Gazdagodjatok nyilvánosan!

A páncélszekrényből az internetre kellene feltenni a vagyonnyilatkozatokat.

Volt idő, mikor legtehetősebb polgárai irányították a várost, olyanok cívisekből állt a magisztrátus, akik szorgos munkájukkal, tehetségükkel jelentős vagyont halmoztak fel, így a debreceniek joggal gondolhatták róluk: ha magánemberként jól sáfárkodnak a saját pénzükkel, akkor a köz szolgálatában sem tesznek másként a város javaival. Ellenben ha valaki mérhetetlenül el volt adósodva, ha kifolyt kezei közül a pénz, akkor abban a személyben nem bíztak a jó debreceni polgárok; tartva attól is, hogy a rosszul gazdálkodó illető megszorultságában esetleg a város vagyonához nyúl, nem számíthatott vezetői tisztségre. Volt ilyen idő.

Manapság már nem magisztrátus és főbíró irányítja Debrecent, hanem képviselőtestület és polgármester. A helyi polgárokat azonban most ugyanúgy érdekelheti vezetőik vagyoni helyzete, mint egykoron. Nem zsebturkáló irigykedésből, hanem higgadt megfontolásból. Az embereknek joguk van tudni arról, hogy megválasztott képviselőik tevékenységüket valóban a köz érdekében végzik, vagy saját életkörülményeik javítására, vagyonuk gyarapítására használják tisztségüket, befolyásukat.

Ifjú demokráciánk törvényalkotói jogosnak tartották ezt az igényt, ezért rendelkeztek mind az országgyűlési képviselők, mind az önkormányzati képviselők éves vagyonnyilatkozati kötelezettségéről, azok nyilvánosságáról, csak míg a honatyák vagyonnyilatkozatait közszemlére teszik az interneten (minap rá is tekintettünk a debreceni illetőségűek sanyarú anyagi helyzetére), addig a városatyák adatlapjai a legtöbb helyen páncélszekrényben pihennek, csak hosszas procedúrák után tekinthetnek beléjük az egyszerű polgárok. Ha veszik a bátorságot, hogy kérni merészeljék.

Vannak persze kivételek, olyan városok vagy fővárosi kerületek, amelyek képviselőtestületei úgy döntöttek: a helyi vagyonnyilatkozatok is legyenek bárki számára elérhetőek, ezért kipakolták az internetre, visszamenőleg is, hogy évről évre látható legyen a képviselők vagyoni helyzetének változása. Így van ez a fideszes irányítású Hódmezővásárhelyen és a szocialista vezetésű Újbudán. Miért nincs így az országos mintavárosban, Debrecenben?


Jóri András adatvédelmi biztos egy tavalyi állásfoglalásában az önkormányzati képviselőkre vonatkozóan kifejtette: „A vagyonnyilatkozatok honlapon történő közzététele a nyilvánosság biztosításának egyik lehetséges módja, de nem jogszabályban előírt kötelezettség. Mivel a vagyonnyilatkozat az ellenőrzéshez szolgáltatott azonosító adatok kivételével nyilvános, az internetes közzététel nem sérti a személyes adatok védelméhez fűződő jogot. A vagyonnyilatkozat internetes közzétételéhez ebből következően nem szükséges az érintett hozzájárulása.

Nosza, kedves debreceni képviselők (különös tekintettel a mindent egyedül eldönteni képes többségre), hozzák meg helyi rendeletüket arról, hogy vagyonnyilatkozataik – visszamenőleg is – felkerüljenek az internetre, a város hivatalos honlapjára! Ha már mintát nem tudott mutatni a mintaváros, legalább kövesse mások példáját! Nem a következő ciklusban, nem majd, most.


A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr181788537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.25. 12:20:31

jópofa dolog ez a demokrácia nevű lepel, amit a szemünk elé teszünk nap mint nap.
és buzgón varrjuk nap mint nap az újabb anyagdarabokat, te és én. kiszállni pedig nem lehet.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.02.25. 14:08:07

Igen, fel. Meg minden közhatalmat gyakorló és vele közvetlen vérségi és/vagy szexuális, valamint baráti kapcsolatban álló személyével együtt, a közhatalom megszűnését követő 25 éven át. (Hogy a zsebbe korrumpálás nyomai előkerüljenek.)
Tehát (szinte) minden magyarországi személy tegyen nyilvános vagyonnyilatkozatot. Gondolom lakcímmel, hogy könnyebb dolga legyen a betörőknek...

Tepsifan · http://kephatas.blog.hu 2010.02.26. 12:57:52

Aki kimagaslóan jó anyagi körülmények között él, annak általában az látszik a házán is, nem kell a betörőnek a neten nézegetni a bevallásokat és a tulajdonosaik címét keresgetni, elég ha végig megy a jobb környékek utcáin, és válogathat kedvére. Csak az a baj, hogy ott van kamera, riasztó, véreb, meg kivonuló szolgálat, és az egyszerű besurranó tolvaj inkább a biztos kicsire megy, ahol max 1-2 zár van.

Pannóca 2010.02.27. 08:38:42

Itt azért nincs ilyen neten, mert nálunk nem gazdagodnak, hanem szegényednek. :D
süti beállítások módosítása