#394

Szép? Nem szép!

 

Meglopott blog. Lenyúlták Parazsurnál kezdeményezését.

 

A honi main stream media nagytöbbsége továbbra is lekezelő undorral szokott a blogszféráról megnyilatkozni, ha egyáltalán – nyilvánosan – tudomást vesz róla. A vidéki „main stream” különösen mókás, amikor nagyképűen lesajnál.

Figyelik, persze, s ha szükségét látják, meglopják. A blogokat büntetlenül le lehet rabolni, forrás megnevezése nélkül eltulajdonítható ötlet, cikk, kép. Vagy legyünk finomabbak: kölcsönözhető – bérleti díj megfizetése nélkül.

A vád viszont is él. Sőt korábbi. A blogok többsége csak hozott-szerzett anyagból dolgozik, a máshol feltárt információt rágja újra, kevés eredeti produkcióval szolgál stb. Érvek és bizonyítékok itt is, ott is vannak számosan – s ettől a nóvumnak nem mondható megállapítástól sem lettünk okosabbak. Talán annak felismerése vihetne tovább, hogy – egymást kiegészítve, egymással versengve – ugyanannak részei, alkotó elemei a korábbi és az új média. Ezzel együtt is állítom, lopni nem illendő. A lopás elítélendő, az pedig különösen gyomorforgató, amikor az erős és gazdag zsebeli ki a csóró gyengét.

 
 

Mindez a felületes vasárnapi töprengés akkor tolult fel bennem, amikor megláttam a haon.hu nyitó oldalát, Szép? Ronda? Modern? (külső)címen futó vezéranyagát. A rákattintva kibomló valami (Ízlés dolga – modern vagy ronda?arra kéri megtekintőjét, hogy szavazzon Debrecen 12 épületére, osztályzattal értékelje azokat. Az épületek egy részéről van némileg bővebb információ (korábban megjelent tudósítás), a többségéhez semmi nem kapcsolódik. Gyenge fércmunka, izzadtságos igyekezet a kattintások számának növelésére.

Ezzel szemben igen érdekes produkció Parazsurnál sorozata. Blogjában július óta olvasható a cívisváros épületeit bemutató sorozat véleménynyilvánítási lehetőséggel: Debrecen legrandább épületeire lehet voksolniAz immáron 15 részes sorozat nem pusztán kattintást akar kicsikarni tőlünk, hanem érdekes olvasmány gazdag tényanyaggal és szubjektív élménnyel, tisztes munka van benne. Indulása óta eltelt 5 hónapban sokan felfigyeltek rá, írtak róla, nyomatták a szimpátiareklámot. Úgy tűnik, híre mostanra jutott el haonékhoz, akik aztán összegányoltak egy fapados változatot.

Ízléstelen – mondom én, de nem kell hinni nekem, tessék összevetni az ötletes eredetit a fantáziátlan kopírozással. Aztán lehet osztályozni, voksolni, választani: ilyen „main stream” vagy olyan blog.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr31243884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása