#509

Ha nincs, lopunk, hamisítunk

 

Az önkormányzati képviselő meggyilkolásáról minden sajtóorgánum beszámolt, a média folyamatosan újabb hírekkel kíván előrukkolni, akkor is, ha nincs új információ.

 

Most nem a tragikus körülmények között elhunyt Balla Irma képviselőről van szó, hanem a médiáról. Arról a – hírversenynek nevezett – kényszerről, amire hivatkozva felmentést adnak maguknak a médiamunkások, a szerkesztőségek, s ha nincs információ, akkor gyártanak. Így születtek sajtóbeszámolók feltételezett politikai és anyagi indokokról, így lettek informátorok az utcán pletykáló nyugdíjasok. Vannak orgánumok, amelyek munkatársai kitalálnak és leírnak mindenfélét, más orgánumok meg összefoglalókat készítenek az előzőek produkcióiból. A fikciós riporteri duma és a mit sem tudó utcaemberek megszólaltatása egyszerű, a semmiből képi anyagot kreálni azonban már sokkal nehezebb. Kéznél van az internet! Csak be kell írni a Google képkeresőjébe a megfelelő szavakat, és tálcán a lopnivalóMost nem outsider bloggerekről van szó, hanem a professzionális zsurnalizmusról, vezető lapokról, országos tévékről, online újságokról, nagy portálokról. Csuklás nélkül nyúlnak le fotókat a jogtulajdonosok tudta nélkül, s természetesen a forrásokat sem jelölik meg, úgy adják, mintha a sajátjuk lenne.

A lopott képre ráteszik a logójukat, s ha nem tetszik az eredeti kép, akkor belenyúlnak, retusálnak rajta, megmásítják.

Az alábbi képet – több másikkal együtt – a Hajdú Online lopta, tette jobb alsó sarkába a saját pecsétjét, illesztette galériájábade előtte még megdolgozta. Nyilván „kegyeleti okból” takarították le a képviselő monitorjáról a játékot (ami az eredeti fotón látható). Mert a haon szerkesztői tisztességesek, nem akarják sérteni a halott emlékét, csak éppen lopnak-hamisítanak, ráadásul egy olyan képpel teszik ezt, amin hátulról és felülről látszik a képviselő, tehát igazán fel sem ismerhető, csak az látható, hogy dolgozik a laptopján, pedig nem.

Kellett ez?

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr7243760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PozAko 2004.09.28. 17:53:18

Ráadásul még bénán is csinálják - pedig nem kellene egyáltalán - hiszen a passziánszból első ránézésre aknakeresőt kreáltak. (Ilyen felbontásnál szerintem hihető ez a változat is akár). Röhej... Egyszerűen nem hiszem, hogy ne lenne másik kép az archívumban.

avie 2004.09.28. 17:53:18

A hétvégi tippben Svájcról beszél egy Titanilla nevű nő, képnek berakták az amerikai Topmodell leszek valamelyik régebbi szériájából egy versenyzőnek a képét.

Bakura az okostojás 2004.09.28. 17:53:18

Nem semmi.
Pedig ők még korrektnek is tűntek másokhoz képest...

bachterman 2004.09.28. 17:53:18

én a helyedben vízjeleznék. valami csinos kis mintát. azt retusálják ki a fotósoppos kisköcsögök.

civiske 2004.09.28. 17:53:18

Az Inform egész újságokat szokott lenyúlni fizetés nélkül. Néhány fotó meg sem kottyan nekik.

giros 2004.09.28. 17:53:18

A Te témáidra valahogy mindig csak annyit tudok reagálni: felháborító!

Ez most is így van. Média a'la Magyarország...

kutyaüt 2004.09.28. 17:53:18

én perelnék, vazze. próbapert az Inform nyakába, ezek nem értenek más nyelven. elképesztő!
süti beállítások módosítása