Angolul lett testvérváros a görög?

Immáron tizenhárom testvérvárosa van Debrecennek, csak az nem világos, mi a neve a legújabbnak.

Cívishon közgyűlése ma úgy döntött, hogy egy görög várossal létesít testvéri kapcsolatot – erről az országos sajtó is beszámolt Kósa Lajosra hivatkozva. Konkrétan Patrasszal. Hogy? Igen, Patrasz. Ez szerepel a polgármesteri előterjesztésben is, amire rábólintottak a városatyák. Az a gond, hogy ezt a várost ugyan angolul Patras néven emlegetik, de mind görögül, mind magyarul a neve: Pátra (Πάτρα).

Tény, hogy itt-ott, leginkább angolból rosszul fordított hírügynökségi anyagokban és utazási irodák prospektusaiban és honlapjain Patrasznak írják a város nevét, ettől függetlenül hivatalosan nem így hívják, se otthon, se nálunk. Ennek tisztázása megért volna néhány perces munkát, apró tájékozódást a polgármesteri hivatal munkatársaitól. Vagy legalább megkérdezhették volna Halász János kulturális alpolgármestert a helyes írásról, a valós névről, hiszen ő – a közgyűlési előterjesztés szerint – nem egy alkalommal fordult meg az ötezer éves múltra visszatekintő városban, előkészítendő a testvéri kapcsolatot.

Bár a név nem mellékes, a lényeges kérdést se feledjük. A hivatalos önkormányzati portál így számol be a mai közgyűlés eme témája tárgyalásának egyik momentumáról: „Az előterjesztéssel kapcsolatban a független Turi Gábor azt kérdezte, hogy milyen módon valósulna meg a tervezett együttműködés. Kifejtette azt a véleményét is, hogy a meglévő testvérvárosi kapcsolatok sem gond nélküliek. A képviselő-testület azonban támogatta az előterjesztést.”

Pátra a tizenharmadik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr131851357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robusto 2010.03.19. 09:38:18

disz iz Pátraaaaaaaaaaaaaaaaaaa

nyuszichat 2010.03.19. 11:30:19

Egyébként szép város. Pár éve jártam ott.....nem Debrecenre gondoltam...:):):)

anotherlife2time.qwqw.hu
sexhell.hu

TuriGábor 2010.03.19. 12:07:00

A városházi tudósítás pontosításra szorul. A Közgyűlésben előbb az alábbi kérdést tettem fel: Debrecennek egy tucat testvérvárosa van, az idei testvérvárosi keret mindössze kétmillió forint (korábban 8 millió volt) - hogyan kívánja ilyen körülmények között az új kapcsolatot működtetni az önkormányzat?

Majd hozzászólásként elmondtam, hogy mivel jelenleg a létező kapcsolatok ápolása is nehézségekbe ütközik - lévén, hogy több közöttük ad hoc jelleggel, formálisan köttetett -, indokolt volna azok számát csökkenteni, és kölcsönös érdekek alapján öt-hat várossal intenzívvé és tartalmasabbá tenni az együttműködést. Nincs például testvérvárosunk Franciaországban vagy Nagy-Britanniában, holott a nyelvtanulás miatt ez igen fontos volna.

A jövőre vonatkoztatva ezeket a szempontokat ajánlottam a képviselők figyelmébe. A szavazáson tartózkodtam.

Ehhez itt annyit teszek hozzá, hogy tapasztalataim szerint a nyugat-európai városok három-négy testvérvárosi kapcsolatot tartanak fenn, többnyire civil adományok és aktivitás révén. A hangsúly egyre inkább az Európai Unió által kínált, konkrét célokra irányuló, közös pályázatokra helyeződik át, amelyhez a városok sokszor a testvérvárosi kapcsolatoktól függetlenül keresnek partnereket.

Turi Gábor

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.19. 15:27:40

ennek ellenére a patrasz szép kis mellényúlás a parasztoknak.
süti beállítások módosítása