#510

Ki a költő?

 

Azt talán könnyebb megmondani, hogy ki nem az. Például aki a névjegyére nyomtattatja, hogy ő költő, na az biztosan nem az.

 

Tudom én, hogy ez a költőség igen keveseket érdekel. És hogy még mindig jobb, ha a dilettánsok rímeket faragnak, mintha furkósbotot, ha költőnek képzelik magukat, s nem forradalmárnak. Csak forradalmár költőnek ne!

Meg az is méltánylandó természetesen, ha a magyar költészet napja és a város napja – mert a két nap az itt egy – alkalmából irodalmi estre invitálják a nagyérdeműt. És minden bizonnyal nagyobb a közönség, ha élők alkotásait adják elő a színészek, mintha Csokonait vagy Tóth Árpádot szavalnának. Szóval értek én mindent. Szinte mindent.

Mondom, szép dolog ez a helyi kortárs költők estjecsak hát olyasmi, ami nem van. És ez így megzavarhatja az óvatlan publikumot. Mert Debrecenben nem él tizennyolc (18!) költő, ha mindegyike annak is gondolja magát netalán.

Tíz sem él. Talán ötnél is kevesebben vannak. Kevesebben.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr35243759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bachterman 2004.09.28. 17:53:18

akkor én is költő vagyok. húsvétkor tojást költök. kot-kot! :)

Koldus 2004.09.28. 17:53:18

Folytatom, ha lehet?
Ha elfogadjuk, hogy a költő Temenosz őre, akkor azt is be kell látnunk, hogy szegéynkének jó oka van arra, ha ezt a tényt a lehető legnagyobb mértékben titkolja, hiszen eme őrzőket el szokják pusztítani, mert nem ott leledzenek, ahol mások, nem úgy leledzenek, ahogy mások, és nem csupán azért, amiért mások.
Költőnek lenni: Néha tánc, néha támolygás, máskor kínos vonszolódás egy határvonalon,széttárt karokkal kapaszkodva, mintegy összekapcsolva létdimenziókat.
A költő csöndes és szerény, és csak addig költő, amíg ilyen is marad. Amint népszerűségre törekszik, vagy népszerűvé válik, egyúttal el is kell engednie azt, amit őríz, s legfeljeb jó mesteremberré silányulhat, de oda, vissza a temenoszhoz, már nem juthat.
Konklúzió: Nem tudhatjuk mennyien vannak. Valószínűleg nem sokan. Mesteremberek? Belőlük van rendesen! NÉP-szerűek...

Koldus 2004.09.28. 17:53:18

Szegény, megboldogult Simonyí Imre azt válaszolta hajdan erre a kérdésre, hogy költő az, aki verset ír. Hamvas Béla már mélyebben merült ebbe a kérdésbe, s a költőt a Temenosz őrének nevezte, ami egészen más,mint ahogyan a "tudományos" várfalak mögött határozzák meg ezt a különös lényt... Ma már nem is ez a lényeges, hanem az, hogy kinek van jogalapja megítélni valakiről, hogy az-e, vagy sem? Tartok attól, hogy senkinek. Aki ennek ellenére mégis veszi a bátorságot, hogy ítéljen, minősítsen, annak lelke rajta...
süti beállítások módosítása