Ki mit mondott?

Borókait meghúzták, Kósa tanúvallomást tehet a bíróságon.

1. A Heti Válasz főszerkesztője, Borókai Gábor volt a debreceni Kőr Dáma Egyesület legutóbbi vendége a minap. A jobboldali érzelmű cívis hölgyek összejöveteléről tudósításban számolt be az önkormányzati tulajdonú helyi televízió: kétféle módon is. A DTV hírműsorában a következő volt hallható Borókai szájából a média helyzetéről:

Van egyfajta gazdasági nyomás, és vannak a politikának is céljai helyben és országosan, hogy olyan szépnek láttassuk a politikusokat és a politikai irányvonalakat, amilyennek ők szeretnék.

A városi tévé honlapján azonban már csonkítva olvasható a szöveg:

Van egyfajta gazdasági nyomás és vannak a politikának is céljai, hogy olyan szépnek láttassuk a politikusokat és a politikai irányvonalakat, amilyennek ők szeretnék – mondta el Borókai Gábor főszerkesztő.
Kimaradt a „helyben és országosan”. Bár a városi tévé honlapján szó szerint szokták rögzíteni a nyilatkozatokban elhangzó legérthetetlenebb, legmagyartalanabb mondatokat is, most úgy döntöttek, hogy e tudósítás írásos változatában megrövidítik a volt kormányszóvivő gondolatát. Nem tetszett Borókai szövege, hogy a helyi média is olyan szépnek láttatja a politikusokat, amilyen szépnek ezek a politikusok látni szeretnék magukat? Hm. Mielőtt valaki eltévedne, jegyezzük meg, hogy nem egy baloldali szimpatizáns újságíró-szerkesztő nyilatkozatát módosította a fideszes DTV. Érdekes. Arról már nem is beszélve, hogy egy tisztességes médium munkatársai nem tesznek ilyet senkivel, nem rövidítik, nem cenzúrázzák nyilatkozatát ily módon, mert ez alapjaiban ellentétes a szakma követelményeivel, a hiteles tájékoztatás kívánalmaival. Ráadásul mennyire piti ügy ez az egész, ahogy a csonkítással igyekeznek kivonni magukat Borókai kijelentésének hatálya alól, és éppen így tesznek bizonyságot Borókai megállapításának – rájuk is vonatkozó – igazsága mellett.
Vagy csak trehány munkáról van szó, az elhangzottak írásos rögzítésekor véletlenül ez a szövegrész kimaradt, épp ez.

2. Példátlan perkifejlet előtt állunk, valószínűleg nagy médiaérdeklődés fogja kísérni azt a bírósági tárgyalást, ahol Kósa Lajos polgármester lesz a koronatanú. Ha lesz. De ne szaladjunk előre! A Népszabadság írt arról a vállalkozóról, aki pereskedésbe kezdett, mert az új debreceni piaccsarnokban nem kapta meg azt az üzlethelyiséget, amire állítása szerint személyesen Kósa tett ígéretet neki. Ha igazat mond a felperes és a vele azonosan nyilatkozó tanúk, akkor nehéz helyzetben van a polgármester. Olyasmire tett ígéretet, amire jogszerűen nem tehetett volna, azt a látszatot keltette, hogy ő el tudja intézni az üzlethelyiséget, „befolyásával üzérkedett”. Ha bevallja Kósa, az nagyon kínos. Ha tagadja, akkor meg azt kockáztatja, hogy a továbbiakban a további vállalkozók ezután nem fognak neki hinni, amikor debreceni bizniszek kapcsán tesz nekik mindenféle elkötelezettségeket. Se így, se úgy nem jó. Ezért valószínűsíthető, a peres felek megegyezésével elkerülhető lesz, hogy Kósa tanúként a bíróság elé álljon. Ettől függetlenül cívishonban nem sok jövőt jósolhatunk a felperes vállalkozónak és a vele azonosan nyilatkozó tanúknak, sem családtagjaiknak. Ha valótlant állítottak, akkor még kevesebbet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr96426077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.04.15. 07:41:00

a ketteskéhez szólnék hozzá: ha tagadja, akkor sem lesz semmi. a király azt mond a plebs-nek, amit akar, nem? eddig sem hittek neki a vállalkozók. néhány misi zsebbe, és el vagyunk felejtve.

bomi 2008.04.15. 08:24:02

Ész megáll... Valóban ezek lennének Debrecenben a legnagyobb problémák? Ezek miatt érdemes billentyűzetet ragadni? Miféle védőburokban éltek ti ott?

civiske 2008.04.15. 08:27:31

Kósa úr szokott olyan igéreteket tenni, aminek a kimondásakor már tudja, hogy nem lesz belőle semmi. De csak a kishalaknak. Ebben az ügyben szerintem az a példátlan, hogy egy kishal merészel pereskedni.

A DTV-ben pedig nem először fordul elő, hogy más szöveg van a műsorban, ami elszáll, és más szöveg a honlapon, ami megmarad.

cityhall 2008.04.15. 08:30:24

Debrecen legnagyobb problémái a munkanélküliség, az elszegényedés, a növekvő bűnözés, az egyre pofátlanabb magyargárda, és probléma még a politikailag egyoldalra szolgáló közpénzes média és a hatalmi túlkapásos polgármester. Ez a mi védőburkunk. Otthonos.

lavoár 2008.04.15. 08:42:32

előzetes tájékoztatást kérek arról, mikor hívja be tanunak Kósát a bíróság, mert szeretnék elmenni nézőnek.
szerintem nincs olyan debreceni bíró, aki be merné hívni a polgármestert.

bomi 2008.04.15. 08:45:22

Munkanélküliség, elszegényedés, növekvő bűnözés: biztos így van, és erről csakis Kósa úr tehet.
magyargárda: ez (legalábbis egyelőre) sehol sem probléma, csak fölfújt lufi, alibi.
Politikailag egyoldalra szolgáló közpénzes média: igen, ez valóban probléma, mégpedig országos.
Polgármester: látom, megvan a bűnbak. Irigylem a védőburkotokat.

Sz.K. 2008.04.15. 08:46:20

homi, mi annyira jól élünk Debrecenben, hogy nekünk már ezek a legnagyobb problémáink. Költözz ide, neked is jó lesz!

cityhall 2008.04.15. 08:48:38

"erről csakis Kósa úr tehet" - hát ezt ki állította?
Ja, te bomi.

a tatu 2008.04.15. 08:50:32

megérdemelnétek egy demszkyt, csak egy évre. visszasírnátok a jót.

Szabóbé 2008.04.15. 08:56:23

Az elfogultságokkal van gond ebben az országban.
A jobbosok szerint a jobbos média manipulálhat, a jobbos polgármester hatalmaskodhat, a balos nem. A balosok ugyanígy működnek, csak fordítva.
Mikor fogunk oda eljutni, hogy semmilyen média ne manipuláljon, semmilyen polgármester ne éljen vissza? Mikor tudunk politikai elfogultság nélkül elítélni minden stiklit az elkövető politikai hovatartozásának mérlegelése nélkül?
Mert addig messze nekünk Európa.

Lőrincz Katalin 2008.04.15. 09:12:03

Kíváncsi lennék, mit szól ehhez Borókai úr, aki elismert tekintély az újságíró szakmában.

states 2008.04.15. 09:13:35

Szarul mehet a baloldalnak Debrecenben, ha ezt és ennyit bírták előbányászni...

csigekert 2008.04.15. 09:21:31

States:
mennyire bal- vagy jobboldal kérdése az, hogy egy polgármester tesz-e jogtalanul ígéretet vállalkozóknak vagy nem tesz? hol van ebben a pártpolitika?

Sütemény1975 2008.04.15. 09:32:30

a libsik csak vergődnek Debrecenben, mert szar látni, hogy lehet ezt elkúrás nélkül is, jól csinálni. nemsokára országos váltás is lesz! :)

lavoár 2008.04.15. 09:36:30

országos váltás? az jó lesz!
szeretném, ha a debreceni városi televízió főszerkesztője lenne az országos közszolgálati tv vezetője, és azt is szeretném, ha Kósa lenne a miniszterelnök.
akkor majd az egész ország úgy érezheti, hogy Debrecenben él. fasza!

Lehoczki Viktor 2008.04.15. 09:44:21

Úgy emlékszem Demszky Gábor többször is tett ígéretet, hogy megépíti ő állami és egyéb segítség nélkül is a 4-es Metrót, mert meg van rá a pénz. Ehhez képest mostanra a Budapest Fővárosi Vagyonkezelő eladta szinte az összes értékpapírját a fővárosnak (szinte mindet áron alul) 6 év alatt és üres a kassza. Dolgoztam nekik és össze is vesztem azon velük, hogy 1 értékpapír eladása nem siker, ha 4000 Ft-ért adjuk
el amikor a BÉT-en 4120 Ft az átlag ár még akkor sem, ha az államtól 2 évvel előbb (1000 Ft-os áron kapták.) Büszkék voltak a "nyereségükre".
Kósa Lajos lehet, hogy tett ígéretet szóban és nem tartotta be. Ez nem túl szép. (Sem az ígéret be nem tartása, sem a felelőtlen ígérgetés.) De én minden SZDSZ és MSZP vezetőtől hallottam már olyan ígéretet, amit nem tartott be. (10000 db után nem számolom tovább.)

Sz.K. 2008.04.15. 09:48:35

Felmentést adhat-e egy politikusnak az, hogy más politikusok is hazudnak?
Miért a kisszerűségek jelentik a mércét, amihez igazodnak?

Állampolgárként: Ha mások lopnak, én is lophatok?

negatív 2008.04.15. 10:17:37

Sz.K.!

A felvetett logika szerint persze, hogy lophatsz, csak nem olyan nagy értékben, mint mások, vagy nem olyan sokat, mint mások:-)

oblomov 2008.04.15. 10:45:10

A Piacfelügyeletet mi okból is perelik, ha Kósa az állítólagos károkozó? Hiteles tájékoztatást itt helyben, please!

cityhall 2008.04.15. 11:03:03

A cikkben világosan benne van a tényállás. Az üzlethelyiségeket a piacfelügyelet osztotta, Kósa csak ígéretet tett. Kósa nem adhatja ki a piacot, ezért őt nem lehet perelni.
Nem olyan bonyolult ez, oblomov, csak nem szabad gyorsabban olvasni annál, mint a szövegértés sebessége. Ez személyenként változó, sok gyakorlással mindenki kitapasztalhatja a sajátját.

oblomov 2008.04.15. 11:46:05

A cikk szerinti tényállítás, hogy "ha igazat mond a felperes", akkor Kósa "azt a látszatot keltette, hogy ő el tudja intézni az üzlethelyiséget, „befolyásával üzérkedett”." Ezért kérdem: de mit vétett a bemószerolt Piacfelügyelet?

Lassabban kérdezzem?

cityhall 2008.04.15. 11:53:59

Másról beszélünk, oblomov.
A cikk a Népszabadságban jelent meg, arra van a hivatkozás.
Ez nem cikk, hanem egy blogizé, posztnak hívják vagy minek. Ha nem olvasod a cikket, akkor nehezebb érteni a blogposztot.
Csak segíteni akartam. :)

oblomov 2008.04.15. 13:16:07

A blogposzt a linkelt cikkben "állítólagos károkozó"-ként, a posztban "koronatanú"-ként nevesített politikus állítólagos "befolyással űzérkedéséről" vizionált. A Népszabó cikk legalább az alperes személyét megjelölte, tehát ha nem olvastam volna a cikket, akkor nem kérdezhettem volna rá a kártérítésért perelt alperes vétkének mibenlétére.

cityhall! Téged Kósa vétke, engem meg a perbeli konkrét tényállás részletei érdekeltek volna (nem függetlenül persze Kósa peres ügyben játszott érdektelen szerepétől sem, ami nem lehet a "koronatanú" szerepe). Szerinted mindkettő világos és egyértelmű. A blogger szövege alapján igazad is van. Én azonban már nem a szövegértő, hanem az értő és aktív olvasásnál tartok, így amíg a "hiteles tájékoztatás kívánalmait" illető elvárásaink nem egyformák, addig szükségszerűen beszélünk másról-másról.

Kösz a segíteni akarást. :)

cityhall 2008.04.15. 13:39:16

Oblomov, gratulálok, te győztél, mert én már nem tudlak követni, következésképpen te értelmesebb vagy nálam.
Átolvastam megint a Népszabadság cikkét, de nem találtam benne az "állítólagos károkozó" megfogalmazást a polgármesterre. Nyilván már olvasni sem tudok, ezért kétszeresen győztél.
Sikerült jól megkavarnod ezt az egyszerű ügyet.
Eddig azt hittem, az a felperes kára, hogy nem nyithatott üzletet a piaccsarnokban, de már ebben sem vagyok biztos.
Kósa Lajos kára természetesen más természetű ügy, de ebbe már bele sem merek menni...

csigekert 2008.04.15. 13:47:20

jaj, nagy a baj! polgármester úrnak be kell mennie majd dolgoznia a parlamentbe, pedig tavaly ő volt, aki legkevesebbet vett részt az országgyűlés ülésein, de ezután nem teheti, mert a fidesz úgy döntött, hogy akár 50 ezer forintra is büntethetik képviselőiket elbliccelt szavzásonként.
jaj, nagy a baj, a kiesett lóvét megint debrecenből fogja előteremteni.

szülő 2008.04.15. 14:05:49

Tavaly novemberben még újabb száz évet kívánt a jubileumot ünneplő Műhelytelepi Általános Iskolának Halász D János alpolgármester, múlt csütörtökön pedig a szülőkkel szemben ülve mosolyogva bólogatott, amikor Kósa Lajos polgármester gyakorlatilag két választást kínált: gyors „halállal” már szeptembertől megszűnik az iskola, vagy lassú agóniára ítélve, tagintézményként várja ki, míg elfogynak belőle az osztályok.
www.haon.hu/hirek/Hajdu-Bihar/cikk/gyors-halallal-mulik-ki-az-iskola/cn/news-20080415-10415564
Szórakoznak itt a mi és a gyerekeink kárára. Mikor mond igazat Kósa és a bandája?

Ráviny 2008.04.15. 14:35:38

Országosan verik magukat a fideszesek, hogy a nemzetellenes kormány tönkreteszi a kis iskolákat, Debrecenben meg a HALÁLOSZTÓT játssza Kósa király. Rája fogok szavazni!

oblomov 2008.04.15. 17:01:48

"Ha bebizonyosodik, hogy Kósa Lajos valóban ígéretet tett a vállalkozónak, s utasítást adott a piacfelügyelet munkatársának, akkor ennek akár súlyos anyagi következményei is lehetnek: a társaság ugyanis 18 millió forint kártérítésre tart igényt a piacfelügyelettől."

Induljunk ki az eredeti hírből, a la Kácsor Zsolt:
Állítólag tehát 18 millát ítélhetnek meg kártérítésként a felperes vállalkozásnak, amit annak az alperesnek kellene leperkálnia, aki (Kácsor szerint) sem ígéretet nem tett, sem jogellenes utasítást nem hajtott végre, ennélfogva - fent tálalt értelemben - károkozó is aligha lehet.

Ha viszont a tényleges konkrét anyagi kárt mégis egy polgármesteri ígéret elhangzása, továbbá a "felettesi" utasítás kiadása (ill. annak be nem tartása) eredményezte, ahogy azt újságíró a saját szövegezésében állítja, akkor a kártérítési pert az "állítólagos" károkozóval szemben kellett volna megindítani, aki a befolyásával űzérkedve (politikai haszonszerzési céllal, vagy vétlenül, esetleg szándékosan, de mégiscsak) egy konkrét káreset okozója lett.

Újabb tényekkel Kácsor tálalását, jogérzékét Basa sem támogatja meg, viszont (az "állítólagos" károkozó személyéhez kapcsolva) nóvumként még bedobja a feltételezett koronatanú várhatóan véres bosszújának elkerülhetetlenségét. Mindezt a ki mit mondott/nem mondott alternativitástól függetlenül. (Van kalapja/nincs kalapja)

cityhall! Ügyes kútmérgezéseknél ("megkavarásoknál") nem kifejezetten elvárás, hogy a kommentelők körében win-win szituációk jöjjenek létre. Abban azonban igazad van, hogy az általad kifogásolt megfogalmazás idézésében nem voltam teljesen szöveghű. Átvitt értelemben (vagyis tartalmilag) Kácsort mégis elég pontosan idéztem. Szólj, ha nem!

cityhall 2008.04.15. 17:14:10

Oblomov, ügyes! Végre valaki nem gyomorból kommentel!

Szerinted Kósa "véres bosszújának elkerülhetetlenségét" jelenti az, hogy "cívishonban nem sok jövőt jósolhatunk a felperes vállalkozónak..."?

Ezt az értelmezésedet nagy túlzásnak tartom. Arra azonban van példa, hogy a városházával nézeteltérésbe keveredett vállalkozó a későbbiekben már semmiféle önkormányzati megrendelést nem kapott, mert központilag letiltották, a felesége meg véletlenül beleesett iskolájában a pedagógus-leépítésbe. El is költöztek a városból, mert elfogyott körülöttük a levegő. Meg a megélhetés.

oblomov 2008.04.15. 17:20:22

Már megint igazad van. Ha a vállalkozás büféjében nem fogyaszt majd véreshurkát a király, vagy a katonásan fegyelmezett cityhall, az nem lesz véres bosszúnak mondható. Túloztam.

:)

cityhall 2008.04.15. 17:22:21

Nem kötözködni akartam, csak azt hittem, tudsz valamit... :)

jegger 2008.04.15. 17:50:16

Ilyen, mosolyogva, rágózva BÓLOGATÓ JÁNOSokra van nagy szükség a város vezetésbe. Így könnyen keresztül vihető minden elképzelés ami az "udvar" érdeke. HAJRÁ debrecen!
A Mühelytelepi Iskolába 2 gyermekem járt.
Elégedettek voltunk az ott folyó oktatás szinvonalával és a gyerekekhez való hozzá állásal.
Ma az egyik gyerek az ELTE-n végzett jogász, a másik végzős orvostan hallgató. Mindketten kiváló eredménnyel tanulnak.
Tehát jó alapokat kaptak!
Sajnálom, hogy a sok jános bólogatása miatt egy tollvonással bezárnak ilyen kiváló intézményeket.
A királyság csemetéi biztonságba vannak!

szülő 2. 2008.04.15. 18:00:22

Azt mondjátok meg,mit tehetünk az iskoláért? Néhányan bármire képesek vagyunk a gyermekeink érdekében! Kétségbeejtő az az érzés,hogy nem tudjuk megvédeni a saját város vezetésünk ellen, hiába a kifogástalan szakmai színvonal.

mhtp 2008.04.15. 18:24:24

Valami furcsa véletlen folytán Debrecenben azokat az iskolákat sosem zaklatják, amelyeknek Fideszes az igazgatója vagy a helyettese. A fene se érti.

oblomov 2008.04.15. 19:28:26

Ha jól értem, akkor a jelenlegi kapacitáshoz képest jövőre 2 db első osztálynyi gyerek hiányozni fog a rendszerből.

A kérdés az, hogy lesznek-e mégis olyan iskolák, ahol ennek ellenére jövőre párhuzamos első osztályokat terveznek indítani, de főként, hogy ennek létezik-e elfogadható indoka. (Elfogadható, és elégséges indoknak számít, ha az illető isi környékéről iratkoznak be oda az elsősök, míg a Műhelytelepre, vagy az UAMK-ba utaztatni kéne más "körzeti illetőségű" elsősöket.) További kérdés, hogy mi lesz a helyzet ugyanebben a vonatkozásban két, majd három, ill. négy, stb. év múlva?

Más támadási/védekezési pont nincs.

oblomov 2008.04.15. 19:34:10

Ja, és a "versenyistállók", ahova a szülők versengve és önként utaztatják bárhonnan a csimotáikat, azok nem számítanak.

lewko 2008.04.15. 20:42:42

A kérdés az, hogy Halász D. alpolgármester helyből hülye, vagy nekifutásból.
Fél éve még mit is mondott? Azóta talán nagy lett az általános iskolás korú gyerekhalandóság arrafelé?
Pojáca.

Szintén Szülő 2008.04.15. 21:20:28

Oblomov! Maga ugye most nem azokat a politikusokat mentegeti, akik szemrebbenés nélkül tudnak hazudozni a választóknak, és bűneiket tetézve pont a gyerekeik ügyében.
Száradjon le a kezem, ha megint ezekre adom a szavazatomat.

oblomov 2008.04.15. 23:26:37

Ha egy tárgyban döntéskényszer van, akkor azon szempontokat keresem, amik alapján a döntés (bárki hozza meg azt) megítélhető (eredményesen támadható). Nem foglaltam állást abban, hogy a konkrét döntés az iskolabezárásról jó-e, vagy rossz.

Amíg szabad iskolaválasztás, -alapítás, helyi tanterv van, addig sok minden benne van a pakliban, akár az is, hogy az (fideszes/mszp-s) igazgató 20 szakkörre tud pénzt szerezni. De az is, hogy egyes szülő egyszerűen csak tanítót/tanárt, esetleg pedagógiai módszert, iskolaszerkezetet választ. Ezeket a körülményeket is lehetne persze támadni, de felesleges, hisz hitelesen csak szakfelügyelet támadhatná, ami meg ugye nincs.

Döntéselőkészítőnek akkor marad a városházi adminisztráció, akik azt látják, hogy egyik isiben sem áll meg a gyerek a növésben, ugyanakkor esetleg eltérők a működtetés költségei per koponya.

Aki "csak" hazug-politikust akar alázni, annak én nem állok útjába.

Legfeljebb majd Basa. ;)

Szintén Szülő 2008.04.16. 06:13:00

Lehet szépíteni, de egyszerűen aljas és sunyi dolog az, amit évek óta művel a városvezetés a szülőkkel és a gyerekekkel beiskolázás környékén kész helyzet elé állítva őket, nem is beszélve a pedagógusokról.
A gyerekszületések alapján már most lehet tudni nagyjából, hogy a város melyik részében mennyi beiskolázandó gyerek lesz 5-6 év múlva. Ebben a városban nem nagy a népmozgás, de ezzel együtt évente lehet finomítani az adatokat. Ebből és más trendekből a szakemberek nagy pontossággal évekkel előre meg tudják mondani, hogy mikor és hol mennyi elsős várható, tehát hol kell új osztályt indítani stb.
A városvezetés ezeket az információkat titokban tartja, a szülőket és az iskolákat hülyének nézi és úgy is kezeli. Ez itt a hatalmas baj!

civistroli 2008.04.16. 07:48:23

lewko!
Szerintem Halász D. enyszerűen s..nyaló! Azonkívül sajnos nem ért semmihez! Az idei beiskolázást is jól megoldotta. Két gyerekem jár egy közeli iskolába a harmadikat aki most lesz elsős egy jó távoliba veték volna fel! De több ismerősöm is így járt. Az Oktatási Iroda meg a nagy okos Halász D.-re hivatkozott.

méhészborz 2008.04.16. 12:57:49

K.ZS.!
Az iskolabezárások sztem talán több debreceni lakost érintenek,és tipikusan önkormi hatáskörben vannak. Ezért talán ezzel kellene foglalkozni többet.Mint ahogy ezt itt többen leírták, a városvezetés sokat hazudozik,és hülyének nézi a cívist.Talán ez több, mint a DTV mindenki által ismert 'függetlensége'.
Vagy ez ciki? (úgy értem a jövőt illetően)

MeggyesBukta · http://www.meggyesbukta.tk 2008.04.26. 11:29:14

Vigyázzatok magatokra Ti is! Nehogy tanulmány készüljön a vezetés megbízásából a Basahalom boulevard kicsinálására is, ugyanúgy mint Esztergomban történt a civilek által létrehozott szeretgom.hu oldallal megesett.

A városvezés Esztergomban hazudik, folyamatosan hazudik!

szeretgom.hu/tags/tag/szeretgomgate/

lavoár 2008.04.26. 12:43:37

milyen érdekes, hogy a helyi hatalom által nem kedvelt Szeretgom.hu és a Basahalom boulevard is nagy sikereket ért el a magyar blogok legrangosabb versenyén, a 2007-es Golden Blogon. :)
hajrá, Szeretgom, hajrá Basahalom!
süti beállítások módosítása