Régi fejeket követelnek még régebbiek?

Avagy a múlt elkezdődött?  Szocialista belharcok a keleti végeken.

Vannak szocialisták, akik úgy gondolják, hogy a vesztes választások után távoznia kell a pártvezetésnek, de minden szinten. A fideszesek sokasága is ezt követeli – a szocialisták esetében; amikor őket verték le két alkalommal is, akkor ez valahogy nem került szóba náluk, leszámítva Kósa Lajost, aki 2006-ban nem titkolta véleményét Orbán Viktor további jövőjével, pontosabban jövőtlenségével kapcsolatban, de aztán ő is gyorsan megváltoztatta – nyilvánosan hangoztatott – ítéletét. De ez más téma, maradjunk most az MSZP-nél.

A vesztes vezetőinek mennie kell! Így szokás a demokráciákban. A 2010-es nagy bukás második fordulós éjszakáját követően azonnal elkezdődtek a mezítlábasok lázongásai a szocialista pártban a perifériákon is. Az „alsó tagságé”, tényleg, biztosak vagyunk benne? Vagy a már ismert belső kiszorítósdit adják elő a posztokért, képviselői helyekért szkanderezgető ilyen-olyan vezetők? Momentán nem tudjuk. Nyilván csak a választott tisztségéből adódik, hogy a hajdú-bihari ős-szocik közül Gyula Ferencné megyei választmányi elnök exponálja magát az Oláh Lajos jelenlegi megyei elnök ellenében szerveződők ügyében. Vagy nem nyilván. Majd kiderül. Esetleg hamarosan.

Kezdeményezték ugyanis az MSZP hajdú-bihari küldöttgyűlésének összehívását, hogy indítványozzák a megyei elnökség lemondását, és egyben Oláh Lajos „meggyőzéses elmozdítását” a megyei listavezetői helyéről, mivel a csúfos vereség eredményeként egyedül ő kerül be a parlamentbe a helyi szocik képviseletében, ő pedig nem itteni lakos, hanem fővárosi polgár.

Kik kezdeményezték? Na, ez a kérdés. Ha a színvalláskor kiderül, hogy sértett korábbi vezetők puccsolgatnak, akkor garantált a párt további drasztikus hitelvesztése. Ha a megújulást képviselő, valós alternatívát nyújtó, tiszta múltú, nem elhasználódott arcok vannak a nekibuzdulás hátterében, akkor még lehet némi reménye a szocialistáknak, nyilván sokéves kemény munkát követően.

Tisztánlátásunkat az is segítheti, ha kiderül, hogy a minél hamarabbi lemondató küldöttgyűlésre kinek a nevét dobják be, mint Oláh Lajos helyébe lépő kívánatos politikusét.  Kik is követik Oláh Lajost a megyei pártlistán? Tóth József, Csontos János, Gyula Ferencné… Megújulás? Így nem. Lejjebb kell menni. Ha van hová, kihez.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr951956602

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Június 6-án új elnöke lesz az MSZP-nek 2010.05.10. 18:56:11

Május 3-án tartja alakuló ülését a szocialista párt frakciója. Az elnökválasztó kongresszust június 6-án tartják, azelőtt nem tartanak tisztújítást.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.04.27. 19:36:55

_mindig_ lehet lejjebb menni.

kétség 2010.04.27. 19:59:08

Na igen. Mindent "elkúrtak" de tovább ülnek a "gyűlésben", nem Őket zárták ki. A pártpozíciókról lemondanak, de a mandátumról nem!

Chicano 2010.04.27. 20:22:39

Orbán a hibás. Oda a demokrácia.

vizesnyolcas 2010.04.27. 21:01:20

Érdeklődve várom, akad-e MSZP-s annak felismeréséhez elegendő IQ-val, hogy Gyurcsánynak köszönhetik az egészet.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.04.27. 21:01:20

@Chicano: "Orbán a hibás."

nem.

"Oda a demokrácia."

igen.

elfelejtette 2010.04.27. 21:12:19

Vannak joparan az MSZP-ben, akik Gyurcsanyt akarjak kifilezni,( sot, mar 2006-ban is akadtak paran, az oszodi beszed sem magatol szivargott ki ), ez mondjuk ertheto, de azert egy kerdes felvetodik. Ha kicsinaljak Gyurcsanyt, o lesz megteve fofofelelosnek, akkor ki a turo fogja vezetni az MSZP-t?

pucros 2010.04.27. 21:14:36

"Így szokás a demokráciákban."

Ez annyira hülyén hangzik 20 évvel a rendszerváltás után.
Van értelme még ennek a kifele mutogatásnak? Most már igazán nem "tanuljuk a demokráciát", hanem megvan belőle a saját, kiforrott (és jó szar) verziónk.

haggyadmá 2010.04.28. 04:42:32

Nekem tetszik, hogy a szocik egymást kezdik enni. Remélem jó nagy veszteségeket okoznak maguknak. :-)) Ez a párt soha nem fog megváltozni. Lehet majd más a nevük, más a logo, az arcok maradnak amíg tudnak. Megérdemlik a sorsukat.

csorsza 2010.04.28. 04:42:32

@elfelejtette: mad vki más. tele vannak a temetők nélkülözhetetlen emberekkel.

micu · http://www.ingyentv.hu 2010.04.28. 04:42:32

Komment gyanánt az előző oldalról ide másolom az MSZP-s Molnár Gyula /XI.ker./
szavait,mert ez a lényeg:"a parlamentben maradóknak nem lesz könnyű, mivel azok lesznek ott „akik hozzá vannak szokva, hogy dolgoztatnak és nem dolgoznak. Az elmúlt 20 évben apparátusok tetején ültek, megszokták, hogy a rendszer mögöttük működik”.
A képviselő elvtársak nagy részének most dolgozniuk kell.Csak megszokják.
kell.

brlv24 2010.04.28. 04:42:32

Egyaltalan tudja itt valaki, hogy mi a demokracia? Beszeltek itt ossze-vissza..

Nyers Fa 2010.04.28. 04:42:33

Szerintem a posztíró rossz oldalról közelíti meg a dolgot.
Szvsz a probléma az, hogy míg pl. Molnár Gyula fórumokat tartott, kampányolt, keményen dolgozott és a többiekhez képest még jónak mondható eredményt ért el, be sem került a parlamentbe, míg a listáról bekerült többség semmit nem dolgozott a kampány alatt (előtte sem), senki nem ismeri őket, ölükbe pottyant a zsíros állás. Na ezek az igazi senkiházi megélhetési politikusok, ezért fog eltűnni az MSZP. Akikkel valamennyire el lehetne adni a pártot, azoknak a többsége be sem jutott.

Rwindx 2010.04.28. 04:42:33

"A fideszesek sokasága is ezt követeli"

A fideszesek magasról leszarják ki ül a trágyadomb tetején, azért ne érezd ennyire fontosnak a dolgot.

ifrance 2010.04.28. 07:28:56

"A fideszesek sokasága is ezt követeli – a szocialisták esetében; amikor őket verték le két alkalommal is, akkor ez valahogy nem került szóba náluk" túl azon, hogy egyetértek Rwindx kommettárssal, azért halkan megjegyezném, hogy nem ártana figyelni az arányokra... mert a fidesz emlékeim szerint nem ilyen arányú zakót kapott egyik esetben sem... talán a vereség mértéke (no meg az szdsz példája) indokolhatja ezt a nagy megújulás-vágyat, nem?

Pékszakállú Henceg 2010.04.28. 07:53:15

Igen jó ez az írás, de ez a "lázongás" már elkezdődött a választások előtt, és közel sem arról szól, hogy ki kerüljön be a parlamentbe. A rövid távú cél az, hogy Oláht eltávolítsák a lista éléről, a középtávú pedig az, hogy megyéből. Hogy kik?
A régi jó elvtársaink a Bódi-Forgács-Juhászné triumvirátus. Ők nyolc éve vérig vannak sértve, és most csatlakozott hozzájuk egy-két jóképességű megélhetési "politikus", akik kiestek az elnök kegyeiből az általuk elvégzett ZÉRÓ munka miatt. Persze, nem mondom azt, hogy nem lehet találni a mostani elnöknél jobbat, csak éppen ahogy a blogíró leírja, úgy néz ki, hogy a múlt elkezdődött. Arról nem is beszélve, hogy érzésem szerint ez a Szili Katalin féle csoport első próbálkozása arra, hogy küldötteket állítsanak maguk mögé. Na mármost mindenki képzelje el, milyen megújulás az, ahol ezek viszik a zászlót? A pártszakadásra az esély nálam már 60% körüli, és ahogyan az eseményeket látom, ez a szám csak nőni fog.

BKV reszelő 2010.04.28. 08:38:33

@ifrance: Csak van egy bőkkenő ebben a paradox helyzetben. A megújuláshoz itt új arcok kellenek, új tartalommal az új arcok mögött....de a megújulást a régi arcok is akarják, de magukkal. Impossibile mission by hungary.

papamaci1 2010.04.28. 08:54:04

A magyar baloldal már számtalanszor volt képes nevet cserélni...ez triviális. De fennállása óta csak hazudni, rabolni és gyilkolni tudott.Illetve hitelt felvenni, eladósítani, privatizálni, stb. Teremteni, értéket létre hozni-na azt sose tudott.

Megújulás ? Fáj az oldalam a röhögéstől....

panteon 2010.04.28. 09:04:02

Megkérdezem a baloldaltól:
Ha nekem van egy vállalkozásom amihez tök hülye vagyok ezért az csődbe megy, és utána lecserélem a nevem meg a logómat akkor valami változni fog?

haggyadmá 2010.04.28. 09:04:02

Keményen zajlik a megújulás. Horváth Csaba már szegfű nélküli csonkíott mszp logós kampányleveleket küldözget. Dupla A4-es oldalon egy helyen szerepel az mszp felirat, kb 4x10mm nagyságban. Ez az arc se nagyon büszke rá, hogy az mszp főpolgármester jelöltje. Hiába na, meg kell változni. Hazug szemétládából, nagyon hazug szemétládává kell válni.

nem nemsiker_s 2010.04.28. 09:14:08

@papamaci1:

Egyetértek, és még kiegészíteném azzal, hogy elvtelenek is.

Gondoljunk csak bele, hogy bevallottan is az MSZMP utódpártja. Hát egy tisztességes rendszerváltásnak úgy kellett volna kezdődnie, hogy a régi rendet kiszolgáló garnitúrát szépen elküldjük nyugdíjba. És akkor még örülhetnek hogy csak nyugdíjba.
Amit az én agyam a mai napig nem tud felfogni, rendszerváltás után 20 évvel ezek mit keresnek még mindíg a politikában?

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.04.28. 19:53:48

@haggyadmá: Dehogy kezdik. Debrecenben vagy tíz éve már ezt csinálják. Először az egyetemi értelmiségi szoci csapatot (Orosz Pista bácsiékat) állította félre a Huszka-féle társulat, aztán a Huszka-Juhászné kettőst nyírta ki Oláh Lajos és tisztes baráti köre, Gyula Ferencné meg a megyei közgyűlés alelnökeként is a főnökét, Juhásznét fúrta... Utánpótlás és érdemi fiatalitás meg sosem volt. És sosem a Fidesszel foglalkoztak, nem volt rá idejük vagy energiájuk. Sosem tudtak tökös és hangos ellenzéke lenni Kósa Lajosak, sosem tudtak érdemben számonkérni a város gazdálkodásával kapcsolatban. Emlékszem még azokra a városi közgyűlési vitákra, amikor Debrecen költségvetése volt a téma, és az MSZP-frakciónak nem volt érdemi hozzászólása az előterjesztéshez...
Gondolj bele: nem tudtak egy épkézláb polgármester-jelöltet felmutatni az elmúlt évtizedben...
süti beállítások módosítása