Kontrajáték balról

Hiába akarnak tükröt tartani a szocialisták a fideszesek elé, ha azok nem akarnak belenézni. Quod licet Iovi, non licet bovi. 

Módszert váltott a helyi MSZP. Bár az nem teljesen világos, hogy miről is váltottak a mostanira, mert a 2006-os önkormányzati választások után erőre kapó, az ellenzéki politizálással próbálkozó közgyűlési frakció az utóbbi hónapokban kezdett visszasüllyedni a 2006 ősze előtti tehetetlenkedő állapotába. Mintha a szocialisták időnként elfelejtenék, hogy választópolgárok küldték őket a városházára, s azért őket, nem másokat, hogy ne ahhoz asszisztáljanak nagy rezignációval, amit azok a mások csinálnak. Bonyolult? Nem hiszem.

Persze, biztosan helyben is nagy a nyomás rajtuk a kormányzati munka lakossági megítélése miatt. Aki azonban nem bírja a keszont, az ne menjen mélymunkára. Nem kötelező önkormányzati képviselőnek lenni. Talán most is lehetne ugyanolyan aktívnak lenni, mint amikor azon izmoztak egymással, hogy ki hányadik legyen a választási kompenzációs listán, kinek lesz esélye bekerülni a debreceni sárgaházba. 

Szóval módszert váltott a helyi MSZP, és elkezdte kopírozni a Fideszt. Decemberben kivonultak a közgyűlésről – kissé sután, de mit tegyünk, nincs még ebben gyakorlatuk –, mert nem kívántak jelenlétükkel vagy módosító indítványaikkal asszisztálni a 2008-ra tervezett (infláció feletti) díjemelésekhez. Erre aztán jól megsorozták őket az évek óta permanens parlamenti kivonulásban leledző fideszesek, hogy micsoda dolog elhagyni az üléstermet, büfézni a közgyűlési munka helyett. Quod licet Iovi…

Tegnap azzal álltak elő a helyi szocik, hogy közvetlenül a városlakókat kérdeznék meg arról, mire költse az önkormányzat a 2008-ban rendelkezésre álló forrásokat. Erre a Fidesz frakcióvezetője kiokította őket, hogy egyébként miként működik egy képviselő. Ő csak tudja, hiszen a Fidesz országos politizálását már rég kihelyezte a lakosság köreibe. non licet bovi.

Mondhatnák a debreceni szocialisták, hogy ők pusztán a nagy népszerűségnek örvendő polgármester példáját tekintik mérvadónak, hiszen Kósa Lajos a parlamenti szavazásoknak csak tíz százalékán volt jelen a „leszavazások reménytelenségét látva”. És ami az országgyűlésben reménytelen egy fideszesnek, az Debrecenben totálisan reménytelen egy szocialistának. De mint tudjuk: Quod licet Iovi, non licet bovi.Tehát hiába trükközik tükrözéssel az MSZP, a Fidesz nem kíván szembesülni saját módszereivel. Országos sajtóvisszhangja sincs ezeknek a próbálkozásnak, a helyi sajtó meg olyan, amilyen (akié). Talán ha saját arcát, útját próbálná megtalálni a szocialista párt, még lenne is tétje a helyi politizálásnak. Meg lenne végre valami érdemi izgalom, kicsi demokráciaszerűség, valami olyasmi, amiért odaküldték őket a választóik. Mert már nagyon unalmas az egypártrendszer.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr48307088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.01.22. 16:37:31

Debrecenben nincs ellenzék. Se szoci, se más.
Kár.

Román Petra 2008.01.22. 16:44:09

Miután bukolikus szelidséggel -egy ökörhöz illően - csettintettem, s magamban elismerő szavakat mormoltam Basa mélylatin műveltségét respektálva, hirtelen azon kezdtem eltűnődni, hogy mikor is volt érzékelhető a szocik 2006 utáni nekibuzdulása a sárgaházban...Én nem őrzök magamban erről kitörölhetetlen emlékeket, de hát nem ülök ott, biztos adódtak alkalmak, amikor valaki nagy hirtelen nyüzsögni kezdett. Basa azonban nemcsak a jólismert szólással zárja repetitív sorait, hanem többször megismétli azon állítását, hogy a választók szent akaratából mit is illene produkálni a tisztelt szocialistáknak, hamár országosan úgy alakult hogy a pici kis szabad madár oda cipeli apró csőrével a piros szegfűt, ahová csak a karvalyok küldik. Itt lép működésbe a nullásliszt effektus; ideje pezsgőt bontani, éppen tíz (10) esztendeje lesz, hogy a debreceni választók egy azaz 1 db szocialista képviselőt egyéni körzetben megválasztottak. A jelenleg benn szerénykedő csoportot senki sem küldte, semmire sem hatalmazta fel, a pártlisták összeállításába ugyanis a választók nem szól(hat)nak bele. Ezért várom, hogy saját arcát láthassam a helyi szociknak, kis képzavarral, mert egyelőre csak tóthjózsefeket, meg mentelmi jog mögé bújt lévaikatikát látok, ráadásul még csak nem is a csúnya Hír Televízió képernyőjén. Zsíros Zsolt ügyesen felfedezte, amit az orosz népbarátok avagy "népközéjárók" már nagyon régen,hogy ti. néha meg kéne kérdezni az állambolgárt. Persze kínos a dolog, mert mostanság -és nem csak itt - a választó egyre gyakrabban visszakérdez, megszorítások meg eltapsolt milliárdok iránt érdeklődve, válasz pedig nem nagyon van. Sajátos tehát a helyzetük, bejelentik, hogy kivonulnak, aztán helybenmaradnak, persze nincs meg a rutin, amit Basa ügyes csúsztatással megint a Fideszre rondít, hiszen ő is tudja, hogy csak Gy.F. előre bejelentett napirend előtti felszólalásakor szokott beindulni az exodus - ha már latinozunk. Az egypártrendszer persze unalmas, csak mostmár nem kötelező, el lehet menni szavazni, aztán lehet bús sorokat róni. Meg persze Debrecenen kívül is van élet...

hlktalan 2008.01.22. 16:46:31

Ahol nincs ellenzék, ott nincs demokrácia.

cityhall 2008.01.22. 16:52:05

Régi lukból régi szél fúj: már megint el akarják egyesek költöztetni a másokat.
Emlékszik még a nagyképű elvakultságba a narancsoldal, amikor 1994 és 1998 között nem volt képviselője a sárgaházban?
Kisebb arccal közlekedjünk!!!

Lavoár 2008.01.22. 17:39:54

Ennek itt nem sok köze van Európához, nem hiába Román.
Ne örüljél már annak, hogy nincs potens ellenzék a faludban! Képzeld már el bigottkám, mi lenne ebben az országban, ha a fidesznyikek nem lihegnének a veresek nyakába! Erre gondoljál, aztán gondold át a pezsgőbontást és az egypártrendszer eljövetele feletti lelkendezésedet!

SM 2008.01.22. 18:56:49

Másról sem szól a sajtó mint "Virágh László" esetéről.Ez is igaz lehet.
Csak zárójelben mondom: a pártlistákról is a választók döntöttek. Tényleg meg kell kérdezni az állampolgárt: miért kell az infláció felett fizetni a víz, a közlekedés, lakbér, stb díjakat.

puliszka 2008.01.22. 21:35:59

Szeretném, ha kedves Basa elagalább annyi helyet szentelne a balfékek visszadátumozási csalására, mint a debr-i fideszre. Állítólag tóthon kívül aranyhüvely is benne van! Rajta, oknyomozók!

Szabóbé 2008.01.22. 22:14:06

Puliszka, le vagy maradva néhány brossúrával. Segítek. A napokban volt itt már arról szó, hogy a Tóth ügyről annyi lesz Basánál, mint amennyi volt a már jogerősen börtönre ítélt fideszes Virágh László ügyéről a bíróság döntése előtt. (Keress utána!) Szerintem is így a jó, bár nem én találtam ki.
A szocikról annyit szeretnék most mondani, hogy Kósa Lajos polgármesterré választásában mind a három alkalommal sokat segítettek, de nem a szavazataikkal.

egyszerű 2008.01.22. 23:36:19

Gondolom majd ez a román jön megint azzal, hogy valaki csúsztat. Nézzük már meg a több mint 200 ezer debreceni pógárból hányan szavaztak Kósára. Azért annyira nincs itt akkora fidex támogatás, mint ahogy szajkózzák.
Az exodus meg nem pont egyezző a fideszes léhűtők kivonulásával. Vagy őket nem arra választotta a kegyes, magyar, őstulok és egyéb népe, hogy ott üljön és tevékenyen részt vegyen az ország ügyeibe. Románkám! elég ha a szennylapodban írsz hülyeségeket, ne akarj itt is okosnak tünni.

egyszerű 2008.01.22. 23:41:23

Román, milyen csettintés illik az ökörhöz?
Csak úgy bukolikusan...

Béla 2008.01.23. 08:29:44

Új Kormányt! Új Alkotányt!

remiz 2008.01.23. 08:52:51

esetleg:
Új Országot!

Román Petra 2008.01.23. 10:22:19

egyszerű: a hasonlat képzavaros, amint azt néhány sorral később megemlítettem volt. Senki sem állította, hogy Debrecen választópolgárai egységesen Kósáért bomlanának. Csak éppen olyan mérhetetlenül színvonaltalan és provinciális az ellenoldal, hogy képtelen legalább egy embert felmutatni, aki képes behúzni egy nyomorult körzetet. Szerintem tényleg jobb, ha csöndben vannak, mert hamar Kozlok képviselő szintjére emelkednének. Sajnálom, ha nevem láttán csak az első sorig jutsz, bár ez jellemző, így a fideszes kivonulás okát nem ecsetelném újólag. Lavoár pedig nem tudom miről beszél, csehszlovákul már elfelejtettem.

cityhall 2008.01.23. 10:57:25

Tévedtem, nem igaz, hogy 1994 és 1998 között nem volt Debrecenben önkormányzati képviselője a Fidesznek. Volt. Egyetlen egy.
Ebből mire lehet következtetni? Egyszer fenn, egyszer lenn. Ezért sem kéne annyira nagyképúnek lenni.
Amikor csak egy fideszes volt a testületben, senki nem szórakozott vele, nem bele törölte a szaros csizmáját. Meg kell nézni most, hogy a mostani többség milyen stílusban adja elő magát az ellenzékkel szemben.
Ennyit a demokráciáról.

Amikor aZ MSZP-nek volt 23 képviselője a sárga házban, senki nem gondolta, hogy Debrecen szoci lelkületű város. Aki most azt gondolja, hogy Debrecen fideszes lelkületű, az nagyot téved.
Debrecen debrecenlelkületű!
Tessék kisebb arccal közlekedni!

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.23. 11:51:42

"Quod licet Iovi, non licet bovi."

Ez mit jelent?
Esetleg azt, hogy amit szabad Jupiternek nem szabad a szamárnak?
Mert én nem tudok latinul, viszont érdekelne és a kontextusból erre lehet következtetni.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2008.01.23. 13:23:17

Kedves Vérszegény éjszakai dúvad!

Én sem tudok latinul, de ez nem jelent nálam akadályt, ha Internetközelben vagyok.
Az egyik lehetőség, a már unalomig ismételt Google használata (ha nem ismered a Google internetcímét, azt is a Google-ban keresheted meg). Például beírod keresőszavaknak, hogy "latin magyar szótár".
A másik lehetőség a "valami".lap.hu internetes cím használata: pl. latin.lap.hu, szotar.lap.hu.
Mindkét (vagy 3?) esetben, a kapott linkek valamelyike online szótárhoz vezet.
Ezek segítségével én már lefordítottam a szöveget, de nem teszem közzé (pedig egyszerűbb lett volna, mint leírni ezt a szöveget, amit most olvasol) mondjuk szadista és mazochista hajlamaim miatt (ha rosszmájúak akarunk lenni, akkor nevelési célzatból).

Vérszegény Éjszakai Dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.24. 09:48:05

Hát, jutott eszembe számtalan szebbnél-szebb gondolat, de nincs időm leírni, mert a mkahelyemen vagyok, ahol nem szeretik, ha a neten lógok.

De erre a Google nevű izére, majd rákérdezek valahol.

Uccsó megjegyzés: Ami a tudás nevelő célzatú visszatartását illeti, hát remélem nem tanárként dolgozik...

Román Petra 2008.01.24. 10:35:36

cityhall: bár tűzközelben vagy, apró csúsztatással a kevésbé tájékozottakat könnyen beviheted az erdőbe, bár ez is lenne a célod is ugyebár. Tehát, lassan mondom, hogy rád ne szakadjon az okmányiroda: 1994 és 1998 között egy azaz 1 db egyéni körzetben megválasztott fideszes képviselő ült a házban; jelesül Szabó Gyula, aki mellesleg már 18.éve ott van. Azért nem akadt több narancs, mert a zavart lelkületű, egykori pártelnök (nevét takarja a jótékony feledés homálya) elfelejtette határidőre leadni a Fidesz pártlistáját. Hasonló helyzetben most például valóban nem ülne egyetlen szoci sem a sárgában. Kéretik ezt az apró momentumot beépíteni a helyi párttörténetbe...
süti beállítások módosítása