Zuhan a bulvár?

Megdöbbentő példányszámadatok a Matesz honlapján.

 

 

Láttad, mekkorát esett vissza az Inform Média napilapjainak eladása? Lehetséges ez? – e szavakkal hívta fel figyelmemet egyik régi, sokat tapasztalt kollégám a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) honlapján látható friss adatokra.

Nézzük! Az Észak-Keleti Napló értékesített példányszáma 2008. harmadik negyedévében napi 89 692. Hogy a nagyságrend érzékelhető legyen, pillantsunk rá az előző évek adataira. 2007. második félévében 143 636 példányt adtak el naponta, 2006. második félévében 153 425 példányt, 2005. második félévében 156 397 példányt, 2004. második félévében 158 768 példányt.

De mi az az Észak-Keleti Napló? Mert valójában ilyen újság nincs. Az osztrák tulajdonban lévő Inform Média három megyei napilapját, a Hajdú-bihari Naplót, a borsodi Észak-Magyarországot és a szabolcsi Kelet-Magyarországot futtatja ezzel az elnevezéssel, „ernyő márkanévvel”, merthogy a három különálló lap összeadott példányszáma jobban mutat a különböző listákon, különösen a hirdetők, az ügynökségek számára készített kiajánlásokon, bár mindenki tudja, hogy valójában egy matematikai műveletről van szó. 

De térjünk vissza a számokhoz! Mint látható, 2004 és 2007 között 10 százalékkal esett az eladott példányok száma, ez nem kis szám, nagyjából mégis beleillik abba a trendbe, amelyik a napilapok eladási mutatóinak csökkenéséről árulkodik világszerte. A szeriőz lapok kelendőségének visszaeséséről van tehát szó, miközben a bulvár lapok stagnálnak vagy éppen folyamatosan növekszik eladott példányszámuk. Ez a felismerés volt az, ami az Inform Média lapjait az utóbbi években egyre drasztikusabban a bulvár irányába tolta, de mint látható, kevés sikerrel. A megyei napilapok olvasói leginkább saját környezetük hírei iránt érdeklődnek, azokat a helyi információkat keresik, amelyek tájékozottá teszik őket saját világukban, megkönnyítik életüket, részesévé teszi őket a helyi közéletnek. Azt az olvasnivalót várják-várnák, amit máshol és mástól nem kaphatnak meg.

Aztán kapnak, amit kapnak. Választási lehetőség nincs, a magyar megyei sajtó monopolhelyzetben van, s ezzel gyakorta vissza is él.

De térjünk vissza ismét a számokhoz! Lehetséges-e, hogy egyik évről a másikra 54 ezerrel, több mint egyharmadával csökkenjen a három megyei napilap példányszáma? A mostani adat a hiteles, vagy a korábbi éveké? Esetleg a pontosságáról híres Matesznél írtak el valamit? De akkor miért nem tiltakozik az Inform Média? Vagy tényleg az olvasóknak lett elegük?

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr42785808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.11.24. 14:42:10

az iformédia egy fos, és ezt te tudod a legjobban.
az emberek (vagyis én) inkább valami onlájn médiumhoz fordulnak hírekért, ami hitelesebb, mert a médiumot készítőnek nem áll érdekében hazudni.
ha mégis kiszagolják a sumákolást, akkor a hiteltelenség miatt a - legtöbb esetben pol hátszelű - nyomtatott média sorsára jut.

pálmafa 2008.11.24. 15:09:02

Szeretném remélni, hogy valós adatok mutatják a független baloldali informos újságok(?) példányszámának csökkenését. Állítom: a napló nem tölti be a hiteles tájékoztatás funkcióját, a libsi-bolsi, gerinctelen főszerk.helyettes csúszó-mászó, hosszú nyelvű behódolása a hatalomnak, lépten nyomon tetten érhető. Ahol egy csaló, interjúalanyokkal manipulóló külsős tudósíthat, hát ott erős kételyek vannak a hiteles tájékoztatást illetően! A plázacicák, csupaötösök, kisállatszépségversenyek, olvasó szerkeszti oldalak, fogadj örökbe stb. rovatok az újságírás-szerkesztés-kiadás mélypontját jelenítik meg naplóéknál. A helyesírási, tartalmi tévedésekről nem is szólva.

Spitz 2008.11.24. 15:12:50

Igen, a nagy példányszámesés beleillik a mai trendbe, de valószínűleg a gyatra tartalom is hozzájárul ahhoz, hogy az olvasók lassan elfordulnak a Naplótól. Nyalizós, igénytelen lett pár év leforgása alatt, és én már régóta arra várok, hogy legyen gazdaságtalan is, hátha a tulaj végre eladja, és normális kézbe kerül. Mondjuk, speciel ebben sem hiszek, a Napló már nem lesz soha olvasható.

pálmafa 2008.11.24. 17:21:45

Na, most nézzétek meg, milyen megállapodást írt alá Sz.M. valami médiagxci céggel. Nem a tájékoztatás minőségére, gyorsaságára, hanem a reklámbevételekre! Ennyiből áll az ő értékrendjük: a pénz mindenhatósága, minden és mindenki fölött!!

kiss lászló 2008.11.24. 18:13:08

A Matesz honlapon téves adat szerepel: egy lap kimaradt a három közül.
Ha valakit érdekel megküldjük a 3 lap adatait.

üdv KissL.

Pásztortáska 2008.11.24. 19:20:58

kiss lászló! Ha tudsz valamit, írd meg! Mért kell könyörögni? Amúgy meg a Napló mindig is szar volt, csak ennek vannak fokozatai. Egyszerűen olvashatatlan, és hányni kell az igénytelenségtől. De ez legalább pontosan megfelel a mai újágíróknak, meg a TK-ról és társairól kibocsátot kommunikáció szakos papírt lobogtató analfabéta, íkúhiányos, totálisan tájékozatlan, műveletlen, segghülye bagázsnak, akik manapság soha nem látott mélypontra süllyesztik ezt a mindig is hiénaságáról felismerhető, dögszagú, gerinctelen szakmát.
Újságot régen se újságírók csináltak, hanem pl. egyetemisták az egyetemi lapokban (ld. Egyetemi Élet a rendszerváltást megelőző években), vagy lelkes amatőrök, akik saját pénzüket kockáztatták, mint sokan e honban a rendszerváltás körül. Ez, amit ma látunk manapság már nem újságírás, hanem pénzcsinálás, bármi áron. Csak Hajdúföldön még az országos átlagnál is alacsonyabb nívón megy ez. Mint minden, ami ebben ezen ugar egekig magasztalt fővárosában van.

pálmafa 2008.11.24. 19:46:20

Na, megszólalt a főcenzor Miskolcról! Védi a mundért!

kecsege endre 2008.11.24. 20:47:00

kissl.
Tedd ki amid van...ide a blogra...akkor elolvassuk és majd értékeljük!
Ez a kerek és emberes...nem sunnyogni!Kirakni!

PozAko · http://pozako.freeblog.hu 2008.11.24. 22:56:36

Szerencsére ennyire nem vészes a helyzet. Az utóbbi két évben elég gyakran volt szerencsém olvasni a Kisalföldet, és bár az igazságtartalmát annyira nem tudtam belőni, nagyságrendekkel színvonalasabb újságként jelent meg, mint a HBN & tsai. A cikkek színvonalán túl egy dolgot hoznék példának: a Kisalföldben az SMS rovat minden lapszámban majd' fél oldal terjedelmű, és nem a 4 láb a vezető része.

megmondÓ 2008.11.24. 23:31:23


csak nem eljött a böjtje annak,

hogy mindemegyei lap

a vörös páviánseggeket nyalja?

Jandera 2008.11.25. 08:26:31

Az informtól a valamire való újságírókat kirúgják. Hamarosan a portálok máshonnan lopott gyermetegül gyenge irományait olvashatjuk lapjaikban, meg a cikknek álcázott hirdetéseket.

pálmafa 2008.11.25. 08:35:19

Ki a fenét érdekli az, hogy mi volt a legolvasottabb a vörössxggnyaló lap internetes portálján?! Na, ezért sem ér egy kapal szxrt sem ez a szennylap! Mai lap vezető cikkében orbitális helyesírási hiba kijelentő módban dupla t-vel a büntet! Tényleg analfabéta pírszinges plázacicák írják, akik hanyatt esnek attól - vagy köcsög-kovács-gnóm zs-tikától - , hogy viszont látják a monogramjukat a nagy hbn-ben!

döm 2008.11.25. 12:02:59

Már többször megírtam nekik, hogy nem szabályos amit csinálnak, mert a törvénybe benne van, hogy az internetes tartalomnál a reklámokat megkülönböztethetővé kell tenni vizuálisan a cikktől. Le se..
Az ismerőseim gyengébben fogalmazó része is bármikor lekörözné az ottani legerősebb állandó munkatársat, a jobban fogalmazó része meg csinált egy színvonalas blogot. Egyre inkább ilyen helyekre tevődik át az értelmes gondolatközlés.
Az inform szerintem mindenkinek nyal, legyen az bármilyen oldali, de főleg legyen az bármilyen ott pénzt hagyni akaró potenciális ügyfél. Sajnos rengetegen nézik, ezért én is szoktam hozzászólni, főleg az utóbbi idők városrombolásaihoz. A cenzúra nem erős náluk, szerintem azért, mert fel lehet mutatni, hogy sokan szólnak hozzá, és valakinek fogalmazni is kell helyettük. Egyszer be is írtam nekik, hogy mikor utalják a pénzt, mert az újságot, mi hozzászólók írjuk.

rokidoki 2008.11.25. 16:47:28

Nem olvasom!!!!!

ruszkibaka · http://ruszkibaka.blog.hu 2008.12.02. 19:14:06

gratulálok a hét blogggere címhez..hisz magam is megkaptam ötödikként..üdv..a péterfián innen..ha érted..

Ericcartman (törölt) 2008.12.06. 20:25:50

Teljesen megértem.Az Inform Média ezen újságai egy semmitmondó,haszontalan,tények nélküli újság,ideje volt h rájöjjenek véégre erre az emberek.
süti beállítások módosítása