Urbanisztikának álcázott agitprop

Amikor egy tévéműsor készítőinek túlzó lelkesültsége átszínezi a valóságot. 

A politika, a hatalom imádja a nagy építkezéseket. Mert azok elkápráztathatják a kortársakat, maradandóan hirdethetik a dicsőséget. Piramisok, diadalívek őrzik olyanok nevét, akikről talán nem is tudnánk, ha nem maradt volna kő kövön. A legújabbkori diktátorok is felettébb szerették a megaberuházásokat: Hitler is városépítésznek gondolta magát, Sztálin a haditérképek mellett legszívesebben óriásépítkezések tervrajzai fölé hajolva kedvelte magát ábrázoltatni, Ceausescu pedig személyesen is segítette mérnökeit jótanácsaival, amikor Bukarest átépítésének ideáján ügyködtek. Ezek a korok elmúltak, s bár vannak még nálunk is, akik vagy cicomás Nemzeti Színházzal, vagy szupermetróval, vagy kormányzati csúcsnegyeddel próbálkoztak-próbálkoznak, az efféle gátlástalanságoknak ezért mostanság már nem határtalan a terepe.

A mai Magyarország politika által ihletett építkezési nagyberuházásai mögött két rövidtávú pragmatikus szándék munkál leginkább: egyrészt a választási ciklus végére valami hatalmasat felhúzni, amit aztán lehet mutogatni a szavazópolgároknak; másrészt minél nagyobb építményen minél több alvállalkozóval dolgoztatni, hogy azok a közpénzt majd visszacsurgassák párt- és magánzsebekbe.

Mindez jutott eszembe a HírTV nemrégiben sugárzott egyik műsoráról, a Kő kövön címűről, ami teljes egészében Debrecennel foglalkozott. Sűrűn átitatva politikával. A műsort Kósa Lajos polgármester nyilatkozata fogta keretbe, ezzel kezdődött, ezzel zárult. Már a szerkesztői felvezetés megadta az alaphangot:   

„Az utóbbi tíz esztendőben Debrecen rácáfol arra a minősítésre, hogy a maradandóság városa lenne. (…) Miközben a mindennapos tapasztalatunk az, hogy az ország az ország egyre lejjebb csúszik a lejtőn, a szabadság őrvárosa az épített környezet tekintetében is évről évre rohamos fejlődést mutat.”

Mint az köztudott, Kósa Lajos és a Fidesz tíz éve vette át a városvezetést, s bizonyos körökben az 1998-as esztendőt illik egy új időszámítás kezdetének tekinteni. Van is ebben igazság, de nem feltétlenül és pusztán csak abban az értelemben, amit a HírTV is sulykol. A húszperces műsor idősíkokat összemosva mindent a mostani városvezetés érdemeként tüntet fel, ami pozitív példa gyanánt bemutatható. Így kerülhetett ebbe a nagy kupacba az 1975-ben elkészült Bólyai utcai református templom és az 1997-ben megnyílt tócóskerti református templom. Így kerülhetett ebbe a nagy kupacba több olyan épület, amit nem a város készíttetett, hanem a kormány, az egyetem, magánberuházók vagy éppen a korábbi szocialista irányítású megyei önkormányzat - a könyvtárral, aminek megépítését kifejezetten nehezményezte a fideszes városvezetés. A műsorban az utóbbi tíz év helyi politikai irányításának tulajdonított építményeknek az egyharmada (főtér, Aquaticum, Kölcsey Központ, sportuszoda) az, ami tényleg ehhez az időszakhoz és a városházához kötődik, a bemutatottak kétharmada valójában nem.

A HírTV műsora persze nem csak az új (vagy annak mondható) értékekkel foglalkozott. „Egy város nem csupán új épületek emelésével, de a régiek méltó megőrzésével is szolgálhatja az épített környezet színvonalemelésének ügyét” – hallhattuk ismét a szerkesztői felvezetést, aminek általános tartalmával mélységesen egyetérthetünk, Debrecenre vonatkoztatva azonban némi meghökkenésünkre adhat okot. Az utóbbi tíz esztendő – maradjunk hát ennél a forszírozott korszaknál – számos várospusztító történéséről egyszerűen hallgatott a Kő kövön. Ezekről leginkább Ráday Mihály városvédő műsoraiból szerezhetett tudomást az országos közvélemény, tegyük hozzá: Ráday nem vádolható kritikai egyoldalúsággal, ő nem pusztán kárhoztatta a várost, hanem ha ok volt rá, dicsérte is (Ledózerolt városrész, pártos örökségDebreceni képekLopják a lándzsátMi sem fogjuk látni).     

Mindezek ismertetése után engedtessék meg némi értetlenség. Mi szükség volt így erre a műsorra? A teljesség látszatát keltő, tényeket elhallgató, idősíkokkal manipuláló, idealizált képet mutató, szakmainak álcázott politikai propaganda sikeredett ki belőle. Pártállami időket idéző termelési riport, amiben a nyilatkozó és méltán elismert építészeket egy kurzus asszisztenciájaként tüntették fel kimondatlanul, a körítésből adódóan.

Teljességgel kizártnak tartom, hogy politikai megrendelésre készült volna a produkció, hiszen erre sem Kósa Lajosnak, se a helyi Fidesznek semmi szüksége nincs. Ők ugyanis tisztában vannak azzal, hogy az itt élőket nem lehet félrevezetni egy féloldalasan álságos képpel, a debreceniek kellőképpen értékelik azt, ami arra érdemes, és morognak azért, ami okot ad rá. Arra sincs szüksége a helyi politikának, hogy országosan fényesítsék, hisz van ennek a városnak így is komoly reputációja, tán nagyobb is annál, mint amennyire a való érdemesíti.

Ez a félresikerült műsor inkább készítőinek túlzó lelkesültségéről szólt. Kár érte. Lehetett volna belőle egy érdekes, hiteles dokumentum, ami egyébként joggal kijárna Debrecennek.


A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr33328950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civiske 2008.02.07. 07:04:03

Szoták-villa.
Péterfia utca eleje.
Széchenyi utca.
Társasházdömping.

Kácsor Zs 2008.02.07. 08:54:25


Zsolt, te mazochista vagy.

Méééééééér nééééézel Hír TV-t?

Ha meg nézed, akkor mééééééér reklámozod?

Sz.K. 2008.02.07. 09:03:58

Én se nézem. Ezért.
Az ATV-t se nézem. Ugyanezért.

Kácsor Zs 2008.02.07. 09:15:17

SZK, az ATV a ballib szemlélete ellenére sem vádolható olyan mértékű elfogultsággal, ami a Hír TV-t jellemzi. A Hír TV szándékosan - SZÁNDÉKOSAN - hazudik, torzít, csúsztat és elhallgat. S most nem csak a véleményműsoraira gondolok, hanem a hírműsoraira.

Legalábbis ilyen volt, amikor még néztem, de már több mint egy éve csak elvétve nézek bele.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.02.07. 10:39:05

basa azért néz tévét, hogy nekünk ne kelljen. ;)

plebejus 2008.02.07. 11:11:13

Kácsor Zs.: De vádolható, legfeljebb te nem vádolod.
Aki nézett már egy jó kis Sajtóklubot vagy egy Friderikusz Most-ot, az nem lát olyan rémes különbségeket egy Péntek 8-cal vagy egy Célponttal. Ráadásul utóbbi legalább kimegy a terepre és nem "politikai szakértőnek" nevezett szakállasbácsikat beszéltet végtelenül hosszan a stúdióban.

értetlen 2008.02.07. 11:23:40

Mert a hirtévé ilyen és kész! Nem azért van hogy a tényeket közölje. Szerintem az egyetlen értelmes ember pont a Kósa! Kár volt ezt így elfuserálni.

És a kedvencem:
"Az időjárásjelentést szponzorálta a Vegyépszer."

Bacsó 2008.02.07. 11:41:31

Pártseggnyaló tévét nem nézek. Igy a mesecsatorna maradt.

xy 2008.02.07. 11:42:39

Az ATV nem olyan elfogult, mint a Hir TV? Hihetetlen megállitás, s valaki még komolyan is gondolja ezt? Friderikusz, Bolgár, Dési, Avar, Kálmán, Fodor nem elfogult emberek? A kormány propaganda szövegét sulykolja, gusztustalan.

simonmondja... 2008.02.07. 11:46:39

Basa.
És nagyban is el tudod képzelni ezt a kis Kósát, vagy nem?
Lehet , a HÍRTV arra gyúr.
Én úgy tudom, Kósa stadionfan és az elhatalmasodása sok-sok Sportaréna bizniszt hozna.
Ti jobban ismeritek.

SM 2008.02.07. 11:55:12

Kicsit kintebb islehetett volna menni a városból mondjuk a Biczó kertség felé és akkor úgy is módosulhatott volna a cím , hogy itt már "Kő kövön sem marad" mert a sok "megélhetési lakos " azt is lenyúlja. !

puliszka 2008.02.07. 12:16:43

hogy nem szakad rá az ég a hírtv-t egy éve nem néző, de azért csupa ferdehajlamú műsorokkal vádoló véleményező feje fölött?! hát a mészáros-bolgár-dési-vicsek-kálmán-buzerikusz+többi liberós nem egyoldaloúan fröcsög?! dehogynem, csak éppen a mikutyánk kölykeit védem!!

puliszka 2008.02.07. 12:22:23

Csak az egyensúly kedvéért: megpiszkálhatnád, kedves Basa, Tóth elvtit, id. és ifj. Forgács, Bődi, Bődiné agrárügyeit is, hogy ne nindig a fityeszesek legyenek célkeresztben! De még kíváncsi lennék a Gy.F. bevallott jövedelmét jócskán túlszárnyaló megyénkbeli Dr. D.G. 5,9 milliárd Ft becsült vagyonának eredetére is. Forrás: HBN. toplistája.

Kácsor Zs 2008.02.07. 12:38:49

Puliszka, plebejus és xy:

föl se fogtátok, hogy mit írtam. Azzal semmi baj nincs, ha Bayer Zsoltnak, Bencsik Andrásnak vagy a másik oldalon Avar Jánosnak, Bolgár Györgynek megvan a maga elfogult véleménye. Miért ne lehetnének jobbosként és balosként elfogultak? Véleményszabadság van.

Joguk van hozzá, hogy véleményük legyen.

Milyen alapon akrjárok megvonni a szót bármelyiküktől???

Csak azért, mert nem a ti véleményetek osztja?

Én utálom Bayert, de soha nem vonnám meg azt a jogát, hogy szabadon elmondhassa a véleményét.

Sőt amiatt soha nem is bírálnám, hogy elmondta a véleményét - más kérdés, hogy vitatkozom vele.

Baj (méghozzá óriási baj) a Hír TV hírműsornak álcázott agitprop. anyagaival van.

A Hír TV sem a hírszerkesztésben, sem a hírfeldolgozásban nem törekszik a minimális szakmai elvek betartására sem.

És nagy baj lehet veletek is, mert félő, hogy ha rajtatok múlna, ebben az országban csak azok kapnának szót nyilvánosan, akik fideszesek.

Puliszka, te pedig egy undorító seggfej vagy, ha Friderikusz nevéből képes vagy olyan szót leírni, amilyet leírtál.

Csak azért, mert nem a te pártodra szavaz, így írod le a nevét?

Ez a polgári jó modor? Amire olyan büszke szoktál lenni?

puliszka 2008.02.07. 14:55:07

K.Zs.: undorító seggfej! ez mennyivel szalonképesebb buzerikusznál?! node még most sem a javasolt témára ugrottál!if. id. Forgács, Bódi+a lánya, + a többi megtollasodott! meg a dutyiban lapuló, a mentelmi jog mögé bújó elvtik, eltárnők! ezek teljesen függetlenek attól, amiről írsz! egyszerűen kibúvót keresel!

Bezuhov. 2008.02.07. 21:59:56

Kinnt volt a Campuson a HörTV? és nem voltam ott? De kár!!! ...pedig de leköptem volna őket :DD

Nekem az tetszett amikor ez médiahulladék csatorna felsorolta a nemfitymaszos vezetéső nagyvárosokat, hogy ott mennyivel emelkedtek a tömegközlekedés díjai. Persze Debrecen nem volt benne...itt áremelkedés nélküli kánaán van, gondolom :/

Jah amúgy a film elején bemutatott kolit a ballib kormány építette, a narancsos banda által annyira szapult PPP finaszírozási keretben. Hát igen! Csúsztatás, elferdítés, nyilatkozatok összeváságásának terén a HÍRTV mindekit überel.

jama 2008.02.08. 12:53:15

Az azért elgondolkodtató, hogy egy mondatos politikai vélemény alapján azonnal eldönthető, hogy valaki a HÍR tv-ből tájékozódik, vagy önálló gondolata is van.
Debrecenben pedig a Kósa érában igen sok középület épült, (igaz mind hitelből és még egyik sincs kifizetve)mint ahogyan korábban is és valószínű, hogy ezután is fog. Egy rezsim müködését az emberek életminőségének változásán lehet lemérni és ezen a téren már nem olyan egyértelmű a változás (amit a fideszesek a fejlődés szóval szoktak helyettesíteni).

plebejus 2008.02.08. 14:07:18

Édes Kácsor!
Ki akarta megvonni a szót? Én nem. Te közölted: "az ATV a ballib szemlélete ellenére sem vádolható olyan mértékű elfogultsággal, ami a Hír TV-t jellemzi." A hírműsorokról másodsorban beszéltél. ("Nemcsak a vélemény-, hanem....")
Erre jeleztem, hogy hát vannak necces műsorok azért az ATV-n is, mire elkezdtél fideszezni, meg, hogy nem értettem szavaidat. De, úgy fest, hogy nagyonis értettem. Mellesleg meggyőződésem, hogy a mindkét csatornán fellelhető betelefonálós műsorok pl. többet rombolnak a honi demokrácián, mint a sokat kárhoztatott gagyitévék.
Tudom mit tartsak mindkét csatornáról, de ez a szakmaiság-duma, amit nyomsz rúluk, hát ez elég vicces.

Kácsor Zs 2008.02.08. 20:27:05

Plebejus, én nem viccnek szántam, amit írtam.

Azt írtam: "A Hír TV sem a hírszerkesztésben, sem a hírfeldolgozásban nem törekszik a minimális szakmai elvek betartására sem".

Áruld már el, hogy ebben a "szakmaiság-dumában" mi a vicc. Úgy szeretnék már egy jót röhögni.

plebejus 2008.02.11. 15:37:31

Kedves Kácsor Zs!
Filológia: az általad idézettet IS írtad, némileg ELŐBB azonban az általam idézettett IS. Úgy döntöttem, hogy abból indulok ki, amit mondtál. Előbb. Én már csak olyan vagyok, hogy amolyan tradicionálisan arra tudok reagálni, ami elhangzott/leíródott, arra, ami csak le fog íródni, arra nem, vagy hát kevésbé.

Az ATV (hochszakmaiság) vs. HírTV (politikai mocsár) dichotómiában azt találtam viccesnek, hogy minden Friderikusz most-adásban talál olyan büdös nagy csúsztatásokat az ember, amelyek nyugodtan elmehetnének a Péntek 8-ban is. (Vagy az nem is hír, hanem háttérműsor?) Az OLYAN MÉRTÉKŰ elfogultságon persze lehet vitatkozni, de azt én hadd lássam közel hasonlónak, te meg nem. Ez az "ATV azért mégse olyan" tőről metszerr balos mítosz egyébként, de becsapva élni jó.

A Nemzeti Őrseregről írottad egyébként jó volt, talán túlzottan empatikus is. (A dicséret csak annyiban szól neked, amennyiben azonos vagy Kácsor Zs-vel, a Népszabó tudósítójával).

egyszerű 2008.02.11. 17:55:00

Egyenlőre a fideszeseket ítélik el jogerősen. Annál undorítóbb, ganébb, szarházibb ember nincs mint ez a puliszka! Ha tudsz valami konkrétat, irány a rendőrség ha meg nem, akkor hagyd abba ezt a köcsög munkásőr stílust.
Ez a legrohadtabb dolog amit ember tehet, hogy csak úgy hírbe hozza a másikat. Az egész rohadt fidesz politikának és Kósának meg a köcsög barátjának Rácznak ez a stílusa, te meg nyalsz hozzá itt. A szemetek süljön ki rakásra, semmire kellő trógerek!

Kácsor Zs 2008.02.11. 23:19:26

Plebejus, jaja, az vagyok, a népszabis. Fontosnak tartom a saját névvel való megjelentést itt. Hátha ragadós a példa.
süti beállítások módosítása