Fénnyel fedik a csúf valót

Parasztvakítás cívishonban. Basahalom-Alsó 2.

Debrecen belvárosában járunk, a település legrégebben lakott részén, a Péterfia és a Hunyadi utcák sarkán, ahol már évek óta szaga van a rohadásnak. A „merjünk nagyot álmodni” ámokfutói és az önkormányzati telekbizniszérek egykoron egy újabb plázát vizionáltak ide, benne még műjég is lett volna, ezzel kedveskedvén a polgármesternek, hogy amikor kedvenc sportját akarja űzni (hokizni támad kedve), akkor ne legyen szükséges egészen a Tócóig kibumliznia, hanem a belvárosban is megszorongathassa ellenfeleit egy-egy palánknyomós bodicsekkel. Pláza nem lett, csak ideiglenes piac, pusztítás, romlás, illegális hajléktalanmenedék, patkányfészek. Most állítólag újra fontolgatják, hogy legyen itt valami valakiknek, de talán meg nem született meg a végső megállapodás arról, hogy ki kinek mit ad és minek fejében, meg hány százalék. Bodicsek és csiklandozás – ez zajlik a színfalak mögött.

De hogy addig se bámulja a cívispolgár saját városának romlását, ami nyilván nem is lehetséges, mármint a romlás, hiszen a közpénzen működő önkormányzati médiaportfolió csak épülésről ír, szépülésről, gazdagodásról… Szóval, hogy ne bámulja se helyi, se idegen a csúfságot, van már talán féléve is, hogy egy jó nagy mozgóképes világító falat helyeztek el a sarkon, takarván a takarandót. Naphosszat villognak némán a hirdetések, bár a helyhatósági választások kampányidőszaka alatt egyetlen üde reklámfilm erejéig meg is szólaltak az akkor ideiglenesen kihelyezett hangszórók: amikor a Fidesz kampányfilmjét adták, ami zenélt is, a polgármester is megszólalt benne – óránként vagy húszszor.

Ez a nagy videófal most újabb tartalommal töltődött fel. Karácsony közeledtével érdekes kontextusba kerülnek itt a hirdetések.

Reklám a rohadás szélén. Pofátlan szemfényvesztés, helyieket lealázó parasztvakítás.

(A fotókat Konyhás István készítette. Köszönet érte.)

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr622490256

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csengery Kristóf - VALLOMÁS TERÉZNEK 2010.12.08. 15:05:11

Mint oly sokszor, most is fékezek ésmegállok a pirosnál, aztán, mint olysokszor, most is végigjárja a kocsisorta szakadt ruhájú hajléktalan. Annyirapiszkos, hogy zárt ablakon át is éreznivélem a szagát: izzadságszag, húgyszag,ürülékszag és lábszag sajá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.12.03. 14:44:13

nem vagy egyedül, mert a trendi kiegészítők rólunk szólnak.

Rwindx 2010.12.04. 06:01:45

És ez tényleg eltakarja?

Palmer Eldritch 2010.12.04. 06:01:45

Nem rég jártam itt. A látvány fenomenális!
Azon a kúrvakibaszottnagyhatalmasredves telken miért nem történik semmi a város közepén?

scorpioscorpio 2010.12.04. 06:01:45

Itt lehetett olcsóért felállítani az OP-t...

CommentR 2010.12.04. 07:21:15

Mi a frászért nem költözöl el a városból, ha ennyire nem tetszik itt semmi? Nme sok komcsi fészek maradt -Hála Istennek-, de keress magadnak egyet és virágozzatok kedvetekre...

CommentR 2010.12.04. 07:21:15

Mi a helyzet, komcsika? nem tetszik a hozzászólásom? Szerencsétlen faszkalap komcsiszopó vagy... ja, meg szánalmas :D Na pááá

Basahalom boulevard · http://www.basahalom.hu 2010.12.04. 07:25:50

@CommentR:
Kedves CommentR (info@digitalart.hu)!
Köszönöm mindkét érdemi hozzászólását. Bátor, névvel vállalt, határozott. Sugárzik belőle a nemzeti együttműködés hevülete.

CommentR 2010.12.04. 08:00:58

@Basahalom boulevard: Egyetlen hozzászólás alatt sem látom senkinek a valódi nevét. Ennek ellenére ha csak ezen múlik a dolog, szivesen megadom a sajátomat. Nem vagyok az a "bujkálós" fajta. A véleményemet vállalom, és elviselem az ebből eredő esetleges vitákat is. Ellentétben veled, aki szűri a hozzászólásokat tartalmuk alapján. Ha csak a saját véleményedet szeretnéd kinyilvánitani, akkor ne tedd kommentelhetővé a bejegyzéseidet. Ha viszont kommentelhetővé teszed, akkor viseld el, hogy van aki nem ért egyet veled. Bár pártállásod alapján nincs mit csodálkozni azon, hogy szerinted kuss a neve mindenkinek, aki nem ért egyet veled. Az e-mail cimem kiirása is jellemez téged: piti vagy...

srácz 2010.12.04. 10:56:44

Amúgy ez nem a Pétefia-Rákóczi, hanem a Péterfia-Hunyadi sarok...

(Igen, a Google Maps is rosszul írja, mint annyi mást Debrecen esetében)

CommentR 2010.12.04. 15:36:14

@Basahalom boulevard: Én is ennyit kérdeznék: Tehát? (A folytatása pedig ez: még mindig kint van az emilcimem?) Bátor ember vagy te! Csak egyszer nehogy....

CommentR 2010.12.04. 16:01:10

@Basahalom boulevard: Szegény ember... Szánalmasabb és hülyébb vagy mint elsőre gondoltam. Sajnállak... Neked elég nagy bűntetés, hogy csupán ennyi ésszel és ilyen jellemmel ádott meg az Isten.

Basahalom boulevard · http://www.basahalom.hu 2010.12.04. 16:07:12

@CommentR: Köszönöm a választ! Kedves CommentR, a továbbiakban eltekintek attól, hogy választékos, magasröptű és érdemi hozzászólásaival gazdagítsa ezt a blogot.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.12.05. 09:25:26

@basa: moderálj csak. és ne etesd a trollokat. mert úgysem veszik észre magukat. ;)

borisfedor 2010.12.05. 19:05:23

Én igazán nem szerettem a szocilista- liberális /valamiért így hívták/ kormányt, de egy bizonyos idő után ha eléggé hagyják lepusztulni egy város értékeit, ha egyáltalán nem állnak szóba senkivel, legfeljebb a párbeszéd helyén a pr és sajtóközlemény marad, az pártfüggetlen módon rosszul tud esni. Lehet kicsit tovább lehet tűrni, de egy idő után már mindegy. A sok eltűnt értékes városkép, a civilek és általában minden más vélemény durva leszólása, pártsemlegesen rossz, egy ilyen terület amit normálisabb helyen védenének, nem lesz ebben az állapotban attól szebb, hogy Fideszes a polgármester.

raid 2010.12.05. 19:05:23

@CommentR: Drága honfitársam! Ne lángolj ennyire magas hőfokon! Ha valakinek véleménye van valamiről és az a tieddel nem egyezik, azért még megtűrhetjük. Nem? Sajnálatos, hogy ennyire alacsonyan repülsz és ennyire primitív vagy. Az észérveid és tartalmas hozzászólásod nagyban emelte az oldal szinvonalát. Lehet, hogy máshol kellene villantanod?

raid 2010.12.06. 04:56:54

@borisfedor: igaz boris amit mondasz. Az izlés, gondosság pártsemleges. Egyébként az is problémákat okozhat, hogy a felépített csillogó villogó presztizsházak üzemeltetése mennyibe kerül. Azért nem hiszem, hogy Debrecen elbírna rentábilisan ennyi konferencia-hotelt, meg sportcsarnokot, a plázákról nem is beszélve. Valami oka azért csak van, hogy felépültek és esetleg üresen állnak. Valaki csak látott bennük üzletet. Vannak telekpletykák, meg üzletláncokkal kapcsolatosan szóbeszédek, de itt most nem ez a téma. Véleményem szerint megfontoltabban, körültekintőbben kellene építkezni.

borisfedor 2010.12.10. 08:34:59

Volt nem túl régen egy cikk a legismertebb megyei internetes újságban, hogy a világító fal este zavarja az autósokat és nem lehet majd működtetni csak bizonyos időpontok között. Ez is érdekes, mert aztán kicsit piszkálták, hogy miért megy mégis, de aztán semmi, a fal meg ugyanúgy üzemel. Pedig először megtiltották, aztán meg...
De most már van lángossütő is a sarkon, szóval minden oké, mert ha úgy érezné valaki, hogy ez kicsit olyan mint régen, mikor a kisipar virágzott a polgári élet romjain az emberarcú szocializmus és a városkép nagyobb dicsőségére, akkor elég ha akár balra akár jobbra néz és máris tudja, ez már a szép új pláza világ mégis, a sarki-kép csupán egy kis időutazás nosztalgiázóknak.

Pityorka1 2010.12.10. 19:21:41

Egyetértek. Megalázó szemfényvesztés ez az egész. Ha valaki elsétál a házak előtt, vizeletszag, mocsok, ürülékszag tódul az utcára. Ez a reklám, azzal az igénytelen vas tartóval maga a rémálom. Legalább a 22 emeletes oldalán lenne. De a környék miliőjébe sehogy sem illik bele. Dehát itt minden szép és jó...
süti beállítások módosítása