A politikai szál

Az önkormányzati média buta hallgatása azt a gyanút erősíti, hogy fideszes politikus(ok)nak is köze lehet Balla Irma meggyilkolásához. 

A szoros politikai felügyelet alatt álló, lelkesen öncenzúrát gyakorló sajtó inkább károkat okoz urainak, mint hasznukra lenne. Ezt már a pártállamban is megtapasztalhattuk, amikor csak a kevesekhez eljutó szamizdat és a szovjet zavarások miatt folyamatosan sistergő, el-elúszó Szabad Európa Rádió jelenthetett alternatív tájékozódási lehetőséget. A töretlen fejlődésről beszámoló, dicsőséges termelési riportokat közlő média minden egyes nap megbukott, egyszerűen azért, mert az emberek mást tapasztaltak, mást láttak maguk körül, mint amit a tévé mutatott, amiről a rádió szólt vagy az újság írt. A létező szocializmus gyanakvó állampolgára már akkor sem hitt a sajtónak, amikor az véletlenül vagy valami hiba folytán olykor-olykor igazat mondott. 

Húsz éve, a rendszerváltás reményteljes hónapjaiban azt hittük, mindez a múlté. Hogy a demokrácia plurális sajtója nem asszisztálhat pártérdekeknek, nem uralhatják sem országos vezérpolitikusok, sem helyi kiskirályok. Hogy mostantól a hír tényleg szent, a vélemény tényleg szabad. Azt hittük, hogy véglegesen vége a diktatórikus véleménymonopóliumoknak, a manipulátorok ezután megbélyegeztetnek, a médiába belepitiszkálni akaró politikusoknak pedig jól rácsapnak a kezükre – legfőképp saját társaik. Aztán így is lett, meg nem is. Inkább nem, mint igen.

 

Miért is ez a hosszúra sikeredett felvezetés?

Közel két éve gyilkolták meg Balla Irma fideszes önkormányzati képviselőtjelenleg zajlik a per, ami arról hivatott dönteni, hogy az ügyészség által megvádolt S. Sándor, azaz Balla Irma fia követte-e el a brutális bűncselekményt. Nem mindennapi ügyről van szó, az országos sajtó részletesen taglalja a bírósági tárgyalás fejleményeit, s természetesen a debreceni közvéleményt is élénken foglalkoztatja a per, amiből arra következtethetnénk, hogy a helyi média nagy teret szentel az olvasói-nézői érdeklődés kielégítésének. De nem így van. Az önkormányzati tulajdonú sajtó esetében semmiképpen sem. Tudósítanak ugyan, de igen felületesen, bizonyos momentumokat pedig egyszerűen elhallgatnak.

 

A gyilkosság elkövetésével megvádolt fiú védője a taktikáját úgy építette fel, hogy Balla Irma fiáról másokra kívánja terelni a gyanút. Így került szóba az a bizonyos „politikai szál”, vagyis annak felvetése, hogy a gyilkosság oka nem családi vita lehet, hanem Balla Irma közéleti szereplése, ebből adódó konfliktusai a vele rivalizáló szintén közéleti szereplővel és környezetével. A Népszabadság már tíz napja, a bírósági tárgyalás kezdetekor megírtahogy tanúként be fogják idézni Kérdő Zsuzsa fideszes önkormányzati képviselőt, Balla Irma utódját. Akkor azonban még nem került nyilvánosságra, hogy a Fidelitas egyik alelnökeként is ismert ifjú politikus hölgynek mi köze lehetne a brutális gyilkossághoz. Erre a fejleményre a március 18-i tárgyalási napig kellett várni, amikor Balla Irma lánya arról beszélt, hogy anyja fenyegetve érezte magát, halála előtt egy nappal Kósa Lajos polgármesterhez fordult segítségértA lány szerint anyját az egyéni választókerületében lévő, általa alapított egyesület vezetői többször megfenyegették. Köztük volt az egyesület elnöke, valamint az a házaspár, amelynek lánya Balla Irma meggyilkolása után elfoglalta a képviselő helyét a városi közgyűlésbenErről a kijelentésről még aznap több tucatnyi internetes híroldal, online újság, tévé és rádió honlapja beszámolt, a debreceni önkormányzati televízió és a városi mindenpostaládás heti kiadvány honlapja azóta sem, bár a maga módján mindkettő tudósít a perről.

 

A debreceni önkormányzati médiában szabály, hogy fideszes politikusról vagy jót szabad szólni, vagy semmit. A szigorú regula betartása most a tárgyalás eme fejleményének elhallgatását eredményezte. A debreceniek nem felejtettek el – vagy ismét megtanultak? – a sorok között olvasni, ezért hát úgy vélik, amiről nem számol be az önkormányzati média, abban lehet valami. A városi sajtó nagy elhallgatásos igyekezetében most épp az ellenkezőjét érte el, mint ami szándékában állhatott: az ifjú fideszes politikusra és környezetére terelte a gyanút. Bravó! Ha nem egy véresen komoly ügyről lenne szó, akkor még röhögni is lehetne ezen az orbitális balfogáson.

 

Végre megérthetnék már politikusaink és médiaembereik, hogy a debreceni választópolgár nem teljesen hülye, hogy az önkormányzati tévén és ingyenes kiadványon kívül másból is tájékozódik, hogy az ügyek elhallgatása csak gyanút ébreszt benne. Hogy a szoros politikai felügyelet alatt álló, lelkesen öncenzúrát gyakorló sajtó inkább károkat okoz urainak, mint hasznukra lenne.

 

A Fidelitas vezetői és Kósa Lajos polgármester Kérdő Zsuzsát ünneplik abból az alkalomból, hogy 2007 júniusában önkormányzati képviselővé választották a Balla Irma halálával megüresedett helyre

Forrás: 3kerulet.fidelitas.hu

 

Ajánlott olvasmány: Holdrabló a debreceni szabad sajtóról

  

A bejegyzés trackback címe:

https://basahalom.blog.hu/api/trackback/id/tr421013305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.03.20. 08:33:17

az elvtársak picit belezuttyantottak a levesbe egy isteneset. de a nyakas cívisparaszt ezt nem eszi meg.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2009.03.20. 14:03:55

Akkor ezek szerint Kós Alajos is tanúként lesz meghallgatva?

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.03.20. 17:34:37

Méghogy az emberek a sorok közt olvasnak... Szép legenda. Ami maximum egy szűk értelmiségi rétegre volt régen is igaz.

Tapasztalatom szerint még az iróniát sem értik. Még a képzettebbek sem, akik közéleti blogokat olvasnak. Hát még a többi...

Amit direktben a képükben kapnak a debreceni médiától, és képesek felfogni néhány másodperc alatt, az maradandó. A többi szép álom.

Frank Columbo 2009.03.23. 10:17:32

Ez a Kérdő Zsuzsa eléggé eltökélt egy hülyepicsa, elég durva, hogy valaki még el sem végezte a jogi kart és máris nyakig benne van a nagy mocskos politikai életben és láthatóan jól is érzi benne magát. Nagyon átlátszó ez a csaj, nyomul előre mint állat, gondolom a szent cél érdekében, hogy minél többet tehessen a választó körzetében élőkért muhaha.

Oblomov 2009.03.24. 17:55:20

Most akkor "szigorú regula", vagy pedig "öncenzúra"? ... és miért is? mert a Zsóti, akarom mondani a Népszabadság bezzeg megírta? :))) Mit is?

Vagy azt se higgyük el az önkormányzati médiának, amit nem ír meg?

kumming 2009.03.25. 10:13:24

Izléses egy fotó, az egyszer biztos.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.03.26. 21:37:19

pfff. Tényleg ennyire vidámak voltak egy ilyen körülmények közt megüresedett mandátum megszerzésekor?

A képviselőasszony amúgy szemrevaló :D ;)
süti beállítások módosítása