Kínai lesz a 13. (is)

Belső-Mongólia felé tekint a város, Madridban meg taggyűl. 


Magyarok, vissza a gyökerekhez! Nem is kínaiak, inkább mongolok lakják azt a vidéket, melynek egyik városával akar testvéri kapcsolatra lépni Debrecen. Tongliao a neve, elhelyezkedéséről, történelméről, gazdaságáról igen sok információ megtudható abból az előterjesztésbőlamiről a cívisváros közgyűlése csütörtökön fog tárgyalni. Az előterjesztő a polgármester, a megszavazás teljesen bizonyos. Ugyan Debrecen eddig nem szerette a kínaiakat (Debreceni abszurd…), az érzelmek azonban márcsak olyanok, hogy idővel változnak. Miért ne lehetne testvér egy kínai, különösen akkor, ha mongol? És miért is lesz? Sajnos, ennek konkrét megindokolásával adós az előterjesztés, pedig biztosan van valami ok, több annál, mint ami a dokumentben olvasható, aminek szövegezése akár harminc évvel ezelőtt is íródhatot volna:

A magyarországi Debrecen és a kínai, belső mongóliai Tongliao város közötti hatékonyabb együttműködés és kereskedelem érdekében, valamint a két város gazdasági és társadalmi fejlesztéseinek elősegítése érdekében, a „baráti együttműködés, egyenlőség és kölcsönös előnyök, és közös fejlesztés” elve alapján, számos megbeszélést követően testvérvárosi kapcsolatot hozunk létre Debrecen és Tongliao között.”

Debrecennek egyébként jelenleg 12 testvérvárosa van, (más források szerint 13) köztük kínai is, Tajtung Tajvan szigetéről, csak az nyugat-kínai, Tongliao meg kelet-kínai – nem égtáj szerint, hanem a demokrácia szempontjából.  

A csütörtöki közgyűlés arról a tájékoztatóról is szavaz, ami beszámol a város 2007. évi nemzetközi kapcsolatairólKorábban nagyon szerette a sajtó az efféle áttekintéseket, mert bőven lehetett szemelgetni belőlük, hogy a város pénzén ki kivel és hová utazott az előző esztendőben. Lehetne most is. Én csak egyetlen utazást emelek ki: 

„Április 13-16. Madrid (Spanyolország)

Kiküldöttek: Kósa Lajos polgármester, Kovács Lászlóné, Varga László főosztályvezetők

Költségviselő szervek: DMJV Önkormányzata, A.K.S.D. Kft

A debreceni önkormányzat képviseletében polgármester úr, főosztályvezető asszony és főosztályvezető úr, valamint Dr. Sásdi András, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke vett részt az AKSD Városgazdálkodási Kft. taggyűlésén Madridban.

A rendes évi taggyűlés keretében került sor a leányvállalatok (Nyír-Flop Kft., Bihari Hulladékgazdálkodási Kft., ECO Vasano S.R.L., Sárréti Kft.) működéséről szóló beszámolókra. Ezen kívül tárgyaltak depóterület vásárlásról, nonprofit kft.-k alapításáról, valamint új üzleti lehetőségekről.”  

Mint az köztudott, az AKSD felel Debrecen köztisztaságáért, a cég 51 százalékos tulajdonosa az A.S.A. + AVE Környezetvédelmi Holding Kft., 49 százalékos tulajdonosa pedig a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. Az előbbi székhelye Gyál (Pest megye), az utóbbié pedig Debrecen (Hajdú-Bihar megye). Akárhogy is nézem a térképet, Madrid (Spanyolország) nincs félúton a két település között. Miért utaztak mégis oda a jómagyarok a rendes évi taggyűlésre? Minden bizonnyal ez is kiderül a csütörtöki képviselő-testületi ülésen.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr93345482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civiske 2008.02.19. 12:50:43

A madridi taggyűlés már túlzás! Itthon nem mernek vigadni?

tereb 2008.02.19. 12:52:52

mi van a magyar-sumér ősrokonsággal?
sumér várost akarok testvérnek!!!

Szakály György · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2008.02.19. 13:02:22

Természetesen csakis a Mi (mint az Önkormányzatnak adófizetők) érdekünkben tartják Hispániában a közös-ülést, költségkímélés szempontjából. Ugyanis ott olyan magas a hőmérséklet már a mi fűtési szezonunk vége előtt is, hogy nem kell fűteni a gyűléstermet. Ha például Debrecenben lenne megtartva, akkor a Meggyesi-Lendvai-Gyúrcsány-féle felemelt gázárat (gázártámogatás nélkül) kellene megfizetnie az Önkorminak a mi pénzünkből, és rámenne a gatyánk is nekünk, adófizetőknek.
Lám, milyen gondos gazdák a mi vezetőink, nem herdálják fölöslegesen a köz pénzét, azaz a mi pénzünket, nem úgy, mint a minisztériumokban a KISZ-esek.
Hajrá Agyarország! Hajrá Agyarak!
(Direkt nem tettem vesszőt a hajrá után, mert a cívis-fideszes molinókon sem szokják kitenni, az országos fideszesen meg kiteszik. A mi helyi vezetőink ezt is biztosan jobban tudják, mint a pesti bajtársak.)

Sz.K. 2008.02.19. 13:26:35

Kínától biztosan nagy üzletet vár valaki. De ki?

krobót 2008.02.19. 13:47:13

vicces város lehet ez a tiétek, a főnökök mindig kitalálnak valami szívderítően mókás dolgot.
kár, hogy Mikszáth már meghalt, nagyot kaszálhatna ezekből az ügyekből.

giftpilz 2008.02.19. 13:48:38

nem értem... csak kínával van a baj, vagy egyáltalán ez a testvérvárosi dolog valami bűnös tevékenység?
a fájdalomblog, fájdalomszerzőjének mi a baja madriddal? európa polgáraiként, miért ne közgyűlhetnének az urak/hölgyek madridban egy vállalkozás és nem az adófizetők pénzén?

civiske 2008.02.19. 13:57:30

gilf..., olvasás megy?
Ez van odaírva:
"Költségviselő szervek: DMJV Önkormányzata, A.K.S.D. Kft"
A város és az ő feles cége, tehát háromnegyed város adófizető pénz minimum.

nyócker 2008.02.19. 14:00:32

Debrecennek két kínai testvérváros, Budapestnek meg egy sincs.
Nem is tudom, hogy lehet itt élni?!

giftpilz 2008.02.19. 14:39:36

valóban civiske, felületes voltam! de mit tehet a jó lajosotok, ha az a gonosz cég oda szervezte a taggyűlést! örüljetek, hogy egy világlátott ejrópai ember a polgármesteretek! :)
el lehet indulni a következő polgármester választáson, meg lehet nyerni és már lehet is utazgatni, bizniszelni a belsőmongolokkal, etc.

civiske 2008.02.19. 15:10:46

gilf... nagyon nem érted te ezeket a debreceni dolgokat, de én se mindig.
A cég oda szervezi, ahová Kósa engedi vagy akarja, tehát a polgármester nincs kiszolgáltatva a cég döntésének.
Kósa rajta tartja a kezét a külföldi utakon, tán egy éve pl. nem engedte, hogy a vagyonkezelő holding vezetői Dél-Afrikába utazzanak együtt magánútra, merthogy mit szól majd hozzá a nép. Az igaz, hogy ő nem volt rajta a tervezett utaslistán...

Román Petra 2008.02.19. 16:38:33

Information is not knowledge, mondotta Frank Zappa egykoron, és bár ő folytatta a gondolatsort, én itt megállnék egy pillanatra. Wass Albert kapcsán napokon át tartó - még a Hírszerző balliberális internetes portál jóvoltából országos hírértékűvé is vált - szekértáborosdi kapcsán jól elküldte egymást a két fél a megfelelő helyekre, de nem szorítkoztak Basa bejegyzésére, nagyjából mindenki megtette a maga bukólikus megjegyzését. Most viszont az a sajátságos helyzet állt elő, hogy a bloggazda alapinformációit készpénznek vette a lelkes társaság, és arra alapozva megkezdődhetett egy újabb filantróp cimkézés Kósának adresszálva. Amit én nem is szeretnék megakasztani, van aki kifejezetten csak ezután tud nyugodtan aludni térni, különben is - és ezt magam is vallom - egy szabad országban jogom van gyűlölni azt, akit akarok. Ezért csak csöndben s halkan jegyzém meg, hogy a szóban forgó kft esetében való igaz, a többségi tulajdonos 51 százalékkal nem Debrecen. A fránya piacgazdaság elkerülhetetlen velejárójaként azonban végbement egy tulajdonosi szerkezetátalakulás, melynek eredményeként eme többségi tulajdon spanyol befektetők kezébe került. Azt pedig még Szakály is tudja, hogy Hispánia központja.... fájdalom, de Madrid lett volna a jó válasz, bizony, bizony igénybe kellett volna venni a közönség segítségét. Tényleg sajnálom, ezért kellett oda utazni taggyűlésre. Hja kérem, knowledge is not wisdom, folytatta volt a néhai, már idézett Frank Zappa.

giftpilz 2008.02.19. 16:57:46

ez szép! ha gyülöletünk tárgyáról éppen nincs igaz hír, majd gyártunk! ebből pszichiátria lesz előbb-utóbb!

Szabóbé 2008.02.19. 18:27:46

Román Petra, mikor történt a tulajdonosváltás? Beszámolt erről a városi TV vagy a Debrecen újság, vagy a deol.hu?
Engem érdekelne, de nem találok róla hírt sehol. Hol lehet olvasni???

Szabóbé 2008.02.19. 18:28:49

Azt is elárulhatnád, mint benfentes, hogy miért kell az új kínai testvérváros?

cityhall 2008.02.19. 18:32:49

Tudtommal az AKSD nyereségesen működik. A tulajdonos cégei is nyereségesen működnek.
Akkor mi a faxért viseli a költségeket a DMJV önkormányzata is? Ezt nem értem, mert a DMJV önkormányzata nem tulajdonosa az AKSD-nek. Szóval?

remiz 2008.02.19. 18:42:34

ez nagyon érdekes!
azért voltak áprilisban Madridban, mert spanyol tulajdon lett.
ha jól számolok, ennek már tíz hónapja.
erről miért nem tájékoztattátok a debrecenieket? a debrecenieknek nincs közük ahhoz, hogy a 49 %-os cégüknek ki az 51 %-os tulajdonosa?
románpetra én ezzel nem dicsekedtem volna.
remélem, hogy csütörtökön valaki megkérdezi a polgármestertől, hogy miért kussoltak eddig, és ezt miért egy románpetrától tudja meg a város közvéleménye. hehe.

Szabóbé 2008.02.19. 19:20:12

Felhívtam az önkormányzati képviselőmet, hogy mondja már meg, mióta viszi spanyol cég a szemetemet. Azt mondta, hogy ő erről nem hallott, és máskor lehetőleg ne vacsoraidóben zavarjak.
???

kosuttér 2008.02.19. 19:55:57

Nem kellenek a kínaiak, mert már most is sok van belőlük nálunk!
Magyar szemetet magyar cég kukázza!
Mit szólna ehhez Wass Albert?

vipera 2008.02.20. 12:59:02

Wass Albert köszöni szépen jól van, az itt folyó vitáknak (is) köszönhetően akkora lett a kereslet, hogy több könyvesboltban már csak elvétve található egy-két példány míveiből. Ezúton tolmácsolom a Kráter kiadó hálás köszönetét, a jövőben is számítanak Basa hathatós segítségére.

koldus 2008.02.23. 09:00:00

Ide nekem a mórokat is jelszóval, Debrecen "nagyjai" (Botond nyomában) demonstárlták expanziós elkötelezettségüket a szomszédos Hispániában...
süti beállítások módosítása