#535

Szegregáció Debrecenben

A mai megnyerő világhálós barangolás eredménye Papp András blogja, annak Telepszoc című bejegyzése. Ide linkelte be 5 oldalas munkáját, innét származik az alábbi idézet. 

Mára mind a Tócóskert, mind a Tócó-völgyi lakótelep épületei elavultak, a lifteknek jó ha a fele működik, az energia nyereség/veszteség arányuk sem túl jó, az utak burkolata is egyre romlik, felújításukra azonban nem jut pénz, talán egyetlen előnye van a többi lakóteleppel szemben: pár éve megkapta az ország „legzöldebb” lakótelepe címet, és valóban a zöld felületeinek méretére büszkék lehetnek az itt lakók és a város, de csak a méretükre… A játszóterek egy-két kivételtől eltekintve romos állapotúak, vagy egyáltalán nincsenek, a füvet ugyan rendszeresen nyírják, és új fákat is ültetnek, mégis összességében elmondható hogy a Tócóskert nem egy ideális lakóhely, és aki teheti vagy be se teszi ide a lábát, vagy amint lehet menekül innen. Lakosságát jórészt a középosztály közép, és alsóbb rétege teszi ki, sok a diplomás, mégis magas a munkanélküliek, és idényszerű munkákból élők aránya. (A diplomás lakosság területi elhelyezkedése a kertvárosi és a lakótelepi övezetre koncentrálódik ,a diplomások 60% ebben a két zónában él). A kis alapterületű lakásokban általában vagy gyermektelen, vagy egy-két gyerekes családok élnek. Érdekes adat hogy Debrecenben a kertvárosi övezetek mellett a Tócóskerthez hasonló „újonnan” épített lakótelepeken a legmagasabb a gyermekkorúak aránya. Az egykor olcsón lakáshoz jutó fiatalok közül akiknek sikerült jobb megélhetést találniuk már elköltöztek innen. Sokan vannak akik csupán átmeneti lakhelyként vesznek, vagy bérelnek itt lakást, így a lakók mozgása nagy. Sok a nyugdíjas, akik kevéske nyugdíjukból, és egyéb jövedelmükből csak egy ilyen kis lakótelepi lakást tudnak fenntartani.

A Széchenyi-kertiek Tócóskerthez való viszonyulása könnyen bemutatható azon a szituáción keresztül, hogy mikor egy idegen megkérdezi tőlük, hol laknak, rendszerint úgy kezdik az útbaigazítást, hogy megkérdezik tudja-e az illető hol van a Tócóskert, természetesen ezt mindenki tudja, ezek után a lehető leggyorsabban mondják, hogy „na, nem ott, hanem attól beljebb a város felé”.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr85243730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diobelbacsi 2004.09.28. 17:53:18

Sziasztok! Ez csupán az én személyes meglátásom! Igazából sose foglalkoztam szociológiával, csupán itt lakok, hát leírtam mit látok, tapasztalok. Annyit azért megkérdeznék, hogy ezt a bejegyzést negatív, vagy netán pozitív felhanggal tetted ide? Egyikből se eredhet semmi problémád, amennyiben negatív úgy köszönöm a kritikát, ha pedig pozitív úgy szintén köszönöm! :)
Papp András

hlktalan 2004.09.28. 17:53:18

Tudnak erről a városházán?

sirjakevagynevessek 2008.03.24. 22:20:36

Ennyi hulyeseget is regen lattam leirva egy helyen, a legszomorubb, hogy legtobb allitas koszonoviszonyban sincs a valosaggal. A bufeszak egyik gyongyszeme ez, teltomve buta frazisokkal: "Sok a nyugdíjas, akik kevéske nyugdíjukból, és egyéb jövedelmükből csak egy ilyen kis lakótelepi lakást tudnak fenntartani.", "A kis alapterületű lakásokban általában vagy gyermektelen, vagy egy-két gyerekes családok élnek.", "a Tócóskert nem egy ideális lakóhely, és aki teheti vagy be se teszi ide a lábát, vagy amint lehet menekül innen"...
süti beállítások módosítása