Miniszoknya kitiltva

A debreceni egyetem nagyhatalmú rektora megrendszabályozza a sajtó fotósait. 

Hogy is volt Bacsó Péter A tanú című filmjének egyik sokat idézett jelenete?

Virág elvtárs: Gogolák elvtársnő, egy pillanatra! Ez egy új szoknya magán, igaz?
Gogolák elvtársnő: Új, Virág elvtárs.
Virág elvtárs: Kurta. Hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának!

Jutott eszembe mindez a Debreceni Egyetem rektorának, dr. Fésüs László akadémikusnak minapi szabályzatából, amit voltak szívesek körlevélben a szerkesztőségek tudomására hozni miheztartás végett. Nyilván az egyetemi rendezvényeken észlelt felháborító fegyelmezetlenségek sorát látva gondolhatta azt a nagyhatalmú rektor, hogy ideje rendet vágni, s kiadta 12 pontját. Nem 11, nem 13, hanem 12!

Íme:

 FOTÓZÁS, VIDEÓFELVÉTEL KÉSZÍTÉS SZABÁLYAIAZ EGYETEMI RENDEZVÉNYEKEN  

1)      Fotózni, videófelvételt készíteni csak az alkalomnak megfelelő öltözetben lehet (férfiaknak minimum ing, öltönynadrág, hölgyeknek blúz, térdig érő szoknya).

 

2)      A fotós, kamerás mozgásával nem zavarhatja meg az ünnepség méltóságát, nem akadályozhatja az ünnepség résztvevőinek mozgását.

 

3)      Tilos az egyetemi kamera elé beállni, vagy annak felvételét bármilyen módon akadályozni.

 

4)      Egy rendezvényen két, a szervezők által felkért hivatásos fotósnál több nem tartózkodhat.

 

5)      A fotós transzparenst, reklámfeliratot az ünnepség helyszínén nem helyezhet ki, és ezen kívül ruháján, táskáján se lehet hivalkodó felirat, hirdetés.

 

6)      Fotós az elnöki emelvényre kizárólag hátulról, vagy az Aulában oldalról és a kézfogás(ok) megörökítésének idejére a szervezők, illetve a meghatározottak szerint léphet fel, hogy a résztvevőket oldalról, azonos szögből fényképezhesse. Az emelvényen sem az ünnepség alatt, sem előtt nem tartózkodhat.

 

7)      A fotós az ünnepség alatt az elnökség tagjaival, illetve a presbiteri széken ülőkkel nem beszélgethet, azoknak utasításokat nem adhat.

 

8)      A fotós az ünnepség technikai eszközeihez nem nyúlhat (pl. nem húzhatja ki a ventillátort, nem mozdíthatja el az asztalon lévő mikrofont).

 

9)      Tilos a rendezvény berendezésén változtatni.

 

10)  Tilos a Himnusz, a Szózat és az eskütétel alatt a rendezvény helyszínén mozogni.

 

11)  Az a fotós, aki a fenti szabályokat megsérti, nem fotózhat, videózhat több egyetemi rendezvényen.

 

12)  A fotózás szabályainak betartatásáért a rendezvény szervezője (Rektori, Dékáni, illetve Centrum Hivatal vezetője) felel.

 

Hatályba lép 2009. június 1-jén.

 

Dr. Fésüs László

                                                                                                   akadémikus, rektor

 

Alapos munka! Bár vannak benne rejtélyes pontok, mint például a nyolcadik, amelyik a ventilátor kihúzását tiltja, s ami feltehetően kardinális kérdés, ha belekerült a rektori gondolatkörbe. Milyen ventillátor? Honnét hova húznák ki? Vagy netán elektromos csatlakozóját a konnektorból? Már most látom, későbbi korok egyetemtörténészeinek lesz gondjuk a szöveg értelmezésével.

Aztán még az is kérdéses, hogyan fognak érvényt szerezni a tizenegyedik pontnak. Talán biztonsági őrökkel fogják kikísértetni a szabályzatot korábban megszegő fotósokat? Meglehet, mert nagy dolog ám az egyetemi autonómia, amit egykoron mintha az universitas falain belüli rendőri túlkapások és a hatalom, a politika randalírozása ellenében találtak ki többek között. Egykoron, messzire innét.

De térjünk vissza Gogolák elvtársnő kurta ruhaneműjére! Ha az egyetem fura ura úgy gondolja, hogy külső emberek, fotós hölgyek szoknyájának hosszáról intézkedhet, akkor miért ne vélekedhetne így az egyetemi polgárok, a hallgatóság esetében is. És akkor majd jön egy újabb szabályzat, amiben a vizsgázó leányzók számára írják elő a térdig érő szoknyát. Ne legyenek kétségeink, attól kezdve, hogy bevezetik ezt a szigorú intézkedést, jelentősen romlani fognak a kollokváló és szigorlatozó női hallgatók osztályzatai. Kinek jó ez, kedves professzor urak?

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr71192465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szakértőbb 2009.06.18. 07:52:39

Sz'sztok!

1. Mi van,ha azt mondom, szulo/ismeros/haver, stb. vagyok, es nem "hivatasos fotos"? Kernek eletrajzot is? Attol meg lehet kurva jo gepem, nem? Huznak egy szintet, milyen geppel szabad fotozni?
2. Mi van, ha egy jo kompakttal jobb kepek csinalok, mint az O profi fotosuk?
Nem arrol szol ez, hogy Toluk kell kepeket venni?
3. Mi lenne, ha nagymeretu Debreceni Egyetem felirat van rajtam? Tepjem le?
4. Hogy a sz@rba er ra ennyire akademikus rektor ur, hogy ezzel foglalkozzon? Netan az o biznisze a fotozas??

Holdrabló 2009.06.18. 08:10:36

Jó hír, hogy a hagymás gyros zabálása fotózás közben nincs tiltva.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.06.18. 08:12:23

szerintem teljesen jogos, ismerve egyik-másik, önmagát fotósnak tituláló egyén viselkedéskultúráját.

Kácsor_ Zsolt 2009.06.18. 08:51:45


Ezt én is megkaptam az egyetemről, s amikor elolvastam, nem hittem el, hogy Fésüs rektor írta, szerintem ő csak aláírta. Nem hiszem, hogy ennyire vaskalapos és rigorózus lenne. Olyasvalaki fogalmazhatta, aki valami miatt nagyon dühös a médiára, s bosszúból vissza akar vágni valami miatt.

De méééér haragszik a ventillátorra?

És méééér akarna egy szerencsétlen fotós utasítást (?!) adni egy presbiternek?

bigél 2009.06.18. 10:31:28

Sajnos vannak olyan fotósok, akik tényleg rendezkednek, szervezkednek, össze-vissza mászkálnak az ünnepség alatt, s azért, hogy minél jobb szögből fotózhassanak gyakorlatilag semmit nem vesznek figyelembe, azt sem, hogy ezzel esetleg zavarják a rendezvényt. Simán el tudom képzelni, hogy pl. valamelyik kihúzott, arrébb tett stb. valami tárgyat (pl. az ominózus ventillátort), mert őt "zavarta" a kép elkészítésében. S leszarta, hogy annak milyen funkciója van, miért került oda.

És igen, volt már olyan is, hogy szóltak a delikvens profnak pl., hogy nézzen már ide vagy oda, hogy jobb legyen a fotó.

A szoknya hossza hülyeség (meg miért ne lehetne egy nő pl. nadrágban), de itt meg valszeg az lehet a háttérben, hogy fotóscsaj miniben kúszott, amivel elvonta a figyelmet a lényegről. :)

bigél 2009.06.18. 10:36:32

@szakértőbb: a hozzátartozók valszeg nem mehetnek egy bizonyos távolságnál közelebb, még annyira sem, mint a hivatásos fotósok. elég "szép" lenne, ha pl. egy diplomaosztón mindenki rokona ott császkálna a főasztal körül. elég nagy zűrzavar lenne. így gondolom, ők csak messziről fotózhatnak, legalábbis az én időmben még így volt. dettó ez igaz a PhD avatásra is.

nemuccaszoc 2009.06.18. 14:01:32

Örülök, hogy a t. rektor úrnak ez a legnagyobb baja és, hogy van ilyenre ideje!

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.06.18. 14:41:18

A következő már a csúnya gondolatok megtiltása lesz?
Amúgy olyan zoom van már a mai gépeken, hogy nem kell közel menni semmihez.

matkó 2009.06.18. 15:10:46

A rektor, amikor nem pontosvesszőkre vadászik a PhD értekezések téziseiben (mert csak így tudja minőségbiztosítani a doktori képzést), akkor ad ki másféle szabályzatokat is, pl. arról, hogy nem lehet ám csak úgy szóba állni újságírókkal, hanem engedély kell rá, és majd még valaki felügyeli is az ügyletet, nehogy az a sok debil oktató fogyatékos nyilatkozataival rongálja a szponzorok idegeit. (Nem találom persze az egyetem honlapján, de majd beszkennelem, ha tömeges igény mutatkozik rá.)

bigél 2009.06.18. 17:29:51

@Lesley: ez lehet, de akármekkora a zoomod, ha pl. egy kézfogásnál háttal áll neked valaki (és az oklevél átadások alkalmával általában háttal állnak a közönségnek), akor elég nehéz pl. az arcát megörökíteni a nagy pillanatban. egyébként amikor én kaptam a diplomát, akkor is csak 1-2 hivatásos fotóst engedtek arra a helyre, ahonnan jó szögben lehetett fotózni. pedig annak megvan már 16 éve.

bigél 2009.06.18. 18:04:28

@Pásztortáska:

ha egyes esetekben a phd értekezések minőségének biztosítása a pontosvesszők vadászatában merül ki, az nem a rektor hibája, sokkal inkább a bírálóké, akik nem tudnak érdemi bírálatot adni. vagy azért mert nem elég kompetensek vagy pedig nem fordítanak rá időt. de egyébként - legalábbis az OEC-en belül (ahonnan a jelenlegi rektor is van) egyáltalán nem ez a jellemző. sőt! elég kemény követelmények vannak, ami lehetővé teszi azt, hogy a legtöbb végzett phd viszonylag könnyen kap külföldön posztdoktori állást, ha menni akar.

matkó 2009.06.18. 22:15:28

@bigél: Tény, hogy a Debreceni Egyetemen készült PhD értekezések egy része minősíthetetlen, más része meg csúcsteljesítmény. És az is tény, hogy ez a kettősség erősen hozzáköthető bizonyos szakterületekhez. Így pl. a szociológia vagy a pedagógia témakörben íródott dolgozatok pont olyan minősíthetetlenek, mint a kibocsátó doktori iskolák és azok tagjai. Így volt ez régen is, legfeljebb akkor a néprajz volt az, amiből az összes téeszelnök ledoktorált.
A hiba még véletlenül se a bírálókban van elsősorban (csak másodsorban), hanem a témavezetőkben és a doktori iskolákban. Nagyon pontosan összevethető, hogy milyen tudományos teljesítménye van egy pedagógia szakos pedagógusokat (!) képző, jegyzeteiben soronként három helyesírási hibát kiadó (nem túlzó kijelentés!) intézetnek, és milyen a Fésűséknek. Ennek pontosan megfelel a PhD-értekezések színvonala is.
De amit én itt egy félmondatban megemlítettem, az az, hogy a rektor azt hiszi, hogy azzal, hogy ő minden tézist (nem disszetációt, csak a párlapos összefoglaló téziseket) elolvas, majd ezekben rendre tökéletesen lényegtelen dolgokat kifogásol (pl. a hivatkozásokban az írásjelhasználat), amikben gyakran nincs is igaza, mert nem ismeri a különböző tudományterületek hagyományait és elvárásait, ezzel semmit se old meg. Hülye, elmebeteg látszatintézkedéseket hoz, etikai kódexeket, diktátori kiáltványokat, amiket persze minden normális ember le fog szarni, magával a rektorral együtt (különös tekintettel a DOTE-ről átmentett feudális hagyományokra és ezek terjesztésére). Mert a vége ez a leszarás az egésznek, a rektor munkájából az orvosi egyetemre vonatkozó elfogult (hogy finom legyek) tevékenységén kívül csak ez látszik. Ami még mindig jobb, mint Kukorica Jancsié, legnagyobb magyar tengeritermesztőé volt...

nemugyvanaz2 2009.06.18. 22:16:08

Halottam félfüllel valamit a Campus Kht. hivatalos fotósairól ... Állítólag minden melót lenyúlnak (a főnökök), és megcsináltatják kb. minimálbérért a fotósokkal. Lehet ezek védelmére lett kitalálva a rendelet, és ők fotózhatnak majd mindent. Olyan ez mint, amikor nem mindegy ki ad be látványtervet valami dekorációra (mondjuk plasztikus betű egy homlokzaton). A csókos tervezőét engedélyezik, a többi meg erőlködhet. Csak az dolgozik, aki közel ül a tűzhöz. Szép lassan mindent feloszt Kósa és a slepje.

barnaadam 2009.06.19. 09:29:48

@Kácsor_ Zsolt: na de mér' irta alá? talán el se olvasta?!

bigél 2009.06.19. 16:18:59

@Pásztortáska: Ja, akkor félreértettem a pontosvesszőre vonatkozó megjegyzésedet. Természetesen a doktori értekezés minőségéért nem a bírálók felelősek (max. azért, ha elfogadják a minősíthetetlen munkát is), csak én a megjegyzésből azokra a díszpéldányokra asszociáltam, akiknél a gépelési/helyesírási hibák felsorolása jelenti a bírálatot. Fontosnak tartom, hogy a lehető legkevesebb ilyen jellegű hiba legyen egy dolgozatban, erre törekedni kell, az Általad említett "soronként három helyesírási hibát" tartalmazó dolgozatot nem engedném eljárásra bocsájtani. Viszont sokan átesnek a ló túloldalára.

bigél 2009.06.19. 16:28:12

@Pásztortáska: Miben nyilvánul meg a rektor elfogultsága az OEC felé?

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.06.22. 19:14:06

13.: Nyányányinyányányááá, beeee.


LoL, idióta.

Pannóca 2009.06.23. 17:58:57

És miért ne hozna a rektor ilyen intézkedéseket, ő az istenkirály. Persze csak a TO-s nénik után. :D Elegánsan öltözik, szépen mosolyog, sorbanáll, nem pofázik vissza, azt gondolja amit mi akarunk, punktum!
Szó volt itt a debreceni egyetem ünnepségeiről, hogy a fotósok ne rontsák el a hangulatot/képet... szerintem ők azon már semmit nem ronthatnak.
Nálunk diplomaosztón az volt, hogy a TO-s banya anyázott, ordított, aztán az ünnepségből a rokonok szinte semmit nem láttak a tömegben.

@Pászortáska: az említett színvonalas neveléstudományi (interdiszciplináris, mondják) programba én is felvételiztem, tudnék mesélni, "élmény" volt az a beszélgetés. :D Inkább nem őket választottam. :)

Citizen72 2009.07.11. 23:13:52

Ha méltó propaganda filmesre van szüksége a rektor úrnak akkor nyugodtan keresheti Leni Riefenstahl debreceni útódját. A mai világban tele a médiavilág csinovnyikokkal.

Tiszta harmincas és ötvenes évek! Csak nehogy a végén a bíróságon a "tanú" a vallomás helyett az ítélet kapja kézhez. Igaz-e Virág elvtárs?

Igaz így van ez az én Fidesz-es vezetésű városomban is. Úgy tűnik ma hazánk olyan mint az ókori Mezopotámia, minden város(állam) élén Istenkirály trónol és őt kiszolgálják hű alattvalói.

Ezek után is él a vendégváró dalocska? Debrecenbe kéne menni...??

barnaadam 2009.07.21. 08:21:52

mi ez a csend?
nyári szünet?
vakáció?

Shitting Bull 2009.07.22. 18:49:17

Valaki szójjon már az illetékesnek, hogy a ventilátor néhány éve egy Llel írandó! :)

(én is beszoptam, mert amikor én tanultam, akkor még két LL vótt)

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.07.24. 15:26:03

BASTA! Ez igen! Mindig mondtam, hogy a dolgok többnyire gömbölyűek. Ahogy elnézem ugyanis a rektor urat az ő kellékei között, no meg abban a spontán :) és természetes :) test- és kéztartásában (a többiről most egy szót se!), hát nem tudom miért gondolta volna bárki is, hogy nem pont egy ilyen, sőt, hogy nem pont ezt a szabályozást fogja kivetni magából?

Ami pedig a miniszoknyát, a női térdkalácsoktól való félelmeit illeti, abban nem én vagyok a szakavatott nyilatkozni! Mint ahogy abban sem, hogy vajon van-e fogalma a rektor úrnak arról, hogy mitől is élő és eleven egy fotográfia, egy videofelvétel::)))

noirp 2009.12.16. 13:12:28

Mire az ember rektor lesz, szvsz simán van ilyen hülye; ez nem debreceni specialitás. Mire fölmászol a piramis csúcsára, és meg is bírod ott tartani magadat akár csak egy évet, már elhiszed magadról, hogy te vagy az Isten.
Írom ezt itten mint: a veszprémi egyetemen végzett, de a Sestakertben született ünneprontó :)
süti beállítások módosítása