#427

Pasziánsz, avagy az elkártyázott becsület

 

Az év utolsó munkanapján emlékezzünk meg áldozatos képviselőinkről, akik feledve önös érdekeiket, csak a választókért ténykednek éjt nappallá téve, áldassék a nevük!

 

 

Például Balla Irma önkormányzati képviselő neve is, aki ezen a fotón látható, amint unatkozó laptopját szórakoztatja egy kártyajátékkal azon decemberi közgyűlésen, ahol megszavazták a város lakosságát sarcoló drasztikus áremeléseket és tárgyalták a jövő évi költségvetést. Balla Irma a Fidesz színeiben jutott be ismét a debreceni képviselő-testületbe, civilben nyugdíjas pedagógus. Átlagos képviselőnek tekinthető, szinte sosem zavarja felszólalásaival a közgyűlés munkáját. Olykor aktív a városházán kívül, például tavaly márciusban, amikor egyike volt a miniszterelnököt síppal riogatóknak. Ha pedig választókerületének lakosai érdekében kellene tennie valamit, akkor inkább passzív.

Mint a többi. Mert ne legyünk igaztalanok Balla Irmával szemben azzal, hogy csak őt pécézzük ki. Vannak a kormányzó képviselők között mások – ugyan nem sokan –, akik a városházán kívül megbecsült emberei szakmájuknak, tisztes polgárok, de amikor a Fidesz-frakció tagjaként leledznek, már oda a becsület. Legkevésbé őket lehet megérteni – az amúgy is gazemberekre, kisstílűekre, megélhetési talpnyalókra és karrierista köpönyegforgatókra most ne pazaroljunk itt szót. Miért akar helyi politikus lenni egy tisztes ember? Hogy tegyen a választók, a polgárok, a város érdekében. Persze. Meg hát jól jön az a hatszámjegyű összeg is, ami a képviselői munka honoráriuma, a kisebb-nagyobb előjogok sora, a kétségtelenül meglévő helyi presztízs, a hatalom közelségének bársonyos melege.

Mindezekért cserében azonban kussolni kell a kormányzó többség frakciójában, szavazógépként nyomogatni a gombokat, nem kérdezni, nem kételkedni, csak bólogatni, bólogatni, bólogatni. A szűk városvezetés ugyanis csak ennyire tart igényt. A legszűkebb városvezetés számára pedig igen sajnálatos dolog ez a demokrácia, meg felesleges időpocsékolás, a frakciótagoknak szóló üzenete pedig egyértelmű: Tartsd a pofád, és tedd, amit mondok, mert nélkülem te sose lettél volna képviselő! És aki nem így tesz, vagy csak kicsit akadékoskodó-okoskodó, esetleg ezt-azt kikotyog piásan, vagy többnek gondolja magát a nyáj más birkáinál, azt a következő választáson már nem indítják, így hát képviselő sem lesz újból, s örüljön, ha megmarad a civil állása – mert hosszú ám a városvezetés keze, messzire elér.

Mindezek ismeretében akár meg is érthetnénk Balla Irmát és frakciótársait. Mivel igazából semmi sincs rájuk bízva, miért ne játszhatnának számítógépükön a közgyűlés ideje alatt? Unatkoznak, valamivel el kell ütni az időt. Ha drasztikus áremelésekről szavaznak, akkor is, ha a város jövő évi költségvetéséről van szó, akkor is. Nyomasztó lehet a sokórás semmittevés. Illetve: a fenét, nehogy már megsajnáljuk bármelyiket is. Nem korbáccsal hajtották őket a városházára. Unatkozzanak, ha már azt nem teszik, amire felesküdtek! Ezennel javaslom, hogy töröltessenek minden játékprogramot a képviselők laptopjairól, internet-kapcsolatuk se legyen a közgyűlés ideje alatt. Unatkozzanak! Hátha a nagy-nagy unalom közepette elgondolkodik némelyik azon, hogy mi végre is ül ott.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr46243850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Basahalom 2004.09.28. 17:53:18

Tudom, ez nagyon érzékeny téma.
De szerintem nincs abban semmi kegyeletsértő, ha egy képviselő ember, és amikor unatkozik a közgyűlésen, akkor játékkal üti el az idejét. ("...ne legyünk igaztalanok Balla Irmával szemben azzal, hogy csak őt pécézzük ki...")
Másrészt az időben visszafelé nem lehet kegyeletet sérteni. Ez a bejegyzés tavaly decemberben íródott, akkor senki nem tudhatta, hogy ilyen szörnyű módon ér véget az élete.

Szakály György 2004.09.28. 17:53:18

Csatlakozom az előttem szólóhoz?

Kedves mindenki! Legyetek szívesek elfelejteni kegyeleti okokból - mert már maghalt -, hogy Hitler hány millió civil embert végeztetett ki. Tegyetek ugyanígy a következő népírtókkal: Sztálin, Pol pot, stb. Felejtsük el kegyeleti okokból, hogy Kádár a nyugati kölcsönök miatt úgy eladósította az országot, hogy még most is annak nyögjük a terheit, etc. Tulajdonképpen - kegyeleti okok miatt - a múltban - mert már meghaltak - senki sem követett el semmi galádságot.
A "Have a nice day!" mintájára: Legyen kellemes tegnapod!

zsuzs 2004.09.28. 17:53:18

Szerintem ezt kegyeleti okokból törölhetnéd.
süti beállítások módosítása