Tömegsír és izzókészlet

Ha Kósa Lajos a korrupcióról beszél, arra oda kell figyelni.

A Fidesz alelnökének, Debrecen polgármesterének a válaszaiból kicsippentett idézet segítségével adott ütős címet a politikussal készített tegnapi interjújának az fn.hu: Kósa: tömegsírt hagynak maguk mögött a szocialisták.

A hosszú beszélgetésből most mi is kiragadunk egy részletet, azt, amikor a korrupcióról beszél Kósa:

A korrupcióellenes harc összetett dolog. A normakövetést, a szabályok betartását ösztönözni kell, leginkább értelmes szabályozással. Minek pótizzókészletet tartani a kocsiban, ha a gyártók többsége nem enged hozzányúlni az első fényszóróhoz? Azért, hogy a rendőr kötözködhessen? Most az állam szinte kínosan ügyel arra, hogy olyan jogszabályokat hozzon, amit nem lehet betartani.


Ismerősnek tűnt ez a szöveg, ezért kutakodtunk egy kicsit a közelmúltban, s rátaláltunk Kósa Lajos 2007-es Fidesz-kongresszusi beszédének szó szerinti leiratára. Idézzük (a jegyzőkönyvi hibákkal együtt):

Abszolút igaz az országra, az ami a Kádár-korban végig igaz volt, mindenki tudja, ti is tudjátok, mi is tudjuk, olyan szabályaink vannak, amit nem lehet betartani. Nem baj, mert békén hagyunk, de ha nem tetszik a képed, akkor jön az APEH, a rendőrség, a különböző hatóságok és elővesznek. Vagy jön a vagyonvizsgálat, ha nem tetszik az arcod. Túl sokat mosolyogsz. Mint ahogy az átlagrendőrnél is tudják, ha akkor, ki tudja, amikor a rendőrnek nincs igaza, akkor azt mondja, hogy na jó napot kívánok, akkor lássuk a pót-izzókészletet. Mert valamit mindig lehet találni. Azt már senki nem vizsgálja, hogy a pót-izzó ostobaság. A sofőrök 90 %-a nem tud cserélni izzót az autójában, az autók egy részében meg nem is szabad. Mert csak szakszervízben lehet. De pót-izzókészletet le lehet rajtunk verni. Abszolút ez a hatalomgyakorlás módja, ez egy virulens posztkádári korszak, a létező szocializmus itt van közöttünk.

Mint látható, az izzókészlet praktikus dolog. Ha úgy hozza a szükség, akkor a posztkádári világra lehet rávilágítani segítségével, ha az államnak a korrupciót gerjesztő értelmetlen jogszabályalkotását kell illusztrálni, akkor meg arra is jó az izzókészlet.

Egy apróságra azért érdemes odafigyelni Kósa példázatait illetően. Immáron nem kötelező az autókban izzókészletet tartani, tehát a rendőr sem kérheti, hiányát nem büntetheti. A buta rendeleten nem az egykori Fidesz-kormány változtatott. De mindegy, hogy kié is az érdem, egy a lényeg: nem kell izzókészlet, ha Kósa az ellenkezőjét mondja, akkor sem kell.

Nem kell! Tehát ezen a területen már nincs szükség a majdani Fidesz-kormány hathatós intézkedésére. Ellenben a korrupcióellenes küzdelem terén mind kormányzatilag, mind önkormányzatilag sok ám a teendő, s az „összetett” harchoz hiteles arcok szükségeltetnének. Olyanok, akikről elhisszük, hogy nem csak mondják, hanem teszik is. És abban is bízunk, hogy az APEH, a rendőrség és különböző hatóságok majd nem azokat fogják elővenni, akiknek nem tetszik az arca a hatalomnak. Ahogy ez korábban már megtörtént. Mikor is? Akkor is.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr831801776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzoltana 2010.03.02. 07:41:46

Szerintem te majd az elsők között leszel a címzettek között, amikor az APEH, a rendőrség és különböző hatóságok elindulnak.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.02. 09:32:26

no igen, a felettem lévő komment is jól mutatja, hogy a kádári besúgórendszer még nem halt ki. talán majd két generáció múlva.
egyébként én menet közben szoktam izzót cserélni a kocsiban. mert úgy nem mondhatják, hogy hátráltatom a haladást.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.03.02. 14:12:05

De rosszindulatúak vagytok!
Akinek 87,2 millió forint adóssága van, az csak hiteles ember lehet:
basahalom.blog.hu/2010/02/02/hitelkepes_kepviselok
10%os Lajos, mint a korrupcióellenes harc zászlóvívője? Hmm! A csatavesztés garantált.

englishteechair 2010.03.02. 15:04:11

Hol van már a 10%? Volt infláció, a fiúk is fejlődőképesek. Már évek óta 20% az a 10.

redjohn 2010.03.03. 08:20:09

Lajos nagyon magabiztos....nyeregben érzi magát!!! ;-)
süti beállítások módosítása