Az el nem maradt ünnepi beszéd

Most módosították a BTK-t. Megoldottunk ezzel valamit?

Módosította a BTK-t az Országgyűlés. Kósa Lajos – többek között – a Fidesz országos alelnöke ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta az ATV műsorában, hogy mostantól a másokat félelemmel eltöltő megmozdulások ellen fel tud majd lépni a rendőrség. A tv2 reggeli műsorában arról is beszélt, hogy szerinte a Büntető törvénykönyv módosítása nemcsak a kisebbséget, hanem a többséget is védi, hiszen – a Kósa-féle kiegyenlítő dialektika szerint – „nem lehet cigány őrsereget sem szervezni”.

Minderről 2007. október 23. jutott eszembe, a városi megemlékezés, ahol a polgármester szónokolt, de nem is ez volt a legfontosabb akkor, hanem az, hogy eme napon első alkalommal díszelgett zárt rendben a Magyar Gárda hivatalos városi ünnepségen Debrecenben. Ezt követően aztán az egyenruhás gárdisták rendszeresen grasszáltak a város főterén, gyakorta a szomszéd megyéből áthívott Nemzeti Őrsereg tagjainak társaságában, a hivatalos városi ünnepségeken ugyanúgy és ugyanakkor koszorúznak, amikor Debrecen első emberei. És hosszú évekig nem volt egyetlen városvezető sem, aki nyilvánosan nemtetszését fejezte volna ki emiatt.


Nézem a 2007 októberében készült fotót, és felidézem az akkori hangulatot. Emlékszem, a forradalmat ünneplők egy részében tetszést váltott ki a gárdisták jelenléte, másokat azonban félelemmel töltött el ez a demonstratív megmozdulás. Egy idős úr állt előttem, oda-odasuttogott a mellette álló másik éltesebb debreceninek: „Mit keresnek ezek itt? Mit akarnak a mi ünnepünktől?” Majd azt mondogatta, hogy ő bizony Kósa helyében nem tartaná meg az ünnepi beszédet, amíg ezek a feketeruhások el nem vonulnak innét. „Nehogy már azt higgyék, hogy Debrecenben bármit megtehetnek!”

Aztán elkezdődött a hivatalos megemlékezés, színpadra lépett a polgármester, és elmondta szónoklatát.

2007 októbere óta többször eszembe jutott az öregúr. Mi lett volna, ha az történik, amit ő mormogott? Tudatában vagyunk-e az egyes ember – legyen az politikus vagy átlagpolgár – felelősségének? Megtettünk-e minden tőlünk telhetőt azért, hogy ne süllyedjenek mai mélységeikbe közállapotaink? Most módosították a BTK-t. Megoldottunk ezzel valamit?

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr642916075

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: SZÓBAJNOKOK 2011.05.20. 14:35:19

Sok ezer évvel ezelőtt, amikor csak kevés ember tudott írni és olvasni, a tájékoztatás legfontosabb eszköze az élő beszéd volt. A hírmondó egy-két dobossal kiállt a falu vagy a város főterére, és amikor a dobszó hallatára összegyűltek az emberek, harsá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Állítsuk meg a ......... 2011.05.19. 13:05:09

Bennem nem vált ki jóérzést a ún. csendőrség járőrözése, olyan mintha újra horthy rendszer lenne.

De az is félelemmel tölt el, hogy ilyen vezetőink vannak, mint kósa és orbán, hogy a többiről ne is beszéljek.
Továbbá félelemmel tölt el az állami iskolák tömeges, egyházi kézbe való átadása, az egyház újbóli térhódítása és a keresztlevelek agresszív követelése a gyermeketől, szülőktől, pedagógusoktól.
Valamint a nyugdíjkorhatár felemelése és a magánnyugdíj és annak hozamának ellopása.
A hadkötelezettség bevezetése is megijeszt(remélem háború esetén a fronton orbánék mentelenek majd legelöl).
Aggodalommal tölt el az adójóváírás teljes megszüntetésére irányuló terv.

És még sorolhatnám tovább, akkor kik ellen kellene még eljárást indítania a főügyészségnek hát persze, hogy a fidesz-kdnp bagázs ellen.
Természetesen minden magas poszton ülő ember le van cserélve és a fidesznek hajtja a szelet.
Fújja el Széll őket!

index.hu/belfold/2011/05/13/egyhazak_vesznek_at_tobb_miskolci_iskolat/

www.fn.hu/belfold/20110508/legfeljebb_lesz_egy_kis/

index.hu/belfold/2011/05/10/keresztlevelet_kernek_egyre_tobb_altalanos_iskolaban/

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.05.19. 14:49:03

hová tűnt a cigányperes poszt? elhallgattatták?

Basahalom boulevard · http://www.basahalom.hu 2011.05.19. 14:52:43

@Bachterman: A blogger kapott egy telefonhívást, amiben felhívták figyelmét súlyos tárgyi tévedéseire. A blogger ellenőrizte a sérelmek jogosságát, elnézést kért és eltávolította a bejegyzést. Mindez még reggel 8 óra előtt megtörtént!

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.05.19. 17:49:46

pártállamiságot idéző módszerek, kedves blogger! engedd meg, hogy ledöbbenjek!

Basahalom boulevard · http://www.basahalom.hu 2011.05.19. 17:51:21

@Bachterman: Tényleg csak annyi történt, hogy a blogger hibázott, s van bátorsága ezt bevallani.

VT22 2011.05.20. 04:17:55

Kellett már egy jó kis gárdától való rettegés mára is, anélkül nincs index címlap!

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.05.20. 04:17:55

'Megtettünk-e minden tőlünk telhetőt azért, hogy ne süllyedjenek mai mélységeikbe közállapotaink?'

Természetesen nem. Nem álltunk ki például a Gárda mellett a betiltásakor. Ennek a jelentősége akkor értelmezhető, ha a közállapotokba beleértjük a falvakat is.

Basahalom boulevard · http://www.basahalom.hu 2011.05.20. 06:37:41

(Blogreggel: A trágárkodásai miatt kimoderált kommentelő idegesedik és egyre trágárabb hozzászólásokkal próbálkozik. Miben reménykedhet?)

silmarillion 2011.05.20. 09:01:23

Nahát ezek már aztán problémák!!!!
Amennyiben te is voltál kedves blogger ezeken az ünnepeken, igazán sajnállak (meg az öreg bácsikát is), hogy megíjedtél attol a 20 db marcona pincérlajbis pocakos bölcsésztől/nyugdíjas egykori leventétől. Bezzeg amikor magából kikelve üvöltözött Kósa a Kossuth téren, mert valakik betörték az MSZP székház ablakát és konkrétan hazazavart mindenkit - na ő még akkor is rohadt egy alak volt... Oláh úrról nincs valami jó sztorid csak hogy "kiegyenlítő legyen a dialektika"

kormányzó 2011.05.20. 09:01:23

Ugyan zavar hogy gárdák,seregek meg a fene tudja milyen alakulatok grasszálnak,de az ROHADTUL zavar hogy a feleségem rettegve ül - fényes nappal - a vonatra,sötétedés után nem mer az utcára lépni,összerezzen ha meglátja/hallja hogy cigányok közelednek felé.Zavar hogy - falusi lakosként- csirkét sem érdemes tartani mert úgy sem én enném meg.Nyilvánvaló,ezeket a gondokat nem oldja meg a gárda/sereg,de amikor az arra felhatalmazott felteszí a kezét,valaki biztosan kihasználja a helyzetet.Ahogy elnézem a politikai "elit" ügyködését,egyre inkább meggyőződésem hogy éppen ez a céljuk!

Artie 2011.05.20. 09:08:25

Jé, egy blogoló, akinek az írása nem csak, hogy nincs tele helyesírási hibákkal, hanem még a dátumokat, időpontokat is pontosan írja!:) (vö. 2007. október 23. és 2007 októbere)

Maretz 2011.05.20. 09:26:21

Szerintem mindenkinek joga van elmenni az őt képviselő városvezetők ünnepségére. Egy városvezető meg nem teheti meg, hogy választópolgárai egy csoportjának nem hajlandó beszélni.

Ilyet csak valami nagyon demagóg, nagyon idióta ember tud elgondolni.

Tulajdonképpen mi is a bajod a gárdával? Én úgy tudom, hogy Magyarország jogállam, ahol mindenki ott masírozik olyan formációban ahol csak kedve szottyan rá... és olyan mellénykében meg olyan sapiban, amilyenben csak akar. Ezt nevezik gyülekezési jognak, és egyébként minden demokratikus berendezkedés egyik sarokköve.

Akkor tulajdonképpen mi is a gárda bűne? Hogy félelmet kelt egyesekben? Hm. Másokban meg (pl. a nagymamám) az agyontetovált-piercingelt fejű alter fiatalok keltenek félelmet. Akkor tiltsuk be a piercingben vonulást is?

Egy jogállamban addig nem lehet eljárni senkivel szemben, amíg nem sért jogot. A gárda eddig tudtommal nem sértett jogot. Soha senkit nem vertek meg, nem gyilkoltak meg, még csak nem is fenyegettek.

Egyszerűen vonultak. Ez egy jogállamban lehet bűn? Úgy tűnik egyes nagydemokratáknál igen...

Medgar 2011.05.20. 09:27:39

Én azt szeretném megkérdezni, hogy az ilyen esetek ellen: www.youtube.com/watch?v=jprLvrlV-40

mikor lép fel hasonló gyorsasággal, és szigorral a politikusi elit.

Maretz 2011.05.20. 12:10:45

@Medx:

Igen, érdekes módon amikor cigányok vonulnak fel erődemonstráció céljából TÖBBSZÁZAN, akkor nincs semmiféle felhajtás, még csak a híradó sem tesz említést róla...

És ez jogos is. Ugyanis jogállamban élünk, ahol mindenki ott sétál akár egyedül, akár csoportosan, ahol akar. Egészen addig, amíg a törvényeket meg nem szegi.

A Gárda nem szegte meg a törvényeket. Akkor miről beszélünk? Valakinek az érzékenységét sérti a masírozó nyugdíjasok és egy-egy eltévedt fiatal látványa? Szívás. Az én érzékenységemet is sérti sok dolog (Való Világ, Gyurcsány Ferenc, stb.), mégsem kezdek el a világnak nyavalyogni miatta, követelve, hogy tiltsák be.

Az egészből bennem csak a kettős mérce kelt hányingert. Hogy ugyanaz a liberális pofa, aki egyik nap azért tépi a száját, hogy a melegek gusztustalan kvázi-orgiába torkolló felvonulásukat megtarthassák a város közepén (a gyülekezési jogra hivatkozva), másik nap ugyanolyan véresszájjal követeli a gárdisták menetének betiltását a közfelháborodásra hivatkozva.

Csak én érzem, hogy valami itt nagyon eltorzult ebben az országban?

Artie 2011.05.20. 13:02:48

@Maretz: Öööö... a Gárdát jogerősen betiltották.

Vagy nem?

De.

Ennyi.

Maretz 2011.06.02. 04:35:08

@Artie:

Mindketten tudjuk, h a gárda betiltása politikai megrendelésre történt... Semmi jogi alapja nem volt, ugyanis nem bántottak senkit, nem szegtek meg semmilyen törvényt.

De ha már a jogi csűrés-csavarást preferáljuk akkor megjegyezném h sehol nincs leírva, h egy szervezet ne választhatna a gardáéhoz hasonló egyenruhát.

Ennyi. Tessék egyesével betiltani őket! Ugye milyen nevetséges?
süti beállítások módosítása