Hegyi beszély

Mi értjük ezt a sajtós dumát. De értik-e Brüsszelben?
   

Hegyi Gyula szocialista EP-képviselő irodája az alábbi közleményt adta ki ma:


Független médiát - helyi szinten is!

Magyar ajánlás a jelentéshez

Az alternatív média támogatásáról készít jelentést az Európai Parlament Kulturális bizottsága. A jelentés a média főáramához nem sorolható közösségi, kisebbségi és egyéb médiumok fontosságára hívja fel a figyelmet. Hegyi Gyula, a bizottság magyar tagja ezzel kapcsolatban olyan ajánlást fogalmazott meg, mely szerint a közösségi médiának nem csak a központi, hanem a helyi hatalomtól is függetlennek kell lennie. A magyar képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy az önkormányzati választások után a hatalom képviselői valóságos tisztogatásokat rendezzenek az ilyen helyi lapoknál, rádióknál és televízióknál. Hegyi Gyula szerint az újságírói és szerkesztői függetlenséget helyi szinten is tiszteletben kell tartani, és fontos, hogy ezt az Európai Parlament is elismerje. Az ajánlásról a következő hónapokban szavaz előbb a kulturális bizottság, majd az Európai Parlament.

Brüsszel, 2008. április 7.

Földeák Iván

Hegyi Gyula EP-képviselő sajtótitkára 

A témáról volt már itt szó nemrégiben (Ütik-e az újságírókat?), ezért nem taglalom a „mélységeket”, pusztán néhány észrevételt tennék Hegyi képviselő – egyébként méltányolandó – igyekezetéhez.

1. Brüsszeli magyarjaink gyakorta megmutatták már, hogy ott a messzi távolban könnyebben szót ért balos és jobbos hazánkfia, együttes cselekvésre is képes. Ha egy jobboldali EP-képviselőnk is támogatná nevével a fentieket, akkor nem tűnne olybá, hogy csak a szociknak fáj a méltánytalanság, mivel az ő médiásaikat érte szerte az országban 2006 óta.

2. Hegyi Gyula tudhatná – volt rá számos példa ifjú demokráciánk történetében –, hogy amikor választási hatalomváltással az ő szocialista kollégái vették át az irányítást a falvakban-városokban, akkor ők sem hagyták a hátukban a korábbi jobbos helyi sajtósokat, hanem szépen kipaterolták őket a médiából, a bizalmi posztokról, s ugyanígy fognak tenni, ha egyszer újra győznek.

3. Hegyi szerint fontos, hogy az Európai Parlament is elismerje az újságírói és a szerkesztői függetlenség tiszteletben tartását helyi szinten is. Na jó, majd elismeri. És akkor mi fog ettől változni Debrecenben vagy Pécsett? Semmi. Legfeljebb ebben az ügyben is kiröhögik Brüsszelt.

4. Kérdés, hogy Hegyi mondandóját megértik-e egyáltalán Brüsszelben. Legfeljebb a volt szovjet csatlósállamokból érkezettek. Európa civilizáltabb részében ugyanis a települési önkormányzatok nem működtettek és most sem működtetnek úgy médiát (újságot, rádiót, televíziót, online-t), ahogy ez a volt keleti blokkban máig szokás, tovább éltetve a szocialista hagyományokat.

5. Azt elérni, hogy a „közösségi média” nem csak a központi, hanem a helyi hatalomtól is független legyen, nem európai deklaráció kérdése. Ennek eléréséhez az szükségeltetne, hogy a települési önkormányzatok – közvetlen vagy közvetett – média-tulajdonlását törvények tiltsák épp a hatalmi visszaélések, az állampolgárok objektív tájékozódási lehetőségének hiánya miatt. Azt is megakadályozva törvényileg, hogy a jelenleg köztulajdonban lévő nyomtatott és elektronikus sajtót a helyi hatalom mostani birtokosai a csókosaiknak játsszák át. Balosoknak, jobbosoknak, mindegy. Van erre is megoldás, a „közösségi média” közösségi felügyeletére, biztosan tudja ezt Hegyi Gyula is.

Ha majd komolyan gondolja, akkor szóljon megint.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr1415514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agent provocateur 2008.04.08. 08:06:02

Bravó "Basa" -- így kell ezt, az objektív közösségi tájékoztatás jegyében: ha valaki neked nem tetszőt ír (ami az "objektívnak" tekinthető "igazság" felé mutat) alkalmazz cenzúrát, szedd le a commentek közül...
Ettől megintcsak nem leszel a sajtószabadság bajnoka -- maradsz, ami vagy: egy kiábrándult, sértett újságíró és ember. Igaz, ez az állapot most már ott tart, hogy -- bár tudod, hogy amit legtöbbször leírsz köszönőviszonyban sincs a valósággal, illetve nulla hitelességgel bír -- el is hiszed, amit írsz...

Szabóbé 2008.04.08. 08:34:50

Mily szépek a névtelen szidalmazók, akik a téma megvitatása helyett az íróját gáncsolják nagy elánnal! Ha nincs érv, köpjünk egyet magyarok!
A Hegyi Gyula szövegéből számomra az nem világos, hogy mi tartozik az ő értelmezésében a közösségi média kategóriájába, mert ez nagyon bő így.

cityhall 2008.04.08. 08:51:41

Haha! Ha a fideszéket bírálja, az a baj, ha a szocikat, akkor meg az a baj. A provokátoroknak csak az a fontos, hogy szarral kenjék be. Haha!
Hegyi Gyula különben újságíró volt, mielőtt politikus lett, de a szövege többet érne, ha nem lenne ennyire általános. Brüsszelt pedig nem érdekli, mi van nálunk a médiában, ebbe ők nem szólnak bele, ha a politikai berendezkedés egyébként demokratikus rendszerű. Tehát nincs megoldás.

civiske 2008.04.08. 10:17:14

Ott van a gond, hogy a városvezetők azt hiszik, hogy övék a helyi sajtó, mert ők győztek a választásokon, ezért őket kell szolgálnia teljes terjedelmében.
A városi sajtó szerintem nem a győzteseké, nem egy párté, hanem az egész városé. Nem is lenne szabad pártpolitikának és pártpropagandának lenni, ahogy most van.
Csak közhasznú információknak. A mostani állapotok tényleg olyanok, amik a pártállamból maradtak itt a médiában, és ennek a kihasználása nagyon visszatetsző egyes rendszerváltó pártok és politikusok részéről.

EDD 2008.04.08. 10:28:48

civiske ez így van! Amúgy kiegészíteném annyival ,hogy az országos sajtóra is vonatkozzon ( minimum a Magyar Televízióra)Még hozzátenném, hogy a politika megjelenése nem gond, ha kiengyensúlyozott, nem részrehajló.

EDD 2008.04.08. 10:40:08

egy vicc , nehogy szomorúak legyünk a mai napon:
Gyurcsány országát járja, s látja, hogy egy gyermek az újszülött kismacskákat pakolgatja:
- Ez is szoci, ez is szoci, ez a macska is szoci.
Gyurcsány nagyon megörül. Megsimogatja a kissrác buksiját és megdicséri. Pár nappal később ismét arra jár, és látja az említett fiút kismacskákat pakolgatni:
- Ez a macska fideszes, ez fideszes, ez is fideszes.
Ferencünk elkomorodik, majd megkérdezi a fiút:
- Mondd csak, hogy lehet, hogy múltkor még szocik voltak a macskák, most meg már fideszesek?
Mire a fiú:- Hát nem látja? Kinyílt a szemük.

lavoár 2008.04.08. 10:57:22

ez a vicc ócska, a gond pedig kitartó.
szabadságot a sajtónak!

EDD 2008.04.08. 11:01:43

A humor ellenzéki műfaj. Szabadságot a sajtónak, így van lavoár .Szeretnék reggel úgy Mtv-t nézni,hogy nem a Napkelte megy rajta, hanem valami bbc alapú reggeli hírműsor.

lavoár 2008.04.08. 11:11:24

a vicc akkor is ezeréves, rengeteg változata volt már más szereplőkkel.
a napkelte rendkívül gyatra műsor, Basa sokszor megírta, egyetértek vele.
le a gyárfás-maffiával!

EDD 2008.04.08. 11:25:13

Lavoár hát igen.A demokráciánk csak 18 éves , fejlődhet még.Egyszer csak rájönnek a közmédiumok, hogy a költségvetésük az emberek adójából származik és nem a pártok nagylelkűségéből.

lavoár 2008.04.08. 11:42:10

dehogy jönnek rá a közmédiumok! nincs azokra gondolkodás bízva.
amíg az országos közszolgálati médiumok vezetőiről igazából az éppen soros kormány(koalíció)dönt, a helyi sajtó vezetőiről meg a polgármester és a környezete, addig nem lesz itt semmi változás 50 év múlva sem.

oblomov 2008.04.08. 12:33:05

"Az MSZP körül ki kell alakulnia egy olyan új koalíciónak, amely lényegében mindenkit tömörít, aki nem kér a Fidesz diktatórikus és a nyugatos értékekkel ellentétes uralmából. Ilyenek pedig nagyon sokan vannak a háromezernél több önkormányzatban, a civil szervezetekben, a hazai kisebbségek között, a hivatalos egyházi kurzussal elégedetlen keresztények, az alternatív életvitelű fiatalok, a progresszív és a jobbközép értelmiség soraiban."

209.85.135.104/search?q=cache:mv4-57QkEFYJ:www.nepszava.hu/default.asp%3FcCenter%3DOnlineCikk.asp%26ArticleID%3D1028309+hegyi+gyula&hl=hu&ct=clnk&cd=6&gl=hu

Nem lenne világosabb beszéd szimplán fideszellenes "közösségi, kisebbségi és egyéb médiumok" fontosságáról beszélni?
Enélkül valóban: "Kérdés, hogy Hegyi mondandóját megértik-e egyáltalán Brüsszelben." :)

Sz.K. 2008.04.08. 12:43:46

Lassan ébrednek baloldalon. A Fidesz már évek óta ezt szervezi, csak a baloldal ellen egyesítve minden lehetséges partnert, személyt, szervezetet, szakszervezetet, fórumot, kisbírót stb.
Nil novi sub sole!
(Nincs új a Nap alatt!)

oblomov 2008.04.08. 13:07:37

Persze, tán még Basa is tudja, hogy spontán (félálomban) privatizálódtak a megyei pártlapok, amik rögtön függetlenekké is lettek a Nap alatt.

Hegyi Gyula 2008.04.09. 16:23:54

Nem akarom kommentálni a teljes vitát, de annyi tény, hogy Belgioumban is vannak önkormányzati lapok, az Etterbeek--ben (Brüsszel)levő lakásombnan is jön havonta, s a polgármester mindegyikben szerepel:-)
süti beállítások módosítása