Szőkenős találkák

Hogyan nézzük totálisan hülyének a választópolgárokat?

Ismét eltelt egy hónap, újfent rápillantunk a debreceni önkormányzati képviselők kommunikációs hajlandóságára. Korábban azt állapíthattuk meg: a képviselő nem azért van, hogy zaklassa őt a lakosság, a városi honlapon meg csak azt kell olvasni, hogy már megint mennyit szépült a város. Minderre abból következtethettünk, hogy aki Debrecen város hivatalos honlapjának közgyűlési rovatából azt szerette volna megtudni az „Elérhetőségek, fogadóórák” gombra kattintva, hogy választott helyi politikusoknak mikor és miként lehet a közelébe férni, akkor csak egy nagy semmit láthatott.

Az elmúlt egy hónap azonban biztató fejleményeket hozott, illetve ismét bizonyságot kaphat innét a lakosság arról, hogy mennyire nem számít. Nézzük, az önkormányzati választások után negyedévvel hogyan állunk az úr, azaz a választópolgár előtt a képviselői fogadóórák ügyében!

A Fidesz-KDNP huszonöt embere (24 képviselő + 1 polgármester) közül tizenhat semmiféle információt nem ad arról, hogy miként találkozhatna jeles személyével az egyszerű választópolgár, akinek a kegyelméből viseli a képviselőség áldozatos szolgálatát. A helyzetet súlyosbítja, hogy a fogadóórájáról, az elérhetőségéről semmiféle információt nem adók között található a város polgármestere (Kósa Lajos) és három alpolgármestere (Pajna Zoltám, Papp László, Somogyi Béla). Ez világos álláspont, egyértelmű üzenet: nem kíváncsiak a lakosságra, oszt jónapot, el lehet húzni, de gyorsan.

Ennél sunyibb az a módszer, amelyik alkalmazásával úgy ad az elérhetőségéről információt a képviselő, hogy mégis elérhetetlen legyen. Ilyen például Czellér Gyula, akinek a fogadóórája „változó időpontban a Szávay Gyula utcai Idősek Otthonában” van, tehát ha találkozni akar vele a lakosság, akkor menjen oda változó időpontban. És ki kell emelnünk a debreceni fideszes képviselők első emberét, a Fidesz-frakció vezetőjét, Széles Diánát, aki a fogadóóráját így határozta meg: „minden hónapban a Pósa utcai Héra Családsegítőben”. Szőkenő ad meg így randevút. De téves úton jár, aki ebből a frakcióvezető mentális állapotára vonatkozóan merészkedne következtetésekre, Széles Diánának nem a szellemi képességeivel vannak problémái.

A pozitív példákat se hagyjuk ki! A huszonöt fideszes önkormányzati képviselő közül pusztán három (Balázs Ákos, Jámbor Ferenc és Szilágyi László) bátorkodott telefonszámot megadni.

Az önkormányzati honlap más szempontból is elégtelen információt ad a képviselői fogadóórákról. A lakosságtól nem várható el, hogy tudja, melyik választókerületben lakik, s annak a választókerületnek ki a képviselője, ezért nem csak az önkormányzati képviselők nevét kellene itt feltüntetni, hanem azt is, hogy elviekben kiket képviselnek.

Az ellenzéki képviselők megadott elérhetősége is vegyes képet mutat. Egyedül a Jobbik jeleskedik az információk pontosságában és teljességében, az MSZP három képviselőjéből kettő fogadóórája található meg az önkormányzati honlapon, a DISZ és a Civil Fórum képviselői adósak az efféle információkkal. Tegyük hozzá, hogy ők nem egyéni választókerületekből, hanem listáról jutottak a közgyűlésbe, illetve a lakosság inkább a potens, a hatalmon lévő képviselőket szokta keresni, nem az oppozíciót. Ez persze nem mentség, jog szerint nincs különbség a mandátumok között, nincs első- vagy másodrangú önkormányzati képviselő, bár a gyakorlat mást mutat.

Jövő hónap elején ismét visszanézünk, történtek-e változások a megválasztottak és a választók egymásra találásának lehetőségeiben.


A helyzet 2011. január 5-én:

Fidesz-KDNP

Asbóth Endre:
Balázs Ákos:
Telefonos egyeztetés alapján. Tel: 20/923-8055
Becsky Tibor:
Czellér László:
Változó időpontban a Szávay Gyula utcai Idősek Otthonában.
Csaholczi Attila: Minden hónap első keddjén 15 órától a Tócóskert tér 2. alatti földszinti irodában.
Dánielfy Zsolt:
Filepné Tóth Katalin:
Fodor Levente:
Győri Gyula:
Jámbor Ferenc:
Péntekenként 16-tól 18 óráig. Előzetes egyeztetés szükséges telefonon. Tel: 20/532-8008
Jenei Imre:
Dr. Kiss Sándor:
Kósa Lajos:
Kovács István:
A Debrecen hetilapban meghirdetett időpontokban.
Dr. Mazsu János:
Nagy Sándor:
Minden hónap első hétfőjén 18 órától a Bocskai téri Benedek Elek Általános Iskolában.
Pajna Zoltán:
Dr. Pankotai László:
A Debrecen hetilapban meghirdetettek szerint.
Dr. Papp Csaba:
Dr. Papp László:
Papp Viktor:
Somogyi Béla:
Szabó Gyula:
Dr. Széles Diána:
Minden hónapban a Pósa utcai Héra Családsegítőben.
Szilágyi László: Károlyi Mihály utca 3. Tel: 20/313-3784

Jobbik

Előzetes bejelentkezés az alábbi telefonszámon: 20/470-8570
Kedd:

10.00-12.00 Varanyi Sándor
16.00 -18.00 Kőszeghy Csanád Ábel
Szerda:

10.00-12.00 Kulcsár Gábor
16.00-18.00 Ágoston Tibor
Helye: Jobbik Magyarországért Mozgalom Debreceni Alapszervezete
4025 Debrecen, Simonffy utca 1/b.

MSZP

Bagolyné Rinyu Ilona: Széchenyi utca 63. – minden páros pénteken 10-től 12 óráig.
Szathmári Károly: Széchenyi utca 63. – minden hétfőn 9-től 12 óráig.
Dr. Zsiros Zsolt:

DISZ

Tóth Csaba:
Varga Zoltán:

Civil Fórum

Dr. Gondola Zsolt Zoárd:

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr702561681

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matt fényű Rubint 2011.01.05. 09:38:26

Újra bulvárvizekre eveztem. Egyik „kedvenc” megélhetési sztárpárosom, újfent megjelenítette magát a kereskedelmi médiumok világában. Tudom, megkapom majd, hogy savanyú a szőlő, stb. de azért csak leírom. Kedves Schobertné Rubint Réka! Örö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemi90 2011.01.05. 10:07:50

Nyugi, nem csak a debreceni választópolgárokat nézik hülyének.

Raffay 2011.01.05. 10:07:50

portal.debrecen.hu/varoshaza/onkormanyzat/kepviselok

Ugyanezen az oldalon van... Email-cím mindenkinél fel van tüntetve, szerintem ha annyira húdenagyon találkozni szeretnél bármelyikükkel, könnyen meg tudnád oldani. Nyilván nem ez a célod. Mellesleg egyéb elérhetőségeket (telszámot pl.) már az első névnél is találtam, amint ellenőrzésképp beütöttem a gugliba.

Műfelháborodás. Fail. Lapozzunk.

Id. Lencsés István 2011.01.05. 10:07:50

Az a lényeg, hogy van Debrecennek 24 testvérvárosa. Lényeg a testvérvárosok vendégül látják a debreceni vezetőket saját költségükön (testvérvárosi költség) A debreceni város vezetése pedig vendégül látja szintén őket a debreceni polgárok adójából.

24 város x 5 vendégéjszaka =120 napig ingyen ebédel és vacsorázik a polgármester nyílván.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2011.01.05. 10:07:50

Az internetet úgyis bezárják nem?

gramercy 2011.01.05. 10:15:26

nem csak annak nezik, azok is...mar ha kepesek voltak a varost adossag sorba vivoket ismet megvalasztani, ketharmaddal

lütty 2011.01.05. 10:24:15

Szerintem nem egyedi esettel állunk szemben.
Hogy egy konkrétumot említsek, Balla Mihály nógrád megyei országgyűlési képviselőnek sem működik az emailje, gondolom nem véletlenül.
Csak egyet tehetünk, ha elégedetlenek vagyunk a képviselőkkel, visszahívathatjuk őket...ha még van egyáltalán ilyen lehetőség. Ez még az átkosban is volt lásd Cservenkáné visszahívatása a gödöllői körzetben.
Persze a fidesz már lehet, hogy ezt is eltörölte.

terensz szpenszer 2011.01.05. 10:38:56

Ez megint mellément, bár a stílus javult, nyilván új "szerző" jegyzi a fenti semmit.
Annyi mindent lehetne írni erről a városról (pl. a legnagyobb lakótelepet, a tócóst egy földút köti össze a legforgalmasabb hypermarkettel, a legbelebb belvárostól 300 méterre; a Hatvan utcai postától az István útig egyetlen egy darab hulladékgyűjtő található, tudom, mert kb 20 percig sétáltam hazafelé kezemben egy csikkel; a tilosban parkoló autók elszállítását végző cég Hatvan utcai irodája előtt a "füvön" parkolnak a cég autói; a TEVA előtt a Nagyerdő pusztul, mert száz számra állnak a dolgozók autói a fák között, még a sintől is alig 1-2 méterre, persze ide már nem jár a vontató autó...stb.stb.)
Nem is értem mire ez a blog. Ha kósát akarod lejáratni, akkor felesleges, mert itt mindenki tudja milyen ember, ha meg a városért aggódsz, akkor nem kéne "politizálnod", pláne ilyen fröcsögösen, elfogultan.

banurr 2011.01.05. 10:44:26

@lütty: Nem a FIDESZ, hanem az első demokratikusan megválasztott MDF vezette parlament törölte az elsők között. A másik ilyen elsők között elfogadott jogszabály a képviselők illetményének és költségtérítésének meghatározása.

periszkóp 2011.01.05. 10:50:24

@lütty: Hja, ha még lehetne... Mi sem itt tartanánk, Esztergomban!

Laciii 2011.01.05. 10:54:04

Egy kis szösszenet arról, hogy az elérhetőekkel mit sikerült letárgyalni?
Gondolom azért vagy kíváncsi a többiekre is, mert konkrét problémákról beszélnél velük.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.01.05. 11:06:10

@Raffay: "Email-cím mindenkinél fel van tüntetve"

1) finomítsuk ezt a dolgot, pl. Mikola István parlamenti e-mail címe évek óta nem elérhető, mert a kutya sem takarítja, és tele van, nyilván nem is olvasta senki az odaérkező küldeményeket.

2) tételezzük fel, hogy a párod görcsöl, és sürgősen szükséged van infóra a közelben található gyógyszertárak címére és nyitva tartására, vajon elkezdenél-e káromkodni, ha csak e-mail címeket találnál hozzájuk?

3) ha ugyanezen képviselők szocialisták lennének...á, nem is folytatom, akkor itt bólogatnál hevesen, nyilván.

Felmosórongy (törölt) 2011.01.05. 11:23:41

miért? ki akar a fideszesekkel beszélgetni?
max majd a nép által kinevezett stateriális hóhérok kérdezik meg az utolsó kívánságukat vagy ha szerencséjük lesz akkor a hágai emberjogi bírók.

CommentR 2011.01.05. 11:57:57

Mindig "hatalmas érdeklődéssel" figyelem az ezen a blogon feltűnő új bejegyzéseket. Bevallom -finoman fogalmazva- erősen nem szimpatizálok a baloldallal, de mégsem emiatt önt el a méreg minden egyes iromány olvastával. Az a ritka rosszindulattal és várszomjas gyűlölettel keveredő hangvétel kényszerit billentyűzet elé, ami ezekből az irásokból árad. Süt a gyűlölet minden mondatból. Még soha nem olvastam itt egyetlen pozitiv megjegyzést, egy tanácsot, egy jó ötletet. Blggerünk szerint Debrecen egy fertőző katlan, ahol minden rohad, dől, elenyészik, elsikkad. Persze mindezt csak úgy nagyegészében és szürke általánosságban állitja. Vagy éppen egy reklámtábla, egy A4 papirra nyomtatott tájékoztató felirat kapcsán vonja le egész városra érvényes, sommás következtetéseit. Kedves barátom: biztosan akadnak személyek, akik mélyen egyetértenek veled. De azért figyelembe vehetnéd, hoy a túlnyomó többség (ami még a 2/3-nál is több!) jól érzi magát ebben a városban. A sok rossz mellett mindenki láthat maga körül fejlődést és jó irányba haladó dolgokat is, ha jobban körülnéz. Ha csak egy kicsit is sziveden viseled ennek a városnak a sorsát, akkor ne néhány személlyel szemben érzett gyűlöletednek vess alá mindent. "Hass, alkoss, gyarapits..." Talán akkor ha lassan és keservesen is, de jó irányba indulnak majd a dolgok. Vagy esetleg te nem ezt szeretnéd??? (P.s.: Kiváncsi vagyok a sajtószabadságról alkotott véleményedre is! Ez hamarosan ki is fog derőlni abból, hogy ez a hozzászólásom is szokás szerint a cenzúrád áldozatául végzi-e?...)

Basahalom boulevard · http://www.basahalom.hu 2011.01.05. 12:04:33

@CommentR: Nem nagyon értem, hogy ennek a hozzászólásnak mi köze van ahhoz, hogy a választók nem tudják elérni képviselőik többségét. Ez tudniillik demokratikus minimum, ráadásul része a politikusok által önként vállalt (és általunk megfizetett) szolgáltatásnak. Szerintem.
Egyébként pedig - ha már tegeződünk -, úgy látom, kedves CommentR, hogy továbbra sem mered vállalni valós személy(iség)edet, nevedet. Nincs mitől tartanod ebben a városban. :)

CommentR 2011.01.05. 12:55:53

Hozzászólásom nem szorosan az aktuális bejegyzéshez kapcsolódik, hanem úgy általánosságban a blogodról irtam. A tegeződésért elnézést kérek, a neten ez igy "könnyebb". A személyiségemet egyáltalán nem rejtegetem. A személyemet sem. De nem is látok semmi értelmét annak, hogy valódi nevünkön szólitsuk itt egymást. (Az meg sem fordul az eszemben, hogy valamilyen piti bosszúvágy okán vagy kiváncsi személyes adataimra! :) ) Nekem semmi bajom a személyeddel. Én az elveiddel nem értek egyet, és ezt itt meg tudjuk beszélni akkor is, ha nem ismerjük egymás lábméretét. Tehát javaslom, a valódi nevem iránti intenziv érdeklődés helyett érvek és bizonyitékok felsorakoztatásával, de legalábbis állitásaid megvédésével foglalatoskodj.

Kácsor Zsolt 2011.01.05. 12:55:53

CommentR figyelmébe:

1. NEM Porcsin soraiból szokott sütni a gyűlölet, az a druszája, Bayer soraiból szokott sütni.
2. NEM Porcsin, hanem egyes jobboldali médiumok (Hír TV, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet) világlátására jellemző, hogy a "másik" oldal "egy fertőző katlan, ahol minden rohad, dől, elenyészik, elsikkad".
3. NEM kell elvárnod Porcsintól, hogy olyan blogot írjon, amilyet te szeretnél. Olyan blogot csak te írhatsz.
4. NEM arra való ez a közéleti blog, hogy jobbító tanácsokat adjon a debreceni városvezetésnek. A jobbító tanácsokat a városházi heti vezetői értekezleten, meg a Fidesz helyi szervezetében kell adni.
5. NEM azonos a debreceni városvezetés bírálata Debrecen város bírálatával. NEM azonos a debreceni városi honlap bírálata Debrecen város bírálatával. Ha szerinted azonos (márpedig kommentedből erre következtetek), akkor szerinted a városvezetés a város maga. Na, ez a baj.

2011.01.05. 16:06:33

@CommentR: "De azért figyelembe vehetnéd, hoy a túlnyomó többség (ami még a 2/3-nál is több!) jól érzi magát ebben a városban."

Ha Te mondod, én elhiszem...Ez csak hit kérdése.

CommentR 2011.01.05. 22:57:22

@Kácsor Zsolt:
1. Bayer egy idióta. És mert ő az, még nem kell másnak is azzá lenni.
2. Ahogyan ez elmondható ellentétes irányban is a baloldali médiumokról...
3. Ha véleményt fogalmazz meg és ezt kommentelhetővé teszi, akkor fogadja el az ellenvéleményeket is.
4. Ha "csakazértsem" adunk jobbitó tanácsokat, akkor miért várjuk el, hogy ők mindig tökéleteset alkossanak?
5. Mint korábban már irtam, mai hozzászólásom oka úgy általában a szerző eddigi bejegyzéseinek szólt.

borisfedor 2011.01.05. 22:57:22

Szerintem az összes országos Médium a politikai harc szereplője és mint ilyen mind elég durva véleménnyel van a másik oldalról.
Viszont szerintem ezen a blogon vannak olyan írások is a városról amelyek szerintem hiánypótlóak.
Az a baj, hogy a nálunk a városvezetés valahogy úgy tűnik egyre inkább tévedhetetlennek és csalhatatlannak gondolja magát, és ez akkor sem jó, ha lehet tudni, hogy máshol is van ilyen még a hazában.

CommentR 2011.01.05. 23:08:54

@méhészborz: Igazad van, ez egy szubjektiv dolog. De például munkám során és egyébként is elég sok emberrel találkozom nap mint nap. Nem tűnt fel, hogy tömegével lennének olyan emberek, akiknek nem tetszik a debreceni lét. És bármennyire próbálok objektiven elgondolkodni a helyzeten, nem is látok olyan okot, ami miatt jelentősen rosszabb lenne ebben a városban élni mint bárhol máshol. Nem arról van szó, hogy nincs olyan dolog, ami nem tetszik. Hosszasan tudnék sorolni ilyeneket. De van a Földön olyan hely, ahol nincsenek problémák? Ha valamilyen nemtetszésének valaki hangot ad, azzal sincs semmi baj. Sőt! Kifejezetten abban hiszek, hogy az értelmes kritika jótékony hatású. De kedves blogiró kolléga eddigi bejegyzéseit végigolvasva, nekem egyáltalán nem egy objektiv, épitő jellegű kritikai hozzáállás rajzolódik ki. Még ezzel sincs semmi probléma! Ha leirja, hogy "kedves uraim, nekem ez a véleményem és nem érdekel, ki hogyan máshogy gondolja", akkor az olvasó elfogadja. De akkor egyszerűen nem kell kommentelhetővé tenni a bejegyzéseket. Az viszont finoman szólva ferdités, hogy aki nem ért egyet velem, azzal nem megvitatom a problémát, hanem egyszerűen kimoderálom és kész. Milyen eljárás az, hogy valaki a nevemet, cimemet követeli azért, mert leirom, hogy nem értek egyet a véleményével?

Basahalom boulevard · http://www.basahalom.hu 2011.01.05. 23:15:56

@CommentR: Olvasom itt hosszan, hogyan van kimoderálva nálam az, ami valójában nincs kimoderálva, hiszen itt olvasható.
Azt írod: "Milyen eljárás az, hogy valaki a nevemet, cimemet követeli azért, mert leirom, hogy nem értek egyet a véleményével?"
Ezzel szemben én nem követeltem sem a nevedet, sem a címedet, mivel mindkettőt tudom, pusztán azt írtam:
"Egyébként pedig, úgy látom, kedves CommentR, hogy továbbra sem mered vállalni valós személy(iség)edet, nevedet. Nincs mitől tartanod ebben a városban. :)"
Ez pedig tény.
süti beállítások módosítása