#527

Szőke világhódít

 

A nagy webkettes sürgésforgásban méltatlanul kevesebb figyelem jut a tradicionális csatornákra, pedig. A ritkaságokat gyűjtő filatelisták örömére a külföldi bélyeggyártókat is megihlette a jövőt a jelenben megteremtető garázskapitány.

 

Közel két hónapja robbant be a honi gerillamarketing videós terepére a zöld felsős fiúcska türelmetlen tobzódásának diszkósított változataazóta már konferenciák témája, médiaképzések tananyaga. A gyors sikeren felbuzdulva készültek újabb és hasonló produkciók, sokkalta gyérebb eredményességgel. A Szőke kapitány invenciózus garázsjövője (eredeti változat itt láthatóalapján készült gerillás átköltés már nem hozta tűzbe a publikumot. Valószínűleg azért, mert az Apa, kezdődik! kaptafájára készült a vágásokkal-zenével felturbósított anyag, nincs benne új ötlet, és a primer reklámprodukciók terén is igen lehangoló, ha az egyik nagyon hajazik a másikra, gerillázás esetében pedig egyenesen taszító. Így történhetett meg, hogy míg az eredetileg haloványabb Apa, kezdődik! feljavult az átköltésben, addig a Szőke kapitány eleve mulatságos alapváltozatából uncsi cuccot kreáltak. Kár.

De van élet a videómegosztókon kívül is! Szőke kapitány bélyegeken folytatja világhódító útját.

  
 

Az amerikai és a szovjet változat – hasonlatosan a cola-automaták összevetéséhez – két igen eltérő technikai háttérről árulkodik, bár tudjuk, lelkében nagyon rokon az USA és a CCCP polgára, némi sablonheroizálással bármelyikük szeméből kicsordul az őszinte meghatódottság könnycseppe.

Mint látható, az amerikai bélyeg méretét tekintve kisebb ugyan, de színvilága gazdag. Ezzel szemben a szovjet változat majdnem dupla nagyságú, csakhát takarékosan fekete-fehér képpel tiszteli meg a hőst, a felirat azonban már vörösbe – mi másba? – hajlik, ugyan nem teljesen az, nyilván elcseszték a színkeverést. Az amerikai bélyegen balra – nekünk jobbra – tekint Szőke kapitány, ahogy az a bélyeg alapjául szolgáló fotókon is látható. A szovjet bélyegkészítők párttitkárának azonban nem tetszhetett ez az irány, ezért némi hamisítással tükrözték az eredeti fényképet, hogy Szőke kapitány jobbra – nekünk balra – nézhessen. A célirányok expanziós üzenete és az ideológiai megfontoltság nyilvánvaló.

A bélyeg magyar változatának elkészülte késik, mivel az arra illetékesek nem tudják eldönteni, hogy az eddig felskiccel két terv közül melyik mellett döntsenek. Az egyik verzió széles mosollyal ábrázolja Szőkét, amint épp egy cyberpuma hátán ülve ugrat, a másikon kapitányunk a köldöke irányába tekint, és a bélyeg közepe lyukas. Valószínűleg népszavazás lesz a kérdésben.   

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr59243739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonym123 2004.09.28. 17:53:18

A helyzet szokásos az eredeti reklám is lényegesen jobb és hatásosabb, mint a Szőke féle ezért az átköltöt is hatásosabb. /Szerintem egy szimpatikus gyerek + apa több embert fog meg,mint a jövő garázsa./
süti beállítások módosítása