Hortobágy az egész ország

Médium-e a képeslap? Avagy miénk a haza!

Ha a jelenlegi, a friss, a világhírű médiatörvényünk hatálya alá nem tartoznának a postai képeslapok, akkor javaslom az Országgyűlés összehívását még ma, a törvény módosítását, Schmitt Pál elnök úr általi azonnali szentesítését, a közlönyben való megjelentetését, a Szalai Annamária-féle statáriális hatóság rögtönítéletét: a nemzet érdekeit és értékeit sértő, a kiskorúakat félrevezető, trágár gondolatokat és cifra káromkodásokat provokáló postai képeslapok bevonását és bezúzását, készítőik és kiadóik példás megbüntetését.

Hogy miért?

Ezért:


A hat fotóból összerakott képeslap a maga nemében kifejezetten igénytelen, a hatvanas-hetvenes évek stílusát idézi, de az is lehet, hogy nem elcseszték a kinézetét, hanem direkte retró. A felirata arról tájékoztat bennünket, hogy Hortobágyról láthatunk fotókat, megfordítva pedig a bal felső sarokban az olvasható, hogy „Üdvözlet Hortobágyról!” (angolul és németül is). És mit látunk? Látunk kőhidat. Rendben. Csikóst a lován csattogtatva ostorát. Belefér. Magyar szürkét bekerítve. Hát, rezeg a léc. Majd felismerhetjük Hollókő jellegzetes utcaképét. Paprikafüzéres tornácos ház előtt táncoló ifjakat Kalocsa vagy Szeged vidékéről. És egy olyan régi házat előtérben köcsögökkel, melynek tetőzete inkább a Dunántúlra, talán az Őrségre jellemző.

De nézzük inkább pozitívan ezt a műremeket! Nehogy megszóljanak bennünket a hitükben megtévesztett fülkeforradalmárok, hogy már megint csak fanyalgunk!

A fotómontázs alapján kijelenthetjük, hogy a postai képeslap üzenete szerint Hortobágy nem csak folyó, nem csak egy település, de még az ezt a nevet viselő pusztánál is több. Hortobágy maga az ország! Az egész magyar haza! És mivel egykoron Hortobágy Debrecenhez tartozott, ősi jogon a cívisváros jussa az egész Magyarország. Mindezek kétségbevonhatatlan hitelesítéseként pedig álljon itt a közismert népdal első strófája:

Debrecennek van egy vize,
Kinek Hortobágy a neve.
Arra van egy kőhíd rakva,
Kilenc lyukra van állítva.
Ugye, milyen szép? Nemzeti himnusznak is beillene, Debrecenország himnuszának.


(Köszönet K.I.-nek, aki eljuttatta hozzám ezt a postai képeslapot.)

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr512565302

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Azért nem ugyanaz... 2011.01.07. 10:09:59

Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerint a médiatörvény "ízig-vérig európai jogszabály", legfontosabb pontjai mind megtalálhatók más európai uniós tagállamok médiatörvényeiben. Ennek az építménynek minden egyes kövét a C...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.01.06. 18:48:31

ha tudnád, hogy milyen fasságokat mondanak az utikönyvekben, soha többet nem vennél olyat.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2011.01.07. 09:42:27

Az Ars Una stúdiót kéne pofánverni a nagy budapesti műveltségük és tájékozottságuk közepén.
Egyébként elárulom, hogy Debrecentől kb. 40 kilométerre van. Ha én debreceniként azt mondanám, hogy a biatorbágyi viaduktnak vagy a visegrádi várnak bármi köze van Budapesthez, le lennék bunkóparasztozva csípőből.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.01.07. 10:27:52

A jobb alsó sarokban nem Rózsa Péterék "Virágoskút" tanyája van?

IV. (Parkoló) Béla · http://aparkolokiralyai.puruttya.hu 2011.01.07. 11:05:45

"Magyar szürkét bekerítve. Hát, rezeg a léc."
Most a szürkemarha a gond, vagy az, hogy bé van kerítve?

Basahalom boulevard · http://www.basahalom.hu 2011.01.07. 11:09:27

(Gyermekien bájos, amikor a mocskosszájúan trágárkodó kommentelők és a mindent szétoffolni igyekvő trollok cenzúrát kiáltanak, mert nem jelenik meg itt a hozzászólásuk. Kedves trágárok és/vagy trollok, éppen miattatok van előzetes moderáció, töltsön el megelégedéssel benneteket ez a tudat!)

Basahalom boulevard · http://www.basahalom.hu 2011.01.07. 11:19:23

@IV. (Parkoló) Béla: Afféle zöldfüves időben, ami a fotón is látható, Hortobágyon legelőn tartják a marhát, nem karámban. Ezért rezeg a léc.

IV. (Parkoló) Béla · http://aparkolokiralyai.puruttya.hu 2011.01.07. 11:33:03

@Basahalom boulevard:
Így már értem.
Szerintem pont azért fényképezték ezt a szerencsétlen marhát, mert a többi kint volt a legelőn, ő pedig betegszabadságon volt a karámban. A fotós uraság meg gondolom nem vágyott ki a végtelen pusztába, vagy éppen Balmazújváros határába, ahol az út mellett legelnek...

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.01.07. 11:45:45

A kepeslap szerintem a 80-as evek kozepe utan kicsivel keszult.

urban indian 2011.01.07. 11:48:08

Azért megjegyezném, hogy a képeslap jobb alsó sarkában kalocsai táncosok szerepelnek, a kalocsai népművészeti ház udvarán. Akkor mire fel a Hortobágy felirat?

Basahalom boulevard · http://www.basahalom.hu 2011.01.07. 11:48:08

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: A fotók talán, a képeslap biztosan nem, ez látszik a vonalkódból, és a kiadója is egy kft., ilyesmi pedig nem volt Kádár alatt.
süti beállítások módosítása