Német visszhang

A magyar ellenzék titkos vezetője címmel Kósa Lajosról közölt fényképes portrét csütörtökön a Süddeutsche Zeitung.

A liberális német napilap az írás bevezetőjében arra emlékeztetett, hogy egy évvel ezelőtt Kósa - mint az újság fogalmazott - még a kemény vonalat képviselte. A Fidesz alelnöke akkor az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából kijelentette, hogy a magyar parlament „egy megválasztott diktatúra fejbólintója”. Ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy Magyarország fellázadt ez ellen.

Most ismét voltak tüntetések Magyarországon. Kósa azonban most más hangot ütött meg, mint egy évvel ezelőtt - írta a lap.

MTI 2007. október 25., csütörtök 10:10

 

UPDATE: A gyorshír után a részletesebb MTI-ismertetés alább.

A magyar ellenzék titkos vezetője címmel Kósa Lajosról közölt fényképes portrét csütörtökön a Süddeutsche Zeitung.

A liberális német napilap az írás bevezetőjében arra emlékeztetett, hogy egy évvel ezelőtt Kósa - mint az újság fogalmazott - még a kemény vonalat képviselte. A Fidesz alelnöke az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából akkor kijelentette, hogy a magyar parlament „egy megválasztott diktatúra fejbólintója”. Így nincs mit csodálkozni azon, hogy Magyarország fellázadt ez ellen.

Mindez a lap szerint akkoriban bátorítást jelentett a randalírozók és a szélsőjobboldaliak számára. Ilyen radikálisan a Fidesz „titkos trónörököse” azelőtt még nem nyilatkozott. Kósa - mint a Süddeutsche Zeitung írta - hosszú idő óta az erős ember a populista ellenzéki vezető, Orbán Viktor mögött. Valójában azonban soha nem tette magáévá Orbán koncepcióját, amelynek lényege, hogy az egész jobboldalt a Fideszbe kell beolvasztani.

Most ismét voltak tüntetések Budapesten. Kósa azonban ezúttal más hangot ütött meg, mint egy évvel ezelőtt. „Nem lázongással kell a fennálló kormányt megbuktatni” - jelentette ki. „Senkinek nem áll jogában erőszakot alkalmazni s párhuzamot vonni az 1956-os forradalmárokkal. Akkor diktatúra volt, ma demokrácia van” - idézte az újság Kósát, aki ugyanakkor hozzáfűzte azt is, hogy a mai szociálliberális hatalom „elvesztette legitimációját”.

Az ilyen jellegű enyhe hangok újnak számítanak egy olyan országban, amelyet a politikai táborok egymással szembeni kölcsönös gyűlölete jellemez, s amelyben 19 évvel a demokratikus fordulat után sem alakult ki valami olyan, amit „a demokraták szolidaritásához” lehetne hasonlítani - fogalmazott a német liberális napilap.

A Süddeutsche Zeitung ezt követően ismertette a 43 éves Kósa Lajos életútját, utalva egyebek közt arra, hogy már a fordulat idején is Orbán oldalán ült az akkori kerekasztal-tárgyalásokon, s 1988-ban a Fidesz alapítói közé tartozott.

Tekintélye ugyanakkor igazán az elmúlt kilenc évben erősödött, amióta szülővárosa, Debrecen polgármestere. A keleti országrész második legnagyobb városa ma egy pezsgő, prosperáló polgári város. Kósa - mint a lap fogalmazott - sokak számára azt a reményt testesíti meg, hogy a Fidesz a merev elutasítás orbáni politikája helyett visszatér a konstruktív politizálás útjára. A mérsékelt hangot megütő gazdasági szakembernek véget kell vetnie a szélsőjobboldallal való összefogásnak, a parlamentarizmus kigúnyolásának, legalábbis sokan ezt kívánják - írta a Süddeutsche Zeitung.

Kósa ezúttal egyértelmű nemet mondott Orbánnak arra a kísérletére, hogy a parlament helyett az utcát tegyék a véleménynyilvánítás helyszínévé. Sürgette továbbá a vezető politikai erők összefogását a nemzet érdekében. Példaként említette Kósa a németországi nagykoalíciót, azaz egy olyan elképzelést, amely - mint a lap fogalmazott - a magyar jobboldal számára viccnek számított.

A Fidesz alelnökének mostanáig azonban nem sikerült „megelőznie” Orbánt, az ellenzéki párt tekintélyelvű vezetőjét. A 2006-os választási vereség után ugyanakkor már nyíltan megkérdőjelezte Orbán újabb miniszterelnöki jelöltségét. Az Orbánnal való közvetlen konfrontáció helyett Kósa most magabiztosan másképp kíván pozícióba kerülni, mégpedig a polgármesteri hivatal eredményes ellátásával. Szavai szerint ez fontosabb egy miniszteri hivatalnál - írta a Süddeutsche Zeitung.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr72243549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koldus 2004.09.28. 17:53:18

Már régen monddom: ebből a Lali gyerekből még "nagy" ember lesz. Minden adottsága meg van ahhoz, hogy a szemétdomb első kakasa lehessen, jól tud kapirgálni, és ennyi, itt elég.

Pocakos 2004.09.28. 17:53:18

"....Kósa Lajos példaként a németországi nagykoalíciót említette, amit "összekényszerített" a német értelmiség és a sajtó....." (Magyar Rádió)

Ez nem egészen így történt. Ugyanis a németeknél öt ("küszöb feletti") párt van/volt. A CDU/CSU (jobb), az SPD (bal), az FDP (hol jobbra, hol balra, de inkább jobbra kacsint), a Grünen (zöldek, az SPD-től balra, de nem annyira politikailag, mint inkább radikalizmusban - a "természetért") és a keletnémet "komcsi" utódpárt: PDS.

Nos, a parlamenti választás előtt mindegyik párt kijelentette, hogy (a hatalom megszerzésért) NEM lép koalicíóra a "komcsikkal" (PDS). Ezt valamennyi parlamenti párt be is tartotta !!! A két nagy párt (CDU/CSU - SPD) még szövetségeseivel ("jobbos" FDP, "balos" Grünen) sem érték el a kormányzáshoz szükséges %-os többséget. A "komcsik"-kal és/vagy a két kicsivel (FDP, Grünen) bármelyik nagy párt kormányt tudott volna alakítani. Viszont mindegyik betartotta szavát, választási igéretét és egyik sem volt hajlandó lepaktálni a "komcsik"-kal. Sőt a két kicsi (FDP, Grünen) sem volt hajlandó egymással az egyik naggyal koalicíóra lépni!

Így az ország folyamatos (gazdasági) élete érdekében a két (csunyán vesztett) nagy párt (CDU/CSU, SPD) egymással nagykoalicíóra kényszerült.

A választás után, az eredmények alapján látva az általános elégedetlenség jeleit a kelet- és nyugatnémet "komcsik" megalakították közös pártjukat, a Baloldal-t (die Linke).

hold 2004.09.28. 17:53:18

Mindenki hülyének néz,amikor azt mondom: Lajos miniszterelnök lesz. Tudatos beszédek, tudatos visszavonulások. Kósa for Prime Minister! (Muhaha!)

Rezmuves 2004.09.28. 17:53:18

Ne dőjj be! Hát, én nem hiszem, hogy lalikerál viktór jóváhagyása nekül ellenzíki titkos vezír lenne. Jaul felípített átbaszás e, mint lalikerál maga!

böszmeferi 2004.09.28. 17:53:18

Nem is értem, miért nem ti szerkesztitek a bajor lapot?

habi 2004.09.28. 17:53:18

Hát, Pásztortáska, szívemből szóltál!!! Városunk "elitjének" tényleg van prosperitás, pezsgő (nem Törley, MUM)és polgári hacacáré - a mi bőrünkön.. És, sajna ezt mi hagyjuk...

Pásztortáska 2004.09.28. 17:53:18

„A keleti országrész második legnagyobb városa ma egy pezsgő, prosperáló polgári város” -- vajon ennyi a valóságtartalma a többi kijelentésnek is, mint ennek az idézett mondatnak? Mert az még hagyján, hogy a keleti országrész legnagyobb városát a másodiknak tartja, de vajon honnan veszi a „pezsgő, prosperáló polgári város”-t? Mert én ezzel még nem találkoztam, hiába keresem. Csak azt látom, hogy szemétkupacokat hajt a szél, fasisztoid elmebetegek gajdolnak a főtéren, kifelé megy a parasztvakítás, a háttérben meg csendesen működik a Kósa Nostra...

hipp 2004.09.28. 17:53:18

ÉLJEN KÓSA! Reszkes Halász!

197 2004.09.28. 17:53:18

Nézzük meg inkább, hogy a Hírtv, az Echotv, az Inforádió, a Lánchíd, a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap, a Gondola.hu, a Heti Válasz, a Demokrata hogy tálalják a hírt. (micsoda médiaelnyomás)

kosalander 2004.09.28. 17:53:18

jól jött, bejött kósának a német nagykoalíció említése, enélkül a német sajtó nem foglalkozott volna vele.

de most mit fog tenni a polgármester?

esetleg visszavonja azt a szerdai nyilatkozatát, amiben visszavonta a keddi kijelentését?

bachterman 2004.09.28. 17:53:18

kósa underground

donricardo 2004.09.28. 17:53:18

szerintem nem az a titkos benne, hanem az, hogy OVi még nem tudja (meg talán még a Kósa se...)

hlktalan 2004.09.28. 17:53:18

Az ellenzék titkos vezetője? Hehe. Nagy magyar titok, már a délnémetek is tudják.

bizra 2004.09.28. 17:53:18

hogyhogy nincs még fenn a deol-on? ébresztő!

Román Petra 2004.09.28. 17:53:18

Mielőtt a kedves érdeklődők böngészni indulnának, jobb ha beírják a lap keresőjébe, hogy "Kósa", aztán pedig regisztrálni kell, hogy a cikket el is tudják olvasni. Avagy irány az újságos, hátha van neki mai Zeitungja...

civiske 2004.09.28. 17:53:18

Ez most dícséret vagy bírálat?
süti beállítások módosítása