Húsz év után görbeség

Akadálymentességről ne is álmodjunk! Szépül a cívis külváros. 

Levelet kaptam lájf, Ejni írta, fotókat is küldött, köszönöm bizalmát. Ahogy nálam szokás, jöjjön a teljes szöveg:

 

„Több mint 1200 négyzetméter út és járda újult meg az elmúlt hónapokban a Nagyerdő keleti részén. A rekonstrukciókra azért volt szükség, mert a burkolat több helyen évtizedek óta nem volt felújítva. Új járdán közlekedhetnek a gyalogosok a Bessenyei utcán, az idősek otthona előtt. A Thomas Mann utcához csatlakozó szervizút pedig új aszfaltréteget kapott a napokban. Nyár óta a Nagyerdő keleti részén több mint ezer négyzetméteren újítottak fel a járdákat és aszfalt utakat. A rekonstrukcióra mintegy 3 millió forintot költött a város. A körzet önkormányzati képviselője szerint ezekre e felújításokra nagy szükség volt. Bizonyos területeken ugyanis több évtizedes, kopott, gödrös volt az útburkolat. Ilyen utcák most is vannak, ezért a felújítások jövőre is folytatódnak. Ez azonban csak az egyik nagy feladat. A körzet lakóinak a falfirkálókkal is fel kell venniük a harcot. A graffitisek hatalmas károkat okoznak a körzetben. Nem kímélik sem az épületeket, sem a padokat.”

Így a fenti idézet a Debreceni Városi Televízió oldalárólmég januárból, de mennyibe kerülhetett vajon ez?

A kép a Veres Péter utcán készült Debrecenben, 2009-ben. A városnak ez a része a 80-as évek végén kezdett kiépülni, a 90-es évek nagyszabású terve volt, hogy trolibusz jár majd erre, hogy kiszélesítik az utat az átmenő forgalom számára, óvoda épül, áruház, és ami még kell egy fejlődő városrészbe. A kiszélesítés elmaradt, a kétsávos út két oldala beépült. 2008-ban megépült az óvoda, és az év őszén eljött a pillanat, amikor a gyalogosforgalom számára járófelületet biztosítottak. Ez a sárga homokba hanyagul beágyazott csoda, ez a mi szép, új, modern, bár kissé talán mégis csak keskeny járdánk. Ajánlhatom mindenkinek, induljon el egy városnéző körútra, ugyanis ez a járda olyan, mintha gyerekkoromban rajzoltam volna. Egyszer ickázni lehet a kis kockákon, egyszer sima kiszélesedő betonfelületen futhatunk át egy lakó kocsibe hajtóján, aztán nagy ívben balra kanyarodva meglapul a kerítés mentén a lombosodó fák alatt, hirtelen átvált, átkelünk a túloldalra, majd ugyanilyen rapszodikusan, hol erre hajolva, hol arra hajolva keskenyebb járdalapok és szélesebb aszfaltozott szakaszok váltják egymást, a gyermeki lélek játékosságát idézve.

Az embereket végül is összehozza, hiszen meghitt közelségben kell elhaladniuk egymás mellett, ha a járdán akarnak maradni, arról nem beszélve, hogy akadálymentességről ne is álmodjunk, hiába a regula az akadálymentes építkezésről. Félreértés ne essék. Örvendetes, hogy a két évtizedes sárdagasztás után legalább ennyire is futotta, de hát így van ez időtlen idők óta, nálunk mindig éppen csak ennyire futja.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr251057110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sikereimesbukasaim 2009.04.10. 09:42:00

Én itt lakok a Veres Pétertől kb 1 percre de rohadjak meg ha tudom melyik részén készült ez a kép :D

Amúgy 2 bevásárló központot és egy szórakoztató központok ígértek a legutóbbi választáskor erre a környékre... várjuk..

Frank Columbo 2009.04.10. 10:07:20

Miez? Ez EU kompatíbilis? :D Vagy ez csak egy ideiglenes megoldás ami kb 10 évig lesz használatban? Két lábbal kell azt kirúgni aki ezt jóvá hagyta. Az építető cégtől meg megvonni a működési engedélyt, ez nem munka hanem egy szar. Tanulja meg síkba hozni az utat, nomeg legalább 2x ilyen szélesnek kell lennie egy járdának, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy ha már építkeznek akkor mellé egy bicikli utat se ártana építeni, persze ez csak álom. Nem tudom ki ennek a környéknek a képviselője, de ahol én lakom annak a városrésznek sem tudom ki lehet e képviselője, lehet azért, mert az ég világon semmit sem tett még a választókörzetéért.

a_tom 2009.04.10. 10:20:48

Szerintem az útvonaltervezést komoly kutatás támasztja alá.
Összeállítottak egy tesztcsoportot(5-10 alkoholista ismerős), végigsétáltak a két pont között, a dülöngélésük által rajzolt görbéket átlagolták és ez lett az eredmény. Természetesen ezen kutatás felemésztett párszázmillió forintot, a kivitelezésre ezért is jutott kevesebb, de legalább a lehető legjobb megoldás született.

Ejoy 2009.04.10. 10:47:44

Ez nem a vámospércsi sarkon van? Az új óvodában minden "EU konform" valószínűleg ott van előírva, hogy árnyék nem kell a gyerekeknek, mert na az ami nincs...

Tepsifan · http://kephatas.blog.hu 2009.04.10. 10:50:27

Ezek a kockakövek, kb. a következő komolyabb esőzésig maradnak szintben egymással!

csárli hárper 2009.04.10. 10:54:11

Egy hetet adok és felszedik a "népek"....

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2009.04.10. 13:41:34

Ha elég vastagon raktak a beton járólapok alá bányahomokot, akkor azért pár záport ki fog bírni a járda, de az első fagyok után garantáltan minden járólap külön síkban, ferdén fog állni, és el is lesznek csúszva egymástól.
A tűsarkú cipős hölgyemények meg úgy fognak ugrálni járdalapról járdalapra, mint az őzikék a gázlónál kőről kőre.

Ne feledjük: A víz szalad, a kő marad...

Egyébként valóban, kiváló alapanyagul fog ez szolgálni a barikádokhoz.

Ha nem lett volna lelőve előre a poén, hogy ez egy közterületen lévő járda, akkor a fényképek láttán a következőket gondoltam volna:

Mézgáék már nem győzték fizetni a panel közüzemi díjait, ezért kiköltöztek külterületre. A zártkertben egy hivatalosan gazdasági épületnek álcázott nyári konyhába bútoroztak be.
Géza bá kéz alól vett pár betonlapot, amit lefektetett a konyha, meg a kert végi pottyantós budi közé, hogy ha a murcitól rájön a szaladhatnék, ne legyen szügyig sáros, mire célba ér.

sztiv_info · http://sztiv.info 2009.04.10. 17:03:24

Én majdnem 15 évig laktam ott, 88-tól 2003-ig és szomorúan tapasztalom, hogy a környék mit sem változott. Akkor is messze volt a "civilizáció" de most mégjobban eltávolították... Trolibusz? Most van 11-es meg 25-ös busz, ami félóránként jár csúcsidőben. Régen azért a 11-es 20-percenként jött. De lehet, hogy én szoktam bele a jóba, itt a Tóciban azért nem kell sokat várni ha utazni akarunk.Mindenesetre hiába a szép házak és a zöld környezet, nem mennék vissza kertes házba lakni ilyen buszközlekedés mellett.

A választásokon mindig ígérgettek, hogy ez meg az épül majd, de ez csak arra volt jó, mint minden ígéret, amit a politikusoktól hallunk. Lássuk be, nem éri meg oda kivinni egy áruhzat, mert a helyi 101-es bolt néven működő CBA vagy Privát üzlet (mikor ki üzemelteti) is pang az ürességtől.

Egyébként a kép a Veres Péter - Vámospércsi sarkon készült a távolban a Kocka ABC-vel.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.04.10. 17:52:15

3 misiből csinálták a bessenyei járdát? az elé a nyugotthon elé, amiben le se szarják a szegény öregeket, és ha tehetik alázzák őket a dolgozók? remek, kérem, remek.

sikereimesbukasaim 2009.04.10. 18:50:57

Vámospércsi - Veres Péter sarok valóban... hát tragikus... még szerencse, hogy a következő helyi képviselő választáson indulni akarok, jobbat csinálunk majd a népnek ide :D
süti beállítások módosítása