#562

Unisono

    

Kovács Zoltán megint eldurrant.

    

Nem először, s minden bizonnyal nem is utoljára.

Debrecen város önkormányzatának kommunikációs tanácsnokáról van szó, akinek – a külvilág számára bizonytalan – státuszára és feladatkörére kitértem már itt néhányszor (Kósa-csomag 2., Mi, fideszügyi városemberHíreket gyártunk…). Nem oly jelentős személyisége ő a helyi politikacsinálásnak, hogy különösebben ragozni kellene ténykedését, most pusztán azért említem aktuálisan, mert mintha nem abba az irányba menne, amit a legutóbbi időkben meghirdetett a polgármester, hanem éppen szembe vele.

Történt tegnap, hogy sajtótájékoztatót tartott Gadus István önkormányzati képviselő, az SZDSZ megyei elnöke, ahol a trianoni évfordulós események kapcsán kifejtette pártjának ama nézetét, miszerint „semmi probléma nincs, ha civil szervezetek, pártok saját maguknak szerveznek megemlékezéseket (…), azzal viszont nem értenek egyet, hogy az önkormányzat hivatalos megemlékezést tartson”. (Nem én interpretálom így az elhangzottakat, hanem az önkormányzati televízió tudósítása.) 

Gadus szereplését és mondandóját oly jelentősnek ítélhették valakik (talán épp Kovács Zoltán), hogy az önkormányzati kommunikációs tanácsnok közleményben reagált a sajtótájékoztatóraA lényeget tekintve – mármint helyi konszenzus nélkül tartson-e hivatalos megemlékezést a város ezen a napon? – nem foglalnék állást itt, mert félrevinné azt, amiről írni igyekszem. Ez pedig a kommunikációs tanácsnok kommunikációja. Kovács Zoltán holmi újságírói babérokra törve vitriolosnak szánt pamfletben törekszik Gadus megsemmisítésére. Lábra megy – ahogy a focit szerető pártvezetők szokták mondani. Bevett ez a módszer a honi sajtóban és politikusaink egymást minősítgető megnyilatkozásaiban, csak jelen esetben másról van szó: az önkormányzat tanácsnoka froclizza az önkormányzat egyik képviselőjét. A személyek lényegtelenek, a tisztségekre-posztokra tessenek figyelni!

Elviekben az önkormányzat tanácsnoka minden debreceni tanácsnoka. Ha hivatalosan szólal meg, elvárható tőle, hogy higgadtan tegye azt, a lényegre koncentráljon, elvégre a várost jeleníti meg, nem egy párt szóvivője. Ha vannak személyes indulatai, azokat tartsa meg magának, mert senki nem kíváncsi rá. És ne viccelődjön, mert elvileg ő egy komoly város reprezentánsa.

A tanácsnoki és stiláris szerepzavaron túl az az igazi gond, hogy a közlemény a maga nemében teljesen ellenkezője annak a szemléletnek, amit Kósa Lajos polgármester hirdetett meg egyre erőteljesebben az utóbbi időben. Kósa szerint a városvezetésnek minden egyes debreceni polgár véleményére nyitottnak kell lennie, félre kell tenni a politikai előítéleteket, az összefogás és a konszenzus lehetőségét kell keresni mindenkivel; azoknak a véleményeknek is nyilvánosságot kell adni, amikkel nem értenek egyet, amikkel vitáik vannak stb. Tény, hogy Kósa ezt a pártalelnöki pozíció megszerzése környékén hangoztatta sűrűn, nyilvánvalóan az orbáni gyakorlat kritikájaként, de ez még nem elég indok arra, hogy ne higgyünk neki. Legyen úgy, ahogy a polgármester mondja! De nem úgy van.

A helyi demokráciára, a hivatalos nyilvánosságra, az eltérő vélemények szabad megismerhetőségére tekintve pedig az a legszomorúbb, hogy a város officiális honlapja továbbra is unisono. Ahogy szokott, a Közlemények rovatban megjelent Kovács Zoltán tanácsnok reagálása, de az már nem, hogy mire reagál. S nem pusztán arról van szó, hogy ez az eljárás – bárkivel szemben is történjen – arrogáns, hatalommal visszaélő, antidemokratikus, hanem egyszerűen gyengíti, mert érthetetlenné teszi a „kommunikációt”, tanácsnok úr.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr61243695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kácsor Zsolt 2004.09.28. 17:53:18

Vakapad, több mindenben egyetértek; ebben maradunk...

vakapad 2004.09.28. 17:53:18

Nem mondom, hogy nincs igazad. Már ami a Szűrös-féléket illeti, szerintem is gáz, hogy Orbán beengedte őket.
Ugyanakkor arra kérlek, hogy tégy különbséget. Szűrös legfeljebb megtűrt nyomoronc a damaszkuszi út valamilyen kilométerkövének támaszkodva, semmiképpen nem meghatározó figura. Eközben a volt egypárti elit szinte érinthetlen és virulensebb mint valaha. Az első ciklusban a Fidesz helyét kereső nemzeti szabadelvű pártként nyomult, meg lehet engedni egy pár hónapos politikai közösségnek, hogy kialakítsa a saját arcélét, senki nem felnőttként születik.
Akkor a liberálisok voltak a legmarkánsabb antikommunisták, élen az SZDSZ-szel meg a Fidesszel. Utóbb az előbbi beállt csendestársnak a bizniszbe a régi elit morzsáit szedegetve. A Fidesz meg maradt ami volt, "a másik oldal".1994 óta ez a felállás, Maszop vagy Fidesz. Konstansnak tűnik. Ezért gyűlölik a szadeszban a fideszt, mert ők lettek a szocialista utódpárt egyetlen kihívója. Ez lehetett volna az szdsz is, csak nem tudtak '94-ben ellenállni a kisértésnek.Én így látom de biztosan lehet máshogy is.
Ez a Gyurcsány-Orbán farkasszemezés viszont nekem is unalmas.

Kácsor Zsolt 2004.09.28. 17:53:18

Vakapad,
a volt kommunista elit néhány tagjának regnálása természetesen nekem is szúrja a szememet, névsort ld. föntebb a bejegyzésedben. De nehogy azt hidd már, hogy ilyen egyszerű a világ: fekete és fehér (oppardon: narancs és vörös). Ez a melldöngetős antikomcsi duma, amit a Fidesz és Orbán nyomat, akkor lenne teljesen hiteles, ha nem osztanák a komcsikat jó komcsikra és rossz komcsikra. Nem sül le a bőr Szűrös Mátyás képéről, amikor Orbán mögött parádézik a dísztribünön? Nem sül le a bőr Orbán képéről, hogy ezt hagyja? Nem sül le a bőr Martonyi képéről, aki az utolsó komcsi kormány (Németh-kormány) tagja volt, majd Orbán külügyminisztere? Nem sül le a bőr Boros Imre képéről, aki komcsi III/II-es volt, majd az Orbán-kormány tagja? Az Orbán-kormányban több volt MSZMP-tag volt, mint a Horn-kormányban!!!! És ugyanez van a másik oldalon: pl. Lendvai Ildikó miért nem vonult vissza 1990-ben? És Horn? És Medgyessy? Miért nem sül le a bőr a képükről? Szerinted miért nem? Mindannyiunknak jobb lett volna, ha visszavonulnak, de tudod, nem bírta rá őket senki. Kéretik nem elfelejteni, hogy 1990-94 között jobboldali többség volt a parlamentben, és jobboldali kormány. Akkor tetszettek volna törvényt hozni arról, hogy volt magas rangú pártfunkcik nem viselhetnek köztisztséget a jövőben. Miért nem hoztak ilyen törvényt?! Miért nem?! Miért nem állt fel akkor Orbán úr és Kósa úr a parlamentben, és miért nem nyújtott be erről törvényjavaslatot???? Simán átment volna, mert kb 20-30 szoci volt a parlamentben. Ja, hogy akkor Orbán úr és Kósa úr még nem volt jobbos...? Bocsika, erről nem a baloldal tehet.

Ma úgy élünk, mint egy abszurd drámában: az ország miniszterelnöke egy volt KISZ-titkár milliárdos (?!), aki nem képes felfogni, hogy a kormányfői pályafutása Balatonőszödön véget ért. Az ellenzék vezére meg egy volt liberális konzervatív álpolgár, aki most éppen plebejuspolgár (?!) akar lenni, s aki nem képes felfogni, hogy a kormányfői megbízatás nem örök életre szól. Fasza. S e két hülye miatt kizárólag az MSZP-t hibáztatod?!

vakapad 2004.09.28. 17:53:18

Kedves Zsolt,

Leszarom én, hogy pártlap a Népszabi. Neked kell ott dolgozni, majd te redukálod a kognitív disszonanciát.
Különben jól megy, ezt kihallom!
Ellenben vitatkoznék veled a "ki mekkora pálfordulást hajtott végre" játék elemzése kapcsán.
Állításom így fest:
Egyetlen 89 után alakult párt tagja vagy vezetője sem tud olyan mértékű átváltozást végrehajtani földi élete során ami mérhető lenne az állampárt és ifjúsági szervezetének vezetői által abszolvált bravúrhoz, egypárti diktatúrában hittek vagy üzemeltették azt, most pedig többpárti demokráciában játszák az europért.
Ennél nincs és nem is lehet durvább alakoskodás. Egyszerűen nem lehetséges. Ha Orbán minden héten más ma létező pártba lép be, akkor sem tud akkorát ugrani mint Horn-Medgyessy-Gyurcsány-Gálzoltán,stb.
Egyébként Orbán egy dologban következetes 18 éve.
Folyton a posztkommunistákkal nézz farkasszemet, csakúgy mint '89 előtt. Ez feltűnt esetleg a sasszemednek?
Egy elit rossz, két elit jó.
Nekem a szocialista gazdasági, kultúrális, média és pénzügyi elit egyedül kevés.
Akarom, hogy legyen másik ami versenyre kényszeríti, s ha megint gumibotozásra szottyan kedve (drága jó nosztalgia!)
akkor kipenderíti a székéből. Ha kell, az utcán.UFF

Kácsor Zsolt 2004.09.28. 17:53:18

Kedves vakapad,
nagyon birom, amikor mélyen a szemembe néznek, és közlik velem, hogy a Népszabiban tulajdonrésszel bír a Szabad Sajtó, amelyet az MSZP alapított. Hűha. Mintha ezt a Népszabi bármikor titkolta volna. Mintha a Népszabi nem lenne vállaltan, nyíltan és deklaráltan balos-liberális újság. Kérdem: mi ezzel a gond? Tilos balosnak lenni? A Magyar Nemzet jobbos. És? Mi ezzel a gond? Nem lehet neki jobbosnak lenni? Dehogynem. S ha egy baloldali párt baloldali alapítványa tulajdonrészt akar vásárolni egy lapban, akkor nyilván egy baloldali lapban vásárol tulajdonrészt. Miért, talán a Magyar Nemzetben vásároljon?
Azt meg leszarom, hogy hogyan éneklik az MSZP-sek az internacionálét, mert a munkámhoz semmi köze, bár tudom, sok idióta szerint MSZP-s pártgyűléseken szerkesztik a lapot. Az sem lep meg, hogy az MSZP nem kifejezetten baloldali politikát folytat, éspedig azért nem lep meg, mert olyan link országban élek, ahol se normális baloldal, se normális jobboldal nincsen, csak alulművelt, acsarkodó hülyék vannak a politikusok között. Visszakérdezek: jobboldal? Na ne viccelkedjünk. Orbán 1993-ig ultraliberális volt, 2007-ig ultrajobbos, mostantól meg - ő maga mondta a kongresszuson - plebejus. Röhögnöm kell.

vakapad 2004.09.28. 17:53:18

Kedves Zsolt,

Nem bukott itt le senki, csak emlékeztetem a nagyérdeműt, hogy van oly napilap hazánkban, amelynek közvetlen tulajdonosa egy magyar párt, jelesül a korábbi állampárt utódja.Ahhoz képest meg minden párt kóser, mindegyik!
Baloldali? Na ne viccelkedjünk. Vagy Te is kajálod az állami vagyonból meggazdagodott szocialisták könnyeit miközben éneklik az Internacionálét.
"...fel,fel te éhes proletár..." annyira édi, ahogy Puch Laci énekli Gyurcsánnyal meg Bajnaival.
Az állami ítéletvégrehajtónak igaza van viszont.
Ne is a közvélemény érdekelje őket hanem a közérdek.
nekem annyi elég lenne.

Dr. Kotász 2004.09.28. 17:53:18

Ez kérem vihar a bilin. A közvélemény már rég nem érdeklik a politikusok. A helyiek sem. Maxiumum 90-100 ember.

hlktalan 2004.09.28. 17:53:18

Mennyi-mennyi gyűlölet...

kosalander 2004.09.28. 17:53:18

nem ismeresm Gadust, de ha olyan jelentéktelen lenne, amilyennek itt egyes hozzászólók leírják, akkor nem lenne ez a fenenagy háborgás sem Kovács Zoltán, sem a fentebb szólók részéről. mulatságosak vagytok.

Kácsor Zsolt 2004.09.28. 17:53:18

Vakapad, hát most lebuktunk...! A Népszabadság tényleg baloldali lap! Hát ilyet!

puliszka 2004.09.28. 17:53:18

Dázse malagyéc! Az előttem szóló tökéletesen megadta a választ K.Zs-nak. Nem én, hanem Gadus osztogatja itt az észt, pedig jobb lenne, ha hallgatna. Nagyon nem áll jól, amikor köhög a bolha! Hagyjuk már meg az embereknek, hogy aki akar, megemlékezzen Trianonról! Tudom én, hogy szívesebben látna egy meleg-buzi parádét, mint fáklyás felvonulást Debrecenben, de szerencsénkre, nem rajta múlik, hogy úgy is legyen.

vakapad 2004.09.28. 17:53:18

Ja, Kácsor Zsoltnak meg igaza van. Tényleg Gyurcsány szülinapja. Illik is tudnia,mégiscsak Gyurci a pártelnök, a párt meg tulajdonos az alapítványán keresztül a lapban.(Ti. Népszabadság)
Málágyec!

vakapad 2004.09.28. 17:53:18

Na, azért Gadust ne nevezzük műanyag politikusnak.
Elvégre 15 éve nyomja itt ezt a one-man-show-t.
Ha ügyesen körbe áll és gyorsan mozog egyenesen úgy látszik mintha egy komplett emberi közösség lenne a debreceni szdsz, miközben csak néhány fanyalgó lúzer
keverve egy csipetnyi Kósa-gyűlölővel.
Fussa még a balmazújvárosi csatornaberuházásból?
Vagy elvitte mindet a Vagy. Vagy,vagy...

Kácsor Zsolt 2004.09.28. 17:53:18

Én meg azon röhögök, hogy június 4-e nem csupán Trianon miatt emlékezetes dátum. Ezen a napon született Gyurcsány Ferenc is. Nem is értem, hogy erre a konvergenciára miért nem csaptak le eddig a jobboldalon, biztos jó kampányt lehetne építeni rá. Habár egy megemelékezőtől én magam is hallottam hétfő délután a Bem téren: "Vesszen Trianon, vesszen Gyurcsány"! Nocsak, ő talán már tudott a dátumegyezésről?

Szakály György 2004.09.28. 17:53:18

Veszett több is Mohácsnál (150 éves török uralom)!
Vagy mégsem?
60 év múlva eldönthetjük.
Vagy mégsem?

Engem arra emlékeztet ez a pártok közötti kommunikáció, mint amikor a műanyag nőbe beleállítják a műpéniszt. Körülbelül annyi értelme is van. Aki ezen felizgul, váljék egészségére!
Kit érdekel egy műanyag politikus művéleménye?

vakapad 2004.09.28. 17:53:18

Kedves Mindenki!

Egyenlöre úgy látom, Gadus mondja meg mindenkinek, hogy mit kell gondolni Trianonról. Akkor ne mondja meg ő se és akkor nem mondja Kovács se, nem bonyolult.
Azzal, hogy Gadus Trianon szindrómának nevezi mások gondolkodását, elköveti a véleményterror politikai kihágást. Megérdemelte amit kapott ezért.
Ha nem szindrómázik, csak nehezményezi a városi ünnepség kérdéskört, védhetőbb lenne tette. De ezt ti is tudjátok mert elfogult ám tanult emberek vagytok.

Kácsor Zsolt 2004.09.28. 17:53:18

Puliszka, miért nem lehet Gadusnak eltérő véleménye Trianonról, mint a tiéd? Megmagyaráznád? S miféle felhatalmazás alapján akarod te (vagy bárki) megmondani, hogy miként illik és lehet Trianonról vélekedni és miként nem? Elmondod?

puliszka 2004.09.28. 17:53:18

Nekem nem KZ-val, hanem Gadussal van, nem kicsit, nagyon gondom! Mi az hogy Trianon-szindróma?! Amiből elege van a libsi elvtársnak?! Ünnepelni, megemlékezni nem kötelező, de aki ezt szívügyének tekinti, azt hagyjuk már, ne Gadus et. döntse el, hogy Trianon nemzeti fájdalom, amiről minden jóérzésű MAGYARNAK illene megemlékezni, amúgy mellékesen! Szánalmasan vergődik az egyszemélyes 0 százalékos pártocska egyszemélyes megyei elnöke! A válasz meg olyan, amilyen a mosdó! Szereplési viszketegségben szenved Gadus, ez meggyőződésem. Másal nem tudja magára vonni a sajtó érdeklődését, mert épkézláb ötlete nincs!

Marosán 2004.09.28. 17:53:18

Ez a gőg ! Igy röviden GŐG!

Kácsor Zsolt 2004.09.28. 17:53:18

Nem oly régóta ismerem Kovács Zolit, és tanúsíthatom, hogy a személyes beszélgetések alkalmával mindig intelligens, kulturált és kedves volt. Erre föl elolvasom a tanácsnoki levelét (én is megkaptam,mint helyi zsurnaliszta), és abból egy teljesen más kép bontakozott ki: kioktató, agresszív és személyeskedő. 1. Melyik az igazi KZ? 2. Honnét ez a furcsa tanácsnoki én? 3. S főleg: miért válaszol KZ olyan sértődött hangon Gadusnak, mintha Gadus őt egyáltalán sértegette volna?

b.é.g. 2004.09.28. 17:53:18

Nem hiszem, hogy jóváhagyás nélkül vadulna a fickó.
Eljátszák a jórendőr-rosszrendőrt. Kósa nyilvánosan nem keménykedhet az új imágója miatt, ezért a személyzettel végezteti el a pofozkodást.
süti beállítások módosítása