Gigaáruházak a belvárosban

A Fidesz nem ért egyet a városvezetéssel.

„Nem szerencsés újabb óriásdobozokat építeni a már meglévők mellé” – érvelt több alkalommal is a helyi Fidesz. „Nem is értem, hogyan láthatja egy felelős városvezető településének fejlődését a gigaáruházakban” – mondta a párt egyik önkormányzati képviselője. Az új pláza kínálta munkahelyek említése pedig erős csúsztatás a polgármester részéről – vélekedett a fideszes városatya –, hiszen ezek nem feltétlen új vállalkozások, hanem inkább az életbemaradásért az új plázába települő már meglévő belvárosi üzletek. Viszont így azok helyén űr keletkezik, ráadásul több kisvállalkozás – élelmiszer-, ruhaüzlet, vendéglő – fogja becsukni a kapuját a környéken, ami munkahelyek megszűnéséhez vezet. A városban mai napig is az emberek nagy része állami pénzből él, a legnagyobb munkaadó az egyetem és az önkormányzat. Ezen kell változtatni – hangoztatta a Fidesz helyi politikusa.

Jól beszél.

De mindez nem Debrecenben történt, hanem Szegeden, ahol Árkád Szeged néven a debreceni Fórumhoz hasonlatos gigaáruházat építtet ugyanaz a befektető. A polgármester nagy-nagy támogatásával – mint ahogy az Debrecenben is történt. Ott Botka László tette le az új monstrum alapkövét, itt Kósa Lajos. Van különbség? Nincs. Illetve van. Botka szocialista, Kósa fideszes. Van ennek jelentősége egy belvárosba települő, a hagyományos kereskedelmet tönkrevágó betonmonstrum ügyében? Nincs. Illetve van. Mert ha Botka fideszes lenne, Kósa meg szoci, akkor a szegedi Fidesz rajongana a gigaáruház megépítéséért, a debreceni Fidesz pedig teli torokkal tiltakozott volna ellene. De nem tiltakozott. Sőt.

Az önkormányzati választás előtt minden postaládába eljuttatott fideszes szórólapon Kósa Lajos polgármester felsorol néhányat a „közös eredményekből”.  Az egyik: „2009-re a város és debreceni magánberuházók összefogásával elkészült a térség legnagyobb üzletközpontja, belvárosi parkolója és irodaháza, a Fórum Debrecen.” Mint látható, a Fidesz álláspontja szerint itt kampányolható eredmény az, ami Szegeden ellenkampányolható bűn.

Kinek van igaza? Melyik Fidesznek?

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr442353352

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1kutya 2010.10.07. 19:42:32

"a te kommunistád rossz kommunista, az én kommunistám jó kommunista"

ennyi...

Pásztor Tibor · http://pasztortibor.hu 2010.10.07. 19:42:32

Még egy bevásárlóközpont, ez is belvárosi, itt is a Fidesz szeretné. És itt értékes épületeket is rombolnának hozzá.

hetivalasz.hu/uzlet/megis-leghajo-32311

Rainbow_ 2010.10.07. 20:07:52

nem kell ezen csodálkozni, minden politikus gerinctelen...

csoko20 2010.10.07. 20:25:35

És hány üzlethelység áll üresen Debrecen belvárosában? Meg azért a Fórumban sem fenékig tejfel az élet...

Bambano 2010.10.07. 20:51:46

A fidesz azt sem tudta eldönteni, hogy szidni kell vagy dicsérni a bajnai kormány dolgait... majd pont egy áruházban fognak tudni dönteni...

meg milyen jó az a fórum (egyébként nem az), de a Latinovics erőművel miért nem dicsekednek?

Pannóca 2010.10.07. 21:11:07

Az is durva, hogy mennyire más lett a fórum mint a látványterveken... az a barna burkolás, meg a sok növény barátságosabb lenne.

Hanzo The Razor 2010.10.07. 22:04:37

Szépen néznek ki a gyalogosok is a kanyarodósávban, forgalomtól elzárt területen.

bierkamp 2010.10.08. 05:23:35

A ROHADT FIDESZNEK mindig csak az jó ami az övék, és amit ők csináltak...ezért imádják a saját kommunistáikat de a többi komcsi az rossz ember....MARHÁK!
Rákosi Viktort is elzavarják majd, mint a Rákosi Mátyást!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.10.08. 05:23:36

Lenyűgöz a Fidesz kormányzása. Orbán Viktor biztos benne, hogy nem természeti okai voltak a vörösiszap-ömlésnek, hanem emberi. Ám éppenséggel a gátszakadás előtt két héttel ellenőrizte a környezetvédelmi főfelügyelet a MAL vörösiszaptározóját. Természetesen ennek az intézménynek az élén is elmeszelték az addig ott tevékenykedő vezetőt, és Illés Zoltán fideszes államtitkár személyi titkára került ebbe a felelős beosztásba. Akinek csupán a természeti értékekhez egy köze volt: a Búbos Banka Kör aktivistájaként igyekezett búbos bankákat menteni. Zay Andrea nem csak remekül mentett búbos bankákat, de egy iskolai tanító végzettséggel mély rálátással rendelkezhet a gesztenye és fenyődoboz közötti különbségekre.
Ilyen mély szakmai tapasztalatokkal teljesen világos, hogy a fideszes pártlogika alapján a helye a környezetvédelmi főfelügyelet vezetői székében van.

A hülye ellenzék miért nem ugrik rá azonnal!

pakesz (törölt) 2010.10.08. 05:23:36

nem kell csodalkozni...

tudjuk hogy egy atlagfideszes fejeben el az a kep, hogy csokkent a fidesz uralom alatt az allamadossag, ugyanakkor 3szorosra novelte a coci kormanyzat az allamadossagot
(megoldas: egyszer GDP aranyosan szamol masszor meg nem)

Izet 2010.10.08. 05:23:36

nem t'om, h. a szegedi árkád mely ucca felöl van látvány(meg)tervezve.Lebontották a KENDERgyárat :( Meg a kenderbó'tor. Hol lesz káfésop?

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.10.08. 05:23:36

És valóban! Nem mindegy, hogy hova teszik azt a plázát, és az sem, hogy ugyan hanyadiknak?

A komcsi-fidesz ellentétet, napi politikát, pártelkötelezettséget félretéve, pusztán az adott település érdekeit nézve simán megeshet, hogy - akár ugyanattól a beruházótól - az egyik településen az egyik pláza jó, a másik meg máshol nem. Tehét erre kigehyezni a dolgot elég marhaság.

De ettől függetlenül - ismerve a hazai viszonyokat - sajna még igaz lehet...

Exminden 2010.10.08. 05:23:36

Ismerőseim szerint gigaáruházban 3x + áron adják a kereskedők, amit az Ázsia Centerből hoznak - ami árut ugyebár nem veszünk meg a Kis/Nagy/mittudoménmilyen Tigris kőbányai piacon, mert milyen gagyi.
Ha megnézed bárminek a címkéjét, MINDEN Kínából/Vietnamból, jobb esetben Indiából (ruhanemű esetében India és Törökország király) származik.
Nnna. Csak annyit akartam mondani, hogy nagyon jó, ha vannak elérhető közelségben bevásárlóközpontok, ahol az ember vasárnap estefele 5 percre megszínesítheti az értelmetlen életét mindenféle vackok megszerzésével, de ez az egész nem ér annyit, hogy emiatt be kelljen zárni a kisboltokat (amelyek amúgy tényleg megújúlhatnának néha kicsit, legalább úgy 50 évenként).

különvélemény 2010.10.08. 07:26:25

Mi köze a fidesznek a városvezetéshez?
OV irányítja az egész országot egyedül?

Az önkormányzatokban nyilván a helyi érdekek jelennek meg, miért kellene minden fideszesnek mindenhol ugyanazt mondania?

Ez annyira erőltetett és izzadtságszagú...

Gera 2010.10.08. 07:42:13

Abszolút igazad lenne, ha jobboldalról nem azt hallanánk állandóan már vagy 10 éve, hogy a plaza rossz, tönkreteszi a belvárosi üzleteket, nem kell több egy se, meg egyébként is a pénzéhes zsidók építik az összeset. Ezek után miért kellene a Fórumot alaposabban elemezni? Ha eddig jó volt az általánosítás, akkor most mi a gond? Egyébként a Fórum kb 2 percre van a Plazatól, ahova most senki nem jár, csak moziba.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.10.08. 08:01:06

atomot a plázákra, debrecenre és vesszen a narancsdiktatúra!
orbánék csinálták állítólag az ajkai balhét is, hogy rákenhessék gyurcsányra!
ez már el is kezdődött!

csoko20 2010.10.08. 12:13:36

@Netkalóz: Ja-ja, állítólag Kubatov szervezte az akciót az aggteleki barlangrendszerben bujkáló Orbán parancsára. A Boeingikat 3 fideszes kistérségi terrorista vezette a gátba.

Sőt, ma reggel újabb 2 géppel próbálkoztak, csak nem szóltak Hende Csabának. Így a légierő meggátolta, hogy az MSZP székházba repüljenek...

A lényegről: tényleg nem kellett volna fórum, pláne 2 percre a belvárostól ilyen szürke külsővel. De hát, ha csak 2% csorog vissza, már az is szép summa. A kiskereskedők meg megdögölhetnek felőlük...

snakekiller23 2010.10.08. 12:13:36

@különvélemény:

Tehát ami helyi érdek Debrecenben, az nem helyi érdek Szegeden? Vagy, ha úgy érted, hogy a Fidesznek mi a helyi érdeke (megbuktatni, vagy támogatni a polgármestert) akkor persze, igazad van. :]

Yossarian!! 2010.10.08. 12:13:36

Egy észrevétel:

A cikk érdemi részét nem befolyásolja, de nem ugyanaz a beruházója a két plázának. Az ECE német cég üzemeltető. A debreceni Fórum magyar magánszemélyek tulajdonában van.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.10.08. 12:13:36

a faurum minden egyes megteremtett munkahelyéért három másikat szüntetett meg a környékéről. aki nem hiszi, kérdezzen.
így könnyű innoválni, hogy papíron meg degradálunk.

Pannóca 2010.10.08. 12:13:36

@Exminden: Attól, hogy Kínából meg Vietnámból jön még lehet jó minőségű egy termék. Az, hogy milyen áron az más kérdés (halálradolgoztatott, éhező, nyomorgó varrónők, környezetszennyező gyárak).
Sőt, a hamisítvány is lehet jó minőségű, hiszen ugyanazon a gyártósoron készül, mint az "eredeti", csak este, feketén. Nade a copycopy, az már tényleg gagyi. :D
Ami Kínából jön az amúgy még a jobbik eset, Indiában semmiféle környezeti előírást nem tartanak be egy átlag ruhagyárban, falvak, 100km-es körzetek teljes vízkészletét tetszik tönkre a ruhafestő üzemek.
Egyébként amiket a plázákban árulnak szerintem original copyk ázsiából, ukrajnai cuccok, illetve nyugatról annyi, amit ott már nem tudnak eladni, mert nem ennek a szezonnak/évnek a ruhái, vagy extrém kicsi/hatalmas méretek, amit ott nem tudtak eladni. Ha megfigyeled Debrecenben a ruhaboltokat egy évszakkal mindig el van csúszva a kínálat. :D

Nem vagyok fideszes 2010.10.08. 12:13:36

Szegeden Óceánia Eurázsiával áll hadban, mindig is Eurázsiával állt, Debrecenben pedig Kelet-Ázsiával, mindig is Kelet-Ázsiával állt. Ez a fityiszes újbeszél.

CM2131 2010.10.08. 12:13:37

1. csak hogy az érem mindkét felét vizsgáljuk, azért én kíváncsi lennék mit mondtak a debreceni szocialisták a Fórumra:) Gyanítom nem helyeselték tapsikolva...
2. szegediként nem régen jártam Debrecenben, azért a két város között szemmel látható a különbség. Míg Debrecen egy gazdaságilag fejlődő nagyváros, Szegeden az elmúlt 20 évben csak leépülés történt. Ami épül az mind hitelből és eus pénzből. Fizetőképes kereslet nincs. Gyakorlatilag a 30-40 ezer egyetemista tartja el a várost. A meglévő plázában és a nemrég átadott Napfény parkban is egymást érik a bezárt, üres üzletek. Most legutóbb pl. a Nike outlet bolt zárt be, még arra sincs kereslet. Teljesen felesleges egy újabb pláza.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.10.08. 17:29:30

@CM2131: Ha egy kicsit tovább maradtál volna Debrecenben, akkor rájöttél volna, hogy itt is minden dettó, és minden hitelből épül.

Na mi újság, Wágner úr? (törölt) 2010.10.08. 17:29:30

@különvélemény:

Ööö, én sehol nem látom, hogy Viktort hibáztatná a poszt. Lehet, hogy valami olyan ügyben véded a császárt, amelyben nem támadta senki?:)))

Egyébként, kérlek, magyarázd meg, hogy mitől elfogadható az egyik belvárosi pláza, és a másik miért nem. Nem értem a logikáját a helyi érdekek közti különbségételnek. Köszi.

lacus57 2010.10.08. 17:29:30

Még hogy egy gazdaságilag fejlődő nagy város,én debreceniként egy nagy TANYA KÖZPONTNAK TARTOM.A fő útról letérve is néz szét a városban.Nem nő a foglalkoztatás, csak az adósság de az rendkívül mértékben.Legalább 10 ezer munkahely szűnt meg Debrecenben,hiába az ide jutatót milliárdok.

Tepsifan · http://kephatas.blog.hu 2010.10.08. 17:29:30

@Hanzo The Razor: Meg az a két egyenesen menő sáv sincs :)

@Yossarian!!:
van benne nekik is lóvéjuk ne aggódj

@CM2131:
1. igen amit itt támogat a fidesz ott ellenez, amit ott támogat az mszp itt ellenez, ez biztos így van.
2.itt is minden hitelből meg eu-s pénzből épül, elhihezed.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.10.09. 11:01:30

@lacus57: az nem kérdéses kikneh mennek a milliárdok, meg zsebbe a 10 millás borítékok.

de a kérdés az hogy ilyen hülyék a debreceniek hogy újraszavazzák ezt a csürhét?megérdemlik amit kapnak!

redjohn 2010.10.09. 11:01:30

@CM2131:
"Míg Debrecen egy gazdaságilag fejlődő nagyváros..." - erre a megállapításodra miből következtettél???? Mi mutatja ezt, mert én itt lakom és nem tapasztalom!!!

Nagyon sok üzem, gyár volt hajdanában Debrecenben, érdekes lenne összeírni ezeket és mellé azokat, amik most vannak!!!!

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.10.09. 15:22:29

@redjohn: debrecen? haha.
debrecen egy fideszes kirakatváros, semmi másra nem költenek csak a saját zsebüket tömködik meg csinálnak egy csicsás városfelújítást ami tulajdonképpen a közpénzek elsíbolásának lefedésére van.
de ez mondjuk valahol mindegy mert a proli ebből úgysem kapna, a város meg szépül, a gond az hogy eközben a munkahelyek nem gyarapodnak, és az élet alapvetően semmivel sem jobb, a rezsiköltségek az országos összehasonlításban az egekben, de a barom cíviseknek ezért cserébe elég a cirkusz meg a turul szökőkút..gratula.

én pl. Győrt nevezném fejlődő nagyvárosnak.

redjohn 2010.10.10. 09:33:02

@Netkalóz: Nem tartom Debrecent gazdaságilag fejlődőnek, én csak "CM2131"-nek válaszoltam, illetve kérdést tettem fel neki ezzel kapcsolatban!!
süti beállítások módosítása