Kinek nagyobb az adóssága?

Demszky felvette Kósa fegyverét, s visszalőtt a fideszesekre. 

Amikor a helyi ellenzék azt firtatja, hogy mekkora hatalmas nagy óriási adóssága van Debrecennek, akkor a város polgármestere mindig azzal hozakodik elő, hogy bezzeg máshol még ennél is nagyobb. Különösen kedvelt példái a balliberális irányítású városok. Erre persze azt szokták magukban dörmögni a helyi sikerpropagandára immúnis cívisek, hogy a fenét se érdekli, mi van Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán, ha itthon is szorít a kapca, attól nekem még nem jó, hogy nekik rosszabb. A cívis már csak ilyen, ha ellenáll az agyradírnak. Még az sem tölti el büszkeséggel, ha Nagy-Budapest főpolgármestere emlegeti városát.

Márpedig ezt tette Demszky Gábor tegnap, a sikertelen költségvetés megszavazási próbálkozásuk után tartott sajtótájékoztatóján. Mivel elfogyott a koalíciós többség a fővárosi közgyűlésben, az ellenzékkel kellene dűlőre jutni, hogy Budapestnek költségvetése legyen az idei esztendőre, a Fidesz azonban egyelőre nem alkuszik. Mit tesz ilyenkor egy magyar politikus? Ellenzéke érvrendszerével, példáival hozakodik elő. Demszky Debrecenre mutat, ha már ez a Fidesz kirakatvárosa, ám lássuk, mi ott a helyzet.

 

Idézzük a főpolgármestert:

„A főváros több tucat kiemelt beruházást szeretne lényegében egyszerre elindítani, hiszen ilyen fokú támogatásra csak 2013-ig van mód. A Fidesz álláspontja is világos, Budapesten konzekvensen elutasítja a hitelfelvételt és a részvényértékesítést is. A Fidesz álláspontja egyben a beruházások nagyobbik részének lemondását is jelenti. Ők is pontosan tudják, hogy erről van szó. Még csak azt sem mondom, hogy ez nem egy legitim költségvetési politika, csak éppen gyökeresen más, mint a miénk. Nem jobb vagy baloldali megközelítésről van szó, sokkal inkább eltérő várospolitikáról. A mi fejlesztéspolitikánk nagyon hasonlít ahhoz, amit pl. a Fidesz vezette Debrecen vagy Hódmezővásárhely képvisel, bár az eladósodottságunk még új hitel felvétele mellett is alacsonyabb, mint az övék.”

Demszky később a debreceni polgármestert citálja, sőt egyetért vele:

„Kósa Lajos nemrégiben ismertetett egy összesítést a megyei jogú városok eladósodottságának mértékéről. Ebből kiderül, hogy a legtöbb magyar nagyváros eladósodása a költségvetési főösszeghez viszonyítva megközelíti vagy meghaladja az 50%-ot. Hódmezővásárhelyen a legmagasabb ez az arány: 136,5%. Szolnokon 63%, Pécsett 54%. Kósa úr azt is elmondta, hogy Sopron, Kaposvár, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár, Szeged és Szekszárd eladósodottsága meghaladja Debrecenét. Nos, Debrecen hiteltartozása a 49 milliárdos költségvetési főösszeghez képest 19,6 milliárd forint, azaz a cívis város eladósodottsága 40%-os. Ez anélkül, hogy ismerném a részleteket, valóban kezelhető mértékű adósságnak tűnik. Budapest jelenlegi 160 milliárdos hitelállománya a tervezett költségvetési főösszeg 30%-át teszi ki. Ha ehhez további fejlesztési hitelt vesz fel a város akár 40 milliárd forintos értékben, az eladósodottság mértéke még akkor is csak 37,5%-os lenne.”

A fővárosi ellenzék álláspontja szerint a BKV adósságával együtt már az elviselhetőnél nagyobb lenne Budapest adósság állománya. Demszky Gábor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a BKV működési hiánya valóban az egyik legnagyobb gond, de még ha a társaság hitelállományát és a fővárosét összeadják, és ehhez vesz fel új hitelt a főváros, az adósság akkor is csak 55%-a város éves költségvetési főösszegének. Ez igaz más vidéki városokra is, Debrecenben például a vagyonkezelő tartozásával együtt számított eladósodás mértéke 63%-os. 

 

Budapest a cívisváros útjára lépne! Dagadjatok debreceni keblek!

Bár a fővárosi fideszesek szerint az csak szilikon, amiről Demszky beszél. Mi tudjuk, hogy nem az.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr431006834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hellisfitar 2009.03.17. 09:05:28

Nagyon szívesen odaadjuk nektek ezt a liberálisnak nevezett pojácát rendHagyó Mikivel és a többi naplopó SZDSz-essel együtt, ti pedig cserébe küldjétek utált és megvetett Lajosotokat. Mindenki jól jár (na jó, ti annyira mégsem, majd rájöttök, mikor két éven belül a negyedik milliárd eurós hitelt veszi fel városotok). ;)

hagymásbab85 2009.03.17. 09:05:47

Ha az egyik fél azt mondja fehér, a másik félnek az fekete lesz.
Ha egy MSZP-s városban eladják a város vagyonát képező ingatlanokat, akkor a Fidesz nyávog. Ámde a szomszédvár Fideszes vezetése szintén eladja az ingatlanokat, ekkor az MSZP nyávog. Ha az MSZP város hitelt vesz fel, a Fidesz nyávog. De a szomszéd városban a Fidesz veszi fel a hitelt, és az MSZP nyávog.
Egyik kutya, másik eb!! Vagy kiscica....

kamasuka 2009.03.17. 09:10:00

Igen, csak míg Debrecenben szemmel láthatólag IS működik a dolog, addig Budapesten ülünk a politikai és egyéb kutyaszar tetején.

Meggyes a hibás · http://meggyesahibas.blog.hu 2009.03.17. 09:22:14

Esztergom közel 14 milliárd adóssággal rendelkezik, a 21 milliárdos költségvetéséhez képest.

66%

Ebben az évben nem veszünk fel hitelt, hanem LÍZINGELNI fogunk, úgy 4 milliárd értékben. Plusz ehhez jön a kórházberuházás 1,8 milliárdos hitele és a Fürdő szálló beruházás majdan átvállalandó 12-15 milliárdos összege, ami burkoltan de adósság lesz.

Jók vagyunk a szeren?

Gatinho 2009.03.17. 09:25:01

És? Kit érdekel, hogy 30%, 35%, vagy 40%?

Mindegyik sok.

Amúgy meg inkább legyen Kósa a polgármasterem 40%-os eladósodottsággal, mint a Demszky 30%-al... :p

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.03.17. 09:45:04

Mintha azzal fenyegették volna a vidéket a 2006-os önkormányzati választások előtt a komcsik, hogy rájuk nézve kedvezőtlen eredmény esetén kevesebb hamit kapnak a köponti tortából. Hogy ebből mi lett, nem tudni. Csak azt, hogy lettek mesésen gazdagok, akikhez képest Kapolyi kispályás. Igaz, az ő pénzük nem szerepel vagyonnyilatkozatban. Viszont van anonim bankszámlájuk.

CsárliFirpó 2009.03.17. 09:46:29

Azért egy ilyen városi hitelnél nem mindegy, hogy az fejlesztési vagy működési. Azaz feléljük -e a napi működésre, vagy valóban látszik is valami, hogy mi lett a pénzből.
Budapesten sajnos a ki tudja mikorra elkészülő metrógödörre költött eszméletlen nagyságú pénzek mellett minden más lerohad, semmi fejlődés nem látszik, mert sajnos nincs is évek óta...

tcom 2009.03.17. 09:57:52

Kedves Fidesz szimpatizánsok!
Kósa Lajost nem inkább a miniszterelnöki székbe kéne ültetni? Kósa 100-szor racionálisabb és 1000-szer kevésbé tűnik hatalommániásnak, mint a vezír. És még a balosok számára is elfogadható. Tarolna a Fidesz.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.03.17. 09:58:52

én lajost csak fekete zsákban, jégre hűtve postáznám. más esetben nem vállalnék érte felelősséget. :/

Art Mooney 2009.03.17. 10:14:49

ilyen is csak Mo.on van: egy gyulolettol csopogo blog, melyben a szerzo sajat varosat fikazza, csak azert, mert ellenzeki a vezetes - es ezzel meg is van a rendszeres cimlap.

fogsz te meg egy napon nagyon csodalkozni..

-d(-_-)b- 2009.03.17. 10:41:34

Szerintem Demszky legyen a miniszterelnök. Így az egész országot átszelő 5-ös metróval nyerhetné simán a választásokat az szdsz-nek még vagy 200 évig!

halompasa (törölt) 2009.03.17. 10:51:28

demszkáj egy f****, akár mit csinál, akár kire hivatkozik, szerencsétlen pesti barmok, akik megszavazzák évről-évre...

sztrugackij 2009.03.17. 10:56:42

@min0rity r3port: hogyátvegyem a te stílusodat :a náci oldalon is vannak szép számmal titkos bankszámlák.ja és privatizációs sikertörténetek pl széles gáboré ugyebár. az nem bassza a csőrötöket csak kapolyi?

Thyb 2009.03.17. 11:03:13

Valszeg Demszkynek az SZDSZ-el együtt lesz távozása a köv választásnál, ugyanakkor az amit mondott (bár meglepne, ha tartaná magát hozzá), miszerint ha nem tud a két oldal összefogni akkor jobb lenne, ha együtt huznának el a sunyiba, nagyon megnyerő volt.
Amugy én is ugy látom, hogy Kósa alkalmasabb lenne a vezetői székre, bár mint azt Orbán kijelentette az évértékelőn eszébe sincs lerakni a pálcát.
Nos volt 4 éve, s báér voltak pozitivumok messze nem a legjobb irányt választották, ennek aztán az utsó '06-os választásokon még rá is tetéztek.
Neki kellene személyesen ráeszmélni, hogy vele az élen a job oldal csak veszithet. Mégha meg is nyeri a választásokat 10-15%-ot simán miatta fognak elbukni. Kérdés, hogy a hatalom megalománia megér-e ennyit.
Egyébként, ha a város fejlesztésnek nem lenne akkora viz feje, valamint nem a begyöpösödött ismerősök állnának a fővárosi karbantartó és szolgáltató cégek élén, akkor messz nem ennyibe kerülne sok minden(gyalogátkelők felfestése stb,stb). Ideje lenne már egy takaritás, csak arra lenne szükség, hogy pl az Akadémia és a Műszaki egyetem vizsgálja meg a benyujtott pályázatokat, s ne valamelyik kormányszerv se@@evége.

Thyb 2009.03.17. 11:09:39

@sztrugackij: Azért a 2 között tetszik nem tetszik bőven van eltérés. Mivel fehérváron dolgoztam ismerem Széles mocskos dolgait is, ugyanakkor az a luxusprofit amit Kapolyi az energiapiacon felhajt Szélest messze felülmulja. S mindezt te fizeted meg és én, mert az Ő luxusprofitja egyenesen a mi zsebünkből vándorol ki, s ezt nem szabad elfelejteni. Az, hogy Széles itt ott vállalkozik azzal leginkább a Fehér és Veszprém megyeiek szivtak.

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.03.17. 11:16:49

Orbán a here celeb, már elég belőle. Sose nyerünk vele!

gpetersz 2009.03.17. 11:19:01

Nekem egyetlen hitelből dolgozó vezető sem kell. Pont.

Dr Kangörény 2009.03.17. 11:21:54

Talán, ha a fidesz végre értelmes embert jelölne főpolgármesternek, akkor nem erre a debilre szavaznának az emberek.

Bár ez a tajtparaszt tarlós kibekkelte, amig a demszky teljesen elásta magát, de ha nem fog ember módra viselkedni, akkor csak 4 évig lesz főpolgármester, aztán picsába lesz rúgva.

Thyb 2009.03.17. 11:36:42

@gpetersz: Sajna a hitelből dolgozás az olyan államoknál ahol a nagykalapba való adakozás a bevételek ekkora hányadát elveszi valamint központi visszaosztás alapján van meghatározva az éves budget nagyon is rendeltetés szerű. Ehez nagyon sok mindent meg kellene változtatni, ugyanakkor sok vidéki nagyvárost (féleg a keleti régiókban) a tömb szélére sodornál vele, ha mindenki az általa befizetett adók mértékében kapna visszaosztást. BP centralizált helyzetben van mind a munkahelyek mind pedig az iparüzési adó tekintetében (bár ez látszik a sugaras elrendezésű országos közlekedési térképen is). Ilyen módon a szegényebb régiók 1:1-ben csődbe mennének (sőtt már ott is áll). A másik, hogy ha ezen változtatnánk, akkor a mindenkori kormány nem lenne képes a hozzá közel álló településeket finanszirozni.

tusuanzen 2009.03.17. 11:59:17

A fogalomzavart jobboldal(bank és energiaszektor államosítása=kommunizmus)és a mozgásképtelen baloldal(hiába minden javaslat az ellenzék leszavazza)marakodása miatt már megint egy helyben toporgunk, ahelyett, hogy összefognának és előre mozdítanák az ország szekerét.Mi pedig még mindig azon vitázunk, hogy ki üljön bizonyos bársonyszékekbe.Az elmúlt 20 évben mindkét oldal a saját zsebét tömte, ahelyett, hogy velünk foglalkozott volna.Hát basszák meg...

leveliro1 2009.03.17. 12:06:36

Ez a blog mindig kikerül a főlapra. Csak ez a baj, az nem, ha vannak ilyen véleménynek.

Szerintem is gond, ha hiteleket vesznek fel a városok (meg az ország). Ha megtiltanák nekik, sokkal jobb lenne. Ez ezt most nem lehet megtenni, talán a jövőben.

Nem szólok bele, hogy Debrecen hogyan működik, mert nem ott lakom. Amit tudok, hogy Demszky teljesítménye hihetetlen. Ilyen szarfingfost még nem láttam. Hogyan tudott nyerni 20 éven keresztül?

Doubledeceker 2009.03.17. 12:20:48


Én egy dologért tudom szeretni Demszky-t MERT Ő AZ EGYETLEN POLITIKUS AKIT JOBB OLDALi BAL OLDALI ÉRTELMISÉG EGYFORMÁN GYÜLŐL.

Mondjuk van olyan kollégám, aki néha védeni probálja.

Demszky a világ szégyene, és az is, amit ezzel a várossal tett.

Thyb 2009.03.17. 12:45:45

@leveliro1: Nos, a hitel felvétel egy család esetében sokkal nagyobb gondot jelenthet a likviditás szempontjából, ugyanakkor egy városnak ahoz, hogy megfelelővé tudja tenni az infrastrukturát, felkeltse ezáltal az esteleges befektetők érdeklődését, akik majd megtelepszenek és ez által egy rakás adót tudsz majd beszedni ahoz sajna befektetéseket kell eszközölnöd sokszor hitelbe, hogy ezt elérd.
A gond nem a hitelfelvétellel van, hanem, hogy az összeg amit felveszel ne nyelje le a vizfej és kerüljön szétosztogatásra, hanem valós (MEGFELELŐ és ÉRTÉKTEREMTŐ) beruházásokra forditsák a város atyák.

Gaspra12 2009.03.17. 13:24:21

Egy kissé javítanék Kósa Úr értékelésén, mert szegediként megütötte a fülemet az, hogy Szeged eladósodottsága nagyobb Debrecennél.
Szegeden az eladósodottság mértéke 31%, ez azért nem több mint Debrecené. De természetesen nem mondom hogy jó vagy rossz, csak annyit hogy így van.

attila88787 2009.03.17. 14:10:04

Demszky kizárólag azért polgármester, mert liberális.

A budapestiek nagyrésze (hasonlóan az európai nagyvárosok lakosságához) mindig is liberális gondolkodású volt.
No és persze az is fontos, hogy SOHA nem volt neki igazi ellenfele.

Ez természetesen nem változtat a tényen, hogy demszky egy tehetségtelen f@szkalap (az összes őt körülvevő emberrel együtt)

Lakkfan Verus · http://lakkfan.blogspot.hu/ 2009.03.19. 22:14:19

nem azzal kéne dicsekedni, hogy "bibi, nekünk kevesebb az adósságunk, csak 55%", hanem azzal, hogy egyáltalán nem vagyunk eladósodva...
süti beállítások módosítása