#600

Románmagyar

Ma már elvárható, különösen a nagyobb városok és a megyék esetében, hogy az önkormányzatok által működtetett honlapok ne pusztán saját polgáraiknak szolgáljanak közhasznú információkkal, hanem a távolabbról, más országokból érdeklődők számára is. A jó városi vagy megyei honlap egyszerre tükör és igazi portál, kirakat is.  

Ma már bevett szokás, hogy ha valaki egy város vagy egy megye nevezetességei, turisztikai információi, szolgáltatásai, akár sporteseményei, mindenféle történései, élete iránt érdeklődik, akkor előbb a hivatalos honlapon tekint körbe, s ott mindezt megtalálja, vagy átirányítják onnét oda, ahol megtalálhatja. S mindezt nem csak az adott város többségi lakosságának anyanyelvén szolgáltatják.

Hivatalos honlapjaik szerint Debrecen és Hajdú-Bihar megye nem tart igényt a román érdeklődőkre, Nagyvárad és Bihar megye meg a magyarokra. Kvittek vagyunk, remek. Hiába a testvérvárosi kapcsolat, az intenzívnek beállított megyeközi nexus, a földrajzi közelség, a közvetlen szomszédság, a közös történelmi múlt és a közös eurorégiós jelen, ezeknek a magyarországi hivatalos honlapoknak nincs román nyelvű változata, a romániaiaknak nincs magyar nyelvű duplikációja.

A Hajdú-Bihar–Bihor Eurorégió szervezete sem kényezteti el kommunikációjával a tájékozódni vágyókat.

2006. augusztus 21-én kezdte meg működését az eurorégió honlapjaBár háromnyelvűnek ígérkezett, románul és angolul igazából csak a menüpontok elnevezései olvashatók, a szerény tartalom csak magyarul. A honlapot néhány hónapig kis intenzitással frissítgették, de idén január óta nincs rajta új információ, elhanyagoltan árválkodik a világhálón, gyakorlatilag csendben kimúlt.

Talán ezeknek az áldatlan állapotoknak a megváltoztatására is hatással lehet az a szakember találkozó, ami az elmúlt hét utolsó napjaiban zajlott Debrecenben a Hang-Kép Kulturális Egyesület és a Nagyváradi Magyar Diákszövetség szervezésében „Kommunikáció határok nélkül a Hajdú-Bihar–Bihor eurorégióban” címmel. Nyitó alkalma volt ez egy, hosszú távú projektnek, aminek célja a romániai Bihar és a magyarországi Hajdú-Bihar megyében működő sajtóorgánumok közötti kapcsolatépítés. Hajrá, magyarok! Hajrá, románok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr44243639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabóbé 2004.09.28. 17:53:18

Petre Románnál nagyon megakadt a lemez, pedig a Debrecen-Nagyvárad tengely, ami éppen nincs, ennél sokkal érdekesebb. Persze az se kutya, hogy minden nap elolvasunk egy nem változó honlapot. Maszturbáns izgi.

Román Petra 2004.09.28. 17:53:18

Kedves Atco!

Logikád alapján a vagy.hu nyitóoldalán a pekingi olimpia is szerepelhetne még egy kevéske ideig, hiszen a dolg aktuális, asszem. Namármost, az újratöltés (?) után a zempléni nagy gurulás még mindig kint van, szóval ott vagyunk, ahonnan elindultunk: a honlapon hetek óta semmi újdonság, csak a szokásos kósakérjenbocsánatotúgysemleszszobradejóviccösvolt maradt

atco 2004.09.28. 17:53:18

petra kedves,
a "zempléni nagy futás" amúgy 1 (főként debreceni szervezésű) hegyikerékpáros verseny, és most vasárnap volt esedékes. csak ha már szólsz valamiről, legalább olvasd el... a megértés már 1 következő, nem mindig könnyen elérhető fokozat:)

Basahalom 2004.09.28. 17:53:18

Nem szívesen szólok bele a kommentezők csevegésébe. Csak a tényszerűség kedvéért: a vagy.hu 2003-ban az informatikai tárca országos és nyilvános pályázatán kapott pénzt, amikor a debreceni médiumok közül a városi televízió és a Hajdú-bihari Napló is. Azóta nem, és Kovács Kálmánnal vagy a hátországaival és hivatalaival sincs, nem volt semmiféle kapcsolata. Igaz ez annak ellenére, hogy páran az ellenkezőjét vélik tudni. Szép napot!

Román Petra 2004.09.28. 17:53:18

Kedves Hal!

Ebben a nagy hőségben nagyon bebújhattál az iszapba, így nem juthatott el hozzád azon infó, amit azért páran tudunk: a vagy.hu internetes portált illetve a néha megjelenő nyomtatott változatot még a szadeszes Informatikai Minisztérium csöcsein lógva nyomták tele ezek a lelkes cívisemberek, és Kálmánka azóta sem feledkezett meg róluk. Persze ha szadesz költi, az nem közpénz.
Szóval elég ritka hal vagy te, de majd kifognak egyszer...

kecsege endre 2004.09.28. 17:53:18

Petra, petra te nagy eszű((((

Ne méregess itt kettős mércével, mert az elemér által említettek KÖZPÍZBŐL nem működnek...(((((( ...nem működnek..tényleg mi van ilyenkor a lecsóval?
A szegény vagy.hu-t néhány lelkes cívisember saját forrásaibúl próbálta működtetni((( most ennyire futja.Hol itt a kettős mérce?

a hal szólt

Román Petra 2004.09.28. 17:53:18

Kedves Elemér!

Igazán szerteágazó szörfözés után nem tünt fel, hogy a döglött honlapok között ott van az általad (is) jegyzett vagy.hu, amely már kb. két hónapja túdósít nyitólapon a zempléni nagy futásról + alkalmanként behúzva egy-két máshol megjelent, persze a várost fikázó írást. Kettős a mérce, már megint...

Marosán 2004.09.28. 17:53:18

Mit is akarsz Romániával ?
süti beállítások módosítása