Szalonnát Szalontának

Ki a város? Kié a város? Egyre nehezebb válaszolni ezekre a kérdésekre. De úgy tartják, a kisdefekt is defekt, különösen ha a demokrácia lufigumija ereszt. 

Debrecen önkormányzata anyagilag támogatja a nagyszalontai Arany Kulturális Központ megépítését. Erről azonban csak azoknak van tudomása, akik tavaly decemberben ott voltak a hír bejelentésekor, illetve olvasták a Nagyváradon megjelenő Bihari Napló című napilapot.

Mit is írt a kinti újság?

A nagyszalontai Magyar Házban a Nyugdíjasok Egyesülete karácsonyi összejövetelt tartott. (…) Török László polgármester jeles vendéggel érkezett, a rendezvényre kollégája, Kósa Lajos is elkísérte. Debrecen polgármestere üdvözlőbeszédében kifejtette, a két települést összeköti a magyar irodalom legnagyobb alakja, Arany János, Nagyszalonta szülötte, a debreceni kollégium egykori diákja. Ezt a közös kapcsolatot szeretnék a jövőben szorosabbra fűzni, ezért Kósa Lajos hivatalosan bejelentette: anyagilag támogatni kívánják az Arany Kulturális Központ megépítését. Az épület tervét Makovecz Imre neves építész készítette, érdekes építészeti megoldásában nyomon követhető az évszázadok múlása, Arany korától napjainkig. Az épület kivitelezése 4 milliárd lejbe kerül, a szalontai és debreceni önkormányzat összefogásával, valamint mindazon települések segítségével, ahol a nagy költő megfordult, a felépülésnek nem lehet akadálya, mondta

Kósa Lajos. Török László nagyszalontai polgármester az elhangzottakat kiegészítette azzal, hogy már az épület alapkőletételének időpontját is egyeztette a két városvezető, a jeles pillanatra március 2-án, Arany János születésének évfordulóján került sor.

Szép dolog. Bár Debrecen romániai testvérvárosa nem Nagyszalonta, hanem Nagyvárad, s nem ezt támogatja, hanem azt, nyilván oka van a fejedelmi karácsonyi ajándéknak. Ám legyen! És mennyivel száll be az önkormányzat a szalontai Makovecz-ház megépítésébe? Erre a kérdésre nincs válasz, mert itthon, Debrecenben híre sincs a nagylelkűségnek. Az általam megkérdezett – jobb- és baloldali – önkormányzati képviselőknek lövésük sem volt az ügyről. Erre vonatkozó előterjesztés nem szerepel a közgyűlés legközelebbi ülésének napirendjénA polgármester nagyszalontai látogatásáról és bejelentéséről az önkormányzati tulajdonú média sem tudósított. Tehát egyelőre a nyilvánosság nem csak azt nem tudja, hogy mennyi pénzzel támogatja Debrecen Nagyszalontát, hanem az is kérdéses, hogy ki(k) döntött(ek) a közös beruházásról. Mivel közpénzről van szó, s vélhetően igen jelentős összegről, ezért bizonyos, hogy demokratikusan választott testület juthatott eme nemes elhatározásra. Ilyen pedig efféle jogkörrel csak egy van még a cívisvárosban is: a képviselő-testület. Az pedig nem döntött, hát itt a defekt.

Mi történhetett?

1. Kósa Lajos nem mondott ilyet, az újság hülyeségeket írt.

2. Az újságíró félreértette Debrecen polgármesterét, Kósa Lajos nem közpénzből támogatja a Makovecz-házat, hanem saját magánvagyonából.

3. A sajtó pontosan tudósított. A debreceni polgármester nem akart üres kézzel menni a karácsony előtti eseményre, beígérte az önkormányzati támogatást, aztán az ötletét később majd elfogadja a közgyűlés fideszes többsége.

4. Nem a debreceni önkormányzat száll be a nagy beruházásba, hanem a szintén közpénzzel gazdálkodó városi vagyonkezelő holding, hiszen van már nagyszalontai érdekeltségenem árt olajozni a kapcsolatot a Debrecenben megtermelt nyereségéből.

5. A támogatást valójában azok a Debrecenben már kipróbált építkezési vállalkozók fogják adni, akik Nagyszalontán is számítanak valami szép és óriás látványberuházásra, s a polgármester csak őket kommendálta ilyen módon.

Vagy valamelyik, vagy egyik sem. Majd megtudjuk. Vagy nem.

Egy tény, Debrecen városa van olyan tehetős, hogy saját kultúráján túl más városokét is támogassa, saját polgárainak jobbsorsát intézve más ország-város polgáraira is van tehetsége. Mára tehát már nem igazak Arany János barátjának, Petőfi Sándornak az 1847 májusában írt sorai: 

Voltál-e már Debrecenben, barátom? láttad-e a pusztai várost, vagyis e városi pusztaságot? ha porba vagy sárba akarsz fúladni, csak ide jőj, itt legkönnyebben célt érhetsz; de az orrodat jól befogd, mert különben, mielőtt megfúlnál, a guta üt meg a szalonnaszagnak miatta. Mennyi szalonna, menyi hízott disznó van itt! a szellem mégis oly sovány, hogy csak úgy csörög a bordája, éppen mint az idevaló híres talyigás lovaknak. Itt, ha vesznek is könyvet, tán csak azért veszik, hogy bele szalonnát takarjanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr49316301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cityhall 2008.01.29. 14:37:31

Itt királyság van, nincs szükség semmiféle testületi jóváhagyásra, és ha visszaállítja Lali a pallosjogot, akkor a te fejed fog legelőször hullani.

blogart · http://blogart.blog.hu 2008.01.29. 16:27:22

Fekete Pákó legyen a barátod! blogart.blog.hu

ekeke 2008.01.29. 17:37:34

"Az épület kivitelezése 4 milliárd lejbe kerül, a szalontai és debreceni önkormányzat összefogásával, valamint mindazon települések segítségével, ahol a nagy költő megfordult, a felépülésnek nem lehet akadálya, mondta Kósa Lajos." 1. Ebből is világos, hogy nem egy konkrét összeget ajánlott fel Kósa, hanem egy SZÁNDÉKNYILATKOZATOT tett és az összefogást szorgalmazta (Arany Jánosról lévén szó, dicséretesen). 2. Az épület TELJES kivitelezése 4 milliárd (régi) lej. Vagyis 28,5 millió forint. Erre kéne a TELJES összefogás. És hogy ebből az "egetverő" összegből Debrecen mit és mennyit vállalna- és mennyit Nagyszalonta mindazon települések segítségével, ahol a nagy költő megfordult... arról talán Kósát is nyugodtan meg lehetne kérdezni..:)

Sz.K. 2008.01.29. 17:52:33

Volt vagy egy hete Kósa az Echo TV-ben. Bayer Zsolttal hosszan sopánkodtak azon, hogy Magyarországon nincs demokrácia. És tényleg! Lajos csak tudja...

csucsu 2008.01.29. 18:19:26

Nagyszalonta testvérvárosa Hajdűböszörmény, amugy böszörmény is fideszes gyarmat,Kósa úr egyik szárnysegédje irányitja a fideszes várost.Talán nem véletlen,hogy milyen érdekeltségü pénzek kerülnek befektetésre?

Tomi 2008.01.29. 18:30:59

Komolyan mondom szégyen ami itt folyik. Hogy lehet valaki ennyire smutzig és magánakvaló, mint a cikk szerzője? Szűklátőkörű és buta emberek ne írkáljanak a nagy nyilvánosságnak. A határ túloldalán az a néhány magyar kétségbeesetten próbálja megőrizni magyarságát, amihez nekünk minden segítséget meg kell adnunk. Huh, 30 millió forinttól aztán összeomlik a 2. legnagyobb város költségvetése...

cilu 2008.01.29. 18:43:58

Az egész cikk rosszindulatú találgatás, egyetlen tényt, sem közöl, csak feltevéseket....végül is akkor min is kellene igazából felháborodni?

Liberté 2008.01.29. 18:45:10

Tomi, azt a 30MHUFot sem a verebek hordják ám össze Lojzinak.
Az a minimum, hogy a pógár belelát és beleszól abba, mire költsék azt amit ő megtermel.
Neadjisten véleménye is lehet róla sőt noch dazu le is írhatja.
No, oszt annyi.

2008.01.29. 18:45:36

Tomi !
Elolvastad?(sztem nem).
Érted?(pláne hogy nem).
Akkor meg minek...

arcfia 2008.01.29. 19:03:21

OFF
Mit sírtok-rítok ti ott abban a csodás városban? Bezzeg itt, demszkigrádban... Itt a fele nem valósult meg annak ami Debrecenben Kósa alatt. Nem értem mi a bajotok...
ON

Egyébként tipikus szoci csúsztatós cikk ez a 4milliárd lej-el. Jóhogy nem még számokkal is odaírod. Pluszba. Hogy sopánkodjon a paraszt a sok nulla miatt.
Másként meg egy Önkormányzatnak megvan a maga ügymenetének a rendje, amit szerencsére nálad okosabb emberek írtak meg. Lehet ám, hogy még az alapkőletétel előtt döntés születik róla.
Kósa kijelentése, miszerint anyagilag támogat nem jelenti azt, hogy támogatni is fog.
Ócska, csúsztatós, semmitmondó, tényeket nélkülöző, találgató, hangulatkeltő.
Ezek jutnak eszembe erről a cikkről...

hlktalan 2008.01.29. 19:06:16

Az egész ügyletnek semmi köze nincs a határon túli magyarsághoz. A holding bizniszét csiszolgatják. Ha a holdingnak sikerült volna a tervezett oroszországi üzlete, akkor Kósa ott építene kultúrházat az oroszoknak. Ne hagyjátok már megvezetni magatokat, emberek!

cityhall 2008.01.29. 19:09:56

arcfia, olvassál már a szemeddel! Azt a nagyváradi újság írta, amit kifogásolsz. Mi van, nem tetszik a kisebbségi magyar nyelvű sajtó szövege?
Aztán az mit jelent, amit írsz, hogy "Kósa kijelentése, miszerint anyagilag támogat nem jelenti azt, hogy támogatni is fog"? Nem nagyon megy neked ez a magyar nyelv, megértem, mert nehéz.

arcfia 2008.01.29. 19:14:22

Azért igyekszem :)

ekeke 2008.01.29. 20:12:43

arcfia.Igazán lehetnél pozitívabb..:)
Mert ebböl a hatalmas hörgeményből végül is megtudtad, hogy Nagyszalontán lesz egy Arany János kulturális központ.És ennek a 28,5 millió forintos összköltségéhez valamilyen formában Kósa Lajos is szeretne valamikor hozzájárulni, legalábbis a szándéknyilatkozat szerint.
Ennyi.

Netán azt vártad az alkotótól hogy tapsoljon ennek és kiszámolja hogy ennek az Arany János központnak az ÖSSZKÖLTSÉGE több mint a háromszorosa annak amit a "központi kulturális irányitás" akár Verebes István fiához hozzávágott,államilag, elsőfilmesként? (90 milliót)
Hogy a bálnavadászati- és űrkutatási konferenciákról már nem is beszélve.

Szabóbé 2008.01.29. 20:33:36

Mit is mondott Kósa Lajos, amikor a romániai magyar vezetésű városokba tervezett debreceni nyomulásról beszélt?
"megyünk üzletelni Romániába, és ott majd mi szedjük be azokat a magas szolgáltatási díjakat, amelyeket a külföldi cégek nálunk beszednek"
Ennyire szereti a határon túli magyarokat ez az ember. Ezt kommentáljátok, kedves magyarkodó antidemokraták!

zsüber 2008.01.29. 20:58:04

Irígy kutyák! Remélem a Ti gyerekeitek már kínait fognak tanulni az iskolában és Arany anyanylve bántani fogja a füleiket.
Bármire is költene 30 milliót (ami a teljes költségvetése a beruházásnak) Ti csak akkor örülnétek, ha a ti udvarotokba borítaná le a teherautó.
A négyesmetró árából minden magyarországi település kaphatna 159 milliót. Az nem kéne?

civiske 2008.01.29. 21:06:20

Egyszerűen nevetségesek itt néhányan.
Ha van rá pénz, akkor kapjon Nagyszalonta 30 vagy akár 60 milliót is.
Nem ez a gond.
Olyan magas ez, hogy az agynehezek nem tudnak felemelkedni a szintjére?
Kósa polgi osztogassa a saját pénzét a saját döntése alapján, más pénzéről meg döntsenek a törvényeknek és a tisztességnek megfelelően.
Az pedig tényleg nagyon gyanús, hogy az önkormányzati televízió, újság stb. nem számolt be erről a nagyszalontai kiruccanásról.

Pásztortáska 2008.01.29. 22:29:06

Tomi! Ha van rá pénz, akkor se kapjon pénzt senki a határon túl, míg itt volna rá szükség. Unom már az ócska rinyálást szerencsétlen határon túli sarjaink miatt. Én is a határon túl vagyok onnan nézve, engem miért nem támogat Szalonta?
"A határ túloldalán az a néhány magyar kétségbeesetten próbálja megőrizni magyarságát..." -- mitől volnánk olyan kétségbeesettek, te szerencsétlen?! (Amúgy, ha megőrizték, állítsák már ki, mert egyszer meg kéne néznem, mi a túró is az a "magyarság"... Addig meg megpróbálom agyam épségét megőrizni, itt a határ innenső oldalán.
arcfia! ("Mit sírtok-rítok ti ott abban a csodás városban? Bezzeg itt, demszkigrádban... Itt a fele nem valósult meg annak ami Debrecenben Kósa alatt. Nem értem mi a bajotok...") Gyere el, vazze, aztán majd meglátod azt a csodát. Én látom mindennap, ha kilépek a kapun. Csak éppen csodának nem látom, hanem egy pitiáner kiskirály tolvajbanda dúvadkodásának. (Ettől még demszki is dögöljön meg mihamarabb.)

Pannóca · http://pannoca.freeblog.hu/ 2008.01.30. 08:57:40

cityhall /királyság, pallosjog. Lalikirály csapjad? :D/ :D

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.01.30. 13:18:28

Pásztortáska!
Kérjél, vazzeg, akkor majd támogat! Kérjél munkát, mert Románia egésze fejlődik, itt meg csak kis szigetek. Ja igen, ha kell román állampolgárság, azt is megkaphatod.
(Kíváncsi vagyok, mikorra hergelitek fel annyira Kósát, hogy a pesti ár 329-ed részéért megépítsen itt is egy metró-vonalat, egy-két év alatt. Bár semmi értelme, szemben a repülőteret a Nagyállomással és a leendő távolsági buszopályaudvarral összekötő magasvasúttal.)

csak 2008.01.30. 18:27:16

Nem derül ki, hogy régi vagy új lej. Nagyon nem mindegy. A mai középárfolyam 69 forint, tehát újban a kultközpont 276 milliárd forint. Huha, metró is jár alája?

Na persze ez csakis régi lej lehet: 27,6 milkó forintban.

Hajrá Lajos, az építőipar megmentője!
süti beállítások módosítása