#326

Tótozás, oláhozás, komcsizás

    

Heccelődnek, hergelgetnek. Kívülről rugdossák a kerítést, mint részeg falusi postás a kutyás háznál. Ismeri itt valaki Grendel Lajost?

     

Grendel szerint nem kell hisztizni, a magyar sajtó túlreagálja a Szlovákiában fel-feltűnő magyarellenes megnyilvánulásokat (tegyük hozzá: ha csak a sajtó tenné…), és „a hatvannégy vármegyés fiúk is eljönnek ide (mármint Szlovákiába) tótozni meg tótokat akasztani”.

Ahogy a magyar trikolor égetéséről készült szlovák internetes videócska bejárta a honi médiát, ugyanúgy borzol(tat)ják az északi szomszédok kedélyeit például a szombati Kispest-Újpest meccsen készült képek (Szlovákok! Örökké a ragszolgáink maradtok!) és az FTC szurkolóinak tacepaoi (Jan Slota must die! Fuck Slovakia). A fotókat már az egyik kereskedelmi tévé híradója is mutogatta, cikória feltette a blogjába, aztán ennyi, itthon nagy a visszhangtalanság. Vagy tényleg visszhangtalanul kell maradni az efféle hazai attrakcióknak? Ne fújjuk fel, kisebbség ez?

A debreceni önkormányzati média is mélyen hallgat arról, hogy a hétfői DVSC-Vasas meccset a félbehagyatás veszélye fenyegette. Ellenben hírt adott róla a Loki hivatalos honlapjaalaposabban a megyei napilapami még idézte is a B-közép kórusát: A hétfői, DVSC-TEVA–Vasas bajnoki labdarúgó mérkőzésen a debreceni B-közép igencsak aktivizálta magát, ám nem csak a csapat buzdításával voltak elfoglalva a drukkerek, hanem meglehetősen negatív hangnemben minősítették a nagyobbik kormánypártot, illetve a miniszterelnököt. Emellett a határainkon túlra is üzentek a Loki-hívek: a felvidéki magyarokat ért politikai támadások („Szlovákia: se múlt, se jelen, se jövő”), valamint az erdélyi magyarok sorsát illetően többször is hangot adtak véleményüket („Lesz még Erdély Magyarországé”).

Mi ebben az újdonság? Csak annyi, hogy most majdnem lefújta a bíró a meccset. Amúgy meg hosszú évek óta ez megy. Ordítozás az országhatár irányába meg a kormány és pártjai felé. Szóvá tették ezt már helyi baloldali Loki-drukker politikusok, értetlenségüknek adtak hangot törzsszurkoló bloggerek (pl. Avie), egyre többen emiatt maradoznak el a meccsekről.

Úgy tartják Debrecenben, egyetlen ember szava lenne hatással a Loki ultráira: Kósa Lajos polgármesteré. Ő – és közvetlen megbízottja – szoros kapcsolatot tart a keménykedők vezetőivel, a város klubhelyiséget adott nekik, Kósa elismerően szokott róluk nyilatkozni (a haderőreform kapcsán például azt mondta, hogy a kormány által meggyengített Magyar Honvédséget bármikor leverné a DVSC B-közép), egyes – nyilván rosszindulatú – híresztelések szerint pedig közülük verbuválódott a Fidesz tavaszi választási plakáttépő gárdája.

Ha így van, ha pusztán Kósa szava számít, akkor itt lenne az ideje, hogy a polgármester a nyilvánosság előtt ítélje el a lelátókra nem illő megnyilvánulásokat, konkrét tartalmukat tekintve is határolódjon el az ott szokásos ordítozásoktól és kiírásoktól. Ez azonban nem fog megtörténni. Mert maga is hozzájuk hasonlóan gondolkodik? Mert szavazatvesztéstől tart? Mert szüksége van a plakátháború éjszakai derékhadára? Latolgassa ki-ki kedve szerint, a végeredmény ugyanaz.

S ha már a polgármester évek óta nem szól, lesz-e ember a város büszke polgársága, öntudatos értelmisége, tekintélyes magisztrátusa soraiból, aki azt mondja: Ez nem Debrecen! Legyen ebből elég!

Vagy várunk, amíg egyszer majd erre jár egy bátor futballbíró, és lefújja a meccset a város dicsőségére.

(Egyébként az idén Grendel Lajos volt a debreceni könyvhét egyik díszvendége, Kósa Lajos ünnepi ebédet is adott neki és írótársainak.)

    

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr59243967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása