Már csak Alexandria hiányzott

Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken nincs testvértelepülése Debrecennek. Egyiptomban lesz.

Élénk diplomáciai kapcsolatrendszert működtet Debrecen városa. Gondolhatnánk abból, hogy az idén már a második testvérvárosi kapcsolatra szánja el magát a város magasságos irányítása. Tudjuk azonban, hogy szó nincs semmiféle aktivitásról, valójában az az igazság, amit évek óta tudunk, s aminek már tavasszal – a legutóbbi testvérvárosi igyekvés ügyében – hangot adott Turi Gábor önkormányzati képviselő (korábban a város nemzetközi kapcsolataiért felelős tanácsnok, még korábban Debrecen alpolgármestere, ennél is korábban diplomata Londonban majd Washington DC-ben), tehát: gondok vannak a meglévő testvérvárosi kapcsolatokkal is, ezért nagyon át kellene gondolni újak létesítését. Tavasszal nem hallgatott Turira a közgyűlési többség, mostanra meg már nincs is a képviselők között, de ha ott lenne, akkor sem hallgatnának rá.

Van egy előterjesztés, amit hivatalból Kósa Lajos polgármester jegyez, és ami ebben az előterjesztésben szerepel, azt a képviselők többségét adó párt katonái akár becsukott szemmel, olvasatlanul is megszavazzák – ahogy ezt tették eddig, s tenni fogják ezután is. Szóval van egy előterjesztés, amit csütörtökön (december 16.) fog tárgyalni Debrecen város magasságos közgyűlése, s ebben az szerepel, hogy cívishon testvérvárosi kapcsolatot létesít Alexandriával. Igen, az egyiptomival, amit Nagy Sándor alapított és nevezett el önmagáról, aminek 4,1 millió lakosa van. (Debrecenben ennek 5 százaléka él.)


Debrecennek ugyan már van 14 testvérvárosa, (Alexandriának meg csak 12) de miért ne lehetne cívishonnak akár 24 vagy 34, ha a megfontolás mögött komolyság és indokoltság van, erő a nexus fenntartására és folyamatos működtetésére, s ha Debrecen nem úgy gyűjti a távoli rokonságot, mint klimaxban megkergült vénlány a virtuális udvarlókat az iwiwen.

Az előterjesztés indoklásában az szerepel, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kiváló gazdasági kapcsolatokat ápol Alexandria városával. Szép dolog! Rákeresvén a kamara honlapján Alexandriára, azt kapjuk, hogy semmit. Ej, ez a kamara eltitkolja a kiváló kapcsolatát. Aztán az is szerepel az előterjesztésben, hogy a Debreceni Egyetem is kapcsolatban áll az Alexandriai Egyetemmel. Ez is szép dolog! Ennek sincs nyoma az egyetem központi honlapján. Az egyetem persze nagy, van sok kara, intézete, mimindene, tehát ha valaki nem szűkíti a mondandójának tárgyát, nem határozza meg konkrétabban az érintett egyetemrészt, az valójában ködösít, rejteget.

Az előterjesztés ekként összegzi a rövidke érvelést: „megállapodás megkötése számos lehetőséget teremt Debrecen számára gazdasági, kereskedelmi, tudományos és oktatási, valamint kulturális együttműködés kialakítására Alexandria városával”. Hát igen! Ez aztán tényleg konkrét! Meg kell állapítani, testvérváros-ügyben talán sosem készült ennyire odakent, elmaszatolt, felületes előterjesztés, de mint tudjuk, Debrecenben az ilyesmi nem akadálya a pozitív döntésnek. (Csalásgyanús stratégia)


Végezetül egy észrevétel: Debrecen városát 12 éve az a Fidesz irányítja, amelyik – különösen az utóbbi időkben – sokat hangoztatja a trianoni határokon kívül élő magyarság iránt érzett felelősségét, ennek ellenére cívishonnak nincs testvértelepülése sem Szlovákiában, sem Ukrajnában, sem Jugoszlávia magyarok által is lakott utódállamaiban.

Talán nem találtak az őrváros rangjához méltó települést ezekben az országokban. Hm. Debrecen sem egy Alexandria-kaliber.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr302515563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.12.14. 20:06:26

lehet valami spannak valami spanja cégügyileg köődött. vagy civis diplomatákat szerveznek holdingpénzből a testvérvárosokba.

buendia 2010.12.14. 20:06:27

Kikérem magamnak a klimaxosok nevében, de tisztán magánemberként, mint Boross Péter (vagy nem tudom ki, a Horthy újratemetésén). Alaxandria igenis a trianoni előtti határokon kívül van.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.12.14. 20:06:27

Sanyi a GREAT! és Lali a kósa... csöppnyi különbség csak, amíg az egyik a gubancot vágja, addig az utóbbi csomózni szokta...
Nincs ezekben a fideszesekben csöppnyi probléma megoldásra hajlandóság? Talán bizony spórolósabbra foghatnák a gyeplőjüket; én megelégedtem volna egy működő Aranybikával - a rohadó helyett, vagy a Nagyerdő fáinak megóvásával, netán a vasútállomás és környéke tisztán tartásával - hogy a fiú kézilabdáról ne is beszéljek.

9mmPara 2010.12.26. 15:56:50

Ezt az Alexandria dolgot tényleg át kellene gondolni. Legújabb lakhelyem (megyeszékhely) az utóbbi években kétszer is befürdött a méretek miatt. Egyszer egy kínai "városka" delegációja jött látogatóba, majd a szovjet időkből megörökölt, de a kapcsolatot felújítani szándékozó testvérváros iparkamarai vezetősége. Megvolt minden fél részéről az igyekezet, de be kellett látni, hogy az egész város (vonzáskörrel együtt) túl kicsi ahhoz, hogy a külföldi fél akár egyetlen komolyabb cégének is partnere lehessen. Sem vevőként, sem beszállítóként, sem egyéb módon nem tudtunk elegendő kapacitást felmutatni. Tanulságos esetek voltak - számomra mindenképp.
süti beállítások módosítása