Városházi hiszti

Itt nagyon nem szeretik a nyilvánosságot.

A legutóbbi debreceni közgyűlés nem pusztán a holdingról tárgyalt zárt ülésen, hanem a repülőtér eladásáról is (A Repülőtér hasznosítására vagy elidegenítésére kiírt pályázat első fordulójában beérkezett ajánlatok értékelése és a második forduló feltételeinek meghatározása).

Az előzményeket nem taglalom, fellelhetők itt is régebbről (Itt jár a sátánKözkabaré). Az új fejlemény annyi, hogy a döcögős pályázat második fordulójához érkezett, amire négy jelentkezőt hívnak meg – adta hírül a város hivatalos portáljaA rövidke tudósításból azonban kimaradt, hogy ki is a reményteli négy pályázó, ugyanis ezt az információt titoknak nyilvánították a városházán. Bizonyos ügyekben elfogadható, ha a közgyűlés zárt ülést tart, például ha személyiségi jogok sérelmének vagy bizalmas üzleti információk kiszivárgásának veszélye fenyeget, ellenben zárt tárgyalások után is illendő a lehető legteljesebb tájékoztatást adni a nyilvánosságnak, a polgároknak. Hogy miféle megfontolásból lett hétpecsétes titok a négy repülőtéri pályázó, nem igazán érthető. Illetve most már világos, miután a Népszabadság tegnapi száma megjelentette az információt. És lett ebből nagy balhé a városházán, idegeskedés, emelt hang. A Népszabadság ugyanis nem helyi sajtó, az önkormányzati médiaportfoliónak sem része, így hát nem lehet kézi vezérléssel irányítani, cenzúrázni, hogy szakadjon rá az ég.

Mit is írt a Népszabadság? Azt, hogy a második fordulóba meghívott négy pályázó: az angol érdekeltségű budapesti Crossroads Capital (Hungary) Kft., a debreceni Xanga Holding Kft., valamint a londoni Omniport Holdings Ltd. és a Kaupthing Singer & Friedlander Group Ltd.-TAV Airports Holding konzorcium.

Hű, de nagy titok! Ettől aztán a lélegzetünk is elállt. Vagy nem?

A rejtély a rövid sajtóinformáció végén olvasható. „A Xanga Holding Kft. és a Xanga LLC tőkebefektető társaság által létrehozott Debreceni Cargo és Logisztikai Kft. ügyvezetője az a Virág László, aki 2002-ig a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat fideszes alelnöke, később az Airport-Debrecen Kft. vezetője volt. Virág Lászlónak tavaly decemberben azért kellett távoznia a repülőteret üzemeltető cég éléről, mert a bíróság hűtlen kezelés miatt jogerősen felfüggesztett börtönre ítélte.    

Emiatt, nem másért, Virág László személye okán titkosították a városházi politikusok és az elhallgatásban gyakorta jeleskedő kommunikátorok a négy pályázó kilétét. Ennek kiderülése okozta a hisztit. Szinte már mulatságos ez a gyermeki hit, hogy a debreceni politikusok és sajtósaik abban bíznak, ha ők nem beszélnek valamiről, az titok marad. Még mindig azt hiszik: amiről nem szól a helyi média, az nincs is. (Virág László ügyében egyébként néhányszor már eljátszották ezt.) 

Kedves debreceni kormányzó politikusok és kommunikátoraik, tessenek már felébredni! A 21. században élünk, Európában, itten éppen polgári demokrácia van, nem egypárti szocializmus, s bármennyire is szeretnék úgy irányítani a sajtót, ahogy egykoron az elvtársak tették a Pravdával (és az akkori Népszabadsággal is), ez legfeljebb csak a falu határain belül működhet, a Basahalmán túli világban már nem. Hiába nyomják közpénzből a sok százmillió forintot az önkormányzati médiába, hiába az elhallgatás, hiába a dezinformáló propaganda sajtó, előbb-utóbb minden kiderül. És még annyi észrevétel engedtessék meg, hogy a választópolgárok nem azért küldték önöket a városházába, hogy diktatúrát játszanak.

Virág László egyébként megkapta a büntetését – mások vétkei miatt is –, élje békében életét, dolgozzon, vállalkozzon, gyarapodjon, de talán nem az önkormányzat közelében, mert állandóan ki lesz téve a korrupció gyanújának, különösen akkor, ha párttársai is ezt a feltételezést erősítik lelepleződött titkolózásukkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr49391997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cityhall 2008.03.22. 11:21:30

Gratulálok Kovács Zoltán kommunikációs tanácsnok úrnak, csak tovább a lenini úton!

Gerb 2008.03.22. 11:23:38

Kibaszott fideszes képmutató mentalitás.

Obszerver 2008.03.22. 11:33:50

Kósa Lajos köszöntőjében felhívta az újságírók figyelmét arra, milyen érték is a sajtószabadság, melynek kiteljesedését ma már nem annyira politika – bár ilyen törekvésekre ma is van példa –, mint inkább az üzleti, gazdasági szempontok gátolják. Kósa Lajos szerint az újságíróknak mégis meg kell próbálniuk úgy tevékenykedni, mintha a sajtó valóban szabad lenne.
portal.debrecen.hu/hirek/helyi/aszabadsajtonapja_helyihirek.html

holdrabló · http://www.holdrablo.blogspot.com 2008.03.22. 11:34:06

És nagy brávó Kácsor Zsoltnak!
Röhejes, de Debrecenben még mindig el kell magyarázni Lajoséknak, hogy van ám cenzúrázatlan sajtó is a világon. Igaz, Basahalmán túl. :D

NZ 2008.03.22. 11:45:09

Az a legszomorúbb, hogy saját választóikat nézik szellemi toprongynak.

civiske 2008.03.22. 12:13:21

Kovács Zoltán kommunikációs tanácsnok amennyire nem ért a médiához, annyira nagyképű. Már a fideszes frakciótársainak is elegük van belőle, hogy több kárt okoz, mint amennyit használ.

Lord_Cica (törölt) 2008.03.22. 12:18:46

Én azt hittem, hogy a pályázatok lényege pont az, hogy nyilvánosak.
Egyébként független helyi újságot, csak neten lehet fenntartani. Az meg szívás, ha a lakóknak csak a negyede netezik.

lavoár 2008.03.22. 12:24:03

Igazad van, Cica, csakhogy a netes újsághoz is kell pénz sajnos, ha nem is annyi, mint egy nyomtatotthoz.

Szabóbé 2008.03.22. 12:52:31

Néha titokban nem szokták kicsit szégyellni magukat a városi médiában dolgozók, hogy ilyen ügyekben kell asszisztálniuk?
Az meg nagyon mulatságos, hogy Kósa beszél a sajtószabadságról. Épp ő, aki mindent megtesz ellen.

r0fike 2008.03.22. 12:55:02

Sziasztok!

Értem a felháborodásotokat, csak azt nem értem, miért baj az, ha egy olyan cég pályázik, akinek már nem főnöke az az ember?

Az embert ítélték el, nem a céget? Tévedek?

Még egy megjegyzés: volt kitől tanulni a titkosítást...... egyszerre de érzékenyek lettetek erre

cityhall 2008.03.22. 12:58:32

Félreolvastad röfike. A pályázó cégnek a főnöke az, aki már nem vezetője a repülőtérnek. Bonyolult?

cuebler 2008.03.22. 13:05:48

persze, hogy bonyolult... ez nem volt "szájbarágva", mint a titkosítás ténye, meg a többi ótvarság...

lurex 2008.03.22. 13:06:29

Ne feledjétek, hogy ma 4-től párnacsata a Kossuth téren!
napielet.hu/napi/rovat/triso/2202/parnahaboru_lesz_a_kossuth_teren
Ha még nem tiltotta be a városháza... :)

ringló 2008.03.22. 13:14:00

a Fidesz is komcsi, amikor a saját szemetét takargatja - kuss a népnek, kuss a sajtónak

oblomov 2008.03.22. 13:45:30

holdrabló
"...van ám cenzúrázatlan sajtó is a világon. Igaz, Basahalmán túl. :D"

Félrenyaltál volna, holdrabló? :D

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.03.22. 13:51:19

ugyan már, most mit prüszköltök? plutokrácia van, ergo akinek pénze van, az ugat. a többi meg le van szarva. úgyis rájuk szavaznak megint, mert "milyen sokat tettek a városért".

Dr. Varga György 2008.03.22. 14:28:44

Csak a precizitás kedvéért, még van többé-kevsébé független média Debrecenben, a Hajdú-Bihari Napló. Mindentől persze nem lehet független, nem lehet nyiltan ellenzéki, ha nem akar a jelenleginél is hátrányosabb helyzetbe kerülni. Mert már az komoly hátrány, hogy pénzért adják, szemben a lakossági fűtés, víz, csatorna és szemétdíjból finanszírozott "hivatalos" városi médiával.

Ami "Virág elvtársat" illeti, őt egy magán befektetői csoport bízta meg a vezetéssel, ami nem követel tiszta priuszt. Az ő dolguk. Inkább az a gond, hogyha ennek a társulásnak az élén is azt a béna kacsát fogja játszani, mint a repülőtér élén.

holdrabló · http://www.holdrablo.blogspot.com 2008.03.22. 14:33:31

Oblomov, kedves, tizenhat nyelvem van, így mindenfelé tudok nyalni egyszerre. Másfelől, tanulmányozd a lokális történelmet és megérted miről beszélek.

civiske 2008.03.22. 14:48:22

A Napló mint független? Hááááát...
Még nemrégiben is tettek ki újságírót, mert az volt a bűne, hogy nem Kósa Lajos és a neje szája íze szerint írt.

Sz.K. 2008.03.22. 15:03:51

Az önkormányzati sajtónak az a nem is titkolt feladata, hogy mossa a debreceni agyakat. Ezt egy elgyengült pillanatában az egyik vezetője is be vallotta egy társaságban, amikor megkérdezték tőle, hogy miért nincs a hetilapjukban egy pici apró bíráló észrevétel sem, akkor azt mondta, hogy "nem erre van kitalálva"... stb.

Lőrincz Katalin 2008.03.22. 15:10:30

Az önkormányzati sajtó mindenütt a helyi hatalom kapcája pártállástól függetlenül, ebben a Fidesz sem különb.

oblomov 2008.03.22. 15:16:20

holdrabló!

"A rövidke tudósításból azonban kimaradt, hogy ki is a reményteli négy pályázó....". Eddig a hír hivatkozott, és így tárgyszerű. Innentől viszont már nem az: "...ugyanis ezt az információt titoknak nyilvánították a városházán." Ugyanakkor a "titok" részleteire a népszabó rákérdez, majd rövid hírben gond nélkül lehozza az önkormányzatnál kiadott "titkos" infókat. Hol itten az ellhallgatás = titkosítás/titkolódás, illetve helyi cenzúra?

A műbalhé mögött sehol semmi valódi balhé. Valójában még készülőben se nincs, nem úgy mint itten, Basahalmon túl:
index.hu/kultur/pol/sas0321/

cityhall 2008.03.22. 15:22:08

oblomov, te ezt nagyon rosszul tudod.
Az önkormányzat nem adta ki a titkot, az önkormányzati sajtó nem is ír róla, a városi honlap sem (erre hivatkozik is linkkel Basa).
A Népszabadság nem az önkormányzattól kapta az infót, a városházán meg tényleg balhé volt, hogy honnét értesülhetett az újság.
Nem műbalhé, hanem igazi.
Nem kéne ezeket fényesre sikálni, oblomov, mert nem fog sikerülni. :)

oblomov 2008.03.22. 15:44:54

Én nem hitekkel akartam vitázni, hanem a postban jelölt, illetve urban legend alapon velünk közölt infókkal.

De homályosíts fel, hol az igazi balhé?

cityhall 2008.03.22. 16:00:02

oblomov, tudod mi a hit? Hát ez:
"a népszabó rákérdez, majd rövid hírben gond nélkül lehozza az önkormányzatnál kiadott "titkos" infókat"
Amit te írtál, az a hit.
Az igazi balhé az, ami itt a blogban le van írva. Nem urban legend, tudom. Hogy honnét? Cityhall. :)

oblomov 2008.03.22. 16:17:26

Értem. Államtitok mintájára önkormányzati titkosítás történt. A bíróság viszont a népszabi megkeresése alapján midezt jogellenesnek minősítette, a hivatalt az információk kiadására kötelezte.

Bocs, de a post "az előzményeket nem taglalta", én meg lusta voltam.

cityhall 2008.03.22. 16:21:56

Nem annyira vicces ez, ahogy el akarod bagatelizálni, de legalább ti boldogok vagytok, mert nektek ez így jó.
Kellemes Húsvétot mindenkinek!

oblomov 2008.03.22. 16:24:24

Még nem árultad el, mi az, amit el akarnék szerinted bagatizálni. (És mellékesen, ki az a "ti"?)

indikátor 2008.03.22. 16:35:59

Semmi nem tart örökké, egyszer a Fidesz regnálásának is vége lesz, és akkor majd lesz nagy sírás, szívszakadás.
Nem tudjátok véletlenül, hogy az idén ki kapja a város sajtódíját, kit fognak maguk közül kitűntetni?

Román Petra 2008.03.23. 15:52:46

Kapcsolódván még egy kicsit az előző témához: a szocialista káderimport úgy látszik folytatódik; nem tudni, hogy az életvitelszerűen Budapesthez kötődő Oláh Lajos fővezérsége okán, vagy csak a hagyomány miatt. Talán emlékszik még rá a nyájas érdeklődő, hogy a 2006-os választásokon a szocik Debrecenben Oláh Lajossal, a megyében pedig csak a nevében Hajdú Attilával illetve a hagyományosan szénné égő Nagy Sándorral próbáltak nyerni. Ami közös bennük, hogy valamennyien budapesti lakosok, teljesen képben voltak a helyi ügyekben, szerencsére a választók érzékelték ezen apróságot. Abban persze teljesen igazuk van azoknak, akik (helyesen) úgy vélik, hogy az ellenzéki pártnak joga van delegáltjait cserélgetni ilyen-olyan testületekben. Csak, miután itt mindenki lelkes lokálpatrióta, halkan kérdém: az miért lenne jó a városnak, a holdingnak, ha tetszik a polgármesternek, hogy a Vagyonkezelő igazgatótanácsában Hagyó Miklós főpolgármester jobbkeze foglaljon helyet. Lehet hiányolni a helyi demokráciát, ám mint itt is látjuk; a föld alá kényszerített nyilvánosság rögtön beindítja konspiratív akcióit, pótlandó a pótólnivalót. Mondjuk cityhall nyilván el tudja magyarázni, hogy a közgyűlés zárt üléséről még a nem illetékes osztályvezetőket is kiküldik, ezért külön bája van annak, hogy a zárt ajtók mögötti diskurzusokról Basának külön értesülései is vannak. Volt már arra is eset, hogy a tisztelt ellenzék a zárt ülésről mobilon tájékoztatta szeretteit. Lehet arról vitát nyitni, hogy milyen esetekben indokolt zárt ülést elrendelni, ilyenkor jókat csámcsog a sajtó, beindulnak a fantáziák. Kácsor nyilván piros pontot kapott a Népszabóságtól, mert egyedüliként, nevesítve tudósított a négy pályázázóról. Be is indult a Móricka-effektus, Basa is rögtön azt vélte felismerni, hogy Virág elvtárs személye miatt volt a fene nagy titkolódzás. A helyzet azonban bonyolultabb; talán mindenki hallott már titoktartási záradékról; a pályázó nem kívánja felfedni magát, főleg nem pályázati elgondolásait. Ennek idő előtti kiszivárogtatása a pályázat visszavonásával is járhat. (volt már ilyen)Gratulálunk tehát Kácsornak, meg a teljesítménynek örvendezőknek. Most egyébként a Váradot(eddig) erőteljesen promotáló Basának erősen el kell azon is gondolkodnia, hogy a frissen megtorpedózott közös rendezésű vízilabda-EB kudarca kinek a nyakába varrható?

cityhall 2008.03.23. 16:59:55

Hazudós Román Petra,nem pontosak a kombinációid, sőt nagyon el vannak csúszva, mert neked valahogyan nincs jó viszonyod az igazsághoz.
Addig azonban nem vagy érdemes semmiféle reagálásra, amíg a korábbi hazudozásaidat nem tisztázod.
Megtaláltad már azt a közvéleménykutatást, amire hivatkozva nagyképűen leszóltál itt mindenkit? Melyik Debrecen számban jelent meg, amire Kósa apád hivatkozott a nép hangját tiszteletben tartva?
Na Petrácska, keresd elő azt a nem létező közvéleménykutatást, írd ide, hogy a propaganda lapotok melyik számában jelent meg, vagy kérj elnézést azoktól, akiket hazugságra hivatkozva megsértettél!
Legyél már rendes keresztény úriember legalább Húsvét alkalmából!

jama 2008.03.25. 13:28:14

Érthetetlen, hogy miért kell titkosan kezelni a pénzünket évek óta elnyelő vállalkozás privatizálásának ügyeit. Mi a tartozik ránk, ha ez sem? A Virág et. cége különben, csak az üzletrész 50%-ra adott ajánlatot, így nem is felel meg a kiírásnak, mégis tovább juttatták a második fordulóba!Ez egy kicsit gyanús lehet még a magát újságírónak kiadó Petromán Úrnak is!
süti beállítások módosítása