Holding vasmarokkal

Aki azt hiszi, hogy a város vagyonát kezelő részvénytársaság a városé, az téved. Látszatdemokrácia, álságos nyitottság, talmi gesztusok.

Debrecen utóbbi tíz esztendejének hivatalos sikertörténetében az egyik legfontosabb tett a város vagyonát kezelő részvénytársasága „cívis holding” létrehozása és működtetése. Az önkormányzati cégeket összefogó rt. ténykedésével kapcsolatban számos kifogás is megfogalmazódott az évek során, többnyire azt rótták fel bírálói, hogy a holding működésében nem érvényesül a transzparencia, átláthatatlanok a döntési mechanizmusok, a város közgyűlése elveszítette ellenőrzési lehetőségét a tagvállalatok felett (a nyilvános tájékoztatás elégtelenségére egykoron az Állami Számvevőszék is felhívta a debreceni városvezetők figyelmét).

Bár a Fidesz – élve közgyűlési többségével – megtehette volna, hogy a Debreceni Vagyonkezelő Rt. igazgatóságába és felügyelő bizottságába csak hozzá húzó embereket ültet, mégis inkább gesztust gyakorolt a képviselő-testület – létszámában – második frakciójának, s mind az igazgatóságban, mind a felügyelő bizottságban felajánlott egy-egy helyet az ellenzéki szocialistáknak. Íme, itt a bizonyság, hogy nincs semmi titok, az oppozíció is jelen lehet a vezető testületekben, betekinthet a város vagyonát kezelő holding működésébe. A gesztus azonban nem volt valóságos, mert nem az ellenzéket engedték be az rt. sáncai mögé, hanem annak két olyan emberét, akiknek személyével a polgármester egyetértett. Elvileg tehát az MSZP jelölt, gyakorlatilag azonban a Fidesz mondta meg, hogy kiket jelöljön, aztán a közgyűlési többség természetesen áment mondott a személyekre.

Az ellenzék így látszatra betölthette a demokráciákban rárótt ellenőrző szerepet, valóságosan azonban nem. Évek óta gyakran megismétlődő eseménye a debreceni közéletnek, hogy az ellenzék kifogásol valamit a holding (vagy cégei) működésében, részletesebb információkat kér, esetleg a döntés-előkészítéseket vitatja, amire azt a kioktató választ kapja a városvezetéstől, hogy ugyan már, ott vannak a szocialisták képviselői az irányító és ellenőrző testületekben, velük vitassák meg a gondjaikat, ne értetlenkedjenek. A szocialisták azonban nem tudtak érvényt szerezni ebbéli szándékaiknak, mert a – névleg – általuk jelöltek inkább a holdinghoz húztak, mint a párthoz, s többnyire azzal hárították el holdingos embereik az érdeklődést, hogy üzleti titkokról nem beszélhettek. Hát így működött, működik itt az átláthatóság, a nyitottság, az ellenzéki ellenőrzés. 

A tehetetlenségéért, pipogyaságáért az utóbbi években sokat kárhoztatott debreceni MSZP most valóságos érvényt akart szerezni a kapott lehetőségnek, a maga részéről tényleges tartalmat akart adni a Fidesz gesztusának, s úgy döntött, hogy a 2005-ben öt esztendőre a holding igazgatóságába és felügyelő bizottságába delegált embereit visszahívja, s helyükbe újakat ültet. Ehhez a lépéshez azonban szükséges a város közgyűlésének egyetértő többsége, hiszen a holding tulajdonosi jogait a debreceni képviselő-testület gyakorolja. Tegnap ülésezett a közgyűlés, s annak fideszes többsége úgy döntött, hogy az MSZP márpedig nem delegálhat új tagokatmarad a korábbi kettő.

S ugyan mindenféle vagdalkózás és csacskaság elhangzott a képviselő-testület zárt ülésén demokráciáról és szakmaiságról, politikamentes holding-gardírozásról, a valóság azonban másról szól. A Fidesz csuklás és könnyhullatás nélkül hajlandó lett volna belemenni a jelenlegi két szoci delegált visszavonásába, ha ő jelöli ki, hogy kik üljenek a helyükbe. Ezt meg is üzenték az MSZP-nek, a szocialisták azonban most nem mentek ebbe bele, hisz éppen az ugyanilyen módon kialakult állapotokat szerették volna megváltoztatni, a bábokat lecserélni. Mivel ezennel nem született alku a színfalak mögött, nem lehetett eljátszani a gesztusdemokráciát a város polgárai előtt, marad minden, mi eddig volt. És akkor feltehetjük álnaív kérdéseinket: Vajon mi zajlik a város vagyonát kezelő holding irányító és felügyelő testületeiben, ha azokba az ellenzék nem delegálhat saját akarata szerint egy-egy embert? Ha minden rendben működik, miért lett ideges a Fidesz a személycserék lehetőségétől, miért akadályozta meg erővel? Egy hatalmas támogatottsággal sikeresen működő városvezetés miért tart néhány lenézett szocialistától?

A szocik állítólag nem adják fel, s újra a közgyűlés elé viszik az ügyet. Nem sok sikert jóslok nekik. A 2005-ben delegált két emberük – felszabadítván a helyet – esetleg lemondhatna az igazgatósági és felügyelő bizottsági tagságáról, hiszen pártjuk megvonta tőlük a bizalmat, csak hát az a gond, hogy őket valójában nem az MSZP, hanem a Fidesz bizalma ültette pozícióba. És ha lemondnak, az sem visz előrébb, amennyiben a Fidesz ragaszkodik ahhoz, hogy a szocialisták közül is ő válassza ki a neki alkalmas személyeket.

Megteheti ezt a Fidesz, megteheti a városvezetés? Természetesen igen, joga van hozzá, hisz a szavazók bizalmából ők irányítják a várost, ők gyakorolhatnak kegyet, ha akarnak. Ha meg nem akarnak, hát nem teszik. Csak akkor legyen vége a parasztvakításnak! Ne hangoztassák azt, hogy Debrecenben másként mennek a dolgok, mint az országban, hogy a Fidesz másként irányítja a várost, mint a kormány Magyarországot! Hagyják ezt az álságos dumát, hogy a holding ügyei tiszták és átláthatók, hogy a városvezetés nem saját pártos megfontolásai, hanem minden debreceni polgár érdekében végzi munkáját. A demokrácia szót pedig húzzuk ki a cívis nagyszótárból, mert értelmét vesztette.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr79390275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lavoár 2008.03.21. 08:50:07

a debreceni holding a fidesz hadiüzeme, nem akar látni ott kémeket. ennyi.

lacus57 2008.03.21. 08:53:40

Politikai hiba volt igy a közgyülés elé vinni az MSZP nek megkellet volna egyezni a két delegáltal.MIVEL LENNE JOBB EGY FÖVÁROSI DELEGÁLT?

cityhall 2008.03.21. 08:59:34

Csak kiderül, hogy a két nagy párt korábban kiegyezett egymással a háttérben mindenféle dolgokról, és Kósa Lajos irányította a debreceni szocialistákat is.

NZ 2008.03.21. 09:17:44

Mutyiország mutyivárosában mutyizni szeretnek a politikusok. A szocik mostani nyilvános próbálkozása valami tévedés lehet.

civiske 2008.03.21. 09:28:22

Sólyom László sem egyeztet a jelöltjeiről, pedig ott már komoly posztokról van szó.

SM 2008.03.21. 11:22:58

Sólyom László sem kap támogatást a jelöltjeire.
(Habár Kósa még nem Köztársasági elnök , most befogadhatta volna a javaslatokat!)

lacus57 2008.03.21. 12:35:19

2005-bendemokratikusan kaptak támogatást a holdigba delegáltak!Most kevésbé mondhato el ugyanaz az eljárásról Egy Debrecenben ismeretlen személyt-fövárosi- akartak delegálni, csóda hogy a fidesz nem támogatta?

Sz.K. 2008.03.21. 12:43:13

A 2005-ös eljárás "demokratikussága" is elég világos ebből a mai bejegyzésből.
lacus57, azt hiszem, nem érted az egészet.

lacus57 2008.03.21. 14:03:15

A mai bejegyzés is egy vélemény nem tudhatod mi a valosság!Sejtetni sejtett de hogy az a igazság az nem derül ki bellöle.Az tény hogy 2005-ben nem ugyan azok voltak városi MSZP vezetöi mint most!

Sz.K. 2008.03.21. 14:08:34

Spanyolviaszk!
Nyilván más vezetők vannak most az MSZP-ben, mint 2005-ben, ezért akarnak változtatni a korábbi politizálásukon, ha azt annak lehet nevezni.
Szerinted mi nem felel meg a valóságnak a fent leírtakból?

lacus57 2008.03.21. 14:36:34

Nem derül ki az irásből hogy miért akarnak váltani,kinek érdeke a csere,milyen összefonodások vannak a hátérben stb.Ez nem a fideszröl és Kósárol szól hanem MSZP belügy.Egyezenek meg egymással utánna lehet kósával is.

cityhall 2008.03.21. 14:54:21

Azért akarnak váltani, mert a képviselőik nem képviselik őket.
A csere az ellenzéki szerepkört betölteni akaró MSZP érdeke.
A háttérben a régi delegáltjaik és a fideszesek összefonódása van.
Ez mind kiderül innét is, és a sajtónyilatkozatokból is.
Ha az MSZP belügye, hogy kiket delegál,akkor minek szól bele Kósa meg a Fidesz?!
Szerintem meg ne egyezkedjenek a háttérben Kósával, hanem nyíltan intézze mindenki a város ügyeit a közgyűlésben.
A fenébe!

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.03.21. 19:35:52

majd megoldják. ügyes, kreatív, sikeres emberek ezek.

lacus57 2008.03.21. 19:37:30

Miben és miért nem képviselik öket?Nem kell Kósával megeggyezni de tárgyalni nemárt mivel nélküle senkit nemlehet érdemben delegálni! A fenébe!

WA 2008.03.21. 19:56:50

A külömbség a szoci kormány és Debrecen polgármestere között kettő:
-Kósa népszerű,kormány nem
-Debrecen sikeres, Mo nem
Ennyi. Ezt azért gondolom ti is elismeritek.

lacus57 2008.03.21. 20:01:23

Kósa népszerű tény.Debrecen sikeres hm?De hogy elvan adósodva nagyon az is tény!

WA 2008.03.21. 20:02:13

el van külön írjuk
:)

Galamb 2008.03.22. 07:45:03

a "külömbség"-et meg n-nel...

Remeron 2008.03.22. 09:37:34

K.G. örül ha a klotyóig el tud menni,nem,hogy érdekeket képviseljen.

lacus57 2008.03.22. 09:52:12

Miért sértegetsz egy beteg embert?Érdekeket mind a mai napig képviseli és ellátja feladatátt!

habi 2008.03.25. 15:24:14

Miért, mi van K.G.-val? Ha ennyire beteg, akkor alkalmatlanság miatt kell leváltani. ez tényleg a szocik dolga. nekik kéne ügyeskedni. nem pedig bénázni.
süti beállítások módosítása