#440

Professzionalizálódó tüntetőink

    

Hamarosan utolérjük az Egyesült Államokat, ez nem kétséges. Most még ott tartunk, hogy ha éppen nincs spontán demonstrációs igény, akkor keresni kell némi tüntetnivalót, teremteni kell az alkalmat.

 

Túl az óceánon már elég régóta lehet tüntetőket rendelni. Bármilyen célra. Ha valaki utcai demonstrációs nyomást akar gyakorolni, akkor felhívja az erre szakosodott céget, megmondja, hogy hol és mikor és mennyi ember tüntessen. Azt is meg lehet rendelni, hogy a tüntetők egyetemisták legyenek-e vagy munkáskinézetűek, inkább feketék vagy inkább nők. Kiabáljanak is, vagy elegendő a megrendelő által lediktált szövegű transzparensek körbehurcolása. A tüntetésekre specializálódott cég igény esetén a sajtóérdeklődést is leszervezi, aztán szállítja a produkciót, majd benyújtja a számlát.

Itt még nem tartunk – legálisan –, de már közelítünk.

A helyi Kossuth téri tüntetők szerepet keresnek maguknak. A négyhónapos permanens tiltakozásban maroknyira zsugorodott kormányellenesek kissé csalódottak, mert jóval nagyobb lakossági támogatottságra számítottak a Fidesz őrvárosában. Már toborzó körutakat is tartottak szerte a város utcáin, mindhiába, pedig az enyhe tél is nekik kedvez. Úgy tűnik, a helyi népnek jobb dolga is van annál, hogy Gyurcsány távozását (Nagy-Magyarország visszaállítását, királyságot, a sámánhit felelevenítését stb.) követelje. Ez az őrvárosi cívis nép döntése, illik tiszteletben tartani.

Akkor most menjenek haza a néptribunok, térjenek vissza hétköznapi munkájukhoz a szónokok, vesszen kárba az eddigi imidzsépítő igyekezetük? Dehogy! Ha éppen nincs spontán demonstrációs igény, akkor keresni kell némi tüntetnivalót, teremteni kell az alkalmat. A helyi Kossuth tériek vezérszónoka meghirdette: „Mindegy ki néz itt, mentsd meg a Kenézyt!” Ennek a felszólításnak ugyan nem értjük tartalmi lényegét teljes egészében, de valami olyasmit jelenthet, hogy arccal a kórház felé… Ma délutánra élőláncot szerveztek a megyei kórház elé, tiltakozásul az egészségügyi kormányzat intézkedései és a létszámleépítések ellen. Tehát nem a kórházi dolgozók, nem a szakszervezet, nem a betegek és hozzátartozóik kezdeményezték és organizálják a demonstrációt, mint más városokban országszerte, hanem a Kossuth tériek. (Sőt! Az egészségügyi dolgozók szakszervezete elfogadta az elbocsátások, a létszámleépítés tényét, amit nagy megkönnyebbüléssel vett tudomásul az intézményt fenntartó megyei önkormányzat fideszes vezetése.)

Akinek kedve van, menjen ma tüntetni. Aki későbbre akar valami kisebb-nagyobb demonstrációt, nyugodtan keresse meg a Kossuth tériek vezérszónokát – telefonszáma és e-mail címe megtalálható az önkormányzati médiánál, ahol továbbra is lelkesen szervezik-előkészítik-támogatják a vezérszónok megmozdulásait.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr61243836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Basahalom 2004.09.28. 17:53:18

Kedves Krucsek, jól látja, ez egy blog, az enyém, amiben az én véleményem van benne, amihez nevemet is adom, ön peidg egy kedves Krucsek, aki ide írhatja a véleményét, mint Krucsek. Köszönöm kommentjét.

Krucsek 2004.09.28. 17:53:18

Azért ismerjük el: a szervezés és a tájékoztatás nem ugyanaz, nemde? A tények közlése az a tájékoztatás. Amit ön itt csinál az sem tájékoztatás, hanem érzelmeinek, véleményének megnyilvánítása. Ez itt természetes, a hivatalos médiában pedig, pláne ha közszolgálati a tájékoztatás a feladat. Persze esszékben ott sem kizárt a vélemény kifejtése, de nem ragozom, akinek van hozzá intelligenciája az úgyis meg tudja különböztetni az ilyesmit, aki nem az nem...
süti beállítások módosítása