Tisztázandó ukrán?

Szilvásyhoz fordultak segítségért a fideszesek. 

Mivel sem az érintett polgármester, sem a szóvivőjeként is ténykedő önkormányzati kommunikációs tanácsnok, sem a közpénzen fenntartott helyi sajtó, sem az országos Fidesz valamelyik médiaarca nem cáfolta, nem egészítette ki, nem fűzött hozzá semmiféle megjegyzést, ezért hitelesnek kell tekintenünk Szilvásy mondatát.

Tíz nappal ezelőtt jelent meg egy interjú a Magyar Narancsban Szilvásy Györggyel, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszterrel. Ebből az idézet:

 

 Az NBH tavalyi évkönyve komoly veszélyként tünteti fel, hogy bizonyos alvilági körök szemet vetettek az uniós forrásokra. A projektekről döntő fejlesztési tanácsokban választott politikusok is ülnek. Őket hogyan védik meg?

Erről szól az önkéntes együttműködésre épülő információcsere. Amióta elhalkult az ügy körüli politikai vita, sok önkormányzatnál hatékony együttműködés alakult ki a felek közt. Nemrég épp Kósa Lajosék környezetéből futott be egy megkeresés, hogy tisztázzunk egy ukrán befektetőt. (Parlamenti interpellációjában a debreceni polgármester támadta a legélesebben azt a kormányhatározat-módosítást, amely lehetővé tette az önkormányzatok működésének titkosszolgálati eszközökkel való megfigyelését. Kósa szerint a jogszabályváltozás "a politikai gárda megfigyelését és lehallgatását" szolgálja - M. L. F.) A külföldi vagy belföldi bűnözői csoportok nagyon sok esetben úgy próbálják befolyásolni a döntéshozókat, hogy azok nincsenek is tudatában annak, hogy meg akarják vezetni őket. Ezt az NBH-nak kötelessége megakadályozni, de ez nem a képviselők lehallgatásáról szól. Persze ha egy védett szervezetnél az első számú vezető benne van az ügyben, akkor a hivatal tehetetlen: hiszen a védelem a vele való együttműködésen alapul. Az adott politikuson múlik, hogy milyen információkat oszt meg a szolgálatokkal.”

 

Most persze elő lehetne kapni az emlékezetes parlamenti hangoskodás részleteit, a megannyi nyilatkozatot, a kemény publicisztikákat. De minek? A valós félelmek és a hőbörgés akkori keverékét tekintsük a honi politikai kommunikáció megszokott intermezzójának. Érdekesebb ennél, hogy mi is adhatott okot Kósáéknak arra, hogy a gyűlölt Szilvásyhoz és/vagy a szocialista pártbefolyással folyamatosan vádolt Nemzetbiztonsági Hivatalhoz forduljanak.

Mit is mondott a tárca nélküli miniszter?

Nemrég épp Kósa Lajosék környezetéből futott be egy megkeresés, hogy tisztázzunk egy ukrán befektetőt.

A „nemrég” azt jelenti, hogy a tavaszi purparlé után támadt az igény, tehát nagy jelentőségű ügyről lehet szó, ha épp az NBH visszautasításában magát leginkább preferáló Kósa Lajos környezete kényszerült Szilvásyék megkeresésére.

Mit vagy kit jelent „Kósa Lajos környezete”? A politikusról, mint magánemberről van szó? Családi kapcsolatairól és azok egykori vagy jelenlegi üzleti tevékenységéről? A polgármesterről, a polgármesteri hivatalról vagy a városi vagyonkezelő holdingrólEsetleg valamelyik kedves közeli beruházó vagy alvállalkozó keveredett bele valamibe? Nem lehet tudni, mert hivatalából és ténykedéséből adódóan Kósa Lajosnak igen tág a környezete.

Mit jelent az, hogy „tisztázzunk egy ukrán befektetőt”? Mivel az NBH-ról van szó, csak arra tudunk következtetni, hogy titkosszolgálati eszközök szükségeltetnek egy külföldi cég vagy személy átvilágítására, ami nem tartozik a bevett üzleti szokások közé, még az ukránokkal kapcsolatban sem. És ez a tisztázás előzetes vagy utólagos lehet? Még csak tárgyalgatni készülget vele Kósa Lajos környezete, vagy már a spájzban van az az ukrán, és a dunsztosüvegek között keresi a dugipénzt, esetleg a dobtáras géppisztolyát is kibiztosította követelésének komolyságát hangsúlyozandó? Egyáltalán: mit akarnak itt az ukránok, mit akarnak az itteniek az ukránoktól? Hiába böngésszük visszamenőleg is az önkormányzati sajtót, még utalást sem találunk arra, hogy a városnak vagy cégeinek lenne bármiféle nyilvános biznisze ukrajnai érdekeltséggel.

Számos a kérdés. Talán egy kevésre választ érdemelnének a debreceniek. Ha azt oly részletesen és sokszor tudatták vezetői a várossal, hogy miért nem szabad együttműködni a Nemzetbiztonsági Hivatallal, esetleg most szólhatnának néhány szót arról, hogy miért kell segítségért fordulni a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz. De csak akkor, ha közügyről van szó. Ha nem szólnak, akkor mindenki tudni fogja, hogy ez az ukránosdi nem más, mint Kósa Lajos környezetének magánügye.

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr93621340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.08.18. 18:31:38

szerintem kósát kellene tisz(t)ába tenni, mint lokális maffiózót.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2008.08.18. 18:34:30

tudod min nevetnék igazán? de úgy istenigazából? ha kiderülne, hogy a sok politikus tényleg a pórnép érdekeit védi és a jobblétükre törekszik, és a korrupció, a hazudozás és a sinkófálás csak álca, hogy legyen mivel elfoglalják magukat az énmegmondtamozók.

Lukrécia 2008.08.18. 19:13:52

Kósa úr, elő a farbával!
Ha az önkormányzata és más hivatalai tiszták, akkor nincs oka titkolózásra.

SzK 2008.08.18. 19:15:20

A városban már azt is pletykálják - Kósa polgármester úr egyik rokonára hivatkozva - hogy úgy megijesztették az ukránok, hogy a polgármesterségről is le akar mondani.

szalmaegér 2008.08.18. 19:23:20

AZ általad leírtak alapján: rohadt Kósa, minek kiabált, ha most ő megy az NBH-hoz.
Valóban arról van szó, hogy nem mindegy a lehallgatást én kezdeményezem-e,-mert, mint polgármester szeretném megtudni ki a partnerem- vagy a Szilvásy a Feri és a saját érdekeinek megfelelően az ország érdekeire hivatkozva személyes játszóterének tekinti-e az NBH-t.
Szándékosan és amatőr módon próbáltad e két különböző felállást egy kalap alá venni.
Szerintem nagyon erőltetett a párhuzam.

rivall 2008.08.18. 19:26:04

ez van, amikor a kismaffia bizniszel a nagymaffiával.
sírás lett a vége.
most jöhetnek pitiszkálni a gyurcsányista komcsi ügynökök.

Szabóbé 2008.08.18. 19:38:58

Szerintem meg épp nem vette egy kalap alá Basa a két ügyet. "De minek?"
Ellenben a kérdésekre adandó válaszokra én is nagyon kíváncsi lennék, hogy mit csinálnak az én városomban olyan ukránok, akiktől félni kell.

rihonya 2008.08.18. 19:47:28

Én úgy emlékszem, hogy Szilvásyék felajánlották a szolgáltatást és akinek kellett, az élt vele. Szó sem volt kötelezettségről.

csigekert 2008.08.18. 19:56:40

Kommunikációs főtanácsnok Kovács Zoltán most vagy mondjon valamit vagy mondjon le.
Átjátszuk a várost az ukránoknak?
Erre tessék válaszolni.

Annak meg nem örülök, hogy Szilvásy most hízik az elégtételtől.

bálint 2008.08.18. 20:10:06

a debreceni -local maffia- holdinggal lehetne kezdeni :-)

Szalacsi 2008.08.18. 21:32:57

Viszont lesz Met Biánkó holnap este ingyen.

TD223 2008.08.18. 22:10:05

Röhej! Nem ugyanaz, hogy minden nap mindenkit ellenőriz az NBH, vagy ritkán felkérésre ellenőriz valakit. Ez biztos a cikkíró agyába sem fért bele. Idióta.

Pásztortáska 2008.08.18. 22:17:59

Még ennyi év után is ennyire gyengén áll a Kósa Nostra? Az ukrán maffiózókkal se bírnak el? Mi lesz, ha jönnek a csecsenek? (Amúgy Lali királynak jó lesz, ha elgondolkodik, érdemes-e a szaktársakat befújni a zsaruknak, mert úgy járhat, mint az egyik moszkvai szállodás, aki ennél kevesebbért lett egy asztalra rákötözve a hasán egy bekapcsolt vasalóval. Mire reggel megtalálták, a tízcentis deszkájú tölgyfa asztal is keresztülégett...)

Ubuntufan 2008.08.18. 22:34:53

Viszont a libákat addig is terelgetnie kellene valakinek.

axaguru 2008.08.18. 22:35:17

Lolmá! "Kósa, takarodj!" :DDD

Demszky kéne ide, mi? Idióták...

Pogány Gábor 2008.08.18. 23:33:16

Mai politikai nyilatkozat. Maszatolt utalás, utalgatás. Vágjunk egyet oda - a kérdezőnek nem tűnt fel? Avagy nem lehetett feszegetni?
Ebben az esetben vagy mondok valamit és annak tartalma is van, vagy tart a titoktartási kötelezettség és kussolok - Szilvásy sehogy sem járt el normálisan. A városháza részéről pedig pont emiatt lehet vakarózni, hogy most mi a fenét lépjünk!? Bármit nyilatkoznak, mindenképpen rosszul járnak, az ukrán üzletből pedig nem tudnak majd jó arccal kijönni. Valószínűleg eddig sem tudtak volna...

zsurnáltribűn 2008.08.19. 04:42:45

A debreceniek nem kaptak engedélyt a kérdezésre!
A nem debrecenieknek semmi közük a debreceniek ügyeihez!
Mindenki azzal maffiózik, akivel akar!

civiske 2008.08.19. 05:50:27

Aki kérdezni mer, azt leidiótázzák.
Ezt teszi az emberekből a feltétlen párthűség.

bierkamp 2008.08.19. 07:36:27

Előszőr is Kósa Lajos fekete ügyeit kellene tisztázni, mert "Lali király", rosszabb Debrecenben, mint az Ukrán maffia!!!!

bierkamp 2008.08.19. 07:37:54

Lali kály rosszabb mint az Ukrán maffia!
Inkább Kósaát kellene " tisztázni":))

bierkamp 2008.08.19. 07:39:35

Lali királyt "elintézhetné" az Ukrán maffia! Nagy szívesség lenne!

titok84 2008.08.19. 07:55:51

Szilvásy mindig igazat mond, talpig becsületes. Még jobban, mint Veres János, pedig ő is bárány (ma született).
Hú, ez egy komoly írás, sok ténnyel. Lám, elkezdődött a kampány!

pinkerton 2008.08.21. 12:05:32

Sajnos az egész nem túl vicces. Ha ugyanis igaz, hogy megfenyegette az ukrán maffia, akkor nyilván az élete, illetve családja védelme érdekében olyan döntéseket hoz (kell hoznia), ami nem a város, hanem a zsarolók érdekeit szolgálja. Tehát e helyzete miatt alkalmatlan az oblektív döntések meghoztalára, ergo le kell mondnia, vagy vissza kell hívni. Hiszen veszélyt jelent. És ez akkor is igaz, ha ő lenne a legártatlanabb bárány polgármester, nem pedig tízszázalékos kósalajos. Uff.

Kácsor Zsolt 2008.08.21. 14:32:03


Igen, egyáltalán nem vicces. Nem vagyok egy Fidesz-párti, de a bierkamp nevű hozzászólónak üzenem, hogy ha viccesnek szánta a baromságát Kósa Lajos "elintézéséről", akkor kurvára nem volt vicces. Ha meg nem viccesnek szánta, akkor meg normális? Uff.
süti beállítások módosítása