#537

Nincs is Kossuth tér?

Ifjú gyakornoki kéziratomban határozott mozdulattal húzta át a Kossuth tér helymeghatározást a szerkesztő úr, majd nekem szegezte a kérdést: Mi van a Kossuth tér 1. szám alatt? És a 2. vagy a 3. szám alatt? Majd a választ is megadta: Semmi. És jött az okítás, mert akkoriban a szerkesztők még tanítgatták a volontőröket: Ha egy térnek nincsenek házszámai, akkor az a tér nincs.  

Eme privatizáló és nosztalgiázó felvezetés után most arról a nagy jelentőségű kérdésről szándékszom mélyenszántó igyekezettel értekezni, hogy mi is a helyzet a Kossuth térrel, a debrecenivel, ami a Piac utca öblös kezdetén található, a Nagytemplom előtt. Neve viszonylag új keletű, valamikor a Kossuth-szobor 1914-es itteni felállítása után kezdték el így emlegetni a többnyire a füves-fás területet, amit a Piac utca ölelt körbe. A város szívének teljes lekövezése óta inkább Kósa térnek titulálják a helyiek – ki a városépítő polgármester előtt tisztelegve, ki állítólagos megalomániáján gúnyolódva. A hivatalos programajánlókban pedig leginkább főtérnek nevezik, s ide értik nemcsak Kossuth szobrának környékét, hanem a teljes placcot a Nagytemplomtól a Kistemplomig. És mivel sok móka és kacagás, főzés és iszás, koncert meg mozdulás szokott lenni a bronz Kossuth körül, ezért jó, ha az idegen is idetalál – különösen külföldi országból.

Akkor hát van Kossuth tér? Nincs? A digitális térképek válasza nem egyértelmű.

 

A Térképcentrum nem tud róla.

 

 

A Térkép24 már igen, bár furcsán helyezi.

 

 

A Denet nem hiába a legismertebb helyi online térkép.

 

 

Az Utcakeresőn sincs.

 

 

És a mi igazán gond, hogy a világ legismertebb digitális térképe, milliók egyetlen tájékozódási forrása, a GoogleMaps is egykori szerkesztőmnek ad igazat.

 

 

A város sok pénzért újraépített hivatalos honlapján pedig momentán nincs működő térkép (sem).

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr70243728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Lobo - A farkas 2004.09.28. 17:53:18

Ilyenkor mindig megdöbbenek: minden város egyforma! Kossuth tér/utca, Széchenyi tér/utca, Nagytemlom, Piac stb.
Persze Pécsett Kósa utca nincs, ha a többire rá is ismerek - de nem is lesz! Fogadjunk!

Nihil 2004.09.28. 17:53:18

Basa...
A térképekel ovatosan !! Nálunk ketyeg egy birosági fizetés meghagyás egy debrecen térképszelet beilesztése miat egy nem kereskedelmi honlapba ... Simán bepereltek és azon cég térképét is itt látom.

bachterman 2004.09.28. 17:53:18

azsír nincs egyes térképeken kósa tér, mert azok régiek. ott fordult a 31-es a szobor mögött. ha emléxel a csuhások által befedetett aluljáróra (attól repedt a reformált nagytemplom), akkor arra is emlékezned kell, hogy a végén már a forgalomra fogták a templomuk repedezését. lalikirálynak meg ezokból jól jött a térépítés és forgalomelterelés. de a templom továbbra is repedezik. talán a sok hazugság miatt? :)
süti beállítások módosítása