Dől a forint!

Kósa Lajos mellszobra díszíti az új bankót.

Elkészült az új pénzjegy, amit méltán díszítenek debreceni motívumok.

Egyrészt azért, mert még az idei országgyűlési választások kampányában elhangzott több alkalommal fideszes politikusi ajkakról, hogy aki szeretné a példátlan debreceni történelmi fejlődés országossá tételét, az voksoljon a Fideszre. És a magyar emberek többsége meghallotta ezt a biztatást, és megcsinálta a fülkeforradalmat, és mostanra kezd tényleg az egész ország Debrecenné válni, és lassan már azok is kezdik megérteni, hogy mi minden történt az utóbbi évtizedben cívishonban, akik eddig csak messziről csodálták a várost és irigyelték a debrecenieket.

Másrészt azért is indokolt az új bankó debrecenisége, mert a város polgármestere, Kósa Lajos ebben az évben sokat tett az ország és az emberek pénzügyeinek viszonylatában, s bár némelyek szerint az egyik kijelentése miatt dőlt be először a forint a Fidesz féléves kormányzása alatt, ez nyilvánvalóan rágalom, mert nem így volt, hanem teljesen másként.


Az alább látható bankjegy képe a régi papír tízforintost idézi, konkrétan az lett átalakítva költséghatékonysági megfontolásokból, hiszen így kevesebb pénzt kell fizetni alkotójának. Ahol egykoron Petőfi Sándor volt látható, ott most egy szigorú tekintetű személyiség néz a messzi távolba. Bár a pénzjegyen látható felirat szerint ő a Homo Sapiens Debreceniensis, ez pusztán az ábrázolt politikus mérhetetlen szerénységéről árulkodik, s mi tudjuk, hogy valójában Kósa Lajosról van szó, s a minta a polgármesterről készült nevezetes mellszobor.


A bankó hátoldalán a Nagytemplom romjai látszanak. Ez a kép bejárta már a netet, számos helyen fellelhető, s többek között a debreceni Szeg zenekar Hazaértem című albumát borítja. Egyesek korábban félreértették ezt a (polgár)háborús képet, s kevéssé ismervén a város történelmét, jószándékúan azt állították, hogy így nézett ki Debrecen, mielőtt Kósa Lajos polgármester lett itt. Ez tévedés. Azt pedig merő rosszindulat mondatja másokkal, hogy így fog kinézni a város, amikor befejeződik a Fidesz hatalma. Ez hatalmas tévedés. Talán az a képmagyarázati változat közelít az igazsághoz leginkább, miszerint így nézne ki a város, ha nem a Fidesz és Kósa Lajos irányítaná, de ezt soha nem fogjuk megtudni, mert Debrecent mindig a Fidesz fogja irányítani. Aki pedig nem így gondolja, az költözzön el! Az országból is.


TÍZ SZÁZALÉK – egyelőre. Igaz, vannak, akik szerint már ez is a múlt. Hiszen ami korábban 10 százalék volt, az mostanra már 15, sőt 20 százalék. Ez ugyanis egyfajta mértéke a jóléti növekedésnek – és nem tévesztendő össze annak az összegnek a nagyságával, amit korrupciós céllal szokás egyes kiemelt politikusoknak juttatni, mert ilyen jelenség Debrecenben nincs, nem volt és nem is lesz, amíg a Fidesz van hatalmon. Tehát soha.


(Egyelőre még nem világos a média munkásai számára, hogy pusztán képekkel miként lehet vagy nem lehet felbőszíteni a Médiatanácsot. Biztos, ami biztos alapon ezért az új bankó tervezőjének neve maradjon titok.)

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr842549801

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dől a forint! 2010.12.31. 12:45:38

Kósa Lajos mellszobra díszíti az új bankót

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

belekotty 2010.12.31. 08:13:22

Teljesen világos mi lehet a büntetés alapja. A harcihelikopterek és sérült épületek látvány megszállást sugall, ami a Bebe tévén felnövő nemzedéket károsan tereli a hollywoodi akció filmek felé.

Dixi. 2010.12.31. 08:15:51

Nagyon jó....bár gondolom a 16% adó kulcs jobban illet volna-rá....hisz azt hiszem a fülkeforradalom demokratikus teherviselését jobban jelképezni nem lehetne.

weirdo 2010.12.31. 08:26:27

Azért azt is érdemes lenne megvizsgálni, hogy a forint mélyrepülésében mekkora szerepe van az ilyen f@szoknak is, mint amilyen te is vagy. Nem vagyok benne biztos, hogy örülnénk az eredménynek. A demokarikus teherviselést meg leszarom, fél évvel ezelőtt kiröhögtetek mindenkit, aki CHF hitelt vett fel - még azt is, aki tisztában volt a kockázatokkal és nem panaszkodott. Most én röhögöm ki a többieket, bee-bee, 150-nel többet viszek haza nettóban.

chemical_tourist 2010.12.31. 09:32:33

@weirdo: akkor Te egy igazi csóró voltál eddig és maradsz az is - már ami a lelkivilágodat illeti...bee-bee...

100millios 2010.12.31. 09:32:33

@weirdo: Te meg egy jókora ************ vagy!!! Ezt talán azok körében magyarázd (persze élőben), akik a kevés fizetésükből is kevesebbet kapnak a "demokratikus adócsökkentés" miatt...

Lesco 2010.12.31. 09:32:33

Valójában csak 70 ezerrel viszel haza többet, mert a cirka 830 ezer forintos bruttó béredből 80 ezer innentől nem a megtakarítási számládra megy, hanem az állami nyugdíj alapba.
De ettől még neked lehet jó...
Csak akkor pont a lényeget nem érted. Tedd félre a lóvét, mert szükséged lesz rá a jövőben. Pedig Viktorod annak örülne ha elköltenéd. De te okos vagy és nem teszed. Innentől viszont Viktorod kísérlete megborul, amivel Te rosszul jársz.
A kör bezárult...

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.12.31. 09:32:33

Milyen Bámulatosan Óvatos Megfogalmazás... Mintha A Nemzeti Együttműködés Vékony Tojáshéján Lépdelnél (A Képzavar Schmitt Pál Köztársasági Elnök Úr Tiszteletére). De Hát Nyelvében Él A Nemzet. Persze Érthető Az Óvatosság. Mert Ugyan Még Nem Lépett Hatályba A Törvény, De A Visszamenőleges Hatály Nem Akadály. Orbán Viktor És A Fidesz Vezetői Egyúttal Az Idő Urai Is. Jó Lesz Vigyázni.

Rántott máj (törölt) 2010.12.31. 09:32:33

@weirdo: Az egy kulcsos SZJA-val kapcsolatban szinte meg senkit nem hallottam arra panaszkodni, hogy az alacsony jovedelmuek kevesebbet fognak kezhez kapni. Arra mar annal tobbeket, hogy a magas jovedelmuek tobbet. Az MSZP kommunikaciojanak sem az a lenyege, hogy a szegenyeknek nem, hanem hogy a gazdagoknak - az egy egesz mas tema, hogy mitol is gazdag, aki az atlagnal egy kicsivel tobbet keres - kedvez.
Ez annyira valahogy jellemzo a magyarok mentalitasra.

gagauzz kalauzz 2010.12.31. 09:32:33

@weirdo: költsd patikára nyaller:-)

Körömcsiga 2010.12.31. 09:32:34

Nem a forint dől, a frank erősödik.

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2010.12.31. 09:32:34

@weirdo: én IS nagyon szeretem a Basahalom boulvard blogot, de azt hiszem, te most kissé túlértékeled a hatókörét...

NewWay 2010.12.31. 10:07:28

@szarvasbogar:
"Az MSZP kommunikaciojanak sem az a lenyege, hogy a szegenyeknek nem, hanem hogy a gazdagoknak"

Az MSZP mindig is a gyűlöletre és az irigységre épített.

Tehát nem az a cél, hogy a szegények többet keressenek, mert az pénzbe kerül. Az irigység viszont ingyen van.

Amúgy meg csak azoknak a gazdagoknak kedvez a 16% SZJA, akik bevallják a jövedelmüket, és nem céges jakuzziban ülnek és céges autóval furikáznak, a céges plazmatévét nézik otthon.

KT-KA 2010.12.31. 10:56:55

@weirdo: Gratulálok kedves weirdo! Remélem akkor havi maradék 150-et a gyerekeid iskoláztatására költöd a uccsó fillérig, hogy ne legyenek olyan beszűkült "szittya fülkeforradalmárok", mint amilyen te is vagy...

KT-KA 2010.12.31. 10:56:55

Csak megjegyzésként, kicsit "off"-ban: Nem akarom kétségbevonni Szilágyi Pisti barátomék (Szeg zenekar) műveit és munkásságát, de valami hasonló képet és képzetet alkotott a Diktátor zenekar is, Derzsi Vezérrel az Emlékezz című videóklipjében némileg korábban...
Ha esetleg valaki kíváncsi volna rá:
www.youtube.com/watch?v=n3wgE1tyDxI

blah 2010.12.31. 10:56:56

@szarvasbogar: @NewWay:
mutogathattok az mszp-re de a fidesz már rég alulmúlta őket. Mellesleg én inkább több embert hallottam arra panaszkodni, hogy kevesebb lesz a fizetése mint azon keseregni, hogy a gazdagabbak többet fognak kapni.
@weirdo: te meg dögölj meg, idióta, húzd a seggedbe az egész fideszedet.

terensz szpenszer 2010.12.31. 11:11:23

Én sem kedvelem Lajosunkat, de ez az állandó index címlap hiteltelenné teszi ezt a blogot. Úgy is mondhatnám, kilóg a lóláb. Ráadásul szarok az írások is. Miért nem találtak már valami jobb tollú utálkodót.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2010.12.31. 11:11:23

A 16%-os szja az utóbbi 20 év első igazi gesztusa a középosztály felé, és igenis igazságos, mert mindenki azonos arányban viseli a terheket. Mivel eddig a (az amúgy nem kirívóan magas )bruttó fizetésem felét sose láttam viszont, hadd örüljek először én is.

A CHF-árfolyamért viszont tényleg jó lenne valamit tenni. A devizahiteleseket se megmenteni kell, hanem erősíteni a forintot. Viszont aki ebben is a kormányt hibáztatja csakis, az tegyen már valamit azért, hogy az €-t lassan ne egy az egyben váltsák a frankkal, köszi.

howitzer 2010.12.31. 11:19:26

@Dixi.: A 10% nem adót jelképez, hanem a Kósa úr által a beruházásokból bezsebelt jatt mértékét amit főleg Tutor Lóránttól kap aki a pl. Fórumot az uszodát, Kölcsey Központot építette, ezt a debreceniek nagy része jól tudja.
Ezért hívják "Tizedesnek". Csak erről nem beszél senki, csak pl. Sukoróról, ami létre sem jött ...
Ja és az új 20 milliárdos stadiont is nyílván ő fogja...

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.12.31. 11:19:26

Ez ku'vajó... ;)

Kéne egy 20%-os is... Azon Szijj-ártó lenne látható... Vagy Matolcsy...
Ezaz...

Várjá'... Összedobom az alapot:
kepfeltoltes.hu/101231/matolcsy_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A lényeg hogy Matolcsy egyik szeme a Kalapácsra, a másik pedig a búzára nézzen... ;)

Dr. Tim Pedersen Dr. (egy L-lel) 2010.12.31. 11:38:52

@weirdo: és orangeorder: okosak vagytok, jómunkásember fityiszdroidok, 2 bites önkéntes trollok, a vezérnek pont ilyenekre van szüksége. (budipapir helyett)

NewWay 2010.12.31. 11:43:35

@howitzer:
"A 10% nem adót jelképez, hanem a Kósa úr által a beruházásokból bezsebelt jatt mértékét amit főleg Tutor Lóránttól kap aki a pl. Fórumot az uszodát, Kölcsey Központot építette, ezt a debreceniek nagy része jól tudja."

Bizonyíték van?

Nincs?

Előbb szerezni kellene, utána vádaskodni!

NewWay 2010.12.31. 11:43:36

@blah:
"én inkább több embert hallottam arra panaszkodni, hogy kevesebb lesz a fizetése mint azon keseregni, hogy a gazdagabbak többet fognak kapni."

Érdekes, hogy pl. 140 ezer bruttónál, ami az átlagfizetés, kb. 10 ezer Forinttal növekszik a havi nettó, ha a bruttó nem változik...
Ha van két gyerek, akkor nettó 20 ezerrel.

Akiket te hallottál, azoknak nincs gyerekük, ami elég szomorú dolog.

howitzer 2010.12.31. 11:51:15

@OrangeOrder: Csőlátás? Ha az EUR 245 lenne, akkor a CHF sem 225. Azért itthonról nem sokat lehet tenni, hogy a EUR/CHF ne legyen olyan szar viszont az EUR/HUF árfolyamért a TE erőszakos mindenkit hülyének néző barátaid tehetnek egyedül. Tim Pedersen jól beszélsz!

borovi 2010.12.31. 12:07:58

A Sapienshez több kéne. Ez még csak Erectus.

blah 2010.12.31. 12:07:58

@NewWay: 302e bruttó felett növekszik a nettó jövedelem (ahol nincs gyerek), és ugye nem azok vannak többségben ahol olyan korú gyerek van... nem is tudom honnan vetted ezt a faszságot. A magyar átlagkereset 220e bruttó. Számolj mielőtt okoskodsz.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2010.12.31. 12:07:58

@howitzer: ja, hát az a 10-20 egységnyi romlás az EUR/HUF viszonylatban nem tragikus, volt 2002-2010 között többször 280-300 fölött is az euró. Ezt elég sokan megírták, nem én találtam ki 8))

Az ÉN barátaim? Vannak MSZP-s és zsidó barátaim, sőt, MSZP-s zsidó barátaim is 8)) de gondolom, nem rájuk gondoltál.

@Tim Pedersen: nem, én pl. fizetett troll és droid vagyok. Amúgy aranyos mindenkit trollozni, akivel nem értesz egyet. Lehet, hogy most hirtelen azt hiszitek, hogy itt a nagy feltámadás, a passzív ellenállás és a nemzetfelkelés, de 1-2 hangos hőbörgőn kívül mindenki lefossa a nyugdíjas-médiás sirámokat.

samer 2010.12.31. 12:07:58

Kósa Lajos minden válsztáson legalább75% ért el nem értem, nekik jó, akkor most mi van?
Dől a Forint? Igen. És ez azt hiszem csak azoknak meglepetés akik bedugták a fülüket eddig, miután 20 év alatt kivégezték a magyar gazdaságot, mit vártatok? Kánaánt? Ez van, mindenki ész nélkül vette fel a hitelt mert az olcsóbb, ráadásul Európa sőt a világ legerősebb valutájában...
Az EURÓ is gyengül mert ott is hazudtak éjjel és nappal (görög, portugál, spanyol, ír. Megjegyzem többségében már hosszú ideje szocialista vezetésű államok.)
Ennyi. Mindenért fizetni kell egyszer, ez most jött el.

Zellerzolee 2010.12.31. 12:15:49

Sajnos mindenki tudja, hogy Kósa neve 20%. Ennyit kell jattolni egy melóért neki ahogy hallottam. Parasztvakítás ami Debrecenben és Magyarországon megy, kik a kommunisták ha nem ezek, visszaállamosítás, médiakontroll, mit akarnak még ezek??? Amit a frankkal tett Kósa az se véletlen volt, felelős politikus nem tesz olyan kijelentést ami bedönti a forintot, valószínüleg valakinek érdeke volt hogy leértékeljék a forintot a frankkal szemben, az meg hogy most a frank tovább erősödik az euróval szemben azt meg meg lehet köszönni a hasonszőrű országok kormányainak mint Magyarország hogy bedöntik az eurozónát a felelőtlen költségvetéseikkel mint Írország, Görögország, Portugália, Spanyolország. Már tűzoltás jellegű politika sincs, csak annyit mondanak ez történt, de megoldás nincs rá. Az az igazság hogy kis nemzet vagyunk és évszázadok óta széllel szemben h*gyozunk, európai nagypolitikát sose és soha nem fogjuk befolyásolni. Politikusainkra igaz az ami nagyjából bármely ország politikusára igaz, magának csinál jólétet nem a parasztnak aki addig dolgozik míg 6 láb mélyre nem kerül. Az a helyzet bárki kerül a parlamentbe az mindig valakinek a valakije és azokat fogja segíteni nem az átlagembert. Térkő uszoda hotel kölcsey központ főutca, világvárosi árak, egy mocsárra épült városban, ahol a fizetések a világvárosi fizetések ötöde az átlagembernek. Adófizetés, még ha be is fizeted az adód akkor se hagy békén az APEH, de ha ő tartozik neked akkor rögtön revízió. Hol az igazság? Nem véletlen sokan akik tehetik elhagyják a várost és országot egy könnyebb élet reményében.

dr. trafik nomac 2010.12.31. 12:27:37

@OrangeOrder: Igazsagos ? Bakker istenem, es te kapsz jo fizetest. A megelheteshez kell cirka 80eFT/ho (alberlet, rezsi, berlet, kaja, ruhat, elvezeti cikk nuku). Namost akit ennyit keres, azok eleve kevesebet kapnak az uj adoval, de 0 megtakaritasuk van, aki 380e-t vitt haza annak volt 300e megtakariatsa, tehat pont vegtelenszer takarit meg tobbet mint egy csoro, namost ez tovabb no, valojaban 0-val, mint fentebb vazolta valaki (MNYP lopas-visszacsatolas), de ezeket mar vegkepp nem ertheted. Egyaltalan mi lehet a szakmad, nagyon kivancsi vagyok, hogy nem egy gepsor mellett tomod a libat?

dr. trafik nomac 2010.12.31. 12:29:16

@samer: Ja igen, es a nem szocialista onkormanyzatok tartozasairol is gyurcsny tehet, mert egy 30ezreses varosnak is szuksege bolt 50mmiliard kolcsonre nyilvan. Meg eleve az elmult husz evben nem is volt mas csak gyurcsany ugye ? Illetoleg az szja csokknetes olyan jo otlet volt, hogy a kieso bevetelt az mnyp-bol kell potolni, tehat errol is a gyurcsny tehet. Hagyjuk mar, a jelen kormanyunk szepen koveti, az elmult 60 ev alapjait. Ha meg nem a latszat erdekel, akkro picit nezzel szet, hogy milyen aranyban ulnek most ujbol pozicioban egykori "nagy oregek", ezekhez kepest az MSZP egy jobbos kereszteny part.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2010.12.31. 12:45:08

@nomac: igen, aki kevesebbet keresett, az nem jár jól. Hacsak nem zsebbe kapta a havi bére felét. Természetesen olyan nincs, hogy mindenki jól járjon, de az eddigi rendszer igazságtalan volt, aminek csak az irigy kisember tudott tapsolni. "Nekem is szar, de legalább a gazdagokat még jobban megsápolják". Persze, bruttó 300 az már gazdag az eddigi sávok szerint.

Ebben a gazdasági helyzetben a belső fogyasztás egy hatalmas (talán az egyetlen) esélyünk. A belső fogyasztást pedig nem a bruttó 130-at keresők, hanem a középosztály és a jómódúak tudják csak felpörgetni. Az is igaz persze, hogy a nyert tízezrek mehetnek szépen a törlesztőbe is, de legalább lesz miből.

Nem beszélve a többgyerekes jól keresőkről, akik már régóta megérdemelték, hogy kitüntetett szerepet kapjanak a társadalomban a segélyesekkel szemben.

blah 2010.12.31. 13:10:40

@OrangeOrder: neked is szeretném leírni, hogy az átlagkereset 220e bruttó. Hogyan fog a belső kereslet nőni ha az emberek jelentős része kevesebb pénzt fog keresni?

KT-KA 2010.12.31. 13:10:41

@OrangeOrder: Baszod! Te hány több gyerekes jól keresőt ismersz Teee? Akárhonnan is nézem a 20-40-es korosztályban igen kevés olyat ismerek aki többgyerekes és jól is keres, mert vagy jól keres és nincs családja (gyereke), mert eddig tanult és jó állást kapott ergo családalapításig még nem vitte, vagy van annyi kölyke, minn a nyű és azér' gürizik, hogy ne lógjon ki a puja segge a nadrágból... Szerinted ezt hívják (igazságos) közteherviselésnek? Azt, hogy 16 éve dolgozom, nincs gyerekem, mert nem lehetett, és most is én járok szarabbul jövőre anyagilag? Nekem is volt olyan, hogy a bruttó fizum nagyobbik hányadát sose láttam, mert elment mindenféle járulékra, meg nyugdíjra, amit a kedves "narancsos-elvtársaid", most mindet le is nyúlnak az utolsó fillérig, ehhez külön gratulálok! Tudom én vagyok a balfasz, hogy mér' nem születtem vagy 10-15 évvel korábban, meg mér' nem jártam ezekkel a mocskokkal egy szakkollégiumba, meg mér nem csináltam vagy 5 kölyköt a végzés után szép sorba azonnal, mer' akkor most nekem is jobban menne és végre elmondhatnám, hogy eljött a Mi országunk...

dr. trafik nomac 2010.12.31. 13:28:12

@OrangeOrder: Az aki szerinted a belso fogyasztast generalja, az a felso 10%, nekik eddig is megvolt eddig, szoval max nagyobb plazmat vesznek, de nem ertem miert vennek 2x annyi kolbaszt ezentul ? Plane nem ertem, hogy ettol miert lenen jobb, sehol a vilagon nem jott meg be, ertem en, hogy mzs szelek, de hogy egy normalsi gazdasagban a kereslet bovules alatt azt ertik elsosorban, hogy nagyobb retegek vasarolnak, es nem szukebb, de jobban kereso az hot biztos(a luxusmarkak a zutobbir belda, de ez egy orszag nem egy luxusbordely -meg-)

Rwindx 2010.12.31. 13:38:57

május 29, kormány beiktatása: 1 euró 273HUF
június 4, Kósa nyilatkozata: 1 euró 281HUF
december 31, napjainkban: 1 euró 279HUF

A különbség 2.84%. Ez lenne az a híres "bedöntés"? Gyengült, tagadhatatlan, de nem bedőlt...

Akkoriban ennél hülyébb megmondás már csak az volt hogy Kósa a tőzsdét is bedöntötte, ja, csak kár hogy az egész világban mindenhol estek a tőzsdék, pont Kósától :D

Valahogy nem vagy tisztában a magyar nyelvvel és a mértékekkel. Gondolom te vagy az aki lemegy a boltba 1 liter tejért és "hatalmas mennyiség" miatt rögtön nagykereskedelmi szerződést kötnél...

Megelőzőendően annak aki a CHF árfolyamot hozná nekem annak javasolnék egy kis kitekintést a világban zajló folyamatokra. Volt ennek kapcsán egy jó összefoglaló cikk az indexen 2-3 napja. Előbb legalább azt kéretik elolvasni.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2010.12.31. 13:38:57

@blah: szerintem lehet, hogy nem az egyes sávokban elhelyezkedő emberek abszolút száma, hanem a jobban keresőknél levő szabadon elkölthető jövedelem mennyisége fog számítani. 100x200 az kevesebb, mint 10x3000.

@KT-KA: mert az az igazságos, hogy aki 300-400 bruttót kap, attól vonjunk le kétszer annyit, mint attól, aki (hivatalosan) minimálbéres vagy 200 bruttón van? Lehet, hogy kiderül, hogy mégsem keres mindenki olyan rosszul, mint ahogy azt a bérszámfejtő rendszerek adatai mutatják.

@nomac: aki bruttó 400-at keres, az szerinted már a felső 10%? Nem mondod.

A siránkozás-követelőzés az látom, továbbra is megy. Furcsa, hogy pont attól sajnáljátok a pénzt, aki rendesen adózik és fizeti a járulékokat, és volt pofája elfogadni a több pénzt.

A fogyasztás után meg ott van a 25%-os áfa. Ja, volt 20% is 8)), de hát visszaemelte az adócsökkentés kormánya! Vagy Bokros megszorító intézkedései kevésbé fájnának? Ő se kímélne senkit.

hackbard.celine 2010.12.31. 13:45:14

@OrangeOrder: "Ebben a gazdasági helyzetben a belső fogyasztás egy hatalmas (talán az egyetlen) esélyünk. A belső fogyasztást pedig nem a bruttó 130-at keresők, hanem a középosztály és a jómódúak tudják csak felpörgetni."
Kíváncsi volnék, hogy ki terjeszti ezt a marhaságot?
Amíg az alacsony keresetűen fizetésének 100-110%-a (igen, 110%, mert kölcsönkérnek, mert elmennek a providenthez, stb) belföldi fogyasztásba konvertálódik, addig hazai termékre a magasabb keresetűek nem fognak többet költeni. Inkább kimennek Bécsbe vásárolni (ÁFA sem itthon terem), a befektetéseiket is egyre inkább külföldön keresik.
A GDP növekedése a termelés, termelő kapacitások bővülésével lehetséges, ehhez pedig jól képzett és megfizethető munkaerő szükséges. Azaz a vállalkozások járulékterhelésének csökkentése.
Nem, még véletlenül sem az osztalékadóé, mert az arra készteti a vállalkozást, hogy a nyereséget realizálja és nem pedig arra, hogy visszaforgassa.
De hát tudjuk, hogy a Pártközpont szerint az új adórendszer majd bebizonyítja. Eddig azt bizonyította, hogy csak a Fidesz-KDNP parlamenti képviselők összesen 1 milliárd Ft-al többet visznek haza a ciklus végéig. Az évekre bebetonozott pártkatonák, a közigazgatásba katapultált káderek mind kivétel nélkül nyertesei az új adórendszernek.
Ezzel szemben a munkavállalók 72%-a veszítene, ha a kb. 20%-nyi gyermekek utáni adókedvezményre jogosult réteget is figyelembe vesszük, akkor is 60% felett van a vesztesek aránya.

hackbard.celine 2010.12.31. 13:46:56

@OrangeOrder: a bruttó átlagfizetés 215000 Ft.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2010.12.31. 13:50:53

@hackbard.celine: magamból és a kollégákból indulok ki. Mi itthon fogjuk elkölteni a többletet, nem szeretünk Bécsbe járni.

De érdekelne, hogy szerinted mit kéne tenni, hogy lehetne jobb mindenkinek. Több pénzt az embereknek, mi? :)

A jövedelemtöbblet nemcsak a fideszeseknél fog jelentkezni, hanem az MSZP-képviselőknél is. Természetesen ha ennyire nyomasztja őket az igazságtalanul magas nettóbér, akkor senki nem tartja őket vissza, hogy a különbözetet példamutató módon jótékony célra ajánlják fel. Ugyanezt javaslom jobb keresetű honfitársaimnak, ha igazságtalannak tartják a 2011-es szja-rendszert.

hackbard.celine 2010.12.31. 13:51:57

@Rwindx: A választásokat követő első munkanapon 262,91, a választásokat követő harmadik munkanapon 272,32.
Mostanság pedig 280 környéke.
Szóval volna azért min gondolkozni.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2010.12.31. 13:52:17

@blah: @hackbard.celine: nagyon szurkolok, hogy javuljon ez a szám a jövő évtől.

Lehet, hogy rossz körökben (is) mozgok, de pl. vendéglátós ismerőseim 100%-át trükkös módszerekkel alkalmazzák és a bejelentett összeg többszörösét viszik haza jatt nélkül. De sima, magyar tulajdonú KKV-knál hasonló a helyzet, még ha nem is ilyen arányban.

hackbard.celine 2010.12.31. 14:05:22

@OrangeOrder: nagyon röviden: kiszámítható gazdasági környezet kellene.
És ez nincs.
Az talán nem egy nagy titok, hogy a magyar GDP jelenleg szoros korrelációban van a német termelés változásaival, elsősorban a német export bővülésével.
Ezek a hagymázos elképzelések a belső fogyasztás felpörgetéséről (szintén Matolcsy 2000-től), látjuk hová vezettek: 1500 Mrd Ft volt eddig a támogatott lakáshitelek okán az államadósság növekménye. A lakáscélú ingatlanok árai két év alatt két és félszeresére nőttek, ennek megfelelően a hitelbumm is ugyanerre a korszakra datálódik. Ugye azt is tudod, hogy mikor kezdődött el a CHF alapú lakossági és vállalati eladósodás? 1998-99-től.
Az adócsökkentésre és belső fogyasztásra alapozott gazdaságnövekedési modell Reagan elnöksége alatt egy olyan piacon is csúfos kudarcot vallott, mint az USA. Holott ott 70% felett van a belföldi fogyasztás aránya a GDP-ben.
Ha elfogadsz egy javaslatot, ne magadból és a közvetlen környezetedből indulj ki. Olvass sokat, nézz utána dolgoknak és ne fogadj el minden állítást, csak mert azt mondják.

Rwindx 2010.12.31. 14:09:50

@hackbard.celine:
Úgy gondolod meglepte a világot hogy a Fidesz nyert és a kellemetlen meglepetés a Forint árfolyamának változásában nyilvánult meg?
Mert ha nem volt nyilvánvaló mindenki számára hogy a fidesz nyer akkor talán igazad lehetne az elgondolkozásban. Ellenben mindenki a fidesz nagy arányú győzelmét jósolta. Meglepetés nem történt.

Viszont az árfolyamod messze nem pontos (fél "bedőlésnyi" pontatlanság), ugyanis a választásokat követő első munkanap április 12, és az árfolyam 265.21HUF. április 15-én pedig 263.41. Az új kormány pedig csak másfél hónap múlva került hivatalba.

Bedőlésről továbbra sem beszélhetünk, ahhoz egy kissé nagyobb elmozdulás kell rövid idő alatt. Ehhez hasonlókat pedig a Forint produkált az elmúlt pár évben meglehetősen sokszor, néha okkal, néha látszólag ok nélkül.

dr. trafik nomac 2010.12.31. 14:12:03

@OrangeOrder: 400bruttora meg nem jarsz jobban, nekem joval tobb van, de meg en is rosszabbul jovok ki mindenestol.

Masreszt a sazmokkal nehez vitatkozni, az SZJA felet az eddig savval, a felso 10% adta ossze, ezert is elhibazott az SZJA csokknetes, de ettol meg lehetne, csak penz nincs ra. Az igazsagtalansagat meg mar irtam korabban. Persze lehetne egy gorbe es nem sav, ha mar igazsag kell, de az efajta kalkulacio nem erossege a PM-nek.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2010.12.31. 14:21:33

@nomac: pedig ha 400 a hivatalos (bejelentett) bruttó jövedelem, akkor is már 16 ezer a nettó növekmény.

www.kulcs-soft.hu/index.php?p=informaciok/berkalkulator#berkalkulator

Nem tudom, hogy jön ki neked rosszabbra egy még magasabb jövedelemmel? Bejelentett az egész? 8))

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2010.12.31. 14:21:34

@hackbard.celine: ha a német export bővülésével függ össze a magyar termelés, akkor nincs semmi gond némi forintgyengüléssel 8))

Amúgy igen, Szanyi kapitány is utalt már arra, hogy Orbánék tehetnek a CHF-hitelezés beindításáról. Ehhez még ennyit:

Lakossági devizahitel-állomány forintban (forrás:PSZÁF)
2004 - 375 mrd Ft
2005 - 1092 mrd Ft
2006 - 2001 mrd Ft
2007 - 3190 mrd Ft
2008 - 5039 mrd Ft

A 2 és félszeres ingatlanár-növekedés valami marginális jelenség lehet, hol volt ilyen?

Ja, a kioktatásra csak annyit, hogy a makrogazdasági adatoktól eltekintve sokan jól járunk az szja-változásokkal, és én személy szerint bízom abban, hogy lesznek még a követlen nettóbér-emelkedésen túl pozitív hozadékai.

Valamit muszáj volt csinálni, még ha nem is jön be.

dr. trafik nomac 2010.12.31. 14:21:34

@Rwindx: Felesleges boveszkendi az arfolyamokkal, en is felesleges sapitozasnak erzem, egy kormanynak kell legyen ennyi mozgastere, ha tetszik ha nem, ezzel a szocialaistak is megjartak anno, sokkal nagyobb bajok vannak ennel. A magas/alacsony valutaval szemben is vannak ervek, sokkal inkabb orulnek mar egy kiszamithato arfolyamszintnek, es egyaltalan egy kiszamithato gazdasagi modelnek, de ugy nez ki, ezt itt mar mi nem erjuk meg.

hackbard.celine 2010.12.31. 14:21:34

@Rwindx: április 25 volt a második forduló napja.
És igen, a "piac", - ez akármit is jelentsen a fejekben - nagyon nem honorálta nem létező gazdaságpolitikát és a kiszámíthatatlan kormányzati kommunikációt.

hackbard.celine 2010.12.31. 14:21:35

@OrangeOrder: a multi-kkv arány a temelésben 80-20%, a foglalkoztatotti arány pont a fordítottja.
Ezen a ponton ismét lehet elgondolkozni és visszakanyarodni a posthoz: ha a külső források (uniós pénzek) elosztásában az elmúlt 2-3 hónapban leváltották a szakemberek (nem pártkatonák, az együttműködő EU szervezetek szerint is szakemberek) 80%-át és 0 tapasztalattal rendelkező káderekkel töltötték fel az állományt, akkor a kkv-knak szánt támogatásoknak "csak" 10%-a fog finoman szólva lobbizásra félremenni? Esetleg lehet lassan gondolkozni a 20-30-40-es bankón?

kollahrit 2010.12.31. 14:26:10

Nem értek egyet ezzel. Leírtam a Piroslap blog főszerkesztői blogjában a véleményem: piroslap.tumblr.com/

dr. trafik nomac 2010.12.31. 14:27:48

@OrangeOrder: Hozzaadtam az MNYP-met, mi ebben a megdobbento ?

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2010.12.31. 14:31:56

@nomac: ja, végülis jogos. Én meg ha kiszámolom, hogy mennyit buktam az áfaemelésen meg a 2007-ben felvett devizahitelemen... 8))

supertroll2000 2010.12.31. 14:36:26

én most olvastam, hogy a 16% az 20,32%

Rwindx 2010.12.31. 14:36:27

@nomac: Igen, a lényeg egy stabil árfolyam lenne, ami még nincs sajnos.

@hackbard.celine:
Mégegyszer kérdem: a piac számára szerinted meglepetés volt a győztes párt kiléte?

dr. trafik nomac 2010.12.31. 14:42:55

@OrangeOrder: Felreertesz, eddig volt +8%-om, amit elvettek, ez nekem ~50e minusz, illetoleg valtozott a kafeteria is nemileg. Nekem nin csmit sipitizni, de ha ezt hivjak adocsokknetesnek, akkor tehetnek egy szivesseget... Az mszp-re meg kar hivatkozni, ok elmentek, most ams ganrnitura van, nehaogymar az "adocsokkentesrol" is a gyircsany tehessen ;)

hackbard.celine 2010.12.31. 14:42:55

@OrangeOrder: az EUR hitelezés a gépjármű finanszírozásban indult, 1999-ben már vígan EUR alapon lízingeltünk céges autókat.
A lakossági EUR és CHF hitelezés a kényszerű alternatívája volt a támogatott lakáshiteleknek, mert a Medgyessy kormány szűkítette a költségvetés számára fenntarthatatlan makropályát jelentő támogatott lakáshitelezést.
Így is 2009-ig 1500 Mrd-ba került a kamattámogatás.
Az lakáscélú ingatlanok árának növekedésére szerintem mindenki emlékszik, de a kedvedért kerestem egy chartot:
www.ingatlan-online.com/elemzes070128.pdf

www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2010.12.31. 14:54:04

Szánalmas ez a basahalom :( Ai igazi felelőssége a régi PSZÁF-nak és MNB-nek van, mivel hagyta hogy a bankok gátlástalanul rátukmálják mindenkire a devizahitelt. Lehet azon pampogni, hogy miért nem gondolta át a hitelfelvevő,felelős döntés, stb. DE amikor a csapból is az folyt, hogy vegyen fel devizahitelt, akkor miért nem korlátozta a bankokat a PSZÁF, pl. miért nem kért magasabb önerőt, stb. Nekem is volt egy forinthitelem, már lejárt szerencsére, de bármikor bementem a bankba, állandóan átakarták alakítani jenre, mert az milyen kedvező.

hackbard.celine 2010.12.31. 14:54:05

@Rwindx: nem volt meglepetés. A meglepi a csontvázazásnál, a görögözésnél indult, folytatódott az IMF beszólogatásnál, stb.
Ma Magyarország a piacról 7,7-8,2%-on jut hitelhez, ezzel váltja ki a 10 éves lejáró (10 éve ugye Fidesz kormány volt), átlagosan 3,9% hozamú államkötvényeket.
5 Mrd dollárt (1000+ Mrd Ft) dollár alapú kötvény kibocsátását jelentették be az amerikai piacon.
Hadd kérdezzem meg: USD alapon eladósodni mennyire racionális?
Milyen olyan konvergencia van az Egyesült Államok fizetőeszköze és a belföldi adóbevételek között, amire alapozva ennek volna értelme?
Ki tudja megmondani, hogy az USD-HUF merre fog mozdulni 10 év távlatában?
Azt én értem, hogy az IMF-EKB szindikált hitel kiváltását próbálják megoldani, de milyen áron?
Emlékeztetőül a gonosz IMF az országkvóta erejéig 2,7%-on adott hitelkeretet, de a lehívott összeg összességében átlag 3,5% kamatú.
A kormányváltás óta 350 bázispontos országkockázat emelkedés, a Fitch, stb leminősítések után valóban ez lenne a megoldás?

Basahalom boulevard · http://www.basahalom.hu 2010.12.31. 15:00:53

Azt olvastam egyszer egy netikett könyvben, hogy nem illendő olyan helyeken reklámozni magunkat (konyvlinehu), amiket szánalmasnak tartunk, s ahová névtelenül kommentelgetünk.
Lehet, hogy az új médiarendelkezések szerint ez a netikett már érvényét veszítette.
Boldog új évet!

hackbard.celine 2010.12.31. 15:08:18

@OrangeOrder: még valami: hidd el, eszem ágában nincs kioktatni senkit.
Amikor a német befektetőkről beszélünk, érdemes ilyesmiken is elgondolkozni:
amexrap.org/fal/a-magyaroknak-nincs-tobbe-helyuk-az-unioban
Ha egy deklaráltan konzervatív lap olvasóinak a szavazásban résztvevő közel kétharmada nagyon nem pozitívnak értékeli a magyarországi átrendeződést, akkor baj van.
A kormányzat válasza (kérdése): keleti szelek fújnak, mi a baj a kínai tőkével?
Hát finomanszólva f@szomtudja.
Azért még mindig Németország a világ legnagyobb exportőre, jobb lenne talán velük biznicelni.
Érdekes módon Lengyelország tárgyal. IMF-el, EKB-val. És megegyezésre jut. És a CDS felára messze a magyar alatt van.
És közben Szlovákia hangsúlyozza a befektetőknek, hogy fenntartják a kiszámíthatóságot és a gazdasági stabilitást.
Engem a holnapi 400 bruttóm adóterhelése kevésbé aggasztana, mint a mostani irány.

blah 2010.12.31. 15:08:18

@OrangeOrder: az arányokkal nagyon el vagy tévedve. Mivel 220 az átlagkereset és 302 felett van emelkedés (alatta meg csökkenés), az ha egyenlő eloszlásban is gondolkodnánk a népesség nagyon csekély részét érinti. Valószínűleg nem fog ez a csekély rész sem a fizetése seggére verni az utolsó fillérig. Ami pedig még tovább rontja a belső keresletet az az, hogy az emberek 70-80% a kevesebb fizetést tud majd elkölteni aminek még a kompenzálására sem elég ha akik többet fognak keresni elköltik teljes jövedelem többletüket. Itt nem csupán elvekről van szó hanem józan észről aminek a fidesz és megmaradt szimpatizánsai nagyon híján vannak.

lac666 2010.12.31. 15:17:34

Igazi kontárkormány, a legnagyobb bohócokkal kikövezve!

Rwindx 2010.12.31. 15:21:11

@hackbard.celine:
Ha neked a csontvázazás meglepetés volt akkor ne olvasgass korrupcióval kapcsolatos Transparency International és OECD jelentéseket, mert ha gyenge a szíved, akkor gondok lehetnek belőle...

Szénné adósódni egyáltalán nem racionális, de ha feltűnt volna akkor tudnád hogy a következő pár évben vissza kell csengetni az IMF hitel nagy részét, ezt pedig valahonnan fedezni kell, olyan piacról ami eléggé likvid és stabil. 4 igazán likvid terület az USA, Kína, Svájc, IMF. Szerintem CHF alapú hitel most szóra sem érdemes. A maradékból pedig USA jött ki. Nem, nem lehet tudni mi lesz 10 éves távlatban az USD-HUF-al, valóban, ahogy azt sem lehet megmondani mi lesz az x-HUF valutapár árfolyamával, és azt sem hogy egyáltalán lesz-e eurónk 10 év múlva. Az IMF szintén kilőve mivel olyan feltételeket támaszt amit a kormény nem fogad el, viszont az aktuális IMF hitelek meg pár éven belül visszafizetendők. Ha csak ezt nézzük, akkor ne tegyünk semmit hanem várjuk nyugodtan a pallost.
Az hogy Magyarország alapvetően milyen helyzetbe navigálta magát arról szerintem távolról sem ez a kormány tehet. Ezt a kormányt majd a megfelelő kinavigálásról mikéntjéről vagy hiányáról lehet számonkérni.

ifjabb Hábetler János 2010.12.31. 15:23:02

@Rwindx: Mint tudjuk, hazudni lehet igennel, nemmel és statisztikával. Te is tudod, hogy az Euro is folyamatosan veszít az értékéből. Próbálkozzunk a cseh koronával. Kósa nyilatkozat előtt 10,36; most 11,06. Ehhez mit szólsz? Ez már durván 10 %. Csak náluk nincsenek (vagy kevesebben vannak) a kósalajosok meg a szijjártók.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2010.12.31. 15:23:02

@nomac: kár hivatkozni, ja, de hát ha már ott tartunk, hogy a devizahitel-állományró is a Fidesz tehet, érted 8))

@hackbard.celine: persze, de az akkori és a 2002-es hitelállomány se volt sehol a későbbiekhez képest. Az árak alakulásában igazad van, de akkor érdemes a teljes képet nézni, nemcsak ezt-azt kiragadni. Milyen bázishoz mérünk, a szomszédokhoz képest mennyit drágultunk,utána hogy alakultak az árak, stb.

www.mortgagebanks.hu/fileadmin/mortgagebanks/uploads/stati/FHB_Index_hu/FHB_lakasar_index_alapkiadvany_HUN.pdf

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2010.12.31. 15:29:35

@hackbard.celine: így gondolják vagy nem, és milyen mértékben szelektált források alapján, az az ő dolguk. Németország elég nagy bajban van, jól jön nekik bármi más műbalhé az euróválságon túl. Amíg Konrád György és Bauer Tamás az informátorok, addig így formálódik az ottani vélemény is. Kérdés, hogy meddig.

Gondolom, a szlovák nyelvtörvény meg a Benes-dekrétumok, az ír és a lengyel abortusztörvények is legalább ennyire bántják őket. Én szívesen megtárgyalnék amúgy mindent, de csak akkor, ha az ilyen ügyekkel egy csomagban tesszük. De hát nem mi döntünk.

@blah: mondom, meglátjuk 2011-ben. Lehet, hogy nem lesz sikeres a kísérlet - nekem személy szerint ez kivételesen pluszbevétel. Most a választók így hozták össze a kormányt, aztán maximum változtatnak legközelebb, ahogy mindig is.

dr. trafik nomac 2010.12.31. 15:55:50

@OrangeOrder: Nemetorszag a haboru ota a legnagyobb GDP novekedest erte el, nyilvan ott nem csak bologato Janosok vannak, meg skiccPali, ha nalad ez mar balhe akkor a demokracia szot ki is torolhetjuk a szotarbol.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.12.31. 15:55:51

nohát, megjöttek a főoldal-trollok.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.12.31. 15:55:51

euró éves mozgása:
a leg alacsonyabb 261 a legmagasabb 290
forrás:

www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=HUF&view=1Y

Rwindx 2010.12.31. 16:06:44

@ifjabb Hábetler János:
Ettől függetlenül a Forintot az EUR-hoz mérjük ha emelkedéséről vagy gyengülésről beszélünk.
kb 2 hete néztem a cseh korona éves árfolyam változását május 29-től dec 12-ig. Kopizom:
CZK: 10.65 -> 11.05 | +3.6% | -2.1%
Ami azt jelenti hogy a forint kb 3.6%-ot gyengült 7 hónap alatt a koronához képest. A korona pedig kb 2.1%-ot gyengült az EUR-hoz képest.

dr. trafik nomac 2010.12.31. 16:06:45

@OrangeOrder: A hiteloruletet a fidesz kezdte, erre meg meggyesi ratett egy lapattal, egyertelmuen mind hulye. Mindazonaltal az allamnak figyelembe kellene venni a polgaria helyzetet, azaz a deviza hiteleseket is.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2010.12.31. 16:08:56

@nomac: minden tiszteletem az övék - még ha ez a "hihetetlen" növekedés a bázis miatt is ennyire magas - a II. vh-ban ugyanis kb. 0-ra bombáztak le mindent, amit nemcsak saját erőből építettek újjá. Ettől függetlenül az ország és a nép nagyszerűségét nem elvitatva - meghökkentő ez a hirtelen figyelem és beavatkozás a belügyeinkbe (hogy a szlovákok szóhasználatát idézzem).

dr. trafik nomac 2010.12.31. 16:15:36

@OrangeOrder: Csak azert hokkensz meg, mert amugy magad nem. En pl. a nemetek ertekeleset el sem olvastam, teszek ra, mert mar magam is kiborultam, mondjuk ha dicserik bizonyara meghokkenek. Amugy erdemes odafigyelni a kulfoldre, a sok birka mintha nem elt volna az elmult 50 evben itt, mindig a nyugatra mutogattak, most mar meg kicsit kezd szavanyu lenni a szolo.

Rwindx 2010.12.31. 16:26:38

@Rwindx: Bocs, 2.1%-ot erősödött a korona az EUR-hoz képest, nem gyengült.

global001 2010.12.31. 16:28:08

Hát ez mekkora:

Kósa-Szíjjártó - féle forintspekulációs görbe . :)))))

sannya 2010.12.31. 16:42:29

csendben kerdeznem a mindenhez erto elvtarsaktol,hogy amikor a gyurcsanyi alatt 315fele cirkalt a zeuro,akkor hol sipakoltak???hozna valaki egy kommentet akkoribol???
vagy arrol is a kosa tehet???
ezt a sok szerencsetlen idiotat...

dr. trafik nomac 2010.12.31. 16:46:31

@sannya: Mindent csak partreferenciaban lehet nezni szerinted ? Nolj mar fel, ha a kormany hulye sipitozni kell, ennyi, 1 biten mondjuk ez mar nem abrazolhato...

puffatag 2010.12.31. 17:35:05

@sannya: te narancsféreg a válság tetőpontján volt annyi pár hétig!!! arról ugass, hogy a sosemhazudószőlőtolvaj (ja bocs, az a neje)aszondta, ha hatalomra kerülnek, egyből erősödik a forint, mert ők hitelesek a világ előtt. meg kb 500 milliárddal kevesebb lesz az adósság...ehhez képest kb 500 milliárrdal TÖBB a külső adósságunk, mióta ők vannak

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2010.12.31. 17:35:07

@sannya: kétféle válasz lehetséges:

1. arról nem tehetett az akkori kormány, mert hirtelen előre nem látott válság jött, ami a forintot jobban sújtotta.

2. az Orbán-kormány tehet róla, mert ők indították be a devizahitelezést.

hackbard.celine 2010.12.31. 17:35:08

@OrangeOrder: Konrád és Bauer lenne a Die Welt hírforrása????
Azért mielőtt ilyet leírsz szerintem vegyél nagy levegőt, számolj 10-ig.
Ennél még az is komolyabb érv lenne, hogy a német bankok oltogatják a Die Weltet, mert féltik a profitot.
Valóságtartalma ugyanannyi.

atika001 2010.12.31. 17:35:08

Ha már egyszer Kósa repülőteret csinált a Csonka templomtól a Nagytemplomig terjedő területből, akkor miért ne szállhatnának ott le (vadász)repülők, vagy éppen (harci)helikopterek??? (Egyébként követőre is akadt: Szita személyében Kaposváron, mert ott sem kérdezi meg az a Sok Hülye Ember, hogy mennyivel is adósította el a várost a szép díszburkolattal, és persze a sok szökőkúttal - unokáik is azt fizetik majd...) Bezzeg a pedofil botránya Kósának nagyon ügyesen el lett sumákolva, de nekem még van némi szürkeállományom, hogy néhány évre vissza tudjak emlékezni... Meg arra is, amikor Orbán Drága kijelentette, hogy Gyurcsány hazaáruló, mert nem Keletre tartunk, hanem Nyugatra, és ezért nem kell Nekünk Déli Áramlat - most meg kijelenti, hogy Ő milyen Fasza Gyerek mert elintézte hogy legyen, és persze arra is, hogy a kormánynak csökkentenie kell a benzin adótartalmát, most meg ez a 360-as benzinárnál eszükbe sem jut, de arra meg aztán főleg emlékszem, hogy a Szijjártó-Kósa féle kijelentés után mennyivel nőtt a törlesztőrészletem. Csak az dícsérheti, Istenítheti Őket, Akiket jól zsírosítanak az intézkedéseik, de legyetek barátaim toleránsak Velük: nyolc évet vártak erre!

hackbard.celine 2010.12.31. 17:35:09

@Rwindx: a (költségvetési) csontvázügyi főbiztos mit tudott felmutatni? Semmit.
A Transparency ma sem vidámabb. Jövőre még borúlátóbb lesz.
Az EKB-t kihagytad.
Az USA kínai eladósodottsága olyan mértékű, hogy az egymásra utaltság miatt már évek óta a Chimerica névvel illetik ezt a szimbiózist. Köze nincs a nálunk belföldön beszedett adókhoz, amiből a tartozást vissza kell fizetni. Köze nincs Magyarország export bővülési potenciáljához. Magyarországnak a dollár és jüan bevétele marginális.
1000+ Mrd-os dolláradósságot adott devizában fedezett bevételek nélkül felhalmozni az a tapasztalatok szerint mennyire előrelátó gondolkozásra vall?

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2010.12.31. 17:48:03

@hackbard.celine: jó, hát most az a 2200 válaszadó az ugyanennyire releváns. De hát rakjanak ki az EU-ból, ha ez kell, a görög és mediterrán országok költségvetési fegyelme a mi médiatörvényünkhöz képest tényleg csak apró kilengés 8))

Rwindx 2010.12.31. 20:05:13

@hackbard.celine:
Én ezt részemről most fogom abbahagyni mert ma estére van jobb dolgom is, max holnap folytatom.

Annyit hozzátennék még hogy egyrészt az EKB-tól már van több mint 5 milliárd eurónyi hitelünk, amit nem a legyek hordtak össze, hanem még Gyurcsányék vettek fel az IMF+EU közös mentő programjának egyik részeként.
Ebben a programban az előző kormányok a lejáró hiteleket fizették vissza ebből a pénzből, magyarul finanszírozót váltottak. Viszont ezen hitelek ha jól tudom rövid lejáratúak, és lassan csengetni kellene nagyobb összegeket, hogy-hogy nem szintén nem Forintban. Egyébként teljesen mindegy ugyanis a dollár-euro konverzió a piacon nagy tételekben sem fog gondot okozni. A lényeg hogy legyen exportbevétel. Magyarul újabb hitelfinanszírozó csere van folyamatban, ahol az Euro alapú hiteleinknek egy részét dollár hitelre váltjuk. Nem tudom előfordulhat ebben olyan várakozás is hogy az Euro a következő pár évben visszaerősödik a dollárral szemben. Nem zárom ki hogy ennek spekulációs célzata is van.

hackbard.celine 2010.12.31. 20:05:13

Bagatellizálhatod nyugodtan.
Ahogy az online lapoknak (fórumoknak, blogoknak) sokkal több olvasója, mint írója van, ebben az esetben is halmozottan érvényes. A véleményalkotók egyben véleményformálók is.
A Die Welt az nem egy index szint, de hogy ezt megértsd kicsit talán ki kéne lépni a hazai klisékből.
Ma az látszik, hogy a kormány lépéseit kritizálók inkább kussolnak, mert nem mernek "azokkal" egy platformra kerülni. Kurvára ciki gyurcsányistának látszani.
Innentől happy szörfölés van a kormánynak.
A mnyp államosítás kapcsán a közszférában dolgozók az állásukat féltik, nem fognak névvel, személyivel odaállni - szabadságot kivéve munkaidőben - a pártíz helyszínen órákon át várakozni.
Ez egy tudatos és átgondolt megfélemlítés.
Ennek a hírét sem értékelik pozitívan.
Soroljam tovább? KT, jegybank?
Ami neked egyes szám első személyben kedvezőnek látszik, az nem feltétlenül működik hosszú távon.

hackbard.celine 2010.12.31. 20:05:13

@OrangeOrder: Ja és a 2200 válaszadóhoz: mennyi is a reprezentatív mintavételezés határértéke?
süti beállítások módosítása