisztelt blogger úr vak, még nem kell mindenkinek annak lennie.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.19. 10:16:00

meg lehet kérdezni, hogy ki ez az epeköves?

Mercyful Fate 2010.02.19. 10:18:04

Mr.AT:Tökéletesen,hibátlanul írtad le..igazad van.

shamir 2010.02.19. 10:51:25

A legnagyobb hipokritaveszedelem a belterjes budapesti liberális értelmiség körében érhető tetten. Gyertek velünk melósnak lenni Miskolcra! Az anyátok meg ne sirasson...

tommybravo 2010.02.19. 11:15:13

@shamir: Azt azért vágod, hogy a blogíró nem pesti?

PR32 (törölt) 2010.02.19. 11:51:30

Tisztelt Posztíró!

"A cigányok tönkreteszik az országot" - hol ír ilyet, ez csak belemagyarázod? ;)

Viccet félretéve: szépen körülírja, egyértelműen fogalmaz. És tudod, mi a legfájóbb? Hogy ez alapján a leírás alapján (már nappal is lopnak, stb.) minden kétséget kizáróan be tudod azonosítani, kikről beszél. Ezáltal te magad is belátod, hogy a probléma valós. Talán nem széthúzni kellene, hanem cselekedni. Jobb meg baloldal - ezek a szavak csak akkor számítanak, amikor egy ilyen csoport jön szembe az utcán, és te átmész.

no mail, no problem 2010.02.19. 12:40:14

@Bachterman: Nem akarlak megbántani, de fájóan lenyűgűző, egyértelmű pontossággal benne van a cikkben, hogy Árvai Köves mit csinál, amikor nem pártlapot ír, és a valódi nevén tolul. Te nyilvánvalóan az internet előttt ülsz, az egyetemeknek meg van honlapja, ha érted, hogy mondom.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.02.19. 12:40:15

@shamir: te szemelyesen mit tettel annak erdekeben, hogy a ciganysag es magyarsag kozott ne legyen annyira feszult a viszony?

nem nemsiker_s 2010.02.19. 13:00:07

Ez egy létező probléma, amit, (ha nem akarunk itt magyarországon 20 éven belül polgárháborút) sürgősen orvosolni kell.
Éppen annak okán, hogy a magyarságra ne süthessék rá hogy rasszista.
Ugyanis ha itt kitörnek a zavargások, óhatatlanul rasszista jelleget ölt a dolog, és akkor már nem lehet majd a dolgokat kézben tartani.
A jelenlegi szociális támogatási rendszerbe bele van építve, egy későbbi társadalmi robbanás.
Az ország produktív (értéket termelő) része már nem sokáig lesz képes finanszírozni, az inproduktív réteg növelését.

Durchzugabwicklungskommandant 2010.02.19. 13:10:58

A vélemény és szólásszabadságba az is beletartozik, ha valaki nem szereti a cigányokat, buzikat, négereket, szőkéket, barnákat, stb. és ezt kimondja. Még akkor is, ha ez az úgynevezett "liberálisoknak" nem tetszik annyira.

A liberalizmus, amennyiben az elfogadásról szól (pedig kurvára nem, az annál sokkal több), akkor nem csak a melegeket, cigányokat kell elfogadni, hanem azokat is, akik másképp gondolkodnak a világról (ne adj' isten nem liberálok)!

Archenemy 2010.02.19. 13:10:58

@nemsiker_s: Úgy van. Ez jelenleg nem cigánykérdés, hanem, jól írod, produktív vs improduktív kérdés. Azonban ne legyünk szemellenzősek, vannak etnikai felhangjai. Aki ezt máig tagadja, az nem "politikailag korrekt", hanem vak.

A cél az, hogy ezt kulturált módon, az improduktív rétegek produktivitásra való ösztönzésével oldjuk meg, ne pedig egy lincselős-akasztós polgárháborúval.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.02.19. 13:10:58

@nemsiker_s: "Az ország produktív (értéket termelő) része már nem sokáig lesz képes finanszírozni, az inproduktív réteg növelését. "

ez nem etnikai kerdes...

a kozalkalmazottak kozul ugy ki lehetne rugni negyedmilliot, hogy az az ugyintezesben nem, csakis a koltsegvetes pozitiv iranyba billenesen latszodna...

gondolom mindenki jart mar okmanyirodaban, onkormanyzaton, ugyintezett erre-arra es siman latszik, hogy meg a "fronton" is minden dolgozora jut 2-3 here...

mi lehet feljebb, ahol nem is latszik? hany olyan beruhazast lehetne abbol finanszirozni, haol a tanulatlan ciganyember munkat talalhatna, amibol lenne jovedelme es tudna fizetni a fia/lanya tanulmanyainak koltseget, hogy jobb elete legyen mint neki, ha majd valamikor a magyar tarsadalom vegre egyenjogukent kezeli oket?

Archenemy 2010.02.19. 13:30:51

@az igazi Sipi: természetesen máshol is vannak nemdolgozók, nem csak a szegény, kulturálatlan, családi pótlékból, szociális segélyből és bűnözésből élő emberek közt.

Azonban markáns különbség, hogy az underclass réteg akkor tud viszonylag jól élni, ha szaporodik, többszörözi önmagát, míg a városházi naplopó elvan magában az alibimelójával.

Mr.AT 2010.02.19. 13:42:28

@az igazi Sipi: A sok "tanulatlan cigányember" konkrétan nyakra-főre vállalja a gyereket, csak azért, hogy az értük kapott segélyekből kényelmesen eléldegéljen. Emellett havonta párszor elzavarja a purdékat, hogy "nézzé'má'körül a faluba'e", aztán ami mozdítható, azzal kiegészíti mindezt. S kényelmesen fekszik, feszít otthon, egész hónapban.

Egy ilyen embert tudod mikor fogsz tudni rászoktatni arra, hogy napi 9-10 órákat keményen dolgozzon, reggelente a munkájával keljen, este azzal térjen haza, s nem ritkán hétvégente is ezzel foglalkozzon, mint a mai versenyszférában dolgozó emberek (including myself) nagy része, akár pozíciótól függetlenül?

SOHA. Semmi, de semmi motiváció nincs benne. Neki így tökéletes, kényelmes, miért kellene megfeszülnie?

Csak azt látja, hogy "az öltönyös csávó BMW-vel jár", de arról fogalma sincs, emögött mennyi munka, áldozat, lemondás és ezer millió más dolog van. Neki csak az öltöny meg a BMW kellene, mert az olyan "sukár", de a logika odáig már nem vezeti, hogy mi az ok okozati összefüggés, ha pedig feltárod neki, kiröhög. "Dolgozni a kocsiér'? Há' a Gazsika meg az öccsei két perc alatt hoznak egy ilyet bármelyik mélygarázsbú'."

Oblomov 2010.02.19. 14:34:06

"A mérsékelt erő lassabban, de biztosabban célt érhet, a felszínes radikalizmus viszont előre látható zsákutcába fut."

Árvai Köles itt a pol-i radikalizmus ellen szólal fel. Meg nem nevezett mérsékelt politikai megoldások bármelyikét látva inkább célszerűnek. Szerintem érdektelen, hol jelent meg az írás, megjelenhetett volna a népszabóban is.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.02.19. 14:39:10

@Mr.AT: te alkalmaznal ciganyt, ha lenne vallalkozasod?
mondjuk raktarosnak. vagy gepkocsivezetonek. esetleg muvezetonek.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.02.19. 14:39:10

@Archenemy: a markans kulonbseg ott figyelheto meg, hogy a here kozalkalmazottak nagysagrendekkel tobbet visznek el a koltsegvetesbol.

Mr.AT 2010.02.19. 14:49:58

@az igazi Sipi: Alkalmaznék. Az építkezésemen is dolgozott két roma kőműves, szorgos, tisztelettudó, teljesen rendben lévő arcok voltak.

A probléma nem a származással van, hanem az életmóddal, amit viszont erős 80%ban az említett származású polgártársaink űznek. Zéró input, max output. Szabad a rablás, szabad a tánc.

Hihetetlenül veszélyes ez, pláne a jelenlegi inkompetens, szoftos központi hozzáállással. Sokkal drasztikusabb szigorra lenne szükség minden bűnözési tétel esetén, s nekem édesmindegy, mely politikai oldal kapja végre fel ezt, csak történjen már valami.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.02.19. 16:18:16

@Mr.AT: ja es a kerdes tovabbra is fennall..
nem komuvesnek, hanem raktarosnak, muvezetonek felvennel-e ciganyt?

fura csuka 2010.02.20. 17:29:59

no úgy látom négy órától lejártak a hivatalos városházi kommentelők))))
az otthoni gépet már nem a kiadott feladat végrehajtására használják...szigorúan csak munkaidőben((((

Rikki Harcos 2010.02.20. 17:29:59

a blogírónak van polgári neve?
úgy értem, vállalja?

Basahalom boulevard · http://www.basahalom.hu 2010.02.20. 17:31:05

@Rikki Harcos: Nem csak a nevét, hanem az arcát is vállalja.

matkó 2010.02.20. 19:37:19

@Rikki Harcos: Te hüje-e vagy, mikor Porcsintól kérdezgecc ilyeneket?
@Bachterman: Szirák Péterről van szó. Elég gagyi az álneve: Szirák = árva (valami szláv tő), Péter = lat. petrus (ez meg kő, szikla). Amúgy: www.irodalom.arts.unideb.hu/Oktatok/szirak.html, papiruszportal.hu/feltolt/Image/nyitott_konyv/kritika/palatinus/orkeny_i_osszes/szirak.jpg

Rikki Harcos 2010.02.20. 22:21:42

@Basahalom boulevard:
Örvendek! Az én polgári nevem meg Cartmann Eric. :-)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.22. 21:43:05

köszönöm a követ, emberek! :)

furmintszaraz 2010.02.24. 12:38:18

Ajánlom mindenki figyelmébe Árvai Köves kb. egy évvel ezelőtti publicisztikáját ugyanazon lap ugyanazon hasábjain, melyen szintén a nevezett témát taglalja, tanítható módon. Én nem látok alapvető különbséget a szemlélet között, egyikben sem történik cigányozás.
www.deol.hu/main.php?x=pdf-archivum&ev=11&sz=05 (6. oldal)
A mostani írásban a publicista nyilvánvalóan arra tett kísérletet, hogy mások, a problémák miatt a szélsőséges erőkre szavazók nézőpontjába helyezkedjen bele. És jelen cikkben nem hangzik el a Fidesz neve sem, szintúgy nem véletlenül, mert nem ez a lényeg.
A korábbi írás persze szerintem termékenyebb volt ennél, de ha ez cigányozás, akkor talán csak a nem-beszéd nem az.

dritte33 2010.03.05. 22:48:39

@thpreg:
Igaz, igaz. Mi minden derülhet ki, ha az ember nem indulatból olvas. Biztos nem véletlen, hogy erre a hozzászólásra már nem érkezett válasz.
süti beállítások módosítása