Ambíciómese

Van egyszer, hol nem van, van egy város, aminek a lakói nagyban szeretnek gondolkodni. Van templomuk a város közepén, amit nagynak tisztelnek. Van vasútállomásuk, az is nagy, meg az erdő a város szélén, de még a piac is nagy, bár új épülete jóval kisebb, mint a lerombolt régi volt.

Ennek a városnak az ura, a polgármester, nagytöbbségű közgyűlés élén lett nagyhatalmú úr. Vannak ám többen, akik bár eredendően a nagyúr hatalmából kaptak hivatalt, mégis úgy gondolják, az ő munkájuk eredménye, hogy a nagyúr nagy lett s maradt mái napig. Szinte mind médiákus emberek. Az egyik önkormányzati fennhatóságú lapkiadó egy nagypéldányszámú hetikiadvány élén, de ő most a városi pletykák szerint a kiadványa megmaradásáért aggódik, a másik a nagy helyi tévé királya, aki többet gondol magáról, de nagyon.

Nagyot álmodott ő, nem is egyet, hanem hármat. Úgy gondolta, hogy mivel az elkövetkező országgyűlési választásokon nagyon nagy fölénnyel győz az a párt, amit eddig is szeretett nagyon-nagyon, ezért ő most benyújthatja az annyira nem is nagy számláját. A helyi tévé igazgatójaként első kívánsága, hogy ő lehessen a város kulturális alpolgármestere, mert ő ezért nagyon megdolgozott.

De ha lehet ennél többet kívánni, ő akkor mégis ennek a kis hazának a nagy közszolgálati tévéjében töltene be valami nagy pozíciót.

Bár hamár a remélt nagy fölénnyel győz az eddig szolgált pártja, hát mégis leginkább a Nagy Amerikai Államokban a magyar nagykövetségi sajtófőnök lenne, magában Washington DC-ben, mert az neki dukál eddigi áldozatos munkájának megjutalmazásaképpen.

Ezt az ambíciómesét mindenki kedveli a nagyotálmodó főnök hivatalában, mert egyrészt szeretnék őt messziről nézni, másrészt azért, mert ha az igazgató elmegy a városházára vagy Budapestre vagy Washingtonba, akkor előrébb lép a kisfőnök, s aki eddig alább volt, az lesz a kisfőnök, s aki még alább volt, abból lesz reményes, és így tovább, és még a kameraállványt hurcoló ember előtt is beláthatatlan perspektíva nyílik meg, ha a nagyember eltávozik.

Amit most leírtam, az mind a nagyfőnök közvetlen környezetéből származó információ, ha ők nagyot mondtak, akkor én is.

Kedves gyerekek, aludjatok jól, merjetek nagyokat álmodni, mert addig sem vagytok ébren, addig sem gondolkodtok!

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr141647399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.01.09. 09:33:42

írásodban érződik a gogol-csehov tengely. :)
csinovnyikok mozgatják az országot, csak nem tudnak róla.

meg én 2010.01.09. 09:58:33

... a legjobb a washingtoni állás lenne... jó messze

pannonfunk 2010.01.09. 10:30:07

Nyilvánvalóan nem azt az embert kell sajtófőnöknek kinevezni, aki évek óta a médiában dolgozik, hanem a krumplipucolót. Mert mindenki egyenlő, nem?

Bár ha már átváltottunk a fene nagy kommunizmusból a fene nagy kapitalizmusba, akkor mégiscsak sajtóban dolgozó szakembert kellene kinevezni sajtószakembernek. De nem ám a saját kutyánk kölykét, mert ez sok csúnya ballib megmondóember aszongya, hogy mit mutyizunk. Küldjünk ki valami frankó, alkalmas embert, mondjuk a Bolgár Györgyöt. Esetleg az Aczél Endrét, ő mintha lett volna már kint. Mind bizonyított szakember, biztos nagyon jól járna vele a következő fidesz kormány.

Netuddki. 2010.01.09. 10:41:15

Mijafszom aza kulturális alpolgármester?

Netuddki. 2010.01.09. 10:41:15

@meg én: Ja, égesse csak Magyarországot. Azaz nem tudom mit csinálna ott, de tartok töle, hogy az lenne a legjobb ha semmit. Akkor meg minek.

Netuddki. 2010.01.09. 10:49:43

@Bachterman: Tartok tőle arról sem mi lesz a következménye annak amit csinálnak.

Netuddki. 2010.01.09. 10:49:43

Most nem azért, de ha valóban annyira kétséges a ténykedése egy-két embernek, akkor nincsen pár tökös debreceni, aki számon kérné ezeket?
Bakker, ott éltek, a Ti pénzeteket költik.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.09. 10:49:43

@pannonfunk: es az erem masik oldala,h minden szentnek maga fele hajlik a keze :)
Nem kell am mindenkinek oldalt valasztani. Van olyan is aki teljesen semleges. De ha megsem, a munkahoz akkor is objektiven all hozza. A profik :)

pause 2010.01.09. 12:00:27

pfejjj de utalom ezt a varost,de ez amugy barmelyik nagyonn cegre is rahuzhato nagymese...:D

pannonfunk 2010.01.09. 12:02:08

@kitvalasztanal.hu: Az a helyzet, hogy a kommunikáció, sajtó, média mára teljesen politika lett. És az a helyzet, hogy a politikát politikusok csinálják. És a politikusoknak van politikai hozzáállása. Bár megpróbálhatjuk felfedezni a politikamentes politikát, mint ahogy van már cukormentes cukorka, meg koffeinmentes kávé, meg alkoholmentes sör, csak valahogy ezek mégsem az igaziak...

Hanzo The Razor 2010.01.10. 12:13:46

@kovi1970: A kulturális alpolgármester az, akinek a ha felesége egy szakmájára alkalmatlan pedagógus, akkor varázspálcáját meglengetve egyre jobb helyekre protezsálja. A hátszéllel bőven visszaélő feleséget persze a tantestület jobban utálja, mint a nebulók.
@kovi1970: Alakul a számonkérés, ami késik, nem múlik! Azaz dolgozunk rajta, csak nem a média oldaláról közelítjük meg a dolgot.

TuriGábor 2010.01.10. 12:13:46

A sors úgy hozta, hogy a három munkahelyből kettőben részem volt, bár nem személyes ambícióból. Ezért elmondom, hogy Washingtonban diplomataként dolgozni izgalmas, de nagyon felelősségteljes vállalás. A magyar nagykövetségen nincs sajtófőnök, hanem sajtóattasé - magam egy idő után a jobban hangzó kommunikációs igazgató titulust használtam -, aki beosztott diplomata. Főnöke a nagykövet és annak helyettese, az első beosztott. A diplomata köztisztviselő, aki munkáját a mindenkori kormány iránti lojalitással köteles végezni, betartva a szolgálati és az államtitkokkal kapcsolatos rendelkezéseket. A washingtoni sajtóattasé feladatköre szerteágazó: naponta kell szemléznie és a Külügyminisztérium számára kivonatolnia a mérvadó amerikai orgánumok magyar vonatkozású cikkeit és eseményeit, információkkal kell ellátnia az amerikai médiumokat, személyes kapcsolatokat kell ápolnia az újságíró szakmával, sajtótájékoztatókat kell szerveznie, szerkesztenie a követség honlapját stb. Széles körű tájékozottságot, szakmai jártasságot, magas szintű nyelvtudást, kapcsolatteremtő képességet, pontosságot, rendszerességet, megbízhatóságot igénylő munka - nem protokoll-jellegű tevékenység. Fontos, de a nagykövetség egész feladatrendszerét tekintve nem meghatározó munkakör. Elláthatják karrierdiplomaták (akik nem ezt tekintik pályájuk csúcsának), de van arra is példa - mint az én esetemben -, amikor szakmai háttérrel rendelkező külsős egy adott, azaz négyéves ciklusra kapja a megbizatást. A washingtoni sajtóattasé munkájának sajátosságát és kiemelt felelősségét az adja, hogy a világpolitika központjában dolgozik, magasan kvalifikált, Magyarországon nem ismert, rendkívül professzionális közegben.
Mozgástérben, önállóságban a sajtóattaséi munkánál nagyobb lehetőségeket kínál egy Debrecen méretű város alpolgármesteri tisztsége (ami politikai funkció). Külszolgálatom letelte után a külügyminisztériumi státusz helyett többek között ezért választottam ezt a folytatást - de ez a négy év már a helyi nyilvánosság előtt zajlott.
Én mindenesetre mindkettőt közszolgálatnak tekintettem.
süti beállítások módosítása