Alkotmány? Átnevezni!

Utcamozgalom.

Azt már tudjuk, mi legyen az alkotmánnyal. De mi történjen az alkotmányról elnevezett közterekkel szerte az országban? Ezek melyik alkotmányunkról vannak elnevezve? A sztálinistáról, az 1989-esről vagy a leendőről? Nagyon-nagyon nem mindegy!

A Fent és Lent blog a fővárosi Alkotmány utca kapcsán úgy véli, hogy a „kor meghaladta az elnevezést”, ezért az átkeresztelésre tesz javaslatot, négy lehetséges változatot is felvillant: NENYI utca, Kétharmad utca, Április 25. sugárút, Fülkeforradalom utca.

A problematika persze nem ennyire egyszerű, és semmiképpen sem szabad az egész országban egyetlen klisé alapján megtenni az elkerülhetetlen intézkedéseket. Legelőször is minden érintett településen meg kell vizsgálni, hogy az adott Alkotmány utca hol található. A belvárosban vagy a peremrészeken? Aztán az utca szélessége, hosszúsága és vonalvezetése, kifutása vagy zsákjellege sem mellékes szempont. Vannak-e benne kanyarok, és azok milyen irányba fordulnak? Az épített környezetnek is kiemelt jelentősége van. Van-e az utcában foghíj, parlagfüves közterület, szocialista időket idéző blokkház? A rendelkezésre álló adatbázisok alapján pedig az is megvizsgálandó, hogy kik lakják az utcát. Pártunk és kormányunk szavazói többségben vannak-e már ott, vagy majd csak többségben lesznek?

Mindezen szempontok alapos mérlegelése után szabad csak döntésre jutni, hogy mi is legyen az utcával. Maradhat-e a neve, mert méltó rá? Vagy annyira nagyon méltó, hogy jelzőt is kapjon: Új Alkotmány utca? Esetleg változtassák meg az utca nevét másra, és a külsőségekben valamelyik sáros dűlő kereszteltessen el az alkotmányról? Vagy egyáltalán ne legyen ilyen nevű utca, merthogy minek?

Debrecenben egy belváros széli utcáról van szó. Elején üres telek, garázsok, macskakő, sár, aztán vesz egy éles balkanyart, majd négyemeletes házsor következik, rácsos erkélyek, bukkanós aszfalt. Nehéz ügy. Mi legyen? Talán ha összehívnának az illetékesek egy utcaszintű nemzeti együttműködést, az biztosan bölcsen döntene róla.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr222459054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.11.20. 06:53:48

kotmányunk utcája, gusztusunk husza.

srácz 2010.11.20. 06:53:49

Az utca jelenlegi alkotmány szintjén van: tákolmány...

kisa 2010.11.20. 10:01:08

@srácz:Az új szerinted mi lesz?
Esetleg javaslom, hogy az üres telekre, mert milyen dolog az, hogy Debrecennek még nincs ilyenje, és különben is, három a magyar igazság!
www.168ora.hu/itthon/szent-korona-emlekmuvek-atlagon-feluli-hasonlosag-51030.html
süti beállítások módosítása