Döbrögista képviselők

Mazochisták? A földesúri szerep tetszik nekik? Vagy a sujtásos öltözet?

Amikor gyerekként Fazekas Mihály remekművét játszottuk, akkor mindenki Lúdas Matyi szeretett volna lenni, Döbrögi meg senki. Régen volt, még a rendszerváltás előtt, az átkosban. Azóta felnőttünk, s úgy tűnik, vannak köztünk olyanok, akik számára már nem az igazságosztó mezítlábas kölyök szerepe szimpatikus, hanem a provinciális despotáé. Talán szeretik, ha elnáspágolják a popójukat? Vagy a Debrecenben mostanság nagyon divatos huszáros-sujtásos felsőruházat tetszett meg nekik?

Becsky Tibor fideszes önkormányzati képviselő tavaly ősszel a Parlamentnél riszálta magát Döbrögiként.


Mostanság pedig – az ugyanazon a haknin számzsonglőrként virító – Dánielfy Zsolt öltötte magára Döbrögi gúnyáját, kéjes mosollyal lapogatva kidüllesztett pocakját. Dánielfy képviselő úr egyébként a debreceni Csokonai Színház megbecsült művésze, vállalkozóként is ismert, és minden bizonnyal tovább növeli népszerűségét a helyi Alföld Televízióban sugárzott reklámocska.

Ne matassunk a fideszes Döbrögik zsebében, ne feszegessük, hogy mennyi pénzt kaphatott Dánielfy Zsolt ezért a reklámszerepért, hogy feledtette vele politikusi szerepvállalását! Inkább élvezzük magát a reklámot, amelyik a magyar hímek archetípusaiként Máris szomszédot, Toldi Miklóst, Mátyás királyt és Döbrögit villantja fel. Ízlelgessük a reklám végén hallható felszólítást: „Magyar férfira magyar öltönyt!” Ez most vicc? Gúnyolódunk a magyarsággal? Abcúg! Persze, ha így lenne, akkor Dánielfy nem vállalt volna szerepet benne. Ő nem ironizálna nemzeti öntudatunkkal, tehát csak arra gondolhatunk, hogy a reklám minden szavát komolyan kell venni. Ahogy az öltönyöket is. Venni.

Orbán Viktor a tegnapi évértékelő beszédében munkát és kenyeret ígért kormányra kerülése esetén. Pártjának helyi harcosai a cirkuszt már működtetik. Sok bohócszámmal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr71733247

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Évérték 2010.02.06. 11:59:53

Arra gondoltunk, hogy - bizonyítandó, mi is tudjuk mi történik a világban - írunk egy vitriolost a nagy manitu aktuális évértékelésével kapcsolatban. De mivel nem mondott semmit, nem írunk. Köszönjük a figyelmet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pannóca 2010.02.06. 09:32:22

Ez naggggyon kemény :DDDDDDDD

tamasi 2010.02.06. 15:02:08

Nagyon igaz a cikk minden szava! (Egyedül a színpatikus nem, mert az rövid i-vel írandó. Amúgy tökre igaz))

tamasi 2010.02.06. 17:04:48

@tamasi: bocs, én se jól írtam: még csak nem is szinpatikus, hanem szimpatikus.

Basahalom boulevard · http://www.basahalom.hu 2010.02.06. 17:21:45

@tamasi: Kösz az észrevételt! Szójátéknak szántam, de túl erőltetett, ráadásul funkciótlan, és újraolvasva látom, hogy nem is poénos, nyilván ezért tűnik durva hibának. Átjavítom helyesre.
süti beállítások módosítása