#623

Van mááásik! Kettő másik!

Avagy Leonardo da Vinci debreceni kódja 

Kapom a leveleket, telefonokat a két nappal ezelőtti bejegyzésem óta. Íróik, hívóim tartanak „valamitől-valakitől”, ezért kérik, ne hivatkozzam rájuk, de írjam meg, hogy… Igen, számítani lehet rá, hogy a már most észlelhető durva ingerültség dühödt akciókba fordul, de sebaj, vincizzünk tovább.  

Először is nem igaz az a – korábban is sokszor elhangzott, az ünnepélyes megnyitón a város polgármestere által megismételt – állítás, miszerint a firenzei anyag látható most Debrecenben. Ezzel szemben az a valóság, hogy az eredeti kiállításnak csak egy része került a Modembe. (A firenzeiek honlapján ez olvasható: the Debrecen show displays the sections III to VI of the original exhibition.)

 

Bár olaszok készítették a Modem mellett felállított lószobrot, a Kolosszus megépítésének ténye hidegen hagyja az olasz sajtót. Nem véletlenül. A firenzei hivatalos információk is csak mellékesen említik (…the extraordinary life-size reconstruction of the Sforza Horse, a gigantic equestrian monument over 7 metres high…). Szó nincs világszenzációról, pedig úgy tudjuk az itáliaiakról, hogy egy kis túlzó lelkesedésért nem mennek a szomszédba. Csakhát az olaszok nem állítanak valótlant, ahogy azt a Modem igazgatója tette több alkalommal is, amikor azt nyilatkozta, hogy „Az igazi da Vinci című kiállítás nemzetközi érdeklődésre is számot tartó szenzációjaként megépítik, és a galéria előtti Baltazár Dezső téren felállítják a reneszánsz mester soha el nem készült művét, a Kolosszust”. Vagy ahogy a debreceni kiállítás honlapján olvasható: „Leonardo híres műve Az igazi da Vinci című kiállítás részeként (515 évvel a részletes tervek elkészülte után) végre megépült.”

Ezzel szemben a valóság az, hogy 1999-ben két példányban is elkészült Leonardo lova Leonardo tervei alapján a Leonardo által megálmodott méretben, és nem üveggyapotból, mint a debreceni, hanem bronzból. Az egyik Milánóban látható – ezzel magyarázható az olasz sajtó érdektelensége a debreceni műanyagpaci iránt –, a másik az Egyesült Államokban (Grand Rapids, Michigan). Mindkettőt nagy ünneplések közepette adták át, mindkettő megszületéséről, előtörténetéről, jelenvalójáról külön honlap is szól: leonardoshorse.orgNina Akamu szobrász – Leonardo vázlatai és tervei alapján ő irányította a munkálatok – ezekkel lett világhírű, az európai és az ázsiai Time magazin The Best Design of 1999 listáján a világ 10 legjobb alkotása közé sorolták a két hatalmas bronz lovat.  

Kósa Lajos polgármestert megint félrevezették, különben nem mondta volna azt, hogy a firenzei kiállítás anyaga látható a Modemben. Nem mondta volna azt, hogy ez a produkció nemzetközi nyilvánosságot eredményez Debrecennek, hogy ezzel feliratkozott a város Európa kulturális térképére. A külföldi sajtónak ugyanis nem adható el nóvumként egy szűkített kiállítás, azt meg véletlenül sem szabad a külhoni médiának tálalni, hogy itt végre felépült a reneszánsz géniusz álma, mert a legkezdőbb gyakornok is azzal kezdené a cikkírást, hogy beírja a Google-ba: „leonardo horse”, aztán azonnal kiderül a hanta, s jóval nagyobb lesz a város világbuktája, mint az elmért maratoni esetében volt. Efféle szenzációt pedig nyilván nem kíván a városnak sem a polgármestere, sem egyetlen polgára. (Bár a polgármestert félrevezetők motivációja megérne egy röpke szőnyegszéle-vizitet.)  

Ezek után a súlyos információk után könnyed levezetés gyanánt következzen az a rövidke levél és két fotó, amit Szekalmi aláírással kaptam. 

Ciki, avagy kilóg a lóláb!

Nézzük csak meg, melyik lábát emeli a paci! Mert így ciki! Szóval ciki-paci. És ez a világpremier! Na meg némi blama. Nem tudom, hány ember csinálta a pvc-lovat, de hogy egyik se vette észre…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr64243604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sz.K. 2004.09.28. 17:53:18

Én akartam, megnéztem és megbántam, mert jól átvertek. Azt javaslom mindenkinek, hogy tájékozódjon, mielőtt kifizeti a nagy jegyárat. Ne utána döntsön, hanem előtte.

Coppo 2004.09.28. 17:53:18

Teljesen felesleges ennyit vitázni erről a kiállításról. Aki akarja, nézze meg, aki meg nem, az ne nézze meg. Aztán mindenki maga döntse el, hogy jól döntött-e...

kosalander 2004.09.28. 17:53:18

mint látható, az idézet szövegekben sem beszélt kósa lajos arról, hogy debrecenben építették fel először leonardo nagy-nagy lovát. továbbra sem értem, hogy szerinted mi köze ven kósának a lovas átkúráshoz.
aztán az a kijelentés, hogy kósát félrevezethették, mert egyébként nem állított volna hazugságot, szerintem egy pillanatig sem szól kósa ellenében. sőt.
nem bonyolult ez, csak tudni kell olvasni.

vakapad 2004.09.28. 17:53:18

"Kósa Lajos polgármestert megint félrevezették, különben nem mondta volna azt, hogy a firenzei kiállítás anyaga látható a Modemben."
"Először is nem igaz az a – korábban is sokszor elhangzott, az ünnepélyes megnyitón a város polgármestere által megismételt – állítás, miszerint a firenzei anyag látható most Debrecenben."
Fentiek idézetek a basa írásából. Ezek szerint neki kell szegezned kérdésed. Hiszen neki jut mindenről kósa az eszébe.
Különben kedvemre lenne egy kis szánalmassági verseny, kiderülne talán hogy melyik a szánalmasabb, a kutya vagy a hold. Bár a kutya a hangosabb, ezt látom-hallom. Még jó, hogy már régen nincs foga(tok).

kosalander 2004.09.28. 17:53:18

ez még szánalmasabb.
mi köze van kósának a lovas átkúráshoz?

vakapad 2004.09.28. 17:53:18

Bizony!
Én is éppen erre hívom fel a figyelmet.
Hogy ez a belterjes gyűlölködés a város vezetése ellen bizony szánalmas.

kosalander 2004.09.28. 17:53:18

szánalmas

vakapad 2004.09.28. 17:53:18

most ritmust váltok, hátha nem vág ki a cenzor.
szóval tényleg nagy bukás ez a kiállítás. tiszta ciki, kósa meg úgyis egy nagy bunkó. gulyás gábor meg egy hazug. ez a petromán nevű aki én vagyok meg nem fizet nekem promóciós díjat, meg kellene keresnem...
léccci, léccci ne vágjatok ki!
mosmá énis szidom a lajost, szeressetek hát és fogadjatok be. léccci!

Szabóbé 2004.09.28. 17:53:18

Vakond (vakapad, Román Petra stb.)! Azt hallottam tegnap a Saxophone-ban, hogy te az a Petromán László vagy, aki a Da Vinci honlapot tervezte és a Debrecen hetilapot csinálja, és a Fidesz választási kampánydolgait, és meg vagy sértődve a kritikák miatt, ezért szitkozódol itt. Kiírhatnád a neved, ha már úgy is tudják a főtéri emberek. Porrcsinnak itt a neve a véleményével.

vakond 2004.09.28. 17:53:18

én tegnap este megnéztem és, bevallom, érdekesnek találtam az egész kiállítást. leszámítva az egyetlen leonardo rajzocskát ami alig látszik és bármelyik gyerekem veri, de nem hiszem, hogy ez most erről szól. itt egy érdekes ember sokoldalú életműve jól össze van rázva egy kiállítás anyagában, én nem vagyok csalódott. ha meg a digó prof asszongya, hogy EZ az igazi leó-ló akkor ki vagyok én, hogy kétségbe vonjam. vagy kósa üsse ki a kezéből a mikrofont és közölje vele hogy egy kis hazudós "talján"?
ügye nem? szerintem szép sikere lesz és sok látogató elégedett lesz a látottakkal, és ez a lényeg.
aki meg arra büszke, hogy előre leszólja az egészet anélkül, hogy látta volna, az egy eccerű balfasz akinek a szar se elég büdös. de ez is ok, ilyen is van minden emberi közösségben, csak sok helyen oldalba vizelik a sátrát.igaza van kácsor zsoltnak (teljes őrület, hogy ilyeneket is leírok már,öregszem..), majd mindenki eldönti, hogy teccik e.oszt jónapot!
ja bocs.eztet itten nem szeretik a népek.
oszt legyen mindenkinek szabad minden

Kácsor Zs 2004.09.28. 17:53:18

Egyetértek Pannocával. Ide a gumikacsa terveket, szerezzünk rá szponzort! És kiírjuk rá, hogy Ez A Világ Legnagyobb Gumikacsája.

Az Egyesült Államokban többször tapasztaltam, hogy nóném nyugati parti kisvároskok azzal akarják fölhívni magukra a figyelmet, hogy fölállítják ott A Világ Legnagyobb Valamijét. Egy helyen láttam A Világ Legnagyobb Hőmérőjét (olyan volt, mint egy víztorony, csak nem mutatta a hőt), és láttam A Világ Legnagyobb Cipőboltját, amely akkora volt, mint három Cora, és csak cipőt árultak benne.

Csakhogy mindkét városnak elfelejtettem a nevét.

Pannoca 2004.09.28. 17:53:18

Hagyjuk már ezt a vinci-témát...
Inkább agyaljunk a következő programon: készítsük el a világ legnagyobb gumikacsáját a terveim alapján és állítsuk ki a modemnél. :)

hlktalan 2004.09.28. 17:53:18

Persze és akkor majd szégyenükben beolvasztják a milánóiak és a micsigeniek a saját 7,5 méteres nemleonardo lovukat, a bronzot meg nekünk adják, hogy legyen nekünk egy 15 méteres lovunk, ami megint nem lesz igazi leonardoló, mert az kisebb.

kosalander 2004.09.28. 17:53:18

érdekes ügy, de nem kellene ennyire kapkodni.
ha igaza van a debreceni szervezőknek és a firenzei úrnak, akkor majd megjelenik a szenzáció - "leonardo igazi lova debrecenben!" - a time magazine-ban, a people magazine-ban, a new york timesban, a los angeles timesban, a washington postban az olasz újságokban és az összes többi helyen, ahol az 1999-es bronz lovakról állították, hogy azok leonardo tervei alapján készültek.
ezek a lapok természetesen helyreigazítást és bocsánatkérést is fognak közölni, amiért korábban félrevezették az olvasóikat. ezt még várjuk ki!
http://www.ninaakamu.com/nyt_assets/NYT1.pdf
http://www.ninaakamu.com/Corriere_assets/italpaper1.pdf

Obszi 2004.09.28. 17:53:18

Részlet az MTI július 19-i tudósításából:
"A kiállítást, amely számos eredeti Leonardo-művet és több, a művész irányításával készített makettet, modellt vonultat fel, november 16-ig láthatja a közönség Debrecenben."

SZÁMOS EREDETI Leonardó-műből lett EGY firkapapír.

Kácsor Zs 2004.09.28. 17:53:18

Petra, de jó lenne, ha Kósa bértollnoka lennék!!!

Nyugdíjas állás, oszt még toll se kell hozzá.

Csak bér.

Román Petra 2004.09.28. 17:53:18

Szegény Kácsor Zsoltból hamarosan Kósa bértollnoka lesz, ha így folytatja tisztességes megszólalásait...

civiske 2004.09.28. 17:53:18

Kácsor(14): Jaj, újrafogalmazom.
Tényként állítják a debreceni rendezők, hogy 515 évvel a részletes tervek elkészülte után végre megépült Leonardo híres műve Debrecenben. Szerintem ez nem tekinthető a közönségcsalogatás és a marketálás sodrában túlzó kijelentésnek, mert vagy igaz, vagy nem igaz.
Talán most nem tévedtem a fogalmazásban. :)

hlktalan 2004.09.28. 17:53:18

Ez itten kérem nem egy hintaló, hanem egy hantaló.

Kácsor Zs 2004.09.28. 17:53:18

Civiske,
azt irod: "Ha azt mondják, hogy Leonardo Da Vinci tervei után fél évszázaddal végre elkészült Debrecenben a Colossus, akkor ez tény. Tényként van leírva, és nem túlzó marketálásnak vehető. Vagy így van, vagy nem van így."

Nos, nem fél évszázad, hanem fél évezred. Nem Debrecenben készült, hanem Olaszországban. Nem Colossus, hanem Kolosszus - ugyanis Magyarországon vagyunk. Ezek a tények. Vagy nem van így?

Kácsor Zs 2004.09.28. 17:53:18

Obszi, szerintem az lehet a paciproblem kulcsa, amit irsz: "Az lehetséges, hogy ugyanazokból a hatalmas mennyiségű vázlatokból nem teljesen pontosan ugyanazok a szobrok készülnek".
S ha ez igy van, akkor mindenki döngetheti a mellét, aki elővarázsol a tervhalomból egy újabb paripát.

Obszi 2004.09.28. 17:53:18

Egyébként meg tényleg csalódás volt tegnap este azt az egyetlen kis vázlatot látni, el is vette a kedvemet a többi kiállított rekvizítumtól.

kisszántó 2004.09.28. 17:53:18

nem is olyan regen fejeztem be Pierre La Mure melyrehato Mona Lisa maganelete c. eletrajzi elbeszeleset.

en vagyok a hulye es egyedul en olvastam ugy, hogy az eredeti tervek szerint 2 azaz ketto labon allt volna a lo? Ami itt van egy hetkoznapi lo, nincs benne semmi erdekes. Jo nagy. Oszt? Akinek van ideje anyaga, az ennel is nagyobbat keszit. De most nem ez a lenyeg.

Tehat Leonardo ugy tervezte, hogy o lesz az elso aki elkesziti a hatalmas bronz muvet ugy, hogy nem kell neki talapzat es magatol meg all, mint egy nyerito lo.

Am ia modem oldalan lathato, cska egy vazlat egy lorol. Kb. 300 vazlata keszult.

Egyertelmu felrevezetes, ha Sforza emlekmu akkor legyen az a lo ne egy ilyen mutans beteg valami.

civiske 2004.09.28. 17:53:18

Kácsor(8): Ha azt mondják, hogy Leonardo Da Vinci tervei után fél évszázaddal végre elkészült Debrecenben a Colossus, akkor ez tény. Tényként van leírva, és nem túlzó marketálásnak vehető. Vagy így van, vagy nem van így.

Obszi 2004.09.28. 17:53:18

Kácsor Zs: Azt írod, hogy "ezeknél a kérdéseknél sokkal lényegesebb..." Szerinted.
Az elmúlt egy órában alaposan végigolvastam ezeket a hivatkozásokat, de sehol nincs arról szó, amit Paolo Galuzzitól idéztél. Az 1999-es bronzszobrok Leonardo vázlatai alapján készültek az amerikai és az olasz honlapok szerint is. Az lehetséges, hogy ugyanazokból a hatalmas mennyiségű vázlatokból nem teljesen pontosan ugyanazok a szobrok készülnek. Nem tudom, hogy a milánóiak mit szólnak majd hozzá, ha eljut fülükbe a firenzei Galuzzi debreceni nyilatkozata arról, hogy az ő lovuk nem Leonardo kolosszusa, szerintem átharapják a torkát.
Nagyon furcsának találom, hogy Leonardo másik két bronzszobráról eddig mélyen hallgattak a modemesek, most is csak kérdésre jött fel az ügy.
Szerintem ez nagyon lényeges!
A szobrok kisérteties hasonlósága, írod, nagyon elgondolkodtató. Abban meg Basával értek egyet, hogy ezt a "világszenzációt" inkább hallgassa el Debrecen a nemzetközi sajtó előtt.

Kácsor Zs 2004.09.28. 17:53:18

Az átverés erős szó.

Szerintem az van, hogy a közönségcsalogatás és a marketálás sodrában túlzó kijelentések hangzottak el. De ehhez már mindenkinek hozzá kellett volna szoknia.

Vagy tegyünk úgy, mintha mindig mindent elhinnénk a reklámoknak...?

SM 2004.09.28. 17:53:18

Most akkor átvertek megint, vagy csak kisérlet a sokadik hülyitéshez.

Kácsor Zs 2004.09.28. 17:53:18

Csak a tisztánlátás kedvéért:
ezt a kérdést, amit Zsolt feszeget, föltették a szerdai sajtótájékoztatón Paolo Galuzzinak, a kiállítás firenzei kurátorának. A következőt válaszolta: a többi Kolosszus nem kizárólag Leonardo tervei alapján, hanem azok felhasználásával készült, vegyítve más reneszánsz lóábrázolások terveivel. Azt mondta, a db-i szobor viszont Leonardo eredeti tervei alapján készült, minden apró részletében megegyezik a tervekkel. (Más kérdés, hogy a basahalmi fotók alapján azért eléggé hasonló pacik ezek...)
Ami pedig a rajzot illeti: a neten elég sok Leonardo tanulmány található, amelyeket ehhez a szoborhoz készített. Ezek jelentősen eltérnek egymástól. Még olyan is van, amelyen egy lovas ül! (Merthogy először klasszikus lovasszobrot akart.) Magyarán a kiállítás plakátján látható rajz csak egy a sok közül, nem a végleges Kolosszust ábrázolja, és ezért semmi baj vele - tekintve, hogy a kiállítás nem egyedül a Kolosszusból áll.

Ezeknél a kérdéseknél azonban sokkal lényegesebb, hogy a debreceni tárlat valóban NEM egyezik meg a tókióival és a firenzeivel. Súlyos csúsztatás, ha ezeket egybemossák. (Lajos is megtette a megnyitón.) Firenzében és Tókióban talán azért ment el több millió ember a tárlatra, mert NEM KETTŐ eredeti Leonardo művet mutattak be, és még Tókióba is sikerült kivinni egy EREDETI Leonardo FESTMÉNYT, Debrecenben ezzel szemben láthatunk EGY DARAB vázlatot.

Szóval a kérdés az: attól még kafi dolog sülhet-e ki debreceni tárlatból, ha az anyaga nem azonos a firenzeivel meg a tókióival?

Attól még lehet-e érdekes, izgalmas és gazdag?

De ezt mindenki döntse el mindenki saját maga, ha nmegnézi.

Nagy Árpi 2004.09.28. 17:53:18

Hapsikáim ezt jól beszoptuk. Megint rajtunk fog röhögni a fél ország, meg az idióta sógorom Dunaújvárosban.

Némethy J. 2004.09.28. 17:53:18

Kedves blogolók! Nekem már elejétől fogva gyanús volt ez a dolog, hogy az olaszok nem otthon állították fel a világon egyedülálló szobrot, hanem átengedik Debrecennek az Európára szóló hírt. Mostan már értem, hogy nekik rég megvan bronzból, nekünk meg átpasszolták az üveggyapotot. Az a megérzésem, hogy itt valaki nagy pénzt rakott zsebre hogy beengedte Debrecenbe ezt a lovat, a digók meg röhögnek a markukban. Ezen túl nem tartom szép dolognak, hogy a rendezőség átverte a debrecenieket és tulajdonképpen az egész országot ezzel a valótlan álhírrel, hogy világszenzáció.

relav 2004.09.28. 17:53:18

Akkor ez a világ első üveggyapott Da Vinci ló! És a mienk! Aki üveggyapott lovat akar látni a világon az nem fog késlekedni. Az óriási szenzációra milliók érkeznek majd hozzánk. Világ üveggyapott ló fun-jai egyesüljetek! Ha lehet Debrecenben.

civiske 2004.09.28. 17:53:18

Jó, jó, a debreceni kolosszus kicsit sötét, kicsit műanyag, de a miénk!
(Különben meg Gulyás állítólag nem először vezette meg Kósát, aztán csak egyre feljebb bukik. Ő az igazi debreceni kolosszus.)

Szabóbé 2004.09.28. 17:53:18

Na Basa, a város világelsőségét elvitatni megbocsájthatatlan hiba, lehet pakolni és költözni innen.

mooncat · http://rajzoltam.blog.hu 2009.05.19. 10:21:14

dahát a többi fotón is azt a lábát emeli, mint a debrecenin. mostakkor mivan?
süti beállítások módosítása