Hetvenhat év múlva nulla

Semmiféle elképzelés nincs arról, mikorra és mi módon fogja visszafizetni hatalmas adósságait Debrecen városa. Vagy ha van elgondolás, terv, stratégia, azt nagyon titkolják a város vezetői.

Cívishon 2011-es költségvetését tárgyalta a héten a város önkormányzata, s ahogy azt illik, a többséget adó párt képviselői el is fogadták. Büszkén. Indoklásuk szerint ugyanis örömteli történés, hogy Debrecen az idén több adósságot fizet vissza, mint amennyi hitel felvételére készül. A 2010. december 31-én megállapított 27,5 milliárd forintos adósságállomány nem növekszik, sőt, 500 millió forinttal csökken – adja hírül az önkormányzati városportál. Ez bizony szép teljesítmény! De milyen áron? Szintén az önkormányzati médiából tudhatjuk, hogy a csak a kultúrára 600 millió forinttal kevesebb jut az idén, mint tavaly. Pedig épp a legfőbb városvezető hirdette kevesebb mint egy éve: „Súlyos hibának látszik, egy olyan típusú válság esetén, mint ami Magyarországon van, pont a kulturális kiadások csökkentésében megtalálni a költségvetési stabilitás eszközét.Bődületes összeg a kultúra mínusz 600 milliója, és akkor a többi területről még szó sem esett.

Folyamatosan csökkenteni kell a város adósságállományát a jövő generációinak érdekében – mondta a Fidesz önkormányzati frakciójának helyettes vezetője a városi tévében. Azt azonban már nem árulta el, miként szeretnék csökkenteni azt, amit ők halmoztak fel. 1998 óta megtízszereződött a városnak a költségvetésben tetten érhető adósságállománya, amihez még hozzá kell adni a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. terheit is, hiszen a holding a városé, így az adósságai is. A kettő együtt most meghaladja a 38 milliárd forintot.

Azt Debrecenben nem illik firtatni, hogy az éves költségvetés főösszegét megközelítő adósságért ki a felelős. A helyi média nem követel neveket, de még arra sem keresi a választ, arról sem nyilatkoztatja az illetékeseket, hogy miként gondolja a városvezetés a hatalmas adósság visszafizetését a jövő generációinak érdekében. Újabb helyi adókat akarnak kivetni vagy emelni készülnek a már meglévők összegét? Jelentősen növelni szeretnék a lakossági szolgáltatások – fűtés, víz, csatorna – árát? Önkormányzati tulajdonú cégeket akarnának privatizálni annak ellenére, hogy mindig ennek az ellenkezőjét hirdették? Lenyomott áron elkótyavetyélik a még megmaradt forgalomképes önkormányzati ingatlanokat? Honnét teremtődhet pénz helyben az adósságtörlesztésre? Honnét, kedves illetékesek? Vagy arra várnak, hogy a kormány fogja kisegíteni Debrecent állami pénzből? Ugyan. Mint tudjuk, az országnak sincs pénze, és az Orbán-kormány kényszerű – bár folyamatosan tagadott – megszorításai miatt most annyi pénz sem jut az önkormányzatoknak, mint az előző kormányok idejében, pedig az se volt elegendő.

Mivel az illetékesek vagy nem tudják, hogy miként fizetik vissza a város adósságait, vagy nem akarják tudásukat megosztani a választóikkal, ezért nekünk csak a találgatás marad. És arra jutottunk a nagy debreceni látványberuházások árnyékában, hogy a jövőben minden bizonnyal úgy teremtik elő a hitelek törlesztéséhez szükséges pénzt, ahogy teszik az most is: a fűnyíróelv alapján elveszik onnét, ahol még van. Például százmilliókat a kultúrától.

Mint láthattuk, büszke a városvezetés arra, hogy idén a tervek szerint félmilliárd forinttal csökken az adósságunk, s azt is meghirdették, hogy így lesz ez a továbbiakban is a jövő generációinak érdekében. Akkor számoljunk! Ha kemény megszorítások árán minden további évben sikerül újabb félmilliárddal – illetve annak az inflációval megemelt összegével – enyhíteni Debrecen és cégei jelenlegi adósságterhét, akkor 76 év múlva a nullára juthatunk.

Kedves generációk a jövőben, cívisutódok 2087-ben! Tényleg alaposan megfontolták, hogy melyik polgármesterről akarnak utcát elnevezni Debrecenben az 1998-as „fordulat” kilencvenedik évfordulóján?

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr702671943

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hetvenhat év múlva nulla 2011.02.19. 19:26:09

Semmiféle elképzelés nincs arról, mikorra és mi módon fogja visszafizetni hatalmas adósságait Debrecen városa. Vagy ha van elgondolás, terv, stratégia, azt nagyon titkolják a város vezetői.

Trackback: Orbán: "viharos nemzetközi siker" kérdőjelekkel 2011.02.19. 18:08:46

Miközben Orbán Viktor és kormánya idehaza folyamatos defenzívába szorul, addig állítólag nyugati előadó körútjain zajos sikereket arat. Nagyon sajátos módon az utóbbiról az immáron a jobboldal uralta hazai médiában egyáltalán nem lehetett hallani.A Spi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.02.19. 08:45:11

az a probléma a fűnyírózással, hogy mindig a kert közepén kezdik, ahol alacsony a fű. az eldugott sarkokig nem ér el a fűkasza sem, ahol az égbe szöknek a fűszálak. az ilyen elvadult sarkoknak előbb-utóbb az lesz a következménye, hogy a gazda gyomirtóval fog körbelocsolni. mindent.

Rókakígyó 2011.02.19. 18:35:01

Az önkorik hihetetlen mértékű eladósodása az elmúlt nyolc év termése. Szerintem az óriási beszedett pénzek egy részét erre fogja a kormány fordítani. Főleg Debrecenre. Csodálkoznék, ha négy év alatt nem feleződne meg az összeg.

Napkutya 2011.02.19. 18:35:01

Nézzétek meg Baját!Töredék akkora, ipara alig, -már ember lesz a Marson, mire törleszti a kamatokat... Nos, nem is az egyetlen ezzel az országban...

Bravó FIDESZES honatyák!
(Nem most kezdődött, évek óta tart...)

zsitva 2011.02.19. 18:35:02

A debreceni helyi közlekedés az elégtelen tulajdonosi finanszírozásnak hála, az idén majdnem 1 milliárd veszteséget fog összehozni.

kpityu2 2011.02.19. 18:35:02

Le a látványberuházásokkal! Éljen a kultúra!

Alikam 2011.02.19. 18:35:02

Nem látok bele tételesen Debrecen pénzügyeibe, de ahogy az évek alatt innen onnan hallottam, innen onnan olvastam, elég szépen fejlődött a várost. Építettek, felújítottak, volt ott minden.

Ahol én lakom, az persze csak egy kisváros, a maga 8000 főjével, 500 milliós adósságba verte magát az Önkormányzat azért, hogy egy termálfürdőt felújítson aminek persze a forgalma messze elmarad a várttól, meg hát j9ttek az olyan dolgok, hogy az alvállalkozó kiszámlázta a rozsdamentes létrákat, aztán mit ad isten, fél év múlva elkezdtek rozsdásodni:)

Persze mindezt úgy, hogy volt olyan forgalmas út ami már szinte járhatatlan volt annyi kátyú volt rajta.

Szóval szerintem nem az adósság a lénye,g hanem, hogy mire ment el a pénz. Ha jó dolgokra, ha hasznos dolgokra akkor el kell viselni, hogy azt valahol meg kell fizetni.

Ha hasztalan meg buta dolgokra akkor egyetértek.

dibbler 2011.02.19. 18:35:03

Legyunk oszintek, minden onkormanyzat arrra jatszik, hogy legvegul az allam szanalni, valahogy rendezni fogja az adossagaikat. Jelenleg csakis egyetlen celjuk van, megorizni a pillanatnyi likviditast.

Szivas.

Kandabula 2011.02.19. 18:35:03

Debrecent már elcseszte, most jön az ország. Már villantott, mennyire ért a gazdasághoz.

ttc 2011.02.19. 18:35:03

Ugyanez a helyzet Szolnokon is. Az ostoba nép pedig kajolja a hülyeségeket, miközben az ők kontójára megy az egész.

samba pa ti 2011.02.19. 18:35:04

majd kósa ür kifizeti a megvédett nyugdíjából!

igényes 2011.02.19. 18:35:04

Sajnálom a sok debreceni polgárt. Kósa, Lézer halálosan meggazdagodnak, majd lelépnek. Annyira ügyesek, hogy 4-5 milliárdból megélnek.

Bartos Cs. István 2011.02.19. 18:35:04

Már hogy ne lenne terv a visszafizetésre.
Itt van egy nagyszerű "egyetem" ahova mindenkit felvesznek és mindenkinek adnak diplomát úgy hogy a hallgatók jó része be sem jár órákra csak a vizsgákra mellette vagy dolgozik vagy bulizik vagy mindkettő, felvesznek egy csomó külföldit akik után jó kis summát kap az egyetem megintcsak (pl havi 100e-ért kínált férőhely a külföldieknek szánt koliba stb... ).Mivel az "egyetem" éves költségvetése 75 millliárd na meg az a 30000 ember aki itt tanul ugye vásárlóerő szempontjából sem elhanyagolható+ egy csomó pénzt hoznak (pl fogyasztás bérlet stb).Úgyhogy én nem aggódnék.Javaslok mégtöbb kart létrehozni esetleg létrehozni más országrészekben is kihelyezett karokat ahol ugyancsak pénzért (támogatásért) cserébe adnának diplomát és engednék át a hallgatókat 0 tudással.

dedalon74 2011.02.19. 18:35:05

Nagyon sok mindenben nem értünk egyet, ennek hangot is adtam mindig a posztjaidban.
DE:
Mit tudsz a Hatvan u. és az Arany J. utcát összekötő(később a Honvéd-Erzsébet tengely)2X3 sávos teljesen értelmetlen útszakaszról, ami konkrétan kettévágja a belvárost, és teljesen értelmetlen?
Az Arany J. utcába fog torkolni a 6 sáv, ami egyirányú kis utca, és belátható időn belül nem lesz folytatva, mert a Nemzetőrön a kisajátítások még el sem kezdődtek.
Ahelyett, hogy a Táblabíróság köré egy mini "Central Parkot" tettek volna, vagy mit tudom én.
Ennyire értéktelenek a belvárosi telkek?

dr. médiafigyelőbété 2011.02.19. 20:42:40

Esetleg a majdani áttelepülő, majdani kettős-állampolgárságú, majdani munkavállalók által felpörgetett gazdaságból származó majdani adó-és áfabevételek majdani megnövekedett mértékéből?????????????

parlamentarista 2011.02.19. 20:42:53

@dedalon74:
és ami még érdekes lesz, hogy a kettes villamos két sávot el fog foglalni a hunyadi utcából. hiába nem az út közepén fog menni, hanem az út szélén, de mégis csak.

csúcsidőben 5 percenként egy villamos a pláza felől bekanyarodik majd a korzóra, illetve kikanyarodik onnan. és ugyanígy 5 percenként érkezik majd az egyes villamos a nagyerdő irányából.

ez azt jelenti, hogy óránként 2×24 csuklós villamos fog keresztül haladni a piac utcán. mivel különböző irányokból érkeznek jó eséllyel torlódni fognak. a korzó olyan lesz, mint egy vasúti rendező pályaudvar.

az meg számomra is rejtély, hogy a kiskörút miért csak az arany jános utcáig tart.

szerintem sokkal egyszerűbb lett a vízmű székházat lezúzni, és nem a csemete, hanem a bethlen utcát folytatni. összvissz 350 méteres útszakasszal a halköz mellett ki lehetett volna jönni a széchenyi utcáig. és ezt megúszhatták volna abból a pénzből, amiből kisajátították a több, mint 1km hosszú útszakaszt, amin burkolat sehol. az egyetem sugárút-bethlen utca folyatására befektetőt is könnyebb lett volna rá találni, a bika mögé, a halköz mellé. szerintem még ma is ennek a megépítése lenne a legésszerűbb. de már rég nem a ráció irányítja kósát. hanem a kapzsiság. úgy fog járni, mint demszky.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.02.19. 20:43:01

hát majd az IMF segít, eddig is mindig segített, és a magyar nép nagyon örvendezett

KolompárRómeó 2011.02.19. 20:43:07

Inkább a kultúrára jusson kevesebb, mint a kirekesztett színes kultúrára segíly formájában!

igényes 2011.02.19. 20:43:15

ggasztó adatok: 93 ezerrel több volt az álláskereső januárban
Nem teremt munkahelyeket Orbán. Az év végéig elérjük az 1 000 000 munkanélküli nem szép számot.

Idén januárban 15,7 százalékkal - ez 93 ezer fős emelkedést jelent - nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma Magyarországon az előző hónaphoz képest, és még a szezonálisan kiigazított adatok szerint is mintegy 36 ezerrel többen kerestek állást az év első hónapjában mint decemberben - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

kerdesek05 2011.02.19. 20:43:56

Hódmezővásárhely 2.0
Nem baj fiúk, jön majd kasza, kapa meg népfelkelés, aztán el lesz zavarva mindenki aki felfalta a város jövőjét a jelenért.

driopios 2011.02.20. 10:34:01

Gyurcsány a hibás.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.02.20. 10:34:01

Kósa padlóra vitte a városát, Lázár csaló János Vásárhelyt nullázta, mit tudnak ezek a majmok?
Ő
Orbán 15 milliárddal ajándékozza a csaló debreceni focicsapatot!
Ez a hazug , álszent, műmagyar fideszes politika!

fagzal 2011.02.20. 10:34:01

Hehe, és milyen büszkék voltak Kósára! Hogy megcsinálta, meg hogy fejlődik, meg minden! És hogy megmutatja majd ugyanezt az országgal is!
Aztán... ez van. Igazából csak lekoppintotta Gyurcsány módszerét: hitelből jólét látszatát teremteni, mire kiborul a bili meg lelépni.

Bambano 2011.02.20. 10:34:02

Ha 500 misivel csökken az adósságállomány és 600-at vettek el a kultúrától, akkor a költségvetés egyéb tételei 100 misivel többe kerülnek.

Ezt akkor hogyis?

nemugyvanaz2 2011.02.20. 10:34:02

És ehhez még jön majd a villamos és a stadion hitele is. Az is milliárdos nagyságrendű lesz...
Ha már felmerült a debreceni tömegközlekedés:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9080795
Itt foglalkoznak vele, érdemes bele olvasni.

(H)angolka 2011.02.20. 10:34:02

Bravó általam nem tisztelt és engem nem képviselő urak! Önök azt mondják, hogy a jövő nemzedék érdekében. Én meg azt, hogy amit Önök csináltak, az Önök saját akaratából mindenféle véleménynyilvánítások ellenére, azt Önök egyék meg és fizessék sk. Önök azt mondják, hogy a jövő generációjának érdekében. Én debreceni pedagógusként azt mondom, hogy ellenük. Nincs pénz az iskolák fenntartására. Önök azt mondják, hogy Debrecen iskolaváros. Én azt, hogy volt! Nincs helyettesítés, mert nincs pénz, tehát senki sem lehet beteg, vagy ha igen, akkor majd segít az elhivatottság, és ingyen pótolhatja a kiesett órákat. (szegény igazgatókat sajnálom, akiket emiatt bíróságon kellene támadni. De a pedagógus egy birkanép - bocs pályatársak!) Nincs papír fénymásolni dolgozatokat (ja, mi lenne, ha többet nem saját papírt használnék iskolai ügyekben, pl. túlóraelszámolás, jelentések leadása, szülőknek levél írása... - csődbe vinném az iskolát). Nem sorolom: semmi nincs, ami a nyugodt, "fenntartható" oktatást-nevelést lehetővé tenné. Van ehelyett fenntartói milliós megvonás, flegma "spórolj, mert szarban vagyunk". Pedagógiában alapvető a példamutatás. Ezt szeretném én látni a város és ország vezetőitől is! Kezdenének már el magukon spórolni!

manager2008 2011.02.20. 10:34:02

A dolog egyszerű. Keleten még nincs kaszinóváros, hatalmas kuplerájjal ami csábítja az ukrán maffiózókat.
Pár év alatt kifizetik a cuccot és passz.
A lányokat lehet exportálni is.
favágókat is keresnek Kanadában, meg kell szervezni egy munkaerő exportáló helyi vállalatot és nyomni a favágókat szerteszéjjel a világban (cégszerűen).
Munkaerőt importálni is lehet, be kell hozni egy kínai céget aki itt fog gyártani az Eu-nak akármit saját munkásokkal.
Sorolhatnám órákig.
süti beállítások módosítása