Hatvan négyzetméter

Oszkó Péter beelőzi Kósa Lajost. Dúl a demagógia.

Mostanság a tervezett ingatlanadó vonja el a figyelmet fontosabb dolgainkról, a lakosság dermedten figyeli a képernyőt, amikor a különböző televíziós műsorokban nagy ingatlanvagyonnal rendelkező politikusok nyilatkoznak, folytatnak vitát a témában pro és kontra. Kósa Lajos debreceni polgármester például a szabotálást hirdette meg, nem pusztán az átlagemberek átlagingatlanjai kapcsán, hanem minden egyes ingatlanra vonatkozóan. Ne fizessenek a panellakók! És persze ne fizessenek a több száz négyzetméteres villák tulajdonosai sem! Magyar a magyarnak nem matat a zsebében!

Kósa Lajos a minap a Hetek Közéleti Klub vendégeként fejtette ki nézeteit a haza dolgairól, a lap részletes beszámolót közölt az eseményről. A Fidesz alelnöke itt nem beszélt az ingatlanadóról, de egy mondatában mégis az ingatlanok világára terelte a szót. Idézet a tudósításból: „Nem az a baj, hogy Oszkó Péter a pénzügyminiszter, hanem az, hogy az az Oszkó dönt a 13. havi nyugdíj megszüntetéséről, aki eközben 360 négyzetméteres villát épít magának - említett még egy szimbolikus ellentmondást Kósa.”

Most tekintsünk el attól a ténybeli tévedésétől, hogy a 13. havi nyugdíj megszüntetéséről nem pénzügyminiszter dönt – tudja ezt Kósa is, csak nyilván így hatásosabbnak vélte mondandóját, így lazább felvezetéssel terelhette a szót Oszkó ingatlanjára.

Felháborító, hogy Oszkó háza 360 négyzetméteres? És az felháborító-e, hogy Kósa háza meg csak 300 négyzetméteres? (Olvasható Kósa Lajos parlamenti vagyonnyilatkozatában.) 

60 négyzetméter nagy különbség ám! Milliók élnek Magyarországon ekkora vagy ennél kisebb lakásban. Nyilván ez a nagy különbség teszi hitelessé az egyik politikust, hiteltelenné a másikat. Ugye.

A honi belpolitikában dúló demagógiával az a legnagyobb baj, hogy leszivárog a lakosság szélesebb köreibe is, gyalulja az agyakat. Tessék, hát itt is. Ezért elnézést kérek.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr131122667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bvb09 2009.05.15. 09:50:04

Persze az az apróság, mint csúsztatás, hogy Kósa nem akar ingatlanadót bevezetni, nem zavarja a posztolót...

Minarikede 2009.05.15. 09:50:10

Asszem a demagógia mindkét oldal ismérve, ezen kár lenne vitatkozni.
De én látok azért ott különbséget, ha valaki bevezet valamit és ha a másik el akarná törölni. Nem?
Mellesleg ez ismét csak adó emelés s ebben mármint az elvonások terén európában csak Belgium előz meg minket, perzse nemsokára elsők leszünk mikor 25%-ra nő az áfa.
S azt elfelejtik sokszor az okos politikusaink és újságíróink elmondani, mivel ugyanannyit fizetünk a szolgáltatásokért és termékekért mint pl. a belgák az ő zsebükben -hiába magasabb egy paraszthajszállal az adóteher- mégis több marad, hiszen 5x többet keresnek.
S azt látni kell ha egy -mindegy milyen okokból- nagyszámú réteg veszélyeztetve van, hogy elveszíti az ingatlanát akkor egy ilyen lépés végzetes is lehet...
Persze kell ingatlan adó, de talán nem most és nem ilyen kapkodva.
Az új variáció szerint már alig hozna 40 milliárdot a konyhára. Na ekkora bevétel miatt nem érdemes elkapkodni.
Bár ha az MSZP akar még 5-6% ot veszíteni akkor hajrá. Húzzanak bele!

Nick Leeson 2009.05.15. 09:56:44

Mekkora marha ez a Kósa!
Egy jó pénzügyminiszter ért a pénzhez. Márpedig ha ért hozzá, akkor valószinűleg ahhoz is ért, hogy ebből saját vagyonát gyarapítsa. (Nem feltétlenül illegálisan!!!) Szerintem teljesen logikus, hogy bárhol a világon egy igazán jó pénzügyi szakember (aki alkalmas akár pénzügyminiszternek is) rendelkezik egy 300nm-es házzal. Ugyanis ha panelban lakik akkor mitől is olyan jó szakember ő?

EMU 2009.05.15. 10:04:54

Tehát Kósa Lajos nem akarja, hogy Oszkó ingatlanadót fizessen a hatalmas háza után. Kollaborál. Logikus. Ilyen tyúkeszű, vidéki paraszt, mint ez a Kósa, kevés van ilyen magasságban.

states 2009.05.15. 10:15:44

Maradjunk annyiban, hogy menjenek a szocik a jó édes anyjukba az az ingatlanadójukkal együtt...

kisa 2009.05.15. 10:27:05

Kósa úr egy dolgot elfelejt, bár ez csak érintőlegesen kapcsolódik a témához: Oszkó eddig a Deloitte egyik vezetője volt. Valszeg a jelenlegi fizetését 2-3-4 szeresen meghaladó jövedelemmel. A házát valszeg nem az utóbbi 1-2 hónapban, miniszterként kezdte építeni. Ha deloittos maradt volna, a kutyát nem érdekelné, miből és mekkora házat épít.
Így meg kicsinyes, demagóg satöbbi támadások áldozata lett.
mellesleg szeintem is disznóság az ingatlanadó, főleg, mivel soha még olyan törvényt nem hoztak ebben az országban, ami alól éppen a legérintettebbek ne tudnának kibújni.
Uff!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.15. 10:31:22

Én örülök, hogy jönnek ezek... :D

Fideszes 2009.05.15. 10:36:21

ez a poszt is pont ugyanolyan csúsztatás, mint amilyen a liberális oldal minden megnyilatkozása.

Netuddki. 2009.05.15. 10:39:08

Ingatlanadó? Gondoljunk csak ludas gordi elszólására. "Aki nem tudja fizetni, adja el és költözzön kisebbe!"
Na ez a lényege az egésznek!

Ha sokan el akarják adni a 30-100 milliós ingatlanjukat, akkor ezek ára majd leesik. Lehet occón ingatlant vásárolni az eftásaknak. Úgy látszik sikerült már annyi pénzt ellopni, hogy más értelmesebbet nem tudtak kitalálni.
Mert azt senki ne gondolja, hogy majd pont a leggazdagabbak fognak olyan törvényeket hozni, ami hátrányosan érinti őket. Kecske és káposzta esete.

Ha valaki túlzásnak tartaná, gondolkozzon csak el rajta egy kicsit, miért is kell ezt az adótípust (is) ilyen kurtán-furcsán, úgymond átgondolás nélkül bevezetni.

A fideszesek meg majd megszüntetik. Ja, ha már jól bevásároltak ők is. Ne legyenek illúzióink!

eszkep 2009.05.15. 10:42:20

@kisa: buta embereknek egy kis olvasnivaló:

http://vastagbor.blog.hu/2009/05/07/minden_ut_ciprusra_vezet

"Így meg kicsinyes, demagóg satöbbi támadások áldozata lett."
Szerintem inkább te vahgy a demagóg!

diktatorikus kleptokrácia 2009.05.15. 10:46:34

kósa egy kis hepciáskodó eggfej. minden narancs ugyanazt szajkózza, ugyanúgy, ugyanazzal a retorikával fikázza a másikat, de soha semmilyen megoldással nem áll elő. nincs alternatív javaslatuk s problémák megoldására, s nem is lesz.
volna egy megoldás az ingatlanadóra: mindenki fizesse be a jövedelemadóját (ne arra legyen büszke az agyar, hogy mennyit csalt már megint el az államtól), csökkenteni az állami (non-produktív) vízfejet (minisztériumok, kormányszervek, ksh, önkormányzatok egyebek), s akkor nem kellene ilyen magas adókat kivetni.
baromság megadóztatni egy olyan ingatlant, amit a már adózott pénzemből vettem, építettem, s kifizettem az építőanyagok adóját is.
mit is mondott karl magnus gustavsson svéd váltóőr, amikor a vonat tőből levágta mindkét lábát?
hát a f@szom nem kéne?

Netuddki. 2009.05.15. 10:49:38

Na most nagyon demagóg leszek.

Nem az számít kinek mekkora ingatlana van, hanem az, hogy miből került rá neki.
Ugye mindenki ismer bizonyos politikusokat, akiknek 1990 körül a lyukas nadrágból kilógott a fenekük. Azóta egy percet sem dolgoztak, mégis mára vagyonos emberek.
Persze egy multicégnél sem biztos a tiszta lelkiismeret. Ha egy multi kifizet valakinek egy rahedli pénzt, annak többszörösét várja vissza. Azt (is) mi fizetjük meg.

states 2009.05.15. 10:56:15

Csakhogy nem Kósa akar ingatlanadót bevezettetni, úgyhogy akkor miről is szól ez a post, hogy Kósának is van háza, amiben egyébként laknak vagy hatan, miután van 3 gyereke is. Ez ilyen Nyakó-színvonalú szöveg...

midnight coder 2009.05.15. 10:59:52

Ez megint csak az idióta szocik egy idióta ötlete. Mire ezt be lehetne vezetni (felmérve az ingatlanok értékét) addigra már örülhetnek ha benn lesznek a parlamentben, nemhogy bevezethetnek bármit is. Marad a drága ingatlanok (30 milka felett) megadóztatása, de ilyet már mintha akartak volna egyszer csinálni a az elvtársak, finoman szólva is kissé kétes sikerrel...

laszy001 · http://www.autostat.hu/ 2009.05.15. 11:17:44

Én egy központi helyen lévő, 140m2-es ingatlanba lakom, ár min.70 millió. A lakás története a nagyszülei fiatalságára vezethető vissza. Ők 50 év alatt érték el, hogy az ő tulajdonukba kerüljön, és legyen mit gyerekeiknek, unokáiknak örökíteni!! Ha ők nincsenek, valószínű soha életemben nem tudtam volna ilyen lakást vásárolni.
Itt élünk most, átlag emberként, átlag keresettel! Miből fizessek ki havi +kb.20000 ft-ot, emellett neveljem a gyerekeimet, fizessem az adókat, számlákat és még félre is tudjak tenni idősebb koromra!???

Mr_Wolf 2009.05.15. 11:18:34

Legyen Kósa a pénzügyminiszter. Aki havi bruttó 550 ezerből 87.264.000 ft lakáshitelt törleszt, az az ország eladósodását is hamar megoldja.

dávidka22 2009.05.15. 11:25:35


Két dolog, egy kicsit mindkettő off:

Az egyik, hogy basszus minden komolyabb város vezetői (mint politikusok általában) lenyúlják a magukét, megvannak az ingatlanozások, a beruházások saját zsebre, stb. Ezek közül Kósa az, aki a városát is szívén viseli, s akinek a regnálása alatt a város élhetőségében, jelentőségében, fejlettségében körülbelül megduplázódott, míg a többi csak áll egy helyben... Ezt a körülményt is figyelembe kéne venni tehát, hogy nem Kósa és Teréz Anya között van választásunk, hanem Kósa és a többi politikus között. Így már azért más a helyzet, nem?

A másik, hogy tévhit, hogy Belgiumban magasabb az adó, ugyanis az az érték az egyedülállóakra vonatkozik, s család, valamint eltartottak esetén JÓVAL kevesebb az adóteher. Nálunk meg ugye ugyanannyi, pedig a lakosság legnagyobb részének nyilván van eltartottja...

Pusszancs,

dávidka

varasd 2009.05.15. 11:26:27

@states: Ugyan már! Véletlenül sem az ingatlanadóról szól ez a poszt. Mélyebb értelmezésre nem futja?

nemuccaszoc 2009.05.15. 11:38:54

Hallottam az előadását a tévében, de valahogy nagyon nem volt kós(er)a

Eddie 2009.05.15. 12:12:30

@Fideszes: És pontossan mi is a csúsztatás?

Kagai · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.05.15. 13:43:41

ÉS ezek döntenek az én adómról. Bárcsak ne tudnák erről semmit. Akkor is tudnám, hogy kidobott pénz, de legalább nem egy 300-360 négyzetméteres kis vitán sikerülne fel*aszni az agyamat.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.05.18. 09:57:39

OFF

sziasztok! a minap eszembe jutott, hogy volt egy szórakozóhely az egyetem/klinikák mellett, már az erdőben, eléggé eldugva, a fák között.. kevesen tudtak róla már akkor is.. lehetett kb. 8 éve.. egyszer tévedtem be oda, elmékeim szerint igényes hely volt.. mint egy ausztrál kocsma.. aztán nagyon halványan arra emlékszem, mintha bezárt volna aztán évekkel ezelőtt..

nem emlékeztek rá? sétálgattam arra, de nyomát sem találtam.. kezdem azt hinni, hogy csak álmodtam az egészet :)... szeretném kideríteni, mi volt, hogy volt.. a google-ben semmit sem találtam róla..

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.05.18. 14:04:39

Kósa egy műveletlen tapló. Persze ettől még lehetne jó polgármester.. de nem az. Debrecen meg lehet, hogy csillivilli a kirakatban, de a kulisszák mögött rohad, még jobban, mint a többi. Ezt bárki érezheti a saját bőrén, aki szeretne Debrecenben úgy korrekt munkát vállalni, hogy nem puszipajtása az önjelölt "elitnek".. ugyanis így képtelenség. Akkor meg miről beszélünk? Én leszarom a plázát, a giccses díszburkolatot meg a főnix csarnokot, ahol szökőévente egyszer van valami jobb rendezvény és azt is elrontják valamivel, ha közben éhenhalok ebben a fantasztikusan élhető városban...

barnaadam 2009.05.19. 07:58:13

@Bukowszky: esetleg a Tölgyfára gondolsz? A nagyerdei kemping (olyan sincs már, megérne egy bejegyzést) területén volt, de kivülről is - sőt, főleg onnan - volt bejárat, faház, elég nagy kerthelyiséggel. Ha jól emlékszem, '86 táján volt népszerű nyári hely... Jó reggelt mindenkinek!

Tepsifan · http://kephatas.blog.hu 2009.05.19. 11:05:13

@Bukowszky: lehet a Klinika Mozira gondolsz? A Biogal felé menet, az egyetemi sportpályával szemben a sarkon, kőfal veszi körül. Vagy lehetett a Moszkitó? Az meg valahol az öregek otthona mögött talán, rémlik mintha lett volna ott valami kempingféleség, nem tudom, 4 éve még működött, csak egyszer jártam ott, de akkor teleportáltam :D

barnaadam 2009.05.19. 19:53:16

@Tepsifan: akkor ezek szerint Tölgyfa=Moszkitó? Ezen a néven nem ismertem, lehet, hogy még azelőtt jártam arra, esetleg túl öreg vagyok? (Két évvel ezelőtt már biztosan nem volt meg a kocsma.) 89/90 telének egy hideg estéjén ott néztük a romániai eseményeket, tehát tv is volt! Meg flipper...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.05.25. 10:51:49

igen, igen, a Moszkító lesz az.. (vagy volt) köszi a segítséget! létezik még a hely?

barnaadam 2009.05.25. 20:27:12

@Bukowszky: mint emlitettem már fentebb, a hely évek óta nem létezik, gyakorlatilag nyoma sincs, a kempinggel együtt eltűnt. A helye megtekinthető: a Pallagi úton az öregek otthona előtti kereszteződésnél jobbra fordulunk (Móricz Zs. krt. talán), majd néhány méter után letérünk balra egy aszfaltos utacskára, rövid séta, s már látható is ami nincs. (Ezek az irányok csak akkor érvényesek, ha a belváros felől érkezel, s előtted van Pallag.)Üdv mindenkinek!
süti beállítások módosítása