Az igazi da Vinci kód

Társasjáték lett belőle, de szerintem már rohadtul unalmas. Ha ők újra elmondják, megismétlem én is a magamét. Talán valamikor megértik az urak, hogy ha egy(-két-három) valótlanságot elismételnek százszor, ezerszer, milliószor, attól az még nem lesz igazság.  

Megannyi PR-cikk után most újabb született az önkormányzati ingyenes és mindenpostaládás kiadvány honlapján, már megint a főszerkesztő tollából. Olybá tűnik, hogy a nagy városi agymosásban neki osztatott ki ezt a szerepkört. Ám legyen, nem az én lelkem fáj miatta.

Szóval megannyi reklámcikk után egy újabb kívántatott, mert nyilván hiányát érezték az urak, ugyanis megremegett a műenyagló lába. A jobbra érdemes Szénási Miklós főszerkesztő bekeményíttetett, oszt leszúrta a leszúrásra kijelölteket. Írásából ismét megtudhattuk, hogy „Firenze és Tokió után, de még Amerika előtt” itt Debrecenben van egy kiállítás, csak az a gond, hogy ez egy hazugság, mert Debrecenben nem az van, ami Firenzében és Tokióban volt, ami Amerikában lesz. Ténykérdés. Azt is írja, ismételve a politikusokat, hogy ami itt van az „nemzetközi jelentőségű kulturális esemény”, csakhát nem az, éppen az eredeti kiállításhoz képest szűkített megvalósítása okán. Ez is ténykérdés. Főszerkesztő úr írása ismételten a Leonardo-ló műanyag változatának egyediségét sugallja, ami megint nem igaz, s újraböfögi azt, hogy a debreceni produkció „világszenzáció”, de – tegyük mi is hozzá ismételten, hogy – ez a kurva világ istennek sem akar tudomást venni erről az ő szenzációjáról.

Ahogy az önkormányzati sajtóban bevett minimum, Szénási Miklós igen nagyon megvédi Kósa Lajos polgármestert, csak az a gond, hogy a debreceni Leonardo-kiállítás kapcsán senki, de senki nem támadta a polgármester urat. De Szénási komoly és izzadtságos agymenési kényszer-asszociációkkal belekeverte őt és Fideszt, csak lesz ebből valami előnye. („Mi a baj vele? Az, hogy Leonardo? Vagy az, hogy Debrecenben van? Vagy az, hogy Debrecen polgármestere Kósa Lajos, Kósa Lajos fideszes politikus, Debrecen tehát eszerint fideszes város, ha pedig itt kiállítás van, az nyilván akkor is fideszes pártpolitikai kiállítás, még ha a nyilván SZDSZ-es Leonardo a kiállító (sic!), aki máskülönben népnemzeti MDF-es lovakat is tervezett?”) Mekkora kínzavar!

A szerző ennél is tovább megy a debreceni polgármester védelmében, amikor egy – általa meg nem nevezett – portál cikkére mutat kíméletlenül. „Ahhoz, hogy egy kis politika is belekerüljön, nem kell túl sokat várni. A negyedik mondatban máris feltűnik Debrecen polgármestere. Ekképpen: – A jól öltözött vendégeknek maga a főkurátor, Paulo Galuzzi, Leonardo-filológus egyetemi tanár tartott tárlatvezetést, melyen a reneszánsz polihisztor bizonytalan nemi identitása ellenére még Kósa Lajos polgármester is megjelent – írja „nl”. Tulajdonképpen ebben sincsen semmi rossz, ha úgy vesszük, legfeljebb némi visszafogott buzizás.” Hát igen, csak az a gond, hogy nem az idézett cikk szerzője buzizott visszafogottan, hanem a polgármester egy utóbbi közgyűlésen és nem visszafogottan. Erre történt a Szénási által visszájára fordított utalás. Ez is ténykérdés. De csúnya!

Nehéz leírni, de a hosszú Szénási-cikkből úgy tűnik, hogy szerzője nem nagyon akar kikecmeregni Kósa Lajos alfeléből, miközben teljes mértékben biztos vagyok benne, hogy polgármester úr nem tart igényt kettőjük eme bensőséges együttlétére. Olvassuk Szénásit: „A cikkből mindenesetre kiderül, hogy Kósa Lajos elfogultságra hivatkozva nem osztotta meg szubjektív élményét a szerzővel, viszont szerzett neki egy szakértő alanyt. (Mi lett volna, ha nem szerez? Utólag már nehéz eldönteni, mivel járt jobban: azzal, hogy nem nyilatkozott, viszont készséges volt, vagy az lett volna rá nézve szerencsésebb, ha hallgat és annyiban hagyja. Vagy akkor ő lett volna az udvariatlan és nagyképű politikusok hazai mintapéldánya? Esetleg maradt volna otthon? El nem tudjuk képzelni, mi ilyenkor a (leg)helyes(ebb) polgármesteri magatartás. Esetleg az, ha Kósa nem fideszes? Vagy nem Kósa?)

És akkor jöjjön a végén egy kis szakmázás újságíróilag. A főszerkesztő úgy ír egy „internetes portál” cikkeiről és egy „helyi névtelen bloggerről”, hogy sem hivatkozás gyanánt linkelve, sem nevükön nevezve őket meg nem említi. Kedvére kiemel tőlük ezt-azt, nekikmegy, de olvasóinak már nem adja meg azt a lehetőséget, hogy maguk is megismerhessék az eredeti írásokat, eldöntsék, hogy szerintük is arról szólnak-e, amit a főszerkesztő sugall. Ez egy alattomos és igen manipulatív húzás, kedves Miklós, akiktől fiatalabb korodban szakmai tanácsokat kértél, azok, tudom, nem erre okítottak.  

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr84243586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vargaland 2004.09.28. 17:53:18

Ahogy én elnézem, ez a kiállítás átmenet, egy Van Gogh és egy Titanic Között.
Pénzcsinálás minda a három - bár a nektek jutott Leonardonak hálistennek, (ellentétben a Titaniccal http://vargaland.blogter.hu./?post_id=185751 )
akad némi kultúrális hozadéka.
A lóval meg úgy jártok a legjobban, ha a farához, építtettek egy egyetemet.
Így tuti a kultúra.

Román Petra 2004.09.28. 17:53:18

Figyelj Farkas, a tegnapi Magyar Nemzetben elég hosszan beszámolnak a pécsi Carreras buliról. Tudom, nevezett sajtóterméket te nem veszed a kezedbe, de nem árt tudni a baranyai marketing működéséről.

Konya Abel 2004.09.28. 17:53:18

Kedves Egyszeru!

"Eddig szinte mindegyik kiállítás itt keringet az országba és ha már kész van a kollekció persze, hogy próbálják eladni máshova is, de ezért ezeknek a szakmai nulláknak egy lépést nem kell tenni, ez egy jó kis üzlet (lásd belépők)ezt felajánlják nekik, ők meg ha hasznot látnak benne, akkor elfogadják"
Ezt te irtad nem en - erre reagaltam. Sajnalom ha nem emlekszel ra, hogy mit irsz...

Helytarto, Lali kiraly, froccsontot, senk nem mert szolni, stb - szohasznalatod enyhe osszeskuves elmelet maniat tukroz, es ebbol az alapallasbol szemlelsz mindent. Hidd el nem kell mindig hatso szandekokat keresni minden mogott.

A Kolcsey es a MODEM ket kulonallo intezmeny (a harmadik a hotel), amelyek ugyan egy epuletnek tunnek, de nem felelosek egymas programjaiert. Lehet barmelyiket kritizalni - csak szerettem volna megvilagitani szamodra, hogy a Kolcsey kiallitoterme es a MODEM kulon koncepcio, mert egesz egyszeruen mas emberek mukodtetik oket (tudom most erre az jon, hogy nyilvan mindenkinek megmondjak "valakik fentrol", hogy mit csinaljanak - ha te ezzel a tudattal akarsz elni, egeszsegedre. nem kezdelek el gyozkodni az ellenkezojerol).

A melyik labaval lep a lo cimu rettenetes lebuktato tortenetbe legy szives vond be akkor a ket bronzlo keszitojet is (aug. 17 - Basahalom - foto), ok sem vettek eszre, hogy eltevesztettek a bal meg a jobboldalt :-)

Az egyszeruseg nagy ereny, es nem gondolom, hogy a jozan paraszti esz az lebecsulendo lenne - de hidd el, hogy ez nem mindig eleg ahhoz, hogy igazad legyen.

Udv:

Abel

egyszerű 2004.09.28. 17:53:18

Nem tudtam, hogy a művészet ilyen bonyolult. Én csak "egyszerűen" úgy gondolkodom, hogy ha megterveztettem a házamat, és a kivitelező a másik oldalra teszi az ajtót, akkor elküldöm a búsba. De igazad van! A művészet az más.
Szerinted az nem a közönség ledegradálása, amikor azt olvashatom, hogy jöhet a nép ámulni, meg egyebek.
Remélem nem azt akarod bemagyarázni, hogy a MODEM és a Kölcsey semmilyen módon nem kapcsolódik egymáshoz és nem egy koncepciónak a része.
Ajánlom, menj oda és nézd meg, melyik lábát emeli a plakáton a lovacska, melyiket a fröcsöntött és melyiket a "tervrajzon". Bár, úgy ttűnik a nagy instalálsban neked sem volt szemed ehhez. Vagy lehet csak senki nem mert szólni a helytartóknak. Elképzelem a szitut: Lali király, baj van, a jobb! láb helyett a balt! emeli a lovacska, biztos fejezés lett volna.
Szerinted azok a világremekek, amiket eddig még sehol sem állítottak ki. Ez jó mérce, gondolom a csóró művészek ezzel vigasztalják magukat.
Tudod van egy jó pár vagy inkább sok hülye, bunkó, tapló debreceni, aki veszi a bátorságot és el mer menni Bécsbe vagy máshova kiállításokra.

Kónya Abel 2004.09.28. 17:53:18

Kedves Egyszeru
(nomen est omen) - bocs

Az ot hires magyar fotos bemutato tarlat a Kolcsy Kozpontban lesz - ami nem a MODEM. Volt mar valoban Pesten es Pecsen is - szerinted olyan nagy tragedia ha nem kel erte elutazni Budapestre?

Nem tudom, hogy teged peldaul ki nez hulyenek, de a '99 ev', a 'Test Szinevaltozasa' es az 'Eszaki part' c. kialliatsok itt voltak eloszor lathatoak (ebbol ugye az egyik Sandorfi Istvan elso mo-i eletmukiallitasa).
Kivancsi vagyok hanyan lattak eddig egyben Kertesz Andor 'Torzulasok' cimu muveszettortenetu jelentosegu sorozatat Debrecenben? (persze masutt mar lattak, de ez semmit nem vesz el ertekukbol)

A lorol valo toprengesed nem tul meggyozo (kivancsi vagyok mire alapozod - ez a jobb lab bal lab dolog eleg gyerekes, tenyleg azt hiszed, hogy egy tobb szakertobol allo csoport nem vett volna eszre valamit amit te lam felfedeztel?), ha nem haragszol nagyob bizalmam van az olasz prof-ban (es ettol meg csalodott budapesti muveszettortenesz hallgatok sem tudnak eltentoritani).

Nem kell szeretned a helyi politikusokat (sem), de ez a sardobalas - egyuttal masokat is bemocskolva - szerintem eleg szanalmas.

Udv:

Konya Abel

egyszerű 2004.09.28. 17:53:18

Még nem láttam a kiállítást, de tervezem. Viszont tegnap a ló felé vettem az irányt és számomra teljesen hiteltelenné vált az egész azzal, hogy szerintem az a lovacska titokban lépeget. Szerintem az olasz prof egy kicsit elmélázhatott, mert mintha a bal lábát emelné a jobb helyett. Igaz nagyon sok olasz, lovat ábrázoló szobor így van megalkotva, de ha jól sejtem Leonardo nem így ábrázolta. Szerintem tudatosan megváltoztatni nagyképűség, véletlenül így alkotni óriási figyelmetlenség, egy biztos mindkét esetben nehéz elhinnem, hogy oly nagy tudású az a prof.
Már várom valamelyik halászt vagy horgászt vagy naplopót, ahogy bocsánatot kér Laonardotol mint Szabó Magdától, aztán meg a cívisektől, mert nem tudta, hogy Leonardo már nem él, pedig egyeztetett vele telefonon.
Engem a MODEM-es kiállításokban az bosszant a legjobban, hogy mindig jön egy ilyen Kósa féle nulla, aki meg akarja köszöntetni velem, hogy elhozza ide, (a hol rohamosan fejlődő őrvárosba, hol a kormány által súlytott vídékre) a kultúrát. Azért bosszant ez, mert teljesen hülyének nézik az embert. Eddig szinte mindegyik kiállítás itt keringet az országba és ha már kész van a kollekció persze, hogy próbálják eladni máshova is, de ezért ezeknek a szakmai nulláknak egy lépést nem kell tenni, ez egy jó kis üzlet (lásd belépők)ezt felajánlják nekik, ők meg ha hasznot látnak benne, akkor elfogadják. A mostani fotókiállítást is már rég láttam Bp-en. Ott már látta aki akarta, most jöhet ide, ha már készen van.
De látható, mindíg akad egy-két nyalógép, aki egy kis alamizsnáért cserébe kíhúzza magábóla gerincet és hajrá.
Mikor takarodnak már el ebből a városból??

Pocakos 2004.09.28. 17:53:18

Még valami:
Debreceni e képek készítője, internetre feltevője?
http://www.flickr.com/photos/7334395@N07/1239720911/

Pocakos 2004.09.28. 17:53:18

Tényleg (kicsit) sokat rágódtok, pedig a világ - az interneten keresztül - közel sem érzi (érti?) ezt a (provinciális) helyi "problematikát"(?).

Az osztrák OTS - igaz a bécsi magyar idegenforgalmi hivatal jóvoltából! - részeletesen beszámol az eseményről, és több jegyvásárlási helyet, címet is közöl. Sőt, még ingyenesen(!) hívható magyarországi info-tel.számot is. Lásd a szöveg alján:
http://www.ots.at/presseaussendung.php?schluessel=OTS_20070830_OTS0027

A firenzei Tudománytörténeti Intézet és Múzeum - azonos szövegű angol és olasz nyelvű oldalán - ugyancsak komoly hírverést csinál Debrecen-nek. Persze, saját magának is(!), mert a szövegből az derül ki, hogy ez *teljesen* olasz (részben állami) kezdeményzés, amihez csak "kollaborált" (közreműködött) a MODEM és a városi önkormányzat.
http://www.imss.firenze.it/news/ementeleonardoungheria.html

El Lobo - A farkas 2004.09.28. 17:53:18

Nem akarnék kedvetlenséget okozni, de a pécsi polgármester nem műanyag lovak tárgyában vallott a kultúráról, hanem egy bizonyos Jose Carreras nevű énekest köszöntött Pécsett, aki nagy sikerű koncertet adott. Tényleg nem dicsekedni akartam, csak úgy mondom, hogy hol kezdődik a kultúra :-)

Szabóbé 2004.09.28. 17:53:18

Kósa Lajos nem egy hibátlan ember, az már biztos, de hogy nem tart igény ilyen fokú személyi kultuszra, az teljesen biztos.

Thomas 2004.09.28. 17:53:18

Gyrekek. Ez a Szénási Miklós (Debrecen újság, egyebek) pénzt kap ezért ? Vagy önként nyal ily sebesen ?

Coppo 2004.09.28. 17:53:18

Kedves Ábel!

Ha mint egyfajta oktatóanyagot nézzük, a Leonardo-kiállítás természetesen betölti a funkcióját. Nekem csak az nem tetszik az egészben, hogy "igazi Leonardóként" próbálták eladni, amiből - szerintem - az egyszerű nép arra következtet, hogy igazi Da Vinci festményeket stb. lát majd.
Félrevezető volt a kampány, pedig nem lett volna erre szükség. Sokan emiatt is csalódtak benne, miután megnézték. Ráadásul a jegyárak is azt sugallják, hogy itt az életmű csúcsa szerepel. Hát nem... Ezért mondtam rá, hogy nem értékes. Ha eleve úgy próbálták volna eladni, hogy ez az, ami (mondjuk oktatóanyag), akkor azt mondom, korrekt a dolog. Így nem, ne haragudj.

Basahalom 2004.09.28. 17:53:18

Kedves Ábel!
Kommentjeid is azt bizonyítják, hogy talán nem volt érdemtelen ez a disputa, talán vannak tanulságai.
Például egy igazán jó kiállításnak semmi szüksége nincs túlzó feldicsérésre.
Például az, hogy kiállításokat ne politikusok nyissanak meg, ne használják politikai céljaik hitelesítésére.
Üdvözöl:
Porcsin Zsolt

Konya Abel 2004.09.28. 17:53:18

Pannoca-nak:

ha felrertettem bocs
amugy a hozzaszolasom terjedeleme nem tul kedvcsinalo, ugyhogy ha vkinek nincs kedve elolvasni teljesen meg tudom erteni :-)

Obszi 2004.09.28. 17:53:18

Kónya Ábel nemcsak a Da Vinci kiállítás munkatársa, hanem saját anyagai is voltak a MODEM-ben nyáron:
http://www.artportal.hu/aktualis/kiallitasok/harom_kut_es_teridodoboz_konya_abel_installacioi/
Tehetséges fiatal művész hírében áll Debrecenben, Basa is írt róla korábban:
http://basahalom.freeblog.hu/archives/2007/05/17/2348899/

Pannoca 2004.09.28. 17:53:18

Kedves Ábel!
Véletlenül se olvastam el az első hozzászólásod. :)
És amit én írtam meg félreértetted.

khmmm 2004.09.28. 17:53:18

szerintem pedig jó a vita! végre valakinek ÉRVEI IS vannak, azonkívül, hogy csak köpködne, vagy valami - egyik oldal szája íze szerinti - trendi baromságot böfögne fel!
(mindazonáltal az altestbe való mély befurakodást, mint jellemzést, inkább fórumokon tobzódó tahóktól szoktam olvasni, itt borzasztóan lerontja a színvonalat - bocs, csak így gondolom)
mindezekkel együtt is: hajrá! még sok ilyent! (és senkit ne kímélj!)

Konya Abel 2004.09.28. 17:53:18

Kedves Coppo es Pannoca!

Pont azert irtam amit irtam, hogy probaljatok rajonni, hogy itt nem ket oldal ragja magat.

Egyszeruen itt van egy magas szinvonalon elkeszitett kiallitas amirol hiaba irod, hogy erteke nulla - ettol meg nem lesz nulla ("Talán valamikor megértik az urak, hogy ha egy(-két-három) valótlanságot elismételnek százszor, ezerszer, milliószor, attól az még nem lesz igazság.")

Sajnalom, ha a koncepcio amire a kiallitas epul - Leonardo munkassaganak nagyobb osszefuggeseben valo bemutatasa - nem tetszik, es a fantaziadat nem mozgatja meg...
'Az igazi da Vinci' - mint cim, arra utal, hogy a tarlat komplex modon mutatja be az alkotot, aki egyszerre volt epitesz, mernok, fizikus, anatomus, stb. (es nem elsosorban muvesz, omaga peldaul nem tartotta sajat magat festonek).
Az, hogy nem o epitette a maketteket semmit nem von le a tarlat ertekebol.

A legnagyobb erteke a kiallitas egeszenek, hogy az atlagember szamara is megprobalja erthetove tenni azokat az osszefuggeseket (makettek, animaciok, stb segitsegevel), amit a legtobben nem tudnanak egy konyvet lapozgatva atlatni, mert egesz egyszeruen a vizualis logikajuk, kepzeloerejuk - pusztan a rajzokat nezegetve -erre nem elegendo.
(eredeti Leonardo gepezet pedig nem nagyon maradt fenn... sot nagy reszuk csak a kitalalasig jutott)

Azt meg hozzatennem, hogy ugyanezek a makettek egettek le a japanokat a nemzeti muzeumukban es hoztak szegyent az Uffizi-re, es mar latom ahogy a new yorkiak szemlesutve temat valtanak majd amikor errol a gagyi kiallitasrol kerdezi oket valaki :-)
"Értéke nulla, de egy kis városba ennél komolyabb produkció sohasem fog elkerülni a világ nagy múzeumaiból."

Coppo - tudod te mit irsz?
Olyan nehez elhinni, hogy idejott Debrecenbe egy komoly kiallitas?

Elegetek van a temabol, annak ellenere, hogy korrekt hozzaszolasokra nem nagyon lehet toletek szamitani...
(vagy eppen ezert?)

Udvozlettel:
Konya Abel

Pannoca 2004.09.28. 17:53:18

Ez valami ünnepség volt amire meghívót kaptak, köztisztviselős, és vittek még egy embert. Vagy ilyesmi.
És tényleg elég már ebből a témából. :)

Coppo 2004.09.28. 17:53:18

Gyerekek, ez a Leonardo-vita engem már annyira fáraszt... Mint mindenből, ebből is politikát csináltak, és most a tárlat apropóján rágja egymást a két oldal. Minek? Annyira kisszerű és égő ez a harc, nem érzi senki? A kiállításon van egy eredeti Leonardo-rajz, meg egy rakás olyan tárgy, amikről Da Vinci csak rajzokat csinált és sosem készítette el őket. A művészi értékük annyi, mintha színes fénymásolatokat csinálnánk a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóiról és kiállítanánk őket, hogy itt "az igazi Michelangelo". Értéke nulla, de egy kis városba ennél komolyabb produkció sohasem fog elkerülni a világ nagy múzeumaiból. Ez van, tudomásul kell venni, és nem felfújni, meg csatázni miatta. Istenem, hova jutottunk?!

guk 2004.09.28. 17:53:18

Honnan lehetne az ingyen jegyből szerezni , a család is megnézné ...

Pannoca 2004.09.28. 17:53:18

A családból ketten megnézték, tárlatvezetéssel ingyen. Tetszett nekik. Mikor mondtam hogy amúgy mennyi a belépőjegy leesett az álluk, annyira mégse volt jó. :)
Amúgy a debrecenújságban már finomabban írtak a kiállításról az egyik cikkben, már nem az egyedülállóságot, világszenzációt, hanem a szellemiséget emelték ki, ami korrekt is.
Lehetne az a kiállítás címe,h davinci szelleme...

Konya Abel 2004.09.28. 17:53:18

Kicsit nagy a hibaszazalekom, az alabbi mondat helyesen igy hangzik:

Nem hiszem, hogy azokat a politikusokat akik ennek ellenere nem hagyjak magukra a magyar kulturat, ilyen zsigeri modon kellene elitelni, csak azert, mert nyilatkozataikban talalunk valamit, amibe bele lehet kotni.

Konya Abel 2004.09.28. 17:53:18

Igy utolag latom, hogy a szovegben sok helyen mellegepeltem...
Bocs

Konya Abel 2004.09.28. 17:53:18

Igy utolag latom, eleg sokszor mellegepeltem a szovegben.
Bocs!

Kónya Abel 2004.09.28. 17:53:18

Motto: Talán valamikor megértik az urak, hogy ha egy(-két-három) valótlanságot elismételnek százszor, ezerszer, milliószor, attól az még nem lesz igazság.

Kedves Zsolt es forumozok!

(bocsanat, sajnos nem magyar kezetes a billentyuzetem)

Rendszeresen olvastam a da Vinci kiallitas kapcsan itt megjelenteket...
Azy gondolom, hogy a mostani nejegyzesbol altalam kiragadott mottot jo lenne, ha mindenki magara venne.

A masik dolog ami eszembe jut - nemreg olvastam valakitol ezt a megfigyelest - az az, hogy ugy tunik ma Magyarorszagon nem az a fontos ki mit csinal hanem az, hogy ki mit mond...
Es mint tudjuk mondani lehet barmit. (hozzateszem addig jo, amig tenyleg lehet mondani - bar ez mar egy masik aspektus)

Adott Debrecen a maga hagyomanyaival, es remelem senkit nem sertek meg vele, de ezek kozott nem a kepzomuveszeti elet volt sohasem a legerosebb.
Az okok nagyon sokretuek (mar ha feltetlen fontos mindig okokat keresni), de az alaphelyzeten meg nem valtoztat: a vizfeju Magyarorszag kepzomuveszeti verkeringesebe videkrol igen nehez bekerulni, Debrecenbol pedig meg ennel is nehezebb.

Ebbe az elszigetelt kozegbe kerult bele hirtelen a MODEM. Most lesz alig egy eve, hogy mukodik - es ez ido alatt olyan mennyisegu ertekes, erdekes (meg ha sokaknak ez vmi miatt befogadhatatlan) es sokretu anyagot lathatott falai kozott az aki vette erre a faradsagot, amire korabban itt nem volt pelda.
Sajnalatos, hogy ebbe is - mint szornyu modon mindenbe - mindenki igyekszik politikat keverni es mindenfele osszesekuves elmeletekkel , ezeket az eredmenyeket megkerdojelezni, lekicsinyiteni.
Feltekenysegbol? Tudatlansagbol? Rosszindulatbol? Nem tudom.

Nekem mint kepzomuvesznek a MODEM mukodese olyan friss levegot jelent, ami megakadalyozza azt, hogy elszigetelodjek. Benne rejlik az a lehetoseg ami az itteni muveszeti eletbe ertekeket hozhat be folyamatosan es az is, hogy indukaljon egy olyan folyamatot, ami az itt szuleto ertekeket bevezetheti a kortars muveszeti elet tagabb verkeringesebe.

A Leonardo kiallitas barmilyen modon valo megitelese mindenkinek szive joga.
Ami szerintem szomoru, ha nem tudjuk eszrevenni azt a komoly eredmenyt, amit egy ilyen kiallitas bemutatasanak lehetosege jelent!
Szeretnem itt megjegyezni, hogy reszint en is dolgoztam a kiallitas elokeszitesen. Ha valaki ezert elfogultsaggal vadol, szive joga - en az oszinte velemenyemet irom ide, a nevemmel egyutt.

Az itt tobbseget kepviselo velemenyek ill. a kiallitasrol szuleto "cikelyek" nagyjabol azt sugalljak, hogy az egesz kiallitas svindli, hogy itt valaki valakit mar megint becsapott, es hat persze a lo is muanyag. Ugy tunik, mitha itt valaki leleplezett volna valamit - mitha lenne valami lelepleznivalo. Ez a hangulat nagyszeruen illeszkedik a mai magyar kozhangulatba ill. a kozelet stilusaba - engem ez a hozzaallas oszinte szomorusaggal tolt el...
Miert nem tudjuk elfogadni, hogy ezt a kiallitast olyan nagy tudasu, nemzetkozileg elismert szakertok hoztak letre, akiknek a hitelessegehez ketseg sem ferhet?
Nem tudunk hinni egy olasz professzornak aki azt mondja, hogy a megepitett loszobor, az elozo kettovel ellentetben, kizarolag da Vinci tervei alapjan keszult? (persze biztos be akart minket csapni, nyilvan egy ilyen "muanyag-lo" kiontese annyira egyszeru, hogy csak jol osszecsaptak, s most azon nevetnek folyamatosan, hogy a buta civiseket milyen jol becsaptak...)
Az sem jelent senkinek eredmenyt, hogy a kiallitott Leonardo rajz, az elso Magyarorszagra kulfoldrol kolcsonadott eredeti da Vinci mu? (itt volt aki firkapapirnak nevezte - lelke rajta, nekem a hideg futott a hatamon amikor belegondoltam kinek a vonasait nezegetem; azt a tipusu velemenyt, pedig, hogy 'a kisfiam jobban rajzol' nem kommentalnam - valahol azzal tudnam parba allitani amikor azt olvastam, hogy egy kozepes szakmunkastanulo jobb maketteket csinal, vagy a melyik labaval lep a lo cimu tenyfeltaro eszrevetel) :-)

Sajnos nem fugg egymas mellet a Mona Lisa es a Sziklas Madonna, de azt sajnos tudomasul kell vennunk, hogy ezt nem biztos, hogy egy magyarorszagi barmilyen galeria fel tudna vallalni ennek az anyagi vonzatait (ha mar egyaltalan szoba allnak vele az esetleges kolcsonadok...)
Az Indexen olvastam tegnap egy cikket a Titanic kiallitasrol (ami minden bizonnyal egy kimondottan kulonleges kiallitas - es persze osszehasonlithatatlanul nagyobb mediahatszellel bir) - a szerzo minden rossz indulat nelkul jegyzi meg, hogy a lepcsohaz gigantikus makettjet szegeny kelet-europaiaknak nem adtak kolcson.
Biztos ott is valami sotet alku lehet a hatterben, csak meg az index nem jott ra :-)

Szerintem mindannyian tisztaban vagyunk vele, hogy Mo-n meg nem azt az idoszakot eljuk, hogy a barmilyen lokalis vagy orszagos politikatol fuggetlen (mar ha ilyen letezik)maganmecenatura (ill. nagyobb cegek ilyen jellegu komoly tamogatasai) kepesek legyenek a magyar kulturat a hatukon megtartani.
A legtobb problema pont abbol adodik, hogy az allam olyankor vonul ki az elet szinte minden teruleterol, amikor meg mindig nem jott letre egy utokepes es tokeeros tarsadalom.

Nem hiszem, hogy azokat a politikusokat akik ennek ellenere nem hagyjak magukra a magyar kulturat, nem kellene ilyen zsigeri modon elitelni, csak azert, mert nyilatkozataikban talalunk valamit, amibe bele lehet kotni.

Az pedig, hogy az irantuk erzett utalat magaval rantson egy kiallitast, butan ledagradalva annak ertekeit, kulonosen szerencsetlen dolognak tartom.
Amugy nem hiszem, hogy olyan nagy szerencsetlenseg Debrecennek, ha majd ennek a kiallitasnak az osszegzesere kerul sor, akkor a dokumentacioban azt talalja az erdeklodo, hogy Firenze - Tokio - Debrecen - New York - Rio de Janeiro - Madrid...

Kerek mindenkit, hogy menjen el, nezze meg (ne sajnalja a jegy arat) es dontse el sajat maga. Viszont mielott belep probalja elfelejteni mind a rosszindulatu kritikakat, mind a tulzo dicsereteket - csinaljon ugy mintha tenyleg arra lenne kivancsi amit ott lathat.


A magam reszerol megtiszteltetesnek tartom, hogy aszulovarosomban ilyen kiallitast lathatok - es azt szeretnem, ha ez a folyamat nem allna meg!

Elnesest mindenkitol, hogy ilyen hosszan irtam.

Tisztelettel es Udvozlettel:

Konya Abel

Guk 2004.09.28. 17:53:18

Kósa Lajosnak a seggét nyalni ősi román szokás....
süti beállítások módosítása