Az elhallgatott férj

A polgármester feleségével készült nagyinterjúban egy szó sem esett Kósa Lajosról. Kádárkori álszemérmesség? 

Nagy dolog, ha egy civil szervezet vezetőjével egész oldalas interjú jelenik meg a város nevét viselő ingyenes önkormányzati hetikiadványban, mert errefelé a helyi hivatalosságok nem nagyon szeretik a mindenféle civileket. A mindenféléket. Ráadásul ez a nagyinterjú kiemelt helyre, a 3. oldalra került, további ráadásul az év végi ünnepi számban, még ráadásabbul maga a főszerkesztő készítette személyesen.

 

A Jusson idő egymásra című publikáció apropója, hogy immáron tíz esztendeje működik a Debreceni Kőr Dáma Egyesületmelynek alapítója és elnöke Porkoláb Gyöngyi, aki egyébként Kósa Lajos polgármester felesége. Ez az utóbbi információ azonban kimaradt mind a rövidke felvezetésből, mind a nagyinterjú egészéből, pedig a szöveg – és annak bővebb internetes változata – nem csak szűken a 180 női tagot számláló egyesület tevékenységéről szól, hanem aktuálisan megemlíttetik benne a karácsony és a család is. (Itt hivatkozzunk arra, hogy a konzervatív sajtóban etalonnak tekintett Heti Válasz is készített a napokban egy terjedelmesebb interjút Porkoláb Gyöngyivel, amiből nem maradt ki a szoros családi vonatkozás: Hölgyválasz.) Miért is kellett volna kihagyni, illetve Debrecenben miért hallgatnak róla?

A Kőr Dáma és vezetője vitathatatlanul és elismerésre méltóan sokat tett a városban, leginkább az elesetteknek nyújtott segítségük emelendő ki. (Némely puccos rendezvényeiket feledhetővé teszi a jószolgálat.) Áldozatos munkájukat nem kisebbíti az a kétségtelen tény, hogy ténykedésükben sokat segített Kósa Lajos. Magyarország az az ország, Debrecen meg főként az a város, ahol könnyebben nyílnak meg az ajtók, ha a polgármester felesége kopogtat rajtuk, mint ha bárki más.

Ezzel a családi állapottal lehet élni és visszaélni. Polgármesternéként lehet cikázni a városházán, ugráltatni a közhivatalnokokat, beleszólni városi ügyekbe, barátnők kinevezéseit egyengetni, játszani a first ladyt. De polgármesternéként lehet adományokat gyűjteni, beteg emberek ápolását segíteni, drogos fiatalok mellé állni. Ha jó célt szolgál a kivételezett helyzet, akkor arról büszkén lehet szólni, nem álságosan hallgatni róla.

Nem ismervén az interjú készítésének körülményeit, csak találgathatnánk Kósa Lajos kimaradásának okát. Ezt azonban most nem tesszük, mert mindegyik feltételezésünk végén azt kellene megállapítanunk, hogy jó nagy butaság.

Annyi, de annyi mondat szól Kósa Lajosról a debreceni médiában, legalább egyet ebben az interjúban is kaphatott volna. Mert tett érte.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr341603709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frick László Emlékzenekar 2009.12.17. 06:40:07

A másik rossz verzió az lett volna, ha szól róla mondat.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.17. 09:03:01

kósa igazi polgármonster. a szó legrosszabb értelmében.

pistii 2009.12.17. 09:34:50

Ha írnak róla, az a baj. Ha nem írnak, akkor az a baj. Tipikus szocialista mentalitás. Szerencsére az Mszp a törpe kisebbség. Főleg Debrecenben.

Állítsuk meg a ......... 2009.12.17. 11:29:32

Kör Dáma , avagy a sznobság nem ismer határokat.
Rosszul vagyok , már megint elővették ezt a témát , jönnek a választások.

pannonfunk 2009.12.17. 11:29:33

Az a szép ebben a blogban, hogy bármi történik Debrecenben, a szerzőnek az jut az eszébe, hogy már megint a Kósa. Ez egy ideig vicces, utána szánalmas. Nem utolsósorban egy idő után rohadtul kontraszelektív. Ugye nem kell említenem a népmesét, amelyben a páűsztor mindig farkast kiáltott, aztán amikor tényleg jött a farkas, mindenki csak röhögött rajta, mint ahogy a blog szerzőjén is csak röhögünk.

Komponista 2009.12.17. 11:29:33

A tavaly karácsonyi számban Lamperth Mónikával volt interjú, most meg Kósánéval van. Mi ezzel a baj? Áldott, békés, családi örömökben gazdag karácsonyi ünnepet kívánok mindenkinek!

mézescsók 2009.12.17. 11:29:33

Jobb, hogy nem volt róla szó, mert ez a cikk nem Kósáról, hanem az egyesületről és munkájukról szólt. P.Gy. nem polgármesternéként, hanem az egyesület elnökeként szólíttatott meg. Az írás a debrecenieknek íródott, akik meg úgyis ismerik a családi kapcsolatot. Kósának enélkül is van sajtója. Ha nem Ő lenne a férj, hanem mondjuk egy ácsmester, akkor is felmerülne, hogy nincs megemlítve a hitves?

Tomivagyok · http://www.genital-herpes-relief.org 2009.12.17. 11:29:33

ugyanitt alighasznált kávéfőző eladó

halogén 2009.12.17. 11:29:33

@pistii: Teljesen egyetértek Veled! Enyhén szólva is kínos, hogy már csak ilyen szintű "kritikákra" futja...

Pszt! 2009.12.17. 11:29:33

@pistii: Te hol olvastál a szocialistákról, meg az Mszp-ről? Ebben a blogbejegyzésben nem velük foglalkoznak.

Art Mooney 2009.12.17. 11:29:33

ez a poszt ujabb ekko a tenyfeltaro, kimert, targyilagos ballib ujsagiras koronajan.

Bit Rot 2009.12.17. 11:29:33

Én is a van sapkája - nincs sapkája jellegű posztnak látom ezt.

De komolyan, nincs mibe belekötni? Ennyi?

Közben Pesten a BKV jogi igazgatóját letartóztatták mert 10 millió kenőpénzt vett át, 400 BKV busz ma reggel lerohadt, mert szarok, stb.

dz02 2009.12.17. 11:29:33

a rohadék már megin nincs rajta sapka! pufff

áramfogyasztó 2009.12.17. 11:29:34

kedves pistii!
nem volt ez mindig így-/mszp /-gondolj vissza boldogtalan gyermekorodra.
tipikus fideszes mentalítás a tied.
S biztos hallottál a Dávid és Góliát történetéről.

Ennyi.

Sájgec 2009.12.17. 11:34:15

Kelet-Európa, Európa lichthófja.
Itt senkinek sem tűnik fel (lásd. Pistii), hogy ez mennyire bornírt és kínos. Mintha még mindig az 1900-as évek elején lennénk. Ady aktuálisabb, mint valaha.
Hánynom kell ettől a sok ostoba, műveletlen, izléstelen balfasztól. "Nemzeti" és "nemzetietlen" oldalon egyaránt. Gyöngyike és méltó társa Lévai Anikó, meg szégyelljék magukat.

Sájgec 2009.12.17. 11:42:08

Hülyék! Szerintetek kávéfőzésen, és hajléktalanoknak ruhagyűjtésen, ételosztáson kívül, mi a bánatot csinálhatna egy közönséges debreceni civil? És hány tagja lenne az egyesületnek? Az álnaivság annyira vérlázító. Mindezt egy olyan országban, ahol Horthy óta remekül működött a személyi kultusz, tehát elvileg az emberek láthatnának tovább az orruknál.
süti beállítások módosítása